Pentru a înÈ›elege mai bine provocările digitalizării învățământului din România È™i a înÈ›elege cum pot primăriile să susÈ›ină È™i să faciliteze acest proces, l-am invitat pe Ștefan Apăteanu, CEO-ul Edu Apps să ne ofere un punct de vedere, în calitate de expert care activează de peste 11 ani în domeniul soluÈ›iilor digitale dedicate sistemului educaÈ›ional.

În prezent, peste 15.000 de È™coli din România sunt digitalizate cu ajutorul soluÈ›iilor Edu Apps prin ClasaViitorului.ro (80% din È™coli au apelat la Edu Apps în anul 2020, 17% au aderat la aceste soluÈ›ii digitale în 2021, iar 3% aveau serviciile implementate înainte de pandemie). Și aici trebuie sublinit faptul că orice È™coală din România care deÈ›ine un nume de domeniu .ro poate aplica la Clasa Viitorului pentru a obÈ›ine activarea gratuita a licenÈ›elor G Suite for Education È™i Office 365 A1, conform ghidului pe care compania Edu Apps îl pune la dispoziÈ›ia tuturor È™colilor la următorul link: bit.ly/ghidclasaviitorului.

Opinia expertului în digitalizare, Ștefan Apăteanu, CEO-ul Edu Apps:

Pandemia Covid-19 ne-a pus în faÈ›a unor provocări fără precedent. Chiar dacă despre digitalizarea educaÈ›iei s-a tot vorbit în ultimii 10-15 ani, chiar dacă Uniunea Europeană a stabilit ca prioritate dezvoltarea competenÈ›elor digitale, atât în documentele programatice, cât È™i în programele de finanÈ›are, cu toate acestea, martie 2020 ne-a prins în mare măsură nepregătiÈ›i. Spun în mare măsură È™i nu complet, pentru că la acel moment existau deja È™coli care au putut face pasul direct către educaÈ›ia online, pentru că foloseau deja instrumente digitale la clasă, iar profesorii erau pregătiÈ›i. Școli care implementaseră proiecte Erasmus+ în domeniul È™colar pe teme legate de digitalizare sau pur È™i simplu È™coli cu management vizionar È™i conectat la secolul XXI. Și nu vorbesc doar despre È™coli din mediul urban - cunoaÈ™tem suficiente È™coli din mediul rural sau din comunități vulnerabile care erau pregătite È™i digitalizate în 2020. Însă, pentru majoritatea È™colilor, carantinarea localităților È™i trecerea la învățământul online au reprezentat provocări greu de surmontat. Fiind implicat în educaÈ›ie, auzeam zilnic despre È™coli închise complet, despre profesori care refuzau să intre la orele online, despre profesori care alergau din poartă în poartă ca să ducă temele copiilor, despre SMS-uri È™i grupuri Whatsapp folosite pentru comunicarea între elevi È™i profesori, profesori È™i părinÈ›i. Nu este de mirare că anul È™colar 2020-2021 a fost într-o oarecare măsură compromis È™i mulÈ›i copii au avut de suferit.

Între timp, lucrurile au progresat, în acest moment peste 5.000 de instituÈ›ii educaÈ›ionale (15.000 dacă includem È™i È™colile arondate) folosesc instrumentele Google Classroom sau Microsoft Teams pentru educaÈ›ie. În momentul în care scriu acest articol, octombrie 2021, pot spune că pandemia a forÈ›at o schimbare evidentă în educaÈ›ie È™i a pus profesorii, elevii È™i părinÈ›ii în faÈ›a unei alegeri - fie rămân în zona de confort, dar pierd în plan educaÈ›ional, fie se străduiesc să se adapteze unei noi realități È™i păstrează legătura cu educaÈ›ia. Iar adaptarea a fost plină de frustrare È™i dificultăți. Am văzut această frustrare la mulÈ›i dintre profesorii cu care am colaborat în această perioadă, profesori pe care nimeni nu i-a pregătit pentru trecerea la învățământul online, sau pentru noile roluri. Inclusiv administratorii platformelor online (din È™coli) s-au văzut deodată în faÈ›a unui rol pentru care nu au fost pregătiÈ›i. Știm foarte bine că marea majoritate a È™colilor nu au nici măcar informaticieni, iar activitățile pentru pregătirea platformei de predare-învățare online erau de cele mai multe ori preluate de un profesor fără specializare în informatică. Am văzut din fericire È™i primării care au înÈ›eles că rolul lor este să se implice È™i au apelat la noi pentru servicii de asistență tehnică, astfel încât să ajutăm È™colile să administreze corect licenÈ›ele 1 pe care le-am pus la dispoziÈ›ie gratuit.

