
Institutul Național de Administrație este principalul centru de expertiză în domeniul administrației publice. Istoria acestei instituții este una relativ scurtă, dar nu este de neglijat contribuția pe care a adus-o la alinierea administrației publice românești la normele și principiile de funcționare ale administrației europene.
Pe lângă cursurile de formare profesională adresate funcționarilor publici, actuala conducere a Institutului are ambiția de a aduce și de a conecta în jurul INA instituțiile publice, politicile publice europene, mediul academic, societatea civilă, think tank-uri și orice actor care este interesat de îmbunătățirea serviciilor publice și de o mai bună utilizare a resurselor publice, pentru a răspunde nevoilor cetățenilor.
Interviu cu Alexandru-Mihai GHIGIU, Președintele Institutului Național de Administrație
Care sunt prioritățile mandatului dumneavoastră, în calitate de Președinte al Institutului Național de Administrație?
Astăzi, schimbările sunt rapide și situațiile asociate acestora necesită o capacitate de adaptare și o flexibilitate nemaiîntâlnite până acum. Este important ca administrația publică să țină pasul cu această dinamică. Iată de ce unul dintre obiectivele Institutului Național de Administrație (INA) este de a pune la dispoziția cursanților un centru de pregătire modern și, mai ales, cu tematici și programe utile, care să le faciliteze dezvoltarea capacității de a face față cerințelor de performanță pe care noul mediu le impune.
Prioritățile mele, subsumate acestui scop, vizează:
a) Dezvoltarea INA ca un centru de experți și practicieni de clasă care să ghideze călătoria de învățare și dezvoltare a personalului care participă la programele noastre de formare;
b) O abordare practică și pragmatică a predării și studiului administrației publice, ancorată în realitatea societății românești, integrând însă și elemente inovative din cultura administrației publice europene;
c) Formarea unei comunități de absolvenți, formate din „INA-iști”, care se mândresc cu legătura lor și cu colegii lor, pe de o parte, și cu legătura cu INA, pe de altă parte;
d) Dezvoltarea INA ca un angajator de marcă în peisajul administrației publice românești, prin crearea unui mediu de lucru care să stimuleze colaborarea, creativitatea și implicarea.
Institutul Național de Administrație funcționează ca un hub de cunoaștere în administrația publică. Cum ajută concret INA la reformarea instituțiilor statului, la diseminarea bunelor practici și a informațiilor utile în domeniul administrației publice?
Împreună cu colegii mei, ne propunem ca INA să fie locul de unde putem participa la transformarea administrației publice clasice într-un sistem adaptat noilor nevoi, iar încurajarea performanțelor, promovarea valorilor și exemplelor de bune practici să fie elemente centrale în acest proces.
Ambiția noastră este să aducem în jurul Institutului Național de Administrație instituții publice, mediul academic, societatea civilă, think tank-uri și orice actor care este interesat de îmbunătățirea serviciilor publice și de o mai bună utilizare a resurselor publice, pentru a răspunde nevoilor cetățenilor. În acest sens, aș menționa trei inițiative desfășurate în ultimul an.
Am organizat, cu susținerea Comisiei pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului din Camera Deputaților, prima ediție a INAEXPO – Hub pentru inovare și dezvoltare în administrație, un forum al bunei guvernări. Temele din 2022 au vizat două direcții mari: verde și digital, și am adus împreună specialiști din toate zonele societății, încercând să întărim dialogul administrației cu celelalte zone ale societății.
O altă inițiativă, tot în zona de bune practici a fost „Școala de iarnă – Shaping the future of RomaNIA – green & digital”, organizată în perioada ianuarie - februarie 2023. Aceasta a reprezentat o continuare a demersurilor pentru cooperarea între acele instituții, organizații, entități, persoane, care au ca misiune contribuția la modernizarea și creșterea competitivității administrației publice din România.
Cea de-a doua inițiativă vizează Școala de iarnă INA, care a cuprins o serie de 8 webinare, împărțite în două tematici principale: eficiența energetică și transformarea digitală. La activități au participat peste 1.000 persoane cu expertiză și experiență în implementarea de proiecte în administrația publică, atât funcționari publici și personal contractual, dar și invitați din ONG-uri, universități și din mediul privat.
Cel de-al treilea exemplu se referă la creșterea calității formării pentru administrația publică. Am pus bazele Rețelei Naționale a Furnizorilor de Formare pentru Administrația Publică – ReForm. Rețeaua este compusă din INA și alți șapte furnizori publici de formare. Prin ReForm ne dorim să facilităm colaborarea și dialogul dintre furnizorii de formare și să contribuim la fundamentarea deciziilor pe bază de dovezi și la schimbarea mentalităților legate de formare.
