Interviu cu Ștefan Apăteanu, CEO-ul Edu Apps despre provocările digitalizării învățământului din România

Pe fondul digitalizării abrupte pe care pandemia a provocat-o în învățământ, am stat de vorbă cu un specialist care activează în domeniul soluțiilor digitale pentru sistemul educațional de aproape 10 ani. Este vorba de Ștefan Apăteanu, CEO-ul Edu Apps, un fost cadru didactic care în 2011 a pornit cu o aplicație de gestiune școlară și a ajuns ca astăzi să deservească 5000 de unități de învățământ, venind cu un set complet de soluții adresate acestora. De la licențe gratuite pentru aplicații Google (G Suite for Education) sau Microsoft (Office 365 A1) și cursuri adresate profesorilor pentru utilizarea facilă a acestor aplicații, până la dispozitive IT educaționale și consultanță pentru accesarea de fonduri europene pentru finanțarea soluțiilor respective, Edu Apps își propune să ofere tot ce au nevoie școlile viitorului care trebuie să se digitalizeze și să rămână relevante pentru elevii lor. În continuare, un interviu în care am vorbit despre povestea Edu Apps, despre provocările digitalizării sistemului educațional și despre felul în care se poate eficientiza predarea online. 

Care este povestea Edu Apps? Cum ați ales să investiți în domeniul aplicațiilor digitale pentru învățământ preuniversitar în România?

Povestea Edu Apps începe în 2011 când am câștigat un grant european cu un proiect de cercetare în zona de eGuvernare în educație. Eram la acel moment cadru didactic la Facultatea de Științe Politice a Universității din București și dezvoltasem o aplicație de gestiune școlară pe care voiam să o îmbunătățesc, așadar am aplicat cu un proiect la Autoritatea Națională de Cercetare Științifică, instituție care mi-a asigurat o finanțare de 200.000 EUR, 90% nerambursabili. Cu ajutorul acelei finanțări am format o echipă alături de care am reușit să obțin toate rezultatele asumate în proiect, echipă alături de care lucrez și acum, după aproape 10 ani de la înființarea companiei.Misiunea Edu Apps este să contribuie la îmbunătățirea sistemului educațional prin integrarea tehnologiilor moderne în școală pentru a oferi tinerilor un viitor mai bun. Facem parte din comunitatea inovatorilor în educație din România și promovăm transformarea educației într-o resursă esențială pentru modernizarea și dezvoltarea durabilă a societății. Credem în importanța unui sistem educațional care oferă tinerilor șansa la o educație de calitate, o educație care ține pasul cu tehnologia și creează pentru aceștia oportunități de angajare pe piața muncii.

Aveți peste 10 ani experiență în derularea de proiecte cu fonduri europene la nivel național. Ce sfaturi aveți pentru autoritățile locale și instituțiile de învățământ pentru accesarea fondurilor europene?

Investiția în educație este cea mai bună investiție pe care o poate face o administrație. Iar acest lucru se întâmplă pentru că o forță de muncă educată va contribui la creșterea nivelului de trai. Avem la dispoziție o serie de programe cu finanțare europeană cu ajutorul cărora putem face aceste investiții și cred că șansa noastră de a îmbunătăți calitatea educației în România este legată de numărul de proiecte cu finanțare europeană. Cred că orice primărie trebuie să sprijine școlile pentru ca acestea să se dezvolte cu ajutorul acestor fonduri, iar noi putem ajuta cu experiența dobândită în ultimii 10 ani, astfel încât să ușurăm nu numai depunerea unui proiect, dar și partea de administrare, implementare și asigurare a sustenabilității. În prezent derulăm proiectul național “Dispozitive pentru Clasa Viitorului” pe platforma educatie.advisory.ro prin care ajutăm școli din România să acceseze fonduri europene pentru dotarea cu echipamente IT și soluții digitale.

Ne puteți explica pe scurt ce soluții propune Edu Apps pentru digitalizarea sistemului educațional din România?

ClasaViitorului.ro este cel mai important proiect pe care îl derulăm la acest moment. Cu ajutorul acestei platforme am reușit ca în 6 luni, din martie până în prezent, să asigurăm aplicațiile necesare școlilor pentru ca profesorii și elevii să poată să desfășoare orele online. Am ajuns astfel să implementăm un sistem care asigură sincronizarea cu Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România (SIIIR), sistem care generează automat conturi de utilizator.  Profesorii și elevii accesează cu același cont G Suite for Education și Office 365 A1, iar acest lucru este foarte important pentru că tehnologiile ambelor companii fac parte din curricula națională, iar elevii trebuie să învețe să lucreze cu acestea, întrucât le vor folosi și la locul de muncă. Avem acest sistem implementat la peste 80% din școlile din România și nu ne oprim aici pentru că educație de calitate nu înseamnă doar accesul la soft educațional, ci înseamnă și pregătirea profesorilor în utilizarea tehnologiei digitale în actul de predare - învățare, înseamnă și asigurarea dispozitivelor, dar mai ales a sistemului de management al acestor dispozitive. Continuăm cu proiecte care acoperă toate aceste aspecte.

