
Interviu cu Misăilă Cristi Valentin, primarul municipiului Focșani, județul Vrancea
Preocuparea cea mai importantă încă de acum șase ani, când am preluat mandatul, a fost cea legată de reabilitarea infrastructurii locale și în acest sens am identificat surse de finanțare atât naționale – PNDL, dar și fonduri europene. De asemenea, am reușit să reparăm străzi și parcări public și prin forțe proprii.
Astăzi, Municipiul Focșani are în implementare 59 de proiecte europene – 47 dintre acestea sunt pe diverse axe de finanțare – POR/POCA și 12 sunt proiecte finanțate prin PNRR.
În total, vorbim de fonduri europene de aproximativ 156 milioane Euro pe care urmează să îi atragem în Municipiul Focșani până la finele exercițiului financiar în curs.
În ceea ce privește investițiile finalizate, în acest moment am resistematizat prin PNDL II peste 33 de străzi și trotuare din Municipiul Focșani și am obținut deja finanțare pentru reabilitarea altor 33 de străzi prin PNI ”Anghel Saligny”, în valoare de 43 milioane lei. Nu în ultimul rând, avem deja încheiat un contract de execuție a lucrărilor pe o arteră principală a Municipiului Focșani și undeva la începutul anului 2023 vom demara lucrărilor și pe PNI ”Anghel Saligny”.
Am obținut finanțare europeană atât pentru implementarea unui proiect extrem de important pentru Focșani, respectiv proiectul de "Sistematizare a infrastructurii de transport la nivelul Municipiului Focșani în vederea creșterii atractivității și accesibilității deplasărilor cu transportul public, cu bicicleta și pietonale" în valoare de 11,6 milioane Euro cât și pentru un alt proiect amplu, extrem de important, și anume: ”Reabilitarea şi modernizarea spaţiilor publice urbane în zona Bahne”.
Totodată, am fost preocupați și de realizarea unei baze materiale proprii a Primăriei Municipiului Focșani prin care să putem interveni în vederea realizării unor lucrări de reparații asfaltice și la nivelul companiei CUP Salubritate SA am demarat un proces de modernizare a utilajelor, fapt care a permis să putem realiza lucrări de reparații de calitate a carosabilului. Așa am reușit să reparăm câteva zeci de străzi în acești ani dar și majoritatea parcărilor din zona centrală.
În ceea ce privește educația, vă pot spune că la preluarea mandatului, aveam doar două școli și un colegiu reabilitat. Așadar, am droit să reabilităm un număr cât mai mare de unități de învățământ: creșe, grădinițe, școli și colegii.
Cred că în acest domeniu, cea mai mare realizare a Primăriei Municipiului Focșani este construirea unui nou sediu al Liceului de Arte ”Gh. Tattarescu”, Focșani din bugetul propriu.
De asemenea, am reabilitat cu fonduri europene, cele mai importante unități de învățământ din Municipiul Focșani precum: Grădinița nr. 18, Școala Gimnazială ”Duiliu Zamfirescu”, Școala Gimnazială ”Ion Basgan”, Școala Gimnazială ”Anghel Saligny”, Colegiul Economic ”Mihail Kogălniceanu”, internatul și cantina Colegiului Tehnic ”Gheorghe Asachi”, dar și cantina Colegiului Tehnic ”Valeriu D. Cotea”.
Tot cu ajutorul fondurilor europene vom reabilita Grădinița Nr. 16 și Creșa Nr. 7, pentru ambele proiecte contractele fiind în execuție.
Nu în ultimul rând, Primăria Municipiului Focșani a dat în folosință un adevărat complex de terenuri de sport la Liceul cu Program Sportiv. Avem aici singurul teren de tenis pe zgură acoperit din zona de Sud-Est a României dar și terenuri de sport multifuncționale pe care le folosesc atât elevii de la acest liceu cât și elevii de la restul liceelor din zonă.
Pe lângă preocuparea pentru realizarea unei infrastructuri stradale și educaționale moderne, mi-am dorit să pun la dispoziția focșănenilor și soluții de relaxare și pentrecere a timpului liber.
În acest sens, am demarat încă din 2019 un amplu proiect de modernizare a parcurilor și piațetelor din Municipiul Focșani și am început acest proiect cu modernizarea Grădinii Publice din centrul orașului cel mai vechi parc al Focșaniului.
