
Interviu cu Prodan Victor, primarul orașului Ungheni , județul Mureș
Ce proiecte de investiții v-ați propus să realizați până la finalul acestui mandat?
Din fonduri locale, desfășurăm deja lucrări de modernizare stradală iar acestea vor continua pe tot parcursul acestui an cât timp condițiile meteorologice ne vor permite și totodată și anul viitor, pentru a finaliza rând pe rând toate străzile orașului și ale localităților noastre aparținătoare. Peste alte 25 de noi străzi sunt cuprinse în planul meu de modernizare a infrastructurii rutiere și pietonale din localitățile administrate.
În aceste momente avem lucrări de modernizare și completare a căilor pietonale de la E60/DN15 în orașul Ungheni pe ambele sensuri de mers, lucru care va schimba radical aspectul orașului și va aduce un plus de mobilitate cetățenilor noștri. Desigur odată cu acestea, vom interveni și cu piese de mobilier stradal care vor contribui la păstrarea curățeniei în aceste zone și la o cu totul altă ambianță.
Totodată am început modernizarea a trei importante spații de parcare din oraș din zone intens circulate, respectiv zona Căminului Cultural Ungheni, zona Școlii Gimnaziale ”Emil Drăgan” și zona sediului Primăriei orașului Ungheni, aspect care odată finalizat va facilita accesul cetățenilor la diferitele puncte de interes – primărie, școală, grădinița, cămin cultural, magazilele din jur sau chiar stadionul sportiv.
Avem în lucru proiectele la rețeaua de canalizare a orașului, și nu numai, în localitatea Morești, Vidrasău, Cerghizel și Cerghid, lucrurile sunt pe făgașul cel bun astfel încât vom finaliza toate demersurile pentru a reuși să dăm în funcționare și restul de rețea de canalizare. În ceea ce privește rețeaua de canalizare menajeră și segmentul de infrastructură, acestea vor cunoaște în continuare un proces amplu de dezvoltare, astfel că în ajutorul planurilor mele vin și cele două proiecte depuse și câștigate pe axa Anghel Saligny, în valoare de peste 17.300.000 lei.
Continui desigur proiectele de conservare, eficientizare energetică a patrimoniului cultural și a instituțiilor de educație, de astfel deja am început lucrări de împrejmuire a Căminelor Culturale și a instituțiilor de învățământ de pe raza întregii u.a.t. Ungheni.
Tot în următoarea perioadă, vom intra în curtea Școlii Gimnaziale ”Emil Drăgan” din orașul Ungheni, acolo unde voi amenaja un spațiu destinat activităților în aer liber ale elevilor și preșcolarilor, la cele mai înalte standarde, astfel încât pauzele acestora și orele de educație fizică în aer liber să fie cât mai interesante pentru aceștia.
Dacă vorbim despre aer liber desigur, nu vreau să ascund intenția mea de a organiza în perioada următoare încă un parc în orașul Ungheni, de data aceasta destinat nu doar copiilor ci și adulților, un spațiu de promenadă în care comunitatea să se poată regăsi și petrece timpul liber.
Consider că asigurarea tuturor condițiilor necesare pentru desfășurarea unui bun trai pentru locuitorii administrați este prioritară, așadar doresc să asigur acest lucru și prin realizarea, respectiv începerea lucrărilor la o nouă creșă și grădiniță pe raza orașului Ungheni.
Ce proiecte au fost demarate în perioada 2022 - 2023 sau au fost implementate în totalitate până în prezent?
În 2021-2022, pe raza U.A.T. Ungheni am continuat lucrările de dezvoltare-modernizare rețea stradală și pietonală, astfel am asfaltat străzi precum Mălinului, Salcâmului, Nucilor, Florilor, Rapsodiei, Bisericii, Catedralei, Bradului (fosta str. Bazei), în zona Morii străzile Rozelor, Iasomiei și Mecanizatorilor din orașul Ungheni, străzile Păcii, Eroilor, Paroște segmentul I, Busuiocului din Vidrasău, strada Izvor din localitatea Cerghizel.
