
Interviu cu Bányai István, primarul Comunei Livezeni, județul Mureș
Care sunt principalele realizări ale mandatului dumneavoastră (2020 – 2024) și ce impact au avut acestea în comunitatea locală?
Primul meu mandat a fost încheiat în urmă cu patru ani, în 2020, când aveam un număr mic de investiții, însă cu atât mai valoroase, și voi evidenția doar una: nu exista apă potabilă în comună, iar la sfârșitul mandatului meu de primar, toate cele patru sate aveau apă potabilă. De atunci, am progresat enorm: rețea de canalizare, o grădiniță nouă, stații de autobuz noi, asfalt, șanțuri, parcuri, clădiri renovate; pe scurt, s-a înregistrat o dezvoltare a întregii noastre comunități. Am reușit să asfaltăm toate străzile din cartierul Orizont din Livezeni, precum și drumul spre Poienița, respectiv străzile Capelei și Speranței.
Din fonduri UE, am achiziționat o remorcă, pe lângă utilajul pe care îl cumpărasem anterior tot din fonduri UE.
Aceste două echipamente ne ajută foarte mult la colectarea deșeurilor verzi și la întreținerea drumurilor. Remorca are o valoare de 9.000 de euro. De asemenea, în anul 2024 am obținut 32.000 de euro de la LEADER pentru unelte și echipamente. Acești bani au fost folosiți pentru a achiziționa o motocoasă, motoferăstrău, refulator pentru frunze, remorcă, tocător de crengi, tractor tuns gazon, utilaj de măturat și alte unelte pentru întreținerea spațiilor.
În Poienița am construit o nouă casă mortuară, iar în această primăvară vom începe construcția și în Ivănești.
În Poienița, Sânișor și Ivănești am amenajat curțile școlilor. În 2023, pentru prima dată în istoria comunei, curțile școlilor au fost deschise copiilor în timpul vacanței de vară. Unitățile au fost dotate cu camere de supraveghere. Ne-am bucurat să vedem că multe persoane au folosit spațiile și le-au păstrat intacte. De asemenea, pentru al doilea an consecutiv, am oferit cursuri gratuite de patinaj pentru copiii din grupa mare de grădiniță și clasele 0-4 din comună, la patinoarul acoperit din Sângeorgiu de Mureș. Am digitalizat serviciile primăriei, iar cu banii primiți din fonduri UE am achiziționat hardware și software. Acest lucru ne permite desfășurarea activității în mod rapid, eficient și în condiții moderne, locuitorii putând beneficia astfel de serviciile primăriei.
Care sunt principalele proiecte de investiții aflate încă în derulare în 2024?
Spre bucuria tuturor am ajuns din urmă secolul XXI. Rețeaua de canalizare este în construcție!
La sfârșitul anului trecut, am semnat contractul de finanțare pentru construcția rețelei de canalizare în Ivănești. Finanțarea este în valoare de 12 milioane RON fiind obținută prin programul Anghel Saligny. Azi suntem siguri că vom avea rețea de canalizare în Poienița și Sânișor: în martie, spre marea mea bucurie, proiectul nostru înaintat la PNRR, pe care l-am depus anterior (acum 2 ani!), a fost în sfârșit aprobat și în acest scop am obținut 3,7 milioane de lei.
Modernizarea drumurilor a progresat și ea pe mai multe fronturi! Cu sprijinul Consiliului Județean Mureș, au început și continuă lucrările de lărgire și modernizare a drumului județean. Aceasta este cea mai mare investiție realizată vreodată de Consiliul Județean Mureș în comuna Livezeni. Preconizam ca lucrările să fie finalizate anul viitor. Asfaltarea străzii Comorii este și ea în curs de execuție. Strada Pârâului urmează, de asemenea, să fie complet renovată, cu o finanțare de peste 1 milion de euro prin programul Anghel Saligny.
Am început procedura pentru amenajarea unei piste de biciclete, banii au fost câștigați de la Fondul de Mediu. De asemenea, am obținut finanțare din PNRR pentru îmbunătățirea eficienței energetice a clădirii primăriei, prin instalarea panourilor solare și a unei stații de încărcare a mașinilor electrice. Proiectul are o valoare de circa 300.000 de euro, planul este finalizat, am obținut autorizația de construcție și am demarat achiziția publică. Anul acesta, din fonduri proprii, vor fi construite 4 parcuri. În curând, spațiile publice vor fi dotate cu stații inteligente de autobuz, bănci, coșuri de gunoi și suporturi pentru biciclete. Și am și o veste excelentă: în comună vom avea rețea Wi-Fi gratuită.
