
În 2020, orașul Ungheni din județul Mureș era clasat pe locul 20 la nivel național ca și creștere economică, raportat la numărul de locuitori. Recensământul din 2021 a confirmat tendința ascendentă: Ungheni este singura zonă urbană din județ cu o populație în creștere. În plus, în ultimii patru ani, 79 de noi familii au ales să se stabilească în Ungheni, atrase de dezvoltarea orașului.
Datorită politicilor administrative favorabile mediului de afaceri, investițiile private in Ungheni au depășit 17.687.000 euro în 2022, iar în 2023, bugetul local a atins un record de 10.850.000 euro, fonduri care au susținut numeroase proiecte de dezvoltare locală. În acest context dinamic, am vrut să discutăm cu primarul Victor PRODAN despre stategiile care au accelerat investițiile si despre planurile ambițioase pentru viitorul orașului Ungheni.
Interviu cu Victor PRODAN, primarul orașului Ungheni, județul Mureș
Sunteți la al patrulea mandat de primar. Care este cea mai importantă realizare de când sunteți în funcție și care este cea mai mare ambiție pe care o aveți pentru mandatul 2024-2028?
Este foarte dificil să pot spune că în ultimii 12 ani, comunitatea orașului Ungheni și cele ale localităților aparținătoare au fost marcate printr-un singur proiect de mare anvergură, însă nu este deloc greu să observăm cum viața cotidiană a locuitorilor noștri a devenit mai ușoară datorită investițiilor făcute la momentul potrivit, în zonele în care aveau nevoie să fie consolidate prin sprijin administrativ. Pot aminti desigur construcția singurului pod peste râul Mureș din fonduri 100% locale din județul Mureș, un pod care face legătura între două sate administrate, Vidrasău și Șăușa. Și cele peste 40 de străzi modernizate prin asfaltare pe întreg U.A.T.-ul, din care 23 de străzi doar în ultimii 4 ani, care au schimbat complet aspectul și accesibilitatea pe drumurile noastre. Desigur, conectarea populației la utilități este o necesitate imediată, astfel pot aminti din ultimii 4 ani, darea în folosința a rețelei de apă în localitățile Șăușa și Morești, cu peste 10,2 km liniari de rețea, prin care am reușit branșarea a 210 gospodării. O mare realizare, dat fiind faptul că în România investițiile în ramura sportivă sunt din ce în ce mai puține, este ridicarea din fonduri proprii a unei baze sportive performante – dotată cu teren de fotbal sintetic omologat FRF pentru jocuri oficiale, dotată cu vestiare, grupuri sanitare, 250 de locuri în tribună și instalație nocturnă, iar investițiile au continuat an de an în segmente pe care le-am considerat necesar a fi îmbunătățite, alături de consilierii locali care au dorit dezvoltarea în comunitatea noastră!
Ce strategie aveți în vedere pentru continuarea dezvoltării orașului Ungheni?
Continuarea atragerii de fonduri europene este extrem de importantă pentru realizarea multor investiții cu impact pozitiv asupra populației noastre, așa cum sunt și proiectele pe care le avem în realizare: eficientizare energetică dispensar uman, eficientizare energetică Cămin Cultural, dotare cu echipament specific, mobilier și laboratoare Școala gimnazială „Emil Drăgan”. Totodată, dezvoltarea mediului educațional prin investiții care vizează păstrarea în cele mai bune condiții a patrimoniului cultural al localității – școli, cămine culturale, dar și creșterea capacității acestora prin finalizarea unei creșe și grădinițe la nivelul orașului, sunt aspecte care contribuie la un proces educațional mai bine organizat și la atragerea de noi locuitori în orașul și satele noastre aparținătoare, aspect pe care il resimțim deja de la un an la altul. Continuarea dezvoltării infrastructurii rutiere și pietonale reprezintă un punct important în strategia de atragere a investitorilor, aspect de care vom avea grijă în continuare.
Care sunt avantajele competitive ale orașului Ungheni? De ce este acest oraș atractiv pentru investitori?
Situat la doar 12 km distanță de municipiul reședință de județ, Târgu Mureș, orașul Ungheni este un oraș atractiv pentru investiții și investitori și e normal să fie așa. Vorbim despre centrul județului Mureș din perspectivă geografică, despre singurul aeroport al județului, Aeroportul Internațional Transilvania aflat pe raza U.A.T. Ungheni, despre Autostrada Transilvania care are descărcare chiar în orașul Ungheni, despre existența căii ferate pe raza orașului și a gărilor – aspect care poate fi cu puțină imaginație și inteligență transformat într-un mijloc eficient de transport pentru populația de pe câmpie, prin ideea înființării unui tren metropolitan, despre un parc industrial manageriat de Consiliul Județean care funcționează în raza noastră administrativă și de un al doilea parc industrial administrat de primărie, care va căpăta în scurt timp proporții mai mari. Ungheni are și o arenă pentru sporturi cu motor în localitatea Cerghid și să nu uităm un aspect, despre singurul mediu urban din județul Mureș care, conform recensământului din anul 2021, are populație în creștere. Avem, așadar, toate atuurile și toată deschiderea către investitori și companiile care doresc să își dezvolte activitatea și afacerile aici, fiind un partener serios și consecvent pentru aceștia.
Care este cartea de vizită și mândria orașului Ungheni?
Proiectul sportiv C.S. Unirea Ungheni 2018 a devenit în ultimii ani un adevărat brand județean. Echipa noastră de fotbal este echipa etalon a județului Mureș în ultimii 3 ani, fiind cel mai bine clasat club sportiv mureșean în ierarhia națională.
Anul acesta a fost încununat și cu o reușită istorică pentru orașul Ungheni și localitățile aparținătoare, astfel promovarea în Liga a II-a a României, mai cu seamă această vară a fost cea care după 6 ani de ascensiune a fotbalului de performanță, multă muncă, consecvență și eforturi atât din partea reprezentanților clubului, cât și a administrației locale, am dobândit titlul de campioni ai Ligii a III-a și odată cu aceasta, accederea în al doilea eșalon al fotbalului de performanță.
Marii campioni însă vin și din grupele de copii și juniori ai C.S. Unirea Ungheni 2018, mai cu seamă cei peste 300 de copii înscriși în grupele de handbal și fotbal, reușesc în ultimii 2 ani să țină capul de listă în întreaga țară, la fiecare competiție la care iau parte.
Interviul a fost publicat în Revista Ghidul Primăriilor, Ediția XII, prima și singura revistă din România în format print și online destinată exclusiv autorităților locale.
Pentru a vizualiza online revista, click aici:
https://www.ghidulprimariilor.ro/_revista-12/
Pentru a comanda gratuit revista în format print, click aici:
https://ghidulprimariilor.ro/ro/orders/revista