
Interviu cu Conf. dr. ing. Doina IOFCEA, director tehnic al Societății de Inspecție Tehnică Util-Echip Inspect
Ce tipuri de servicii oferiți și care sunt diferențiatorii principali ai companiei dumneavoastră?
Societatea de Inspecție Tehnică Util Echip Inspect efectuează inspecții tehnice de terță parte, având ca scop efectuarea unitară a inspecţiilor de evaluare a stării tehnice şi a capabilităţii instalațiilor, utilajelor și echipamentelor utilizate în lucrările de construcții, de a efectua lucrări de calitate.
Procedura de inspecţie tehnică se adresează operatorilor economici în scopul verificării, menţinerii şi evaluării capabilităţii echipamentelor tehnologice de construcţii aflate în exploatare la nivelul de performanţă specificat în documentaţia tehnică a maşinii.
Procedura de inspecţie tehnică conţine reguli operaţionale de analiză şi evaluare, cu finalizare printr-un document denumit "Raport de inspecţie tehnică".
Ce autorizații deține Societatea de Inspecție Tehnică UTIL-ECHIP INSPECT?
Societatea de Inspecție Tehnică Util Echip Inspect este un organism de inspecție de terță parte de tip A și a obținut în data de 22.05.20219 certificatul de acreditare nr. OI 024, fapt ce demonstrează îndeplinirea cerinţelor din SR EN ISO/CEI 17020:2012 (
https://www.renar.ro/index.php/oec/get_oec_details/42672).
Cum este reglementată în România procedura de inspecție tehnică pentru utilaje / echipamente / instalații?
În conformitate cu Legea nr. 10/1995 privind calitatea în construcții republicată, pentru respectarea cerinţelor referitoare la calitatea construcțiilor în toate fazele de proiectare, verificare, execuție și recepție, au fost stabilite exigențe privind calitatea instalațiilor și a echipamentelor tehnologice de producție, exigențe ce se stabilesc și se realizează pe bază de reglementări specifice fiecărui domeniu de activitate, cu indicativul PCC.
Lista reglementărilor tehnice în construcţii, publicate în Monitorul Oficial al României şi/sau Buletinul Construcţiilor şi/sau Buletinul Tehnic Rutier se regăsește pe siteul MINISTERUL DEZVOLTĂRII, LUCRĂRILOR PUBLICE ȘI ADMINISTRAȚIEI și poate fi accesată aici
https://www.mdlpa.ro/pages/reglementare24.
Cine controlează rapoartele de inspecție tehnică și ce amenzi se aplică?
Pentru asigurarea unor lucrări de calitate conform cerințelor stabilite în documentele de referință (proiecte, caiete de sarcini etc), precum și în condiții de asigurare a siguranței și sănătății operatorilor echipamentelor tehnologice, beneficiarii lucrărilor de construcții solicită executanților rapoarte de inspecție pentru echipamentele tehnologice cu care aceștia realizează lucrările specifice. Astfel, se poate garanta efectuarea unor lucrări de calitate la parametrii tehnici prescriși, cu menţinerea în funcţiune a mijloacelor fixe, după expirarea duratei normale de funcţionare, în urma elaborării unui raport tehnic întocmit de organisme de certificare sau organisme de inspecţie tehnică abilitate în domeniul de activitate al mijlocului fix (art.3 şi 4 Cap.III din HG 2139/2004).
Cu ce frecvență trebuie să se realizeze rapoartele de inspecție tehnică?
Frecvența recomandată pentru realizarea inspecțiilor tehnice este de doi ani.
Pentru ce tipuri de proiecte realizați inspecții tehnice, în ce domenii de activitate?
Inspecțiile tehnice se efectuează pentru orice echipament tehnologic utilizat în producție și/sau lucrări de execuție în construcții civile, industriale sau lucrări de drumuri (stații de betoane, stații de sortare, instalații preparat mixturi asfaltice / emulsii bituminoase, încărcător-excavator, cilindru compactor, autogreder, autobetonieră, freză rutieră, repartizator finisor asfalt, mașini marcaje rutiere, mașini fabricat pavele, borduri etc).
Cu ce tipuri de companii colaborează Societatea de inspecție tehnică UTIL-ECHIP INSPECT?
Societatea de inspecție tehnică UTIL-ECHIP INSPECT activează pe plan național și răspunde cu promptitudine și profesionalism oricărei solicitări venite din partea clienților, indiferent de domeniu (în limita domeniului de acreditare) și zona de activitate a acestuia.
Ce include, cum arată și de ce este necesar un raport de inspecție tehnică periodică pentru a se asigura calitatea în construcții?
Raportul de inspecţie tehnică trebuie să conţină, cel puţin, următoarele informaţii:
1. Date de identificare a organismului de inspecţie (denumire şi adresă)
2. Numărul şi data emiterii Raportului de inspecţie tehnică
3. Denumirea şi date de identificare a echipamentului de inspectat (model, tip, serie, an de fabricaţie)
4. Date de identificare a firmei deţinătoare a echipamentului (denumire, adresă), numărul şi data contractului pentru inspecţie
5. Date de identificare a firmei producătoare (denumire, adresă)
6. Documente de referinţă utilizate în cadrul inspecţiei
7. Identificarea metodelor şi procedurilor utilizate
8. Locul şi data inspecţiei, precum şi data limită a următoarei inspecţii
9. Durata normală de funcţionare a echipamentului (conform H.G. nr. 2139/2004 pentru aprobarea "Catalogului privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe")
10. Durata de funcţionare consumată
11. Data ultimei revizii tehnice a echipamentului inspectat, din Fişa de evidenţă a lucrărilor de mentenanţă
12. Rezultatele inspecţiei, conform Anexei la Raportul de inspecţie tehnică.
De ce considerați că ar fi necesar ca primăriile să solicite constructorilor, în caietele de sarcini, rapoarte de inspecție tehnică pentru utilajele aflate în fiecare șantier de pe raza localității (ca cerință obligatorie)?
