Interviu cu Moldovan Nicolae, primarul orașului Beclean , județul Bistrița-Năsăud

Ce proiecte de investiții v-ați propus să realizați până la finalul acestui mandat?

Toate proiectele de investiții pe care le avem în desfășurare au în vedere modernizarea orașului Beclean și creșterea nivelului de trai pentru toți cetățenii. Toate sunt importante, fiecare proiect în parte este gândit să aducă un plus de valoare orașului Beclean și configurarea acestuia ca un pol de atragere a unor noi investiții pentru o dezvoltare europeană. 

Ce proiecte au fost demarate în perioada 2021 - 2022 sau au fost implementate în totalitate până în prezent?

Avem proiecte cu finanțare europeană, dar și locală sau guvernamentală, ajunse la maturitate, multe dintre ele aproape de finalizare, în toate domeniile: mobilitate urbană prin cele două Proiecte de Mobilitate Urbană Durabilă, infrastructură mare prin Varianta Ocolitoare a orașului Beclean, infrastructură stradală prin asfaltări de străzi și construcție de piste de biciclete,
My image
cultură prin Centrul Cultural „Liviu Rebreanu”, sănătate prin modernizarea Ambulatoriului Spitalului orășenesc Beclean și construcția Centrului Social de Zi, servicii publice prin Centrul Recreativ Legacy,
My image My image
turism prin extinderea Stațiunii Turistice de interes local Băile Figa, spațiu locativ prin construirea de noi locuințe pentru tineri și de asemenea regenerarea termică a blocurilor existente în oraș, iluminat public prin modernizarea întregului sistem de iluminat public stradal, educație prin aducerea la un nivel european a infrastructurii educaționale a grădinițelor și școlilor din oraș, spații de joacă pentru copii

Ce investiții locale veți prioritiza cu bugetele disponibile prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny?

Ne dorim să ajungem la un nivel de maxim confort al drumurilor publice, deci principala direcție pe care ne vom axa prin Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny” sunt asfaltările de străzi, nicio stradă din orașul Beclean să nu rămână neasfaltată! 

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat că investițiile din cadrul PNRR care sunt accesibile UAT-urilor însumează mai mult de 10 miliarde de euro. Ce investiții locale plănuiți să finanțați prin PNRR?

Avem deja aprobate la finanțare prin PNRR două obiective importante: construcția unui bloc nou destinat tinerilor și extinderea digitalizării transportului public în comun al orașului Beclean. De asemenea, deja am început demersurile pentru restaurarea unui Castel din Beclean și a modernizării din temelii a Spitalului Orășenesc Beclean. 

Care sunt punctele forte ale localității dumneavoastră? Ce avantaje competitive are localitatea dumneavoastră și ce puncte forte doriți să maximizați în acest mandat?

Viziunea pe care ne-o propunem pentru localitate este ca orașul Beclean să fie un centru al inovaţiei şi oportunităţilor, un smart future city, cu stabilitate economică pentru toți cetățenii. Punctul nostru forte îl reprezintă expertiza în accesarea fondurilor europene pentru obiective de interes public pentru orașul Beclean, lucru pe care dorim să-l continuăm cu succes. 

Cum vă propuneți să susțineți mediul de afaceri local? Ce facilități oferă administrația locală mediului de afaceri?

Chiar acum suntem în implementarea unui parc industrial construit din fonduri europene unde vrem să atragem diverse domenii de producție și să oferim facilități pentru investitori oferindu-le un mediu în care să-și poată desfășura activitatea la standarde europene. 

Ce potențial turistic are în prezent localitatea dumneavoastră și cum vă doriți să dezvoltați turismul local/zonal?

Băile Figa este unul dintre cele mai spectaculoase proiecte pe care l-am realizat, transformând un câmp gol într-o atracție care se bucură azi de recunoaștere națională și nu numai, obținând din 2021 statut oficial de stațiune turistică de interes local.
Și nu ne vom opri aici. Avem deja mai multe proiecte menite să atragă turiști în orașul nostru, proiecte pentru care deja am făcut pași concreți pentru implementare, iar aici vă enumăr câteva dintre viitoarele planuri: Grădina Urbană Transilvania care se va desfășura pe o suprafață amplă chiar în vecinătatea Băilor Figa, Dezvoltarea și Regenerarea urbană a spațiilor publice din orașul Beclean pentru creșterea gradului de atractivitate a orașului, dar și construcția de piste de biciclete și Faleza Someșului.
My image
Investițiile administrației locale sunt completate în plan privat de către investitorii din industria HoReCa, azi existând în jur de 2.000 de locuri de cazare, investiții care au în total o valoare de peste 10 milioane de euro. 
Turismul reprezintă un element central al politicii de dezvoltare durabilă a orașului Beclean, însă potențialul turistic al zonei rămâne în continuare un element care poate fi valorificat.

8. Alte aspecte relevante pentru activitatea dumneavoastră pe care doriți să le adăugați acestui interviu, pe lângă răspunsurile la întrebările de mai sus.
Fiecare proiect atrage după sine un altul în completare. Cred că o cheie a succesului este valorificarea fiecărei idei și încrederea că fiecare proiect va avea succes în implementare.