Ce tipuri de cursuri de formare profesională organizează INA pentru aleșii locali din România? Dar pentru funcționarii publici din primării?
Programele noastre de perfecționare abordează tematici stabilite printr-o analiză a nevoilor de formare și prin consultări cu beneficiarii noștri, fiind adaptate cerințelor din documentele strategice, precum și domeniilor prioritare de formare. Astfel, în oferta noastră se regăsesc programe de perfecționare privind, spre exemplu, conceperea și implementarea proiectelor cu finanțare nerambursabilă, dezvoltarea regională și locală prin proiecte, eficiența energetică, urbanismul, cursuri de leadership și de comunicare sau alte teme de interes pentru administrația locală.
Primarii, dar și ceilalți aleși locali pot urma programul de formare specializată destinat aleșilor locali, în care sunt abordate teme precum: bună guvernare locală, managementul resurselor publice locale, acțiunea administrativă – componente și mijloace de acțiune.
Toate programele INA sunt bazate pe dezvoltarea de competențe, iar atestarea absolvirii acestora se face prin certificat de absolvire, în format digital, însoțit de supliment descriptiv privind competențele dobândite.
Unde pot căuta primarii know-how și exemple de bune practici în domeniul admnistrației?
Îi încurajez pe primari să participe la Academia de Leadership, program de formare specializată, dezvoltat de INA cu sprijinul Consiliului Europei. Programul vizează dezvoltarea cunoştinţelor şi instrumentelor necesare pentru buna guvernare la nivelul administrației publice locale. La program se pot înscrie persoanele care ocupă funcția de ales local în administrația publică locală, fiind, în principal, pentru primari, viceprimari, dar este foarte util și consilierilor locali.
De asemenea, organizarea de webinare pe diferite tematici a devenit o activitate constantă la nivelul Institutului. Cred ca este important de subliniat că aceste activități au o parte de bune practici, iar reprezentanți ai administrației vin și prezintă concret proiecte sau inițiative implementate. La acest moment avem în pregătire proiecte cu finanțare europeană, prin care ne propunem să organizăm vizite de studiu pentru a crea punți de colaborare.
Cum se desfășoară activitatea de cercetare-inovare în domeniul administrației publice derulată de INA?
Activitatea de cercetare – inovare este încă într-un stadiu incipient, dar reprezintă o direcție de interes pentru mine și pentru colegii din Institut. Date fiind constrângerile financiare și lipsa unui personal suficient și specializat pentru a face cercetare constant, îmi propun ca INA să devină un actor care să coaguleze inițiative din zona academică și neguvernamentală.
În ciuda resurselor limitate, Institutul Național de Administrație a realizat o serie de analize și studii care sunt disponibile pe site-ul nostru la secțiunea http://ina.gov.ro/studii-si-publicatii/. Un exemplu interesant este studiul național, realizat în parteneriat cu Secretariatul General al Guvernului și Banca Mondială, privind oportunitatea flexibilizării modului și timpului de lucru în administrația publică din România. Demersul a avut scopul de a evalua oportunitatea reglementării modurilor de lucru flexibil la nivelul administrației publice locale și centrale. Studiul INA a fost citat în studiul „Impactul telemuncii și al muncii digitale asupra forței de muncă și a societății”, realizat la solicitarea Comisiei pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale din cadrul Parlamentului European.
Alte considerații pe care doriți să le adăugați (eventual un îndemn adresat primarilor de a considera INA un partener de încredere pentru formarea profesională continuă într-o administrație performantă).
Modul de gestionare a activităților zilnice și calitatea interacțiunii cu cetățenii sunt elementele de bază pentru a cataloga o administrație ca fiind eficientă. Ne dorim ca formarea continuă în cadrul INA să adauge acele abilități și cunoștințe aleșilor locali, care să-i ajute să răspundă în fiecare moment cât mai eficient nevoilor cetățenilor.
Dacă ai fost învestit de cetățeni cu încrederea să gestionezi interesele comunității, este important să știi care sunt mecanismele, cele mai utile instrumente și modul în care poți utiliza relațiile interpersonale în acest demers, iar INA este locul în care programele de pregătire și interacțiunea cu practicienii din administrația locală și cu colegii din alte UAT-uri îți pot pune la dispoziție abilitățile necesare.
Interviul a fost publicat în Revista Ghidul Primăriilor, Ediția Specială, Aprilie 2023, prima și singura revistă din România în format print și online destinată exclusiv autorităților locale.
Pentru a vizualiza online revista, click aici:
https://bit.ly/3A80mfq
Pentru a comanda gratuit revista în format print, click aici:
https://bit.ly/3ArVIdQ