Inspecţia tehnică a echipamentelor tehnologice utilizate în lucrările de construcţii este utilă și necesara pentru confirmarea capabilității acestora de a executa lucrările specifice domeniului lor de utilizare, la nivelul de calitate precizat în specificaţiile tehnice în construcţii şi în condiţiile de securitate stabilite de Directiva 95/63/CE a Consiliului din 5 decembrie 1995 de modificare a Directivei 89/655/CEE privind cerințele minime de securitate și sănătate pentru folosirea de către lucrători a echipamentului de lucru la locul de muncă, standardele naţionale şi europene, precum şi de alte reglementări legale.
În cadrul oricărei lucrări de construcții se recomandă solicitarea rapoartelor de inspecție tehnică executanților lucrărilor de construcții civile, publice, lucrări de drumuri, reabilitări etc deoarece:
• Realizarea inspecţiei tehnice furnizează încrederea că echipamentele tehnologice inspectate și verificate din punct de vedere al capabilității tehnice și tehnologice vor executa lucrări în condiții de calitate, securitate și sănătate, cu satisfacerea cerinţelor esenţiale prevăzute în reglementările tehnice în vigoare.
• De asemenea, ,,obligă” deţinătorul echipamentului tehnologic la conservarea capabilităţii tehnice şi tehnologice a acestora prin respectarea planului de mentenanță periodică;
• Permite introducerea sau menţinerea în circuitul economic a unor echipamente cu durata normală de funcţionare expirată sau pentru care nu se cunosc datele de identificare, dar a căror resursă tehnică, tehnologică şi de securitate răspund cerinţelor esenţiale din reglementările tehnice în vigoare.
Orice detalii doriți să adăugați acestui interviu.
Baza legală
Alte documente de referinţă care asigură baza legală pentru efectuarea inspecţiilor sunt următoarele:
• Legea securităţii şi sănătăţii în muncă nr. 319/2006 (Directiva-cadru 89/391/CEE); - Hotărârea de Guvern nr. 1146 (Directiva 95/63/CE a Consiliului din 5 decembrie 1995 de modificare a Directivei 89/655/CEE privind cerințele minime de securitate și sănătate pentru folosirea de către lucrători a echipamentului de lucru la locul de muncă) din 30 august 2006 privind cerinţele minime de securitate şi sănătate pentru utilizarea în muncă de către lucrători a echipamentelor de muncă.
• LEGEA nr. 265 din 29 iunie 2006 (*actualizată*) pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2005 privind protecţia mediului;
• HG 2139:2004, Catalogul privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe;
• SR EN ISO/CEI 17020:2005 – Criterii generale pentru funcţionarea diferitelor tipuri de organisme care efectuează inspecţii;
• NE 003/1997 – Normativ privind asigurarea cerinţelor de calitate a construcţiilor printr-o mentenanţă eficientă a maşinilor şi utilajelor pentru construcţii;
• Standarde pentru produs.
Avantaje
Principalele avantaje ale inspecţiei sunt:
• Furnizarea încrederii că echipamentele tehnologice inspectate satisfac cerinţele esenţiale prevăzute de directive;
• Conservarea capabilităţii tehnice şi tehnologice a echipamentului;
• Identificarea şi eliminarea punctelor slabe legate de securitate, sănătate şi mediu;
• Stabilirea duratei normale de funcţionare la maşinile achiziţionate, la care nu se cunoaşte perioada anterioară de funcţionare sau pentru care nu se cunosc datele de identificare, de către o comisie tehnică sau expert tehnic independent (art.3 şi 4 Cap.III din HG 2139/2004);
• Menţinerea în funcţiune a mijloacelor fixe, după expirarea duratei normale de funcţionare, în urma elaborării unui raport tehnic întocmit de organisme de certificare sau organisme de inspecţie tehnică abilitate în domeniul de activitate al mijlocului fix (art.3 şi 4 Cap.III din HG 2139/2004).
OBS.1: Pentru cazurile precizate în articolele 3 şi 4 din HG 2139, Organismelor de inspecţie de tip A (Organisme de terţă parte) le revine sarcina de a stabili capabilitatea echipamentelor tehnologice de construcţii aflate în exploatare sau importate la mâna a doua şi prelungirea duratei normale de funcţionare a acestora.
OBS.2: Pentru licitaţii, sunt prevăzute cerinţe cu privire la Inspecţia de terţă parte a echipamentelor tehnologice care vor fi utilizate la îndeplinirea obiectivelor prevăzute în Caietele de sarcini.
Concluzii
• Realizarea inspecţiei tehnice furnizează încrederea că echipamentul tehnologic inspectat satisface cerinţele esenţiale prevăzute în reglementările tehnice în vigoare;
• ,,Obligă” deţinătorul echipamentului tehnologic la conservarea capabilităţii tehnice şi tehnologice a acestora;
• Permite introducerea sau menţinerea în circuitul economic a unor echipamente cu durata normală de funcţionare expirată sau pentru care nu se cunosc datele de identificare, dar a căror resursă tehnică, tehnologică şi de securitate răspund cerinţelor esenţiale din reglementarile tehnice în vigoare.