
Proiectul dedicat primăriilor din România - “Viziune de Primar” îl are ca invitat pe Bányai István, primarul comunei Livezeni din județul Mureș.
Bányai István vorbește despre ultimele realizări ale mandatului, despre planurile de viitor ale comunei și despre proiectele de finanțare din Livezeni, Ivăneşti, Sânişor şi Poieniţa.
Ce proiecte de investiții v-ați propus să realizați până la finalul acestui mandat?
În primul rând doresc să finalizăm construirea sistemului de canalizare la Livezeni. Era o muncă greoaie, cu multe probleme, de tot genul. Eu estimez că într-o perioadă scurtă putem rezolva toate problemele legate de acest proiect să avem un sistem de canalizare funcțională la Livezeni.
Consiliul Județean Mureș a bugetat o sumă mare pentru lățirea drumului județean și continuăm lucrările și la cest capitol. Lățim deci drumul județean pe ambele sensuri de mers până la Sânișor. O să avem 2 benzi și pistă de biciclete până anul viitor.
De asemenea, lucrăm la proiectarea capelei mortuare din Ivănești, după ce am finalizat intabularea locației. Am început construcțiile capelei mortuare în satul Poienița.
Îmi propun să modernizăm centrul satului Livezeni, și să asfaltăm 5 străzi din comună.
Ce proiecte au fost demarate în perioada 2021 - 2022 sau au fost implementate în totalitate până în prezent?
Proiectele începute de noi sunt în stadiu de finalizare. Luând de la zero am reușit să atragem peste 10 milioane de euro, care este în execuție astăzi, iar la al doilea mandat avem studii de fezabilitate la 20 de milioane de euro, și monitorizăm toate posibilitățile se depunem pentru finanțare.
Ce investiții locale veți prioritiza cu bugetele disponibile prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny?
Am depus în cadrul programului Saligny două proiecte: pentru canalizarea din Ivănești, respectiv reparația străzii Pârâului din Livezeni, acesta din urmă are valoarea minimă garantată prin acest program, 5 milioane de RON. Așteptăm răspunsul.
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat că investițiile din cadrul PNRR care sunt accesibile UAT-urilor însumează mai mult de 10 miliarde de euro. Ce investiții locale plănuiți să finanțați prin PNRR?
Dorim să investim în panouri solare pe clădirea primăriei, încărcător de mașini electrice, mobilier urban inteligent.
Care este planul de achiziții pentru perioada următoare la nivelul primăriei?
Planul de achiziții pentru perioada următoare la nivelul primăriei vizează reparații, modernizare străzi, PT- execuție, asfaltare strada Bisericii și Capelei, proiectare stații de încărcare, panouri solare, amenajare centrul Livezeni, indicatoare rutiere, plan parcelar prin OCPI, etc.
Care sunt punctele forte ale localității dumneavoastră? Ce avantaje competitive are localitatea dumneavoastră și ce puncte forte doriți să maximizați în acest mandat?
Scopul nostru este să avem o comună liniștită, aerisită, astfel tot ce înseamnă industrie direcționăm către drumul județean. Nu este secret, că am ajuns să fim, cred, cea mai atractivă localitate pentru investiții de case astăzi în județul Mureș. Mă axez pe dezvoltarea pe plan urbanistic. După ce am finalizat construirea grădiniței din Livezeni am depus la București o cerere, ca să construim o creșă în Livezeni, în centrul satului, lângă terenul de fotbal, care așteaptă astăzi să fie finanțat. De asemenea, am depus cerere de finanțare pentru un bazin de înot didactic în Ivănești, lângă sau pe terenul de fotbal. Îmi doresc mult să se realizeze acest proiect, pentru că această investiție ar ridica foarte mult nivelul de trai, și totodată am putea organiza cursuri de înot pentru copii. Doresc să rezolv problema transportului, să aducem linii de autobuz din oraș.
Cum vă propuneți să susțineți mediul de afaceri local? Ce facilități oferă administrația locală mediului de afaceri?
Am înființat 39 de firme startup prin proiectul POCU cu sprijin financiar de la Uniunea Europeană. Aștept răspuns la un alt proiect pentru realizare de firme sustenabile, facem demersuri pentru a avea acces pe centura ocolitoare a orașului.
Ce potențial turistic are în prezent localitatea dumneavoastră și cum vă doriți să dezvoltați turismul local/zonal?
În mandatul meu a fost inaugurată o pistă de biciclete, denumită „Circuitul Comorii”. Proiectul prin care s-a realizat pista a vizat crearea unui traseu cicloturistic în comuna Livezeni și împrejurimi, legând atracțiile turistice și promovând activitatea în aer liber, mersul pe bicicletă și un mod de viață sănătos. Așa cum am mai spus, dorim să realizăm un bazin de înot și un ștrand.
Alte aspecte relevante pentru activitatea dumneavoastră pe care doriți să le adăugați acestui interviu, pe lângă răspunsurile la întrebările de mai sus.
Precizez faptul că eu maximalizez toate posibilitățile comunei Livezeni. Deși avem bugetul local, el este atât de mic, că nu putem realiza investiții mari, și în plus autoritatea locală trebuie să țină cont și de partea de co-finanțare a proiectelor europene, și mai ales de cheltuielile neeligibile care, cumulate, reprezintă cheltuieli ale bugetului local. Deci ne bazăm pe fonduri naționale și europene, cum am făcut de altfel și în mandatul precedent: aplicăm la toate posibilitățile să atragem fonduri cât mai multe comunei Livezeni.