Cum poate deveni un oraș mic, fără multe resurse și perspective, un veritabil Smart Future City? Nicolae Moldovan, primarul din Beclean consideră că în prezent, atragerea de fonduri europene reprezintă singura soluție de dezvoltare pentru orașele sau localitățile de mici dimensiuni. Vestea bună este că, invariabil, componenta de investiții publice atrage și o serie de investiții private și dezvoltarea localității intră în linie dreaptă și se produce organic. Acesta este modelul care a funcționat pentru Beclean și pentru toate localitățile mici din România. 
Administrația din Beclean a atras peste 80 de milioane de euro în ultimii ani, bani care au fost investiți în primul rând în componenta smart a orașului, dar și în dezvoltarea învățământului local, a spitalului și în infrastructură.

My image


Interviu cu Nicolae Moldovan, primarul orașului Beclean din județul Bistrița-Năsăud 

 

Care sunt punctele forte ale orașului Beclean? Ce puncte forte doriți să maximizați în acest mandat pentru locuitori, pentru turiști și pentru investitori?
Becleanul este un oraș al comunității, care se dezvoltă ca o localitate europeană, cu standarde de calitate pentru fiecare domeniu cheie în parte datorită tuturor proiectelor accesate în ultimii ani: de la infrastructură, industrie, agricultură, la servicii publice și comerciale, resurse umane, asistență socială, educație, sănătate, siguranţa cetăţeanului, toate integrate ca un tot unitar. Ne dorim să maximizăm potențialul dezvoltării orașului Beclean din fonduri europene, astfel încât Becleanul să devină un reper pentru celelalte orașe din România.
Care este viziunea dumneavoastră pe termen mediu și lung pentru continuarea dezvoltării orașului Beclean?
Viziunea pe care ne-o propunem pentru localitate este ca orașul Beclean să fie un centru al inovaţiei, un smart future city, cu stabilitate economică pentru toți cetățenii, cu atractivitate pentru turiști și cu deschidere la noi oportunități pentru investitori.

My image

 

Sunteți la al șaselea mandat de primar și administrația dumneavoastră este un exemplu de bune practici. Care este modelul de bună guvernare care a făcut diferența la nivelul comunității?
Modelul de bună guvernare care a făcut diferența la nivelul administrației noastre este faptul că avem autorităţi locale responsabile şi deschise, cu cetăţeni activi şi o comunitate de afaceri dinamică şi implicată în bunul mers al comunității.

 

Ce valoare aproximativă au fondurile europene pe care le-ați atras în Beclean, în cele 6 mandate?
Cred că valoarea cea mai importantă o reprezintă mai degrabă impactul pozitiv pe care toate aceste fonduri europene accesate l-au adus Becleanului. Cu investiții de peste 80 de milioane de euro în ultimii ani, orașul nostru a cunoscut o dezvoltare cum nici nu speram în trecut. Investițiile administrației locale sunt completate în plan privat de către investitorii din industria metalurgică, servicii, construcții, dar mai ales pe plan turistic. Faptul că am reușit să atragem proiecte europene în domeniul turistic, realizând practic de la zero o stațiune turistică - Băile Figa - e ceva extraordinar.
Această dezvoltare a atras după sine ca un magnet o serie de investiții private în domeniul serviciilor Horeca, azi fiind peste 2.000 de locuri de cazare, toate investiții care au o valoare de peste 20 milioane de euro.

 

Beclean este una dintre puținele localități din țara noastră în care transportul public în comun se realizează exclusiv electric. Ce alte proiecte se regăsesc în Strategia de Dezvoltare Multisectorială a Orașului Beclean?
Transportul public în comun realizat exclusiv electric este una dintre reușitele administrației locale din punct de vedere al domeniului smart-city pentru comunitatea noastră și vine totodată în completarea domeniului turismului, care este un element central al politicii de dezvoltare durabilă a orașului Beclean.
Potențialul turistic al zonei noastre rămâne în continuare un element care poate fi valorificat. Valorificarea acestuia în paralel cu inițierea, susținerea și materializarea unor demersuri acționale și investiționale se poate realiza prin atragerea de surse publice și private. Astfel, ne propunem mereu ca localitatea Beclean să se impună ca un actor local de prim rang.
Prin încrederea ce am oferit-o investitorilor s-au construit în mediul privat o fabrică de lactate, o fabrică de oțet, o fabrică de prelucrare a pieilor, s-au dezvoltat companii metalurgice și chiar acum suntem în implementarea unui parc industrial unde vrem să atragem diverse domenii de producție, asigurând dezvoltarea multisectorială a orașului nostru.