Care este valoarea fondurilor europene atrase în comunitate în cei 4 ani? Dar valoarea fondurilor guvernamentale?
În perioada primului meu mandat, comuna a depus cereri de finanțare în valoare de 10 milioane de euro. În următorii patru ani, până în prezent, am reușit să dublăm această sumă, astfel între 2020 și 2024 am solicitat peste 21 de milioane de euro pentru comună. Unele proiecte au fost finalizate deja, altele sunt în curs de desfășurare.
Cum arată realizările mandatului dumneavoastră în cifre (exemplu - km asfaltați, număr locuri de muncă, valoare șomaj, număr afaceri noi, număr instituții de învățământ sau culturale renovate sau construite, număr blocuri ANL, creșteri buget local, etc)?
Lângă un buget local de 500 de mii de euro pe an în primul mandat am câștigat 10 milioane de euro, iar în al doilea aproape 23 milioane de euro, acești bani sunt folosite în interesul comunității.
Dincolo de proiecte de investiții, ce alte inițiative sau evenimente au impactat comunitatea locală în cei 4 ani?
De mai bine de zece ani avem trei localități înfrățite: Kamond din Ungaria, Sap în Slovacia și Palagy Komarivici din Ucraina. Ne-am întâlnit de multe ori până acum, și ne-am simțit bine împreună. Ultima dată ne-am văzut la Livezeni. Această vizită a delegației orașelor înfrățite era finanțată de Uniunea Europeană în cadrul programului Cetățeni pentru Europa, iar întâlnirea s-a desfășurat sub tema dialogului european.
Care au fost principalele provocări sau piedici birocratice cu care v-ați confruntat în timpul mandatului dumneavoastră de primar și cum ați gestionat aceste situații?
Nu sunt o persoană comodă; când vine vorba de dezvoltare, vreau să văd rezultate cât mai repede. Îmi place să văd un drum scurt de la idee la plan și la implementare, dar în primărie a trebuit să învăț să am răbdare. Aici, nu ne mișcăm în ritmul în care ne-am dori, ci în ritmul dictat de birocrație și de etapele și termene care trebuie parcurse. Ca să vă dau un exemplu: ne luptăm de 4 ani să asfaltăm strada Pârâului. Am depus cererea de finanțare în 2021, un an mai târziu, în 2022, am primit vestea că solicitarea noastră a fost acceptată, iar în noiembrie 2023, am semnat contractul de finanțare. Anul acesta, în 2024, preconizăm să începem lucrările. Acesta este un exemplu de drumul lung, care trebuie parcurs de un proiect. Strada Pârâului nu este o stradă foarte lungă și nici nu este cea mai lungă stradă din Livezeni, dar, după cum vedeți, este nevoie de un mandat pentru a ajunge în faza, în care practic se vor începe lucrările.
Care considerați că este principala lecție pe care ați învățat-o în timpului acestui mandat, lecție care ar putea fi utilă și altor primari?
Răbdare. Am învățat răbdarea. În administrație, ai nevoie de ea. Trebuie să ai răbdare cu oamenii. Trebuie să îi asculți pe locuitori, pentru că, în cele din urmă, lucrez în interesul comunității. Adică, este inutil ca primarul să aibă o idee dacă nevoile comunității sunt diferite. Numărul meu de telefon nu este confidențial și sunt întotdeauna gata să răspund la întrebările oamenilor. Este nevoie de răbdare, de asemenea, cu birocrația. Toată lumea își dorește un progres rapid, dar acesta nu se întâmplă în sectorul public așa cum se întâmplă în sectorul privat. De la intenție până la implementare este cale lungă.
Doriți să candidați din nou? Dacă da, care este viziunea pentru a continua dezvoltarea localității dumneavoastră?
Da. Am luat o decizie fermă și responsabilă: să candidez din nou la primăria comunei Livezeni. Decizia mea nu a fost în interes personal: sprijinul comunității a fost esențial, la fel ca și convingerea că suntem pe drumul cel bun. Și da, suntem pe drumul cel bun: oricine locuiește aici de ani de zile știe cum era comuna acum zece ani și cum este astăzi. Dar mai sunt încă multe de făcut și nu mă mulțumesc doar cu atât. Avem multe investiții în curs de desfășurare și proiecte depuse care aștept finanțare, și aceste vor aduc rezultate vizibile, veți vedea. Cu o viziune clară, suficientă experiență și cu sprijinul comunității, sunt pregătit să continui.