Articol semnat de Ing. Arh. Cristina POPA, Manager Departament Standardizare în cadrul Organismului Național de Standardizare

 

Cine suntem?

ASRO, Organismul Național de Standardizare din România, coordonează activitatea de standardizare la nivel național, asigurând alinierea României la cerințele europene și internaționale. În calitate de membru cu drepturi depline în organizații europene și internaționale de profil (CEN, CENELEC, ETSI și ISO, IEC), ASRO facilitează accesul părților interesate din România la procesul de elaborare a standardelor.

Prin această platformă, profesioniștii din industrie, mediul academic, autoritățile publice și alte organizații pot contribui activ la elaborarea standardelor care influențează inovația, calitatea, siguranța și sustenabilitatea în multiple domenii. Participarea în activitatea de standardizare oferă nu doar oportunitatea de a influența conținutul viitoarelor standarde, ci și avantajul de a anticipa schimbările tehnologice și de reglementare.

Standardele asigură un limbaj comun, facilitează comunicarea și stabilesc repere clare de calitate, performanță și siguranță, recunoscute la nivel național, european și internațional. Indiferent de domeniul în care sunt aplicate (construcții, energie, transporturi, sănătate etc.), standardele contribuie la crearea unor produse și servicii fiabile și sustenabile.

 

Cum ajutăm?

Standardele române reprezintă un instrument sigur care promovează circuitul bunurilor și serviciilor între cumpărător și vânzător și, în plus, oferă două avantaje importante: respectarea legislației și sprijinirea aplicării acesteia.

ASRO are un rol important în sprijinirea autorităților în integrarea corectă a standardelor în documentațiile de atribuire. În colaborare cu ANAP, Agenția Națională pentru Achiziții Publice, ASRO a contribuit la elaborarea și publicarea Îndrumarului metodologic pentru formularea criteriilor legate de standarde în documentațiile de atribuire.

Îndrumarul poate fi accesat la următorul link: https://www.asro.ro/wp-content/uploads/2021/03/IndrumarANAP.pdf

Acest ghid practic este destinat profesioniștilor din cadrul autorităților contractante și sprijină:
• formularea adecvată a cerințelor de calificare legate de respectarea de către operatorii economici a unor standarde pentru sisteme de management (calitate, mediu etc.);
• definirea specificațiilor tehnice din caietul de sarcini, prin referire la standarde.

Astfel, prin utilizarea standardelor, autoritățile contractante se pot asigura că achiziționează produse și servicii conforme cu un nivel de calitate recunoscut la nivel european și adaptat contextului național.
În contextul menționat este vital să existe un dialog permanent între autorități și ASRO privind întocmirea corectă a caietelor de sarcini aferente licitațiilor publice.

 

Standardele de protecție anticorozivă în caietele de sarcini – rolul ASRO în alinierea la cerințele europene. Un scurt studiu de caz

De exemplu, în domeniul protecției anticorozive, unele caiete de sarcini fac referire la STAS-uri din anii ’70 și ’80, deși există standarde române actuale, ASRO făcând un efort constant în a adopta standardele europene publicate cât mai repede pentru ca părțile interesate să beneficieze imediat de accesul la cele mai recente informații tehnice din domeniile de interes.

Cunoașterea perioadei de viață pentru care este proiectată o investiție permite o planificare eficientă a resurselor și a costurilor pe termen lung. Această abordare permite evaluarea costurilor implicate, de la întreținere și operare până la reciclare sau înlocuire.

Foto: Grosimea de strat de zinc de 64 de microni asigură protecție anticorozivă pentru mediul de corozivitate C3 (caracteristic mediului urban) de peste 32 de ani,  în condiții de siguranță operațională și fără costuri de mentenanță.

Un element adesea neglijat în documentațiile tehnice poate fi și cunoașterea categoriei de mediu de corozivitate din zona în care se amplasează construcția. Alegerea unor soluții tehnice sau a unor materiale inadecvate poate duce la degradarea prematură a construcțiilor și la costuri suplimentare de întreținere.

Astfel, pentru o investiție implicând elemente de construcție care necesită protecție anticorozivă, este necesar să se utilizeze cele mai relevante standarde din domeniu: SR EN ISO 1461:2022 Acoperiri prin zincare termică pe produse fabricate din fontă și oțel. Specificații și metode de încercare și SR EN ISO 9223:2012 Coroziunea metalelor şi aliajelor. Corozivitatea atmosferelor. Clasificare, determinare şi estimare.

Foto: Elemente zincate într-un parc de joacă pentru copii în Brăila (stânga) și Elemente zincate în Parcul Central din Bistrița ( dreapta).

De asemenea, pot fi accesate informații detaliate cu exemple referitoare la corozivitatea mediului în diferite regiuni ale României disponibile pe site-ul Asociației Naționale a Zincatorilor din România (ANAZ), în secțiunea România Zincată, care oferă date actualizate referitoare la prezența coroziunii în reședințele de județ și alte exemple de bună practică.

Urmăriti datele actualizate referitoare la prezența coroziunii în reședințele de județ și alte exemple de bună practică:  https://anaz.ro/romania-zincata/

Foto: Elemente zincate pe Calea Griviței, București

Concluzii

ASRO poate fi un partener de încredere atât pentru autorități, cât și pentru operatorii economici și asociațiile profesionale în ceea ce privește furnizarea informațiilor corecte pentru întocmirea caietelor de sarcini sau altor documente conexe, cu condiția implicării Organismului Național de Standardizare în respectivele demersuri. Un exemplu de bună practică de colaborare cu o asociație profesională îl constituie protocolul ASRO-ANAZ, care permite un dialog permanent privind utilizarea standardizării ca instrument pentru îmbunătățirea activității profesionale.
“If you think of standardization as the best that you know today, but which is to be improved tomorrow-you get somewhere.” Henri Ford

Contact ASRO
Ing. arh. Cristina Popa, Manager Departament Standardizare: cristina.popa@asro.ro | https://www.asro.ro/

Contact ANAZ
Prof. univ. dr. abil. ing. Horațiu Vermeșan, Director Executiv ANAZ: contact@anaz.ro | www.anaz.ro


Interviu publicat în Revista Ghidul Primăriilor, Ediția XV, prima și singura revistă din România în format print și online destinată exclusiv autorităților locale.
Pentru a vizualiza online revista, click aici: https://www.ghidulprimariilor.ro/_revista-15/
Pentru a comanda gratuit revista în format print, click aici: https://ghidulprimariilor.ro/ro/orders/revista