
Interviu cu Misăilă Cristi Valentin, primarul municipiului Focșani, județul Vrancea
Ce proiecte de investiții v-ați propus să realizați până la finalul acestui mandat?
Când am preluat mandatul de primar, în urmă cu cinci ani, încă din primele zile în noua funcție am făcut o analiză a infrastructurii școlare și am constatat că lucrurile sunt departe de a fi în regulă. La acea data, Focșaniul avea doar două școli și un colegiu reabilitate. Prin urmare, mi s-a părut absolut normal, chiar obligatoriu, ca una dintre prioritățile mele să fie legată de reabilitarea infrastructurii școlare.
De atunci și până în prezent am construit un nou sediu al Liceului de Arte ”Gh. Tattarescu” Focșani și am reabilitat Școala Gimnazială ”Duiliu Zamfirescu” și Școala Gimnazială ”Ion Basgan”, dar și internatul și cantina Colegiului Tehnic ”Gheorghe Asachi”. De asemenea, lucrările se apropie de final la alte trei unități de învățământ: Colegiul Economic ”Mihail Kogălniceanu”, Școala Gimnazială ”Anghel Saligny” și Grădinița Nr. 18, precum și la cantina Colegiului Tehnic ”Valeriu D. Cotea”. Tot prin intermediul fondurilor europene vom reabilita Grădinița Nr. 16 și Creșa Nr. 7, pentru ambele proiecte fiind deja semnate contractele de finanțare și proiectare/ execuție. În același timp, am început lucrări și la alte școli, asigurându-le finanțarea din bugetul local.
Totodată, Primăria Municipiului Focșani construiește o sală de sport multifuncțională la Colegiul Tehnic ”Traian Vuia” și realizează un adevărat complex de terenuri de sport la Liceul cu Program Sportiv.
Am modernizat Grădina Publică din centrul orașului, practic cel mai vechi parc al Focșaniului, dar am și început un amplu proiect de reabilitare a Parcului Nicolae Bălcescu. Demarat în vara lui 2020, estimăm că vom finaliza lucrările în cursul acestui an, înainte de termenul final prevăzut în contract. De asemenea, vom moderniza 14 locuri de joacă din cartierele orașului.
Și nu în ultimul rând am reușit să finalizăm lucrările de refacere și modernizare pentru mai multe piațete din Municipiul Focșani, cea mai importantă dintre acestea fiind reabilitarea Piațetei Teatrului, care pune în valoare Teatrul Municipal ”Maior Gh. Pastia”, o bijuterie arhitectonică a orașului nostru, clasata în Lista Monumentelor Istorice de interes național.
Ce investiții locale veți prioritiza cu bugetele disponibile prin Programul Anghel Saligny / PNDL 3?
Prin accesarea Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL) am reușit să reabilităm un număr important de străzi din Municipiul Focșani. O parte dintre străzile reabilitate erau străzi pietruite și cred că este important ca toată infrastructura locală să beneficieze de programe de reabilitare. Prin PNDL am reușit să finanțăm și reabilitarea a două scări de blocuri de locuințe sociale (18 apartamente).
Pe de altă parte, am depus nu mai puțin de 14 cereri de finanțare, în valoare de aproximativ 104 milioane lei în cadrul Programului Național de Investiții "Anghel Saligny". Toate proiectele propuse vizează refacerea infrastructurii stradale și modernizarea unor parcări din Municipiul Focșani.
Să știți însă că nu ignorăm nici proiectele europene și aici mă refer fie la proiecte aflate deja în implementare fie la proiecte viitoare, care au o componentă ”verde”. Este important ca Municipiul Focșani să se dezvolte sustenabil, în armonie cu mediul și cu principiile adoptate la nivelul marilor orașe europene.
În altă ordine de idei, Primăria Municipiului Focșani se află într-o continuă modernizare în ceea ce privește legătura cu cetățeanul și trebuie să recunoaștem că pandemia a accelerat acest process, prin care am început să furnizăm servicii digitale mai multe și dintre cele mai complexe.
Inițial am implementat la nivelul unităților de învățământ un catalog digital, astfel încât părinții să poată urmări în mod real și cât mai ușor evoluția copiilor lor.
Ulterior, am demarat un proces mai amplu de digitalizare a serviciilor Primăriei Municipiului Focșani, în special a celor de Urbanism, Taxe și Impozite Locale etc.
În 2022 realizăm și o arhivă electronică a Primăriei și diversificăm serviciile on-line ale instituțiilor din subordine, inclusiv a Serviciului de Evidență a Populației, tocmai pentru a veni și mai mult în întampinarea și mai ales în ajutorul cetățenilor noștri.
Avem în vedere o digitalizare chiar și în zona gestionării managementului selectiv al deșeurilor. Aici avem deja un studiu de fezabilitate, prin care sunt propuse mai multe soluții digitale și acum căutăm sursa de finanțare pentru implementarea acestui proiect, care va face din orașul nostru unul cu adevărat curat, eliminând aproape definitiv depozitarea stradală a gunoaielor menajere.
Pe lângă proiectele mai sus amintite, mai avem însă în vedere și unele legate de moștenirea istorică, fiind știut faptul că aici, la Focșani, s-a înfăptuit Unirea Principatelor Române, primul pas către constituirea Statului Român Modern, orașul nostru fiind de altfel propus inițial pentru a fi capitală.
Rămas în conștiința populară drept Orașul Unirii, Focșaniul oferă oricărui vizitator posibilitatea de a păși în locuri încărcate de Istorie sau de a admira mărturii din acele vremuri - piața centrală pe unde odinioară curgea Milcovul cântat de poetul Vasile Alecsandri în Hora Unirii sau Muzeul unde sunt expuse la loc de cinste obiecte personale ale domnitorului Alexandru Ioan Cuza, alături de alte obiecte istorice de o valoare inestimabilă. Tocmai de aceea ne dorim să punem și mai mult în valoare bogăția istorică a orașului nostru, care ar fi o completare sublimă a demersurilor de modernizare a acestuia, pentru că, așa cum spunea marele istoric Nicolae Iorga – „Un popor care nu-şi cunoaşte istoria este ca un copil care nu-şi cunoaşte părinţii.“
Cam acestea sunt, în mare, provocările următorilor ani la nivelul Primăriei Municipiului Focșani.
PrimarCristi-Valentin Misăilă