În 2023,am continuat proiectele începute și am finalizat aleile pietonale pentru fiecare dintre străzile anterior amintite și am continuat dezvoltarea infrastructurii rutiere locale cu modernizări stradale în localitatea Morești, pe străzile C.A.P.-ului, Delniței și Înfrățirii, în orașul Ungheni pe strada Prieteniei și în localitatea Vidrasău continuăm cu strada Paroște segment II și strada Înfrățirii.
Investițiile continuă în aceste momente prin schimbarea întregului aspect al orașului Ungheni, prin modernizarea căilor pietonale, respectiv a trotuarelor și aleilor pietonale de la E60/DN15, creând spații mai largi pentru circulația pietonilor, spații de parcare în zona Școlii Gimnaziale ”Emil Drăgan” și o nouă identitate vizuală sediului instituției Primăriei orașului Ungheni prin alei pietonale noi și spații de parcare reamenajate.
Conservarea patrimoniului cultural reprezintă un alt obiectiv pe care nu îl las deoparte, astfel în intervalul anilor 2022-2023 au început lucrări de împrejmuire a Căminelor Culturale și a instituțiilor de învățământ de pe raza u.a.t.Ungheni.
Am realizat deja lucrări în vederea reabilitării și modernizării împrejmuirii Școlii Gimnaziale și a Sălii de Sport din Ungheni, a Școlii Gimnaziale Cerghizel și a Căminului Cultural Cerghizel, a Școlii Gimnaziale și Grădiniței Șăușa, a Căminului Cultural Șăușa, a Școlii Gimnaziale Vidrasău, a Căminului Cultural Vidrasău, a Căminului Cultural Morești, împrejmuirea parțială a Parcului de Joacă Ungheni de pe strada Bradului dar și a Dispensarului Medical Uman Ungheni.
Tot în această sferă a investițiilor în segmentul cultural amintesc și de lucrările de modernizare aflate în plină desfășurare la nivelul Căminului Cultural Vidrasău, care va aduce un plus valoare acestei comunități.
Nu trebuie omisă o investiție importantă din bugetul local care contribuie la dezvoltarea sportului de masă și a celui de performanță de la nivelul orașului Ungheni și a întregului județ, respectiv realizarea unei noi baze sportive pe raza localității Morești care a fost inaugurată la data de 2 Septembrie 2023 în prezența reprezentanților Federației Române de Fotbal și a unor legende ale fotbalului românesc printre care și internaționalul Miodrag Belodedici, realizată integral din fonduri proprii!
Investiția de aproximativ 3.500.000 lei, constă într-un teren sintetic de sport cu dimensiunile de 105x68m, instalație nocturnă, împrejmuirea aferentă, o tribună de 250 locuri și desigur vestiare și grupuri sanitare aferente complet dotate și utilate, aspect care face din orașul Ungheni una din localitățile cele mai bine dotate din întreg județul Mureș din perspectiva infrastructurii de joc, și una din cele mai bine dotate localități din întreaga țară, din perspectiva infrastructurii de recuperare sportivă.
În această perioadă am investit în reorganizarea unui punct de colectare selectivă a deșeurilor rezultate, în zona cartierului de blocuri din orașul Ungheni, zonă care la fel ca și parcul de joacă este în curs de dotare cu aparatură performantă în vederea monitorizării video pentru o siguranță mai bună în ceea ce privește copiii și aparținătorii acestora și respectiv în vederea păstrării unui climat curat și prietenos cu mediul înconjurător.
Ce investiții locale veți prioritiza cu bugetele disponibile prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny?