Care sunt principalele provocări în calea implementării unor astfel de soluții în școli?

De cele mai multe ori provocarea pe care o au școlile în implementarea unor astfel de soluții este legată de finanțare. Deși există apeluri cu fonduri europene care ar permite finanțarea acestor proiecte, majoritatea școlilor mai au o altă provocare cu privire la scrierea acestor proiecte și la administrarea lor, astfel încât să întrunească toate condițiile pentru a primi rambursările. Școlile au nevoie de specialiști în educație, care să ofere expertiză și de specialiști IT, care să asigure administrarea unui astfel de sistem.

Soluțiile pe care le oferiți sunt gratuite. Din ce face compania dumneavoastră profit?

Edu Apps are și o ofertă comercială de produse și servicii cum ar fi cursuri acreditate de formare profesională continuă, dispozitive educaționale și servicii de administrare ale acestora - separat și necorelat cu serviciile pe care le oferim gratuit. Profitul Edu Apps provine din aceste servicii și produse care sunt adresate inclusiv companiilor care implementează soluțiile noastre pentru desfășurarea activității online, dar si pentru procesare în sisteme Cloud.  

Care este diferența dintre sistemul actual în care se desfășoară teleșcoala (întâlniri pe Zoom, grupuri de Whatsapp) și sistemul propus de Edu Apps?

Sunt diferențe foarte mari între un sistem care se folosește de aplicații diferite și care nu au fost concepute pentru mediul educațional și un sistem care se folosește de o suită de aplicații special gândită pentru educație. 
Dezavantajul major al primului sistem este că nu sunt prezente toate funcționalitățile de care elevii și profesorii au nevoie ca să poată face școala online, spre exemplu nu este nici pe departe suficient să distribui materialele suport de curs sau temele pe Whatsapp atâta timp cât nici profesorul, nici elevul nu au la dispoziție un sistem care să permită interactivitate pe materialele transmise. 
La Clasa Viitorului, profesorul și elevii au o suită de aplicații care se completează pentru a răspunde tuturor nevoilor pe care școala online le are, sistem de poștă electronică, spațiu de stocare nelimitat, sistem de videoconferință cu partajare de ecran și tablă virtuală, sistem de gestiune a fluxului de lucru cu elevii care asigură distribuirea suportului de curs, distribuirea temelor și corectarea acestora cu posibilitatea ca fiecare elev să primească feedback adaptat nevoilor lui de învățare, sistem de teste grilă cu autocorectare și multe alte aplicații colaborative care încurajează lucrul în echipă atât între elevi dar și între profesori. 

Concret, cum poate o școală din România să beneficieze de licențele Google și Microsoft accesibile prin platforma www.clasaviitorului.ro?

Orice școală care deține un nume de domeniu .ro poate aplica la Clasa Viitorului pentru a obține activarea ambelor licențe. Atât G Suite for Education, cât și Office 365 A1 sunt licențe gratuite care se activează pe toată durata de funcționare a unității de învățământ, iar procesul de activare este, de asemenea, gratuit și se face conform ghidului pe care îl punem la dispoziție tuturor școlilor la următorul link bit.ly/ghidclasaviitorului.

Cum reușesc aceste instrumente să eficientizeze predarea online? 

Pentru ca predarea online să fie de succes, este nevoie ca școala să aibă un sistem de gestiune virtuală. Iar Clasa Viitorului ajută de la bun început la acest lucru pentru că se folosește de informația deja existentă pentru a crea conturile de utilizator prin sincronizare cu Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România, cu scopul de a crea grupurile organizaționale și listele de email pentru fiecare clasă din școală, și mai ales pentru a crea clasele virtuale pentru fiecare materie predată de profesori. Este un sistem în care profesorul are certitudinea că cei care apar înscriși în clasa lui sunt chiar elevii care sunt înmatriculați și nu alte conturi. Niciunui profesor nu-i place să petreacă timp încercând să rezolve probleme tehnice, iar aici sistemul nostru ajută foarte mult pentru că oferă instrumentele prin care profesorul poate să se concentreze pe livrarea cursului, nu pe rezolvarea problemelor tehnice.
Odată ce profesorul are creat cursul online cu tot cu elevii înscriși, acesta poate începe să distribuie suportul de curs și alte materiale sau aplicații care îl ajută să atingă anumite obiective de învățare, poate să distribuie fișe de lucru pe care le poate corecta online, oferind feedback elevului astfel încât acesta să știe cum să-și îmbunătățească fișa până la termenul de predare, pentru a obține o notă mai bună. Este un sistem care încurajează dialogul constant dintre profesor și elevi, încurajează lucrul în comun între profesorilor dar și lucrul în comun între elevi, pentru că toți pot să ajute la un moment dat pe altcineva să facă mai bine un lucru.



