Calitatea construcțiilor este un subiect important pentru administrațiile locale, dezbătut în numerele anterioare ale Revistei Ghidul Primăriilor. În ediția aceasta vom prezenta, în premieră, cum inspecţia tehnică a echipamentelor tehnologice utilizate în lucrările de construcţii asigură calitatea în construcții și de ce este important ca autoritățile locale să includă în caietele de sarcini această obligativitate.

Pentru a lămuri toate aceste aspecte, am făcut apel la experiența tehnică și legală a doamnei Conf. dr. ing. Doina IOFCEA, director tehnic al Societății de Inspecție Tehnică Util-Echip Inspect.

3 motive pentru care specialiștii recomandă solicitarea rapoartelor de inspecție tehnică din partea constructorilor
Inspecţia tehnică a echipamentelor tehnologice utilizate în lucrările de construcţii este utilă și necesară pentru confirmarea capabilității acestora de a executa lucrări la un nivel de calitate predictibil și acceptat, conform cu cerințele specifice sau generale prevăzute în documentele de referință și în reglementările specifice fiecărui domeniu de activitate, reglementări aprobate prin ordin al ministrului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Solicitarea din partea autorităților locale a rapoartelor de inspecție tehnică și stipularea lor în caietele de sarcini poate garanta efectuarea unor lucrări de calitate la parametri tehnici prescriși, cu îndeplinirea cerințelor Legii nr. 10/1995 privind calitatea în construcții, republicată.
Pentru respectarea cerinţelor referitoare la calitatea construcțiilor în toate fazele de proiectare, verificare, execuție și recepție, pentru instalațiile și echipamentele tehnologice utilizate în producție sau în lucrări de execuție, se recomandă obținerea unui raport tehnic întocmit de un organism de inspecţie tehnică de tip A, acreditat în
conformitate cu cerințele din SR EN ISO/CEI 17020:2012.

Iată, pe scurt, motivele pentru care se recomandă solicitarea rapoartelor de inspecție tehnică tuturor constructorilor:
• Realizarea inspecţiei tehnice furnizează încrederea că echipamentele tehnologice inspectate din punct de vedere al capabilității tehnice și tehnologice vor executa lucrări în condiții de calitate, securitate și sănătate, cu satisfacerea cerinţelor prevăzute în reglementările tehnice în vigoare;
• ,,Obligă” deţinătorul echipamentului tehnologic la conservarea capabilităţii tehnice şi tehnologice a acestora, prin respectarea planului de mentenanță periodică;
• Permite introducerea sau menţinerea în circuitul economic a unor echipamente cu durată normală de funcţionare expirată sau pentru care nu se cunosc datele de identificare, dar a căror resursă tehnică, tehnologică şi de securitate răspund cerinţelor esenţiale din reglementările tehnice în vigoare.

Societatea de Inspecție Tehnică Util-Echip Inspect - organism de inspecție de terță parte de tip A
Societatea de Inspecție Tehnică Util-Echip Inspect este un organism de inspecție de terță parte acreditat, de tip A. Societatea are ca scop efectuarea unitară a inspecţiilor de evaluare a stării tehnice şi a capabilităţii instalațiilor, utilajelor și echipamentelor utilizate în lucrările de construcții. Procedura de inspecţie tehnică se adresează operatorilor economici, în scopul verificării, menţinerii şi evaluării capabilităţii echipamentelor tehnologice de construcţii aflate în exploatare la nivelul de performanţă specificat în documentaţia tehnică a maşinii. Procedura de inspecţie tehnică conţine reguli operaţionale de analiză şi evaluare, cu finalizare printr-un document denumit “Raport de inspecţie tehnică”.

My image

Principalele avantaje ale inspecţiei tehnice sunt:
• Furnizarea încrederii că echipamentele tehnologice inspectate satisfac cerinţele esenţiale prevăzute în reglementările tehnice în vigoare (directive, standarde, normative etc) și în caietele de sarcini;
• Conservarea capabilităţii tehnice şi tehnologice a echipamentului;
• Identificarea şi eliminarea punctelor slabe legate de securitate,
sănătate şi mediu;
• Stabilirea duratei normale de funcţionare pentru maşinile achiziţionate, pentru care nu se cunoaşte perioada anterioară de funcţionare sau pentru care nu se cunosc datele de identificare, de către o comisie tehnică sau un expert tehnic independent (art.3 şi 4 Cap.III din HG 2139/2004).

Notă: Pentru licitaţii sunt prevăzute cerinţe cu privire la Inspecţia tehnică de terţă parte a echipamentelor tehnologice
care vor fi utilizate la îndeplinirea obiectivelor prevăzute în Caietele de sarcini pentru lucrările de construcții.

Date de contact Societatea de Inspecție Tehnică Util-Echip Inspect:
0723–158.671 | office@util-inspect.ro | www.util-inspect.ro


Materialul a fost publicat în Revista Ghidul Primăriilor, Ediția Specială, Iulie 2022, prima și singura revistă din România în format print și online destinată exclusiv autorităților locale.
Pentru a vizualiza online revista, click aici: https://bit.ly/3bKumFj
Pentru a comanda gratuit revista în format print, click aici: https://bit.ly/3ArVIdQ