 

Ce proiecte de investiții derulate cu fonduri europene vizați pentru acest mandat?
Avem mai multe proiecte în plină desfășurare, mă refer aici la proiectele de mobilitate urbană durabilă, cu ajutorul cărora avem autobuzele electrice pentru transportul în comun, au fost construite 15 km de piste de biciclete, s-au asfaltat mai multe străzi cu trotuare și s-au creat zone de promenadă cu spații verzi aferente. De asemenea, am reușit reabilitarea termică a 20 de blocuri din oraș, urmând acum la izolare altele până vor ajunge să fie toate blocurile din oraș reabilitate termic. A fost reabilitată din temelii Grădinița cu Program Prelungit „Albă la Zăpada” și a fost complet modernizat Ambulatoriul Integrat al Spitalului Orășenesc. Mai mult decât atât, prinde contur și e aproape de finalizare Centrul Cultural „Liviu Rebreanu” Beclean. Mai mult decât atât, începând cu luna Septembrie vom avea parte de continuitate cu funcțiuni recreative de mare complexitate la Centrul Recreativ Legacy. În plus, curând ne vom bucura de Centrul Social de Zi unde sunt cuprinse o serie de cabinete cu servicii de recuperare balneo-medicală pentru beneficiari. Și nu ne oprim aici.  Avem poate cel mai important proiect de infrastructură mare în plin șantier de construcție, este vorba despre Varianta de ocolire a orașului Beclean, realizată printr-un parteneriat cu CNAIR prin POIM.

 

Ce obiective sunt incluse în strategia de dezvoltare turistică a orașului Beclean?
Deja am făcut pași concreți pentru implementarea următoarelor proiecte care vor asigura dezvoltarea potențialului turistic pe termen lung, iar aici vă enumăr câteva dintre viitoarele proiecte: Grădina Urbană Transilvania, care se va desfășura pe o suprafață amplă chiar în vecinătatea Băilor Figa, Dezvoltarea și Regenerarea urbană a spațiilor publice din orașul Beclean, în completare un al treilea proiect de mobilitate urbană durabilă “Beclean - Orașul inteligent”. Faleza Someșului pe toată lungimea orașului o vrem modernizată cu râul Someșul Mare ce este în sine o atracție. În plus, ne dorim o Piață Mare Agroalimentară modernă cu toate facilitățile de la A la Z, care va aduce un plus valoare comunității noastre și turiștilor care ne vizitează.

My image

 

Ați declarat că investițiile în educație rămân o prioritate pentru administrația locală. Am citit de curând despre ideea realizării unui Centru de Robotică la Beclean. Puteți detalia puțin acest proiect și alte proiecte noi pe care doriți să le implementați în domeniul educației?
Educația este cheia viitorului și de asta administrația locală va continua dezvoltarea infrastructurii educaționale din toate punctele de vedere. De curând am avut întrevedere cu un reprezentant al Ministerului Educației și am discutat despre perspectiva realizării unui Centru de Robotică la Beclean în sensul unui cluster de învățământ dual unde va fi dezvoltat și dotat un campus profesional integrat, liceal și universitar (cu infrastructură socială care să deservească învățământul dual preuniversitar și universitar tehnologic). La toate acestea adaug reabilitarea Școlilor Generale din oraș, asemeni Campusului liceal și Grădiniței pe stil japonez, astfel încât toți elevii să aibă șansa unui învățământ de calitate în orașul Beclean.
Menționez că fiecare proiect atrage după sine un altul în completare. Cred că o cheie a succesului este valorificarea fiecărei idei și încrederea că fiecare proiect gândit va avea și succes  în implementare.

Pentru mai multe detalii despre proiectele Primăriei Beclean: www.primariabeclean.ro


Interviul a fost publicat în Revista Ghidul Primăriilor, Ediția Specială, Iulie 2022, prima și singura revistă din România în format print și online destinată exclusiv autorităților locale.
Pentru a vizualiza online revista, click aici: https://bit.ly/3bKumFj
Pentru a comanda gratuit revista în format print, click aici: https://bit.ly/3ArVIdQ