Ați menționat că puteți oferi și dispozitive educaționale. Ce sunt aceste dispozitive educaționale? 

Dispozitivele educaționale sunt echipamente electronice special gândite pentru a fi folosite în mediul educațional. Sunt dispozitive care, pe de o parte sunt ranforsate astfel încât să suporte șocuri mecanice pentru că ajung într-un mediu în care este posibil să fie scăpate pe jos sau călcate ori stropite cu apă, și este nevoie să reziste acestor șocuri. Pe de altă parte sunt dispozitive care rulează sisteme de operare care permit școlii să instaleze numai conținut educațional și totodată permit generarea de statistici de utilizare astfel încât școala să poată lua decizii informate cu privire la felul în care gândește folosirea dispozitivelor la clasă. Edu Apps comercializează astfel de dispozitive care oferă toate funcționalitățile de mai sus. Chromebook-urile au ecran tactil, tastatura și stylus, ceea ce înseamnă că sunt în același timp și tabletă și laptop. Permit rularea inclusiv a aplicațiilor educaționale din Google Play pe care școala le poate preinstala pe fiecare dispozitiv în funcție de clasa din care face parte fiecare elev. Stylus-ul ajută foarte mult pentru că elevii pot scrie direct pe ecran, ceea ce înseamnă că profesorul poate folosi o serie de materiale pe care le folosea și în sistemul clasic de predare-învățare. Toate aceste dispozitive și altele, precum display-uri interactive sau stațiile mobile de încărcare, sunt centralizate pe edustore.ro

Cum a schimbat pandemia business-ul Edu Apps? 

Din martie până în prezent am crescut cu peste 2000% numărul de școli ajungând la 5000 de unități de învățământ cu personalitate juridică și alte câteva mii de școli arondate. Deci putem spune că pandemia a schimbat radical gradul de implementare al soluțiilor noastre. 
Cât timp îi ia unui cadru didactic să se familiarizeze cu aceste soluții de predare online? Îi ajutați în acest sens? Educația este un concept fluid care necesită adaptare constantă și de aici nevoia de formare continuă pe care o au cadrele didactice. Noi am pregătit mii de profesori în ultimii 4 ani de când susținem primul curs acreditat pentru competențe digitale de predare - învățare pentru profesori, și am ajuns la concluzia că un profesor după 300 de ore de lucru cu aplicații digitale este mai mult decât confortabil să lucreze online cu elevii și poate chiar să dezvolte resurse educaționale deschise pe care alți profesori pot să le folosească. În sprijinul lor am pus la dispoziție un curs online gratuit care poate fi accesat la formare.eduapps.ro, curs unde fiecare profesor poate învăța în ritm propriu cum poate folosi aplicațiile online în procesul de predare - învățare.   

Ce înseamnă în viziunea dumneavoastră “educație centrată pe elev” și cum considerați că va arăta școala în viitor?

Educație de calitate înseamnă capacitatea școlii de a livra educație centrată pe nevoile elevilor, deci educație care să răspundă diferitelor nevoi de învățare pe care elevii le au. Nu toți elevii învață în același ritm, nu toți înțeleg materia în același fel, iar rolul profesorilor este acela de a ajunge la fiecare dintre acești elevi pentru a le oferi șanse egale de învățare. Aici aplicațiile pe care le punem la dispoziție ajută foarte mult, pentru că oferă posibilitatea profesorului să adapteze atât materialele suport de curs, cât și materialele de evaluare astfel încât elevii să ajungă să înțeleagă noțiunile și conceptele predate. Educația centrată pe elev plasează elevul pe primul loc, ceea ce înseamnă că toate politicile școlii sunt croite astfel încât elevii să vină la școală de plăcere. Iar școala din viitor va fi școala care reușește să ofere acest standard de lucru.

Pentru detalii despre soluțiile EduApps: info@eduapps.ro | +4 0771-11.22.33 | www.eduapps.ro | www.edustore.ro

 

Acest articol a fost publicat în Ediția Specială Ghidul Primăriilor, Decembrie 2020

Pentru a vizualiza online revista click AICI

Pentru a comanda gratuit un exemplar tipărit al revistei click AICI