În ceea ce privește axa Anghel Saligny, am cuprins parte de modernizare stradală și căile de acces pietonale aferente a peste 20 de străzi și totodată proiecte de canalizare menajeră pe raza orașului Ungheni. Mai cu seamă:
1-Canalizare menajeră în orașul Ungheni pe străzile: Rozelor, Magnoliei, Cosminului, Viitorului și tronsonul E60-DE1067, în loc. Vidrasău pe străzile: Martirilor, Busuiocului, Înfrățirii, în loc. Morești pe străzile: Panseluțelor, Crinului, Delniței, Cap-ului, județul Mureș – în valoare de 5.074.482,27 lei;
2-Modernizarea unor străzi din orașul Ungheni: străzile Baladei, Nirajului, Liliacului, Plopilor, Gospodarilor, Cinceu, Bradului segment 2, Crinului, Cosminului, Stadionului Segment 2,3,4 – din orașul Ungheni, str. Martirilor – din loc. Vidrasău, străzile Crinului, Panseluțelor, Grui, Strâmtă, Plaiului, Romaniței – din loc. Morești, străzile Cimitirului, Finlandia – din loc. Cerghizel, străzile Izvorului, Câmpului – din loc. Recea, străzile Văii, Dosului – prelungire, Cornișu Mic – din loc. Cerghid, orașul Ungheni, județul Mureș – în valoare de 12.254.166,10 lei
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat că investițiile din cadrul PNRR care sunt accesibile UAT-urilor însumează mai mult de 10 miliarde de euro. Ce investiții locale plănuiți să finanțați prin PNRR?
În ceea ce privește PNRR, avem deja 3 axe pe care noi am aplicat pentru atragerea și direcționarea fondurilor către comunitatea noastră.
Astfel am aplicat și am considerat necesară eficientizarea energetică a Căminului Cultural Ungheni, totodată un alt proiect cuprinde eficientizarea energetică a dispensarului uman Ungheni și la fel de importantă este din punctul meu de vedere, dotarea Școlii Gimnaziale ”Emil Drăgan” cu echipamente profesionale în IT, laboratoare de specialitate și cu materiale didactice la cea mai bună calitate pentru elevii noștri.
Care sunt punctele forte ale localității dumneavoastră? Ce avantaje competitive are localitatea dumneavoastră și ce puncte forte doriți să maximizați în acest mandat?
Ca puncte forte, atunci când discutăm despre specificul zonei Ungheni, vorbim despre o zona puternic industrializată aflată în plină expansiune. O zonă de interes pentru investitori, o zonă aflată în imediata apropiere a municipiului reședință de județ care poate oferi o alternativă viabilă atât antreprenorilor pentru a își dezvolta afacerile cât și persoanelor fizice aflate în căutarea unui loc pe piața muncii.
Ca proiect pe care îl continuă administrația locală actuală, orașul și localitățile aparținătoare sunt axate pe dezvoltarea infrastructurii și modernizarea acesteia acolo unde este cazul, pe de altă parte un proiect sportiv de performanță prinde rădăcini în ultimii ani, orașul Ungheni devenind un candidat important prin grupele de copii și juniori dar și prin echipa etalon a orașului, la oraș model în dezvoltarea sportului de masă și de performanță în România, clubul local – C.S. Unirea Ungheni 2018, bucurându-se deja în ultimele campionate de fotbal organizat de FRF, de cea mai bună poziționare pe care o echipă din județul Mureș a avut-o în clasamentul final.
Orașul Ungheni și localitățile aparținătoare cunosc o dezvoltare continuă în ultimii ani, fiind una din cele mai importante unități administrativ teritoriale ale județului.
Ce potențial turistic are în prezent localitatea dumneavoastră și cum vă doriți să dezvoltați turismul local/zonal?
Din perspectivă turistică, la nivelul unității administrativ teritoriale Ungheni ne bucurăm de segmentul turismului religios practicat pe raza localității Recea, la mănăstirea ”Adormirea Maicii Domnului”.
În acest sens observăm o creștere a interesului pelerinilor ortodocși în această zonă administrată, lucru îmbucurător nu doar din perspectivă economică, cât în special din cea spirituală.
Sunt sigur că într-o formă sau alta, segmentul sportiv care se dezvoltă foarte sănătos la nivelul orașului, va contribui de asemenea la partea de „turism„, respectiv atractivitate pentru locuitorii domiciliați în satele și orașele/municipiile limitrofe, tocmai prin performanțele obținute și prin reprezentativitatea pe care echipa de fotbal a orașului o are, pentru întreg județul.