De asemenea, în vara anului 2020 am început un proiect amplu de reabilitare a Parcului Nicolae Bălcescu, cel mai mare parc din oraș, cu o suprafață totală de 23.365 de metri pătrați. Proiectul Parcului Bălcescu prevede o reabilitare completă, care i-a schimbat complet înfățișarea dar și utilitatea. Aleile pietonale, care se întind pe 6.567 m, sunt mobilate cu bănci și coșuri de gunoi, iar pe timp de noapte sunt iluminate cu ajutorul unui număr de 207 stâlpi de iluminat pe care sunt montate lămpi economice, tip LED și camere de luat vederi, pentru monitorizare. Pe lângă aleile de promenadă reabilitate, parcul va avea o multitudine de fântâni arteziene. Cea mai spectaculoasă fântâna arteziană este, de departe, cea din centrul parcului, care este dotată cu joc de apă și lumini, fiind îngrădită de un labirint de plante. În Parcul Bălcescu vor fi disponibile 2 grupuri sanitare și 4 fântâni cu apă potabilă.
Un alt parc care se află în reabilitare este cel din cartierul Bahne, unde vom realiza și locuri de joacă.
Totodată, am reușit să finalizăm mai multe piațete din Municipiului Focșani, cea mai important dintre acestea fiind reabilitarea Piațetei Teatrului care pune în valoare Teatrul Municipal ”Maior Gh. Pastia”, o bijuterie arhitectonică a orașului nostrum, clasata în Lista Moinumentelor Istorice de interes național.
De asemenea, în octombrie 2021 am demarat lucrările la nu mai puțin de 14 locuri de joacă destinate copiilor din Municipiul Focșani iar pe data de 7 octombrie 2022 am dat în folosință ultimele două locuri de joacă din cadrul acestui amplu proiect.
Din punct de vedere al dezvoltării turistice, consider că principalul nostru atuu este reprezentat de faptul că Focșani este un Oraș al Unirii, orașul unde la 24 ianuarie 1859 s-au pus bazele României Moderne prin Unirea Principatelor Române. În acest sens avem deja la Focșani un Centru Național de Informare și Promovare Turistică și am creionat deja principalele direcții pe care vrem să construim o viitoare strategie de dezvoltare turistică și anume Focșani, Oraș al Unirii, Ctitorii Maior ”Gh. Pastia”, Primul Război Mondial.
Din acest punct de vedere în Focșani avem monumente celebre, ridicate pentru a marca Unirea Principatelor Române și mă refer aici la Borna de Hotar dar și la Monumentul Unirii, Obeliscul din Focșani amplasat în Piața Unirii. Tot la Focșani există și Muzeul Unirii și, prin urmare, putem rivaliza din acest punct de vedere cu Iașul și Alba Iulia, alte două orașe ale Unirii.
Un alt punct de atractivitate turistică în Municipiul Focșani este Teatrul Municipal ”Maior Gh. Pastia” o bijuterie arhitectonică construită în stil eclectic precum teatre celebre din Viena, Odesa sau Iași. Însă, în comparație cu aceste clădiri, povestea teatrului este spectaculoasă căci aceasta a fost realizată la inițiativa și din donațiile unui filantrop: maiorul Gheorghe Pastia.
Nu în ultimul rând, Focșaniul a fost și rămâne din perspectivă strategică militară un oraș important. Poarta Focșanilor a contat și în Primul Război Mondial și pentru a-i omagia pe eroii care au luptat în 1916 pe Valea Râmnicului dar și pe cei care s-au jertfit în bătăliile istorice de la Mărășești, din vara anului 1917, la Focșani a fost construit un mausoleu și putem spune că Municipiul Focșani este punctul de plecare pe ruta ”Drumul de glorie al Armatei Române din Primul Război Mondial” o rută istorică și turistică ce leagă cele patru mausolee din Vrancea ridicate în cinstea eroilor căzuți în Primul Război Mondial.
Din punct de vedere social, am reușit să finalizăm reabilitarea blocurilor Măgura, prin modernizarea unui număr de 16 apartamente cu parcări și loc de joacă pentru copii prin PNDL, precum și reabilitarea Dispensarului Medical din Sud, ce a fost transformat în centru de vaccinare în perioada pandemiei COVID-19. Pe viitor avem în vedere blocurile sociale din strada Revoluției pe care le vor recompartimenta și moderniza prin proiecte europene.