Nu pot exprima într-un singur articol aprecierea È™i respectul pe care le am pentru toÈ›i oamenii care s-au străduit în această perioadă să îÈ™i dezvolte competenÈ›ele digitale, să îÈ™i depășească zona de confort, oameni care au acceptat să înfrunte provocările aduse de trecerea la învățământul online. Alături de medici, ei sunt eroii mei în această pandemie. Încă de la început, trebuie să remarc faptul că È™colile care au nevoie de cel mai mare sprijin sunt cele din mediul rural, din comunități defavorizate. Acolo ar fi fost nevoie de intervenÈ›ii substanÈ›iale, atât pentru conectarea la internet cât È™i pentru achiziÈ›ionarea de echipamente pentru elevi È™i profesori. Ca să nu mai vorbim despre necesitatea ca fiecare È™coală din această È›ară să aibă cel puÈ›in un informatician sau un profesor cu competenÈ›e digitale înalte!

Exemplele de bune practici pe care noi le cunoaÈ™tem se datorează implicării instituÈ›iilor publice locale - primării È™i consilii locale care nu s-au limitat la a distribui câteva tablete elevilor, ci au asigurat laptopuri pentru profesori È™i chromebook-uri 2 de la edustore.ro pentru elevi. BineînÈ›eles, nu doar dispozitivele sau conexiunea la Internet sunt importante, pregătirea profesorilor este cel puÈ›in tot atât de importantă, pentru ca aceÈ™tia să înveÈ›e cum pot adapta procesul de predare-învățare cu ajutorul tehnologiei digitale. Aici am văzut primării care, cu sprijinul Consiliului Local, au oferit vouchere educaÈ›ionale profesorilor pentru ca aceÈ™tia să poată să urmeze cursuri acreditate pentru a È™ti cum pot folosi mai bine resursele care le-au fost puse la dispoziÈ›ie 3. Pandemia Covid-19 nu s-a terminat, iar ultimii 2 ani demonstrează că È™colile cu adevărat performante sunt cele care au reuÈ™it să se adapteze la noul context global. 

 


 

1 Edu Apps implementează proiectul ClasaViitorului.ro, care oferă acces la licenÈ›ele gratuite Google Workspace for Education È™i Office 365 A1 pentru instituÈ›ii educaÈ›ionale din România, de stat sau private.

2 Față de un laptop obiÈ™nuit, autonomia acestor dispozitive ajunge până la 20 de ore, trecând cu brio peste o zi de cursuri fără a fi necesare reîncărcări. Sistemul de operare porneÈ™te în câteva secunde È™i este integrat cu suita Google Workspace È™i Office 365 A1 astfel încât toate documentele È™i fiÈ™ierele sunt salvate automat în cloud. Carcasa modelelor ce respectă standardul militar (MIL-STD 810G) e rezistentă la impact, face faţă activităților zilnice ale copiilor. Poate susÈ›ine o greutate de 60 kg, iar protecÈ›ia din cauciuc care absoarbe È™ocurile ÅŸi structura de tip fagure din interiorul carcasei protejează componentele, fiind testată È™i pentru a rezista la sute de căderi de la peste 1 metru înălÈ›ime. În plus, tastatura este rezistentă la lichide scurse accidental È™i praf. Spre deosebire de tablete, care de cele mai multe ori ajung palete din ping-pong în 6 luni de la distribuirea lor, chromebookurile sunt dispozitive dezvoltate special pentru educaÈ›ie.

3 Cursurile pe care le punem la dispozitie profesorilor sunt cele de la formare.eduapps.ro, Google Educator Nivelul 1 și Microsoft Teacher Nivelul 1.

Pentru detalii despre soluÈ›iile EduApps: info@eduapps.ro | +4 0771-11.22.33 | www.eduapps.ro 

 


Materialul a fost publicat în Revista Ghidul Primăriilor, EdiÈ›ia Specială, Noiembrie 2021, prima È™i singura revistă din România în format print È™i online destinată exclusiv autorităților locale.
Pentru a vizualiza online revista, click aici: https://bit.ly/3qLeiZh
Pentru a comanda gratuit revista în format print, click aici: https://bit.ly/3HvsStT