Într-un context în care administrația publică este tot mai des chemată să livreze performanță, transparență și adaptabilitate, Institutul Național de Administrație (INA) devine un actor-cheie în consolidarea competențelor celor care lucrează în sectorul public. Am stat de vorbă cu doamna Ioana-Roxana Melenciuc-Ioan, Președinte INA și Secretar de Stat, despre rezultatele din 2024, despre noile proiecte în implementare, despre programele dedicate aleșilor locali și despre viziunea pe termen lung privind profesionalizarea administrației publice din România.

 

Interviu Ghidul Primăriilor cu Ioana-Roxana MELENCIUC-IOAN, Președinte Institutul Național de Administrație, Secretar de Stat

 

Care sunt cele mai importante rezultate obținute de Institutul Național de Administrație anul trecut (2024) și în primul semestru al acestui an? 

Putem vorbi despre anul 2024 ca despre un an de creștere pentru Institutul Național de Administrație. Creșterea numărului de participanți (cu 62%) și a programelor de perfecționare desfășurate (cu 65%) față de anul precedent confirmă valoarea programelor și consolidarea poziției INA ca partener de încredere în dezvoltarea profesională a personalului din administrația publică.
Oferta de formare pentru anul 2025 se concentrează pe piloni precum: orientare către cetățean, competențe digitale, leadership strategic, servicii publice inovatoare. La programele noastre participă personal din administrația publică centrală și locală, dar și alte persoane interesate. 
Un alt element important este că Institutul Național de Administrație dezvoltă analize ale nevoilor de formare adresate organizațiilor publice, atât la nivel central cât și la nivel local. Pornind de la analiza nevoilor instituției, construim un plan de formare adaptat competențelor vizate și obiectivelor strategice. La final, INA propune un program detaliat, personalizat, care răspunde direct cerințelor specifice ale instituției.
Totodată, INA a continuat consolidarea relațiilor de cooperare cu instituțiile similare din străinătate, prin semnarea unor acorduri bilaterale cu instituții omoloage din țări precum: Italia, Belgia, Grecia, Bulgaria, Portugalia, Polonia și aderarea la structuri internaționale relevante pentru dezvoltarea administrației publice. Un pas important a fost afilierea la Institutul European de Administrație Publică (EIPA), care sprijină accesul INA la programe de formare și cercetare în domeniul administrației publice europene. La nivel regional, INA și-a asumat rolul de hub, fiind promotorul unor evenimente cu teme care sprijină dezvoltarea personalului din administrație: Reducerea decalajului dintre statele membre și țările candidate, Legătura dintre performanța sectorului public și starea de bine a angajaților.
Având în vedere că România se află în plin proces de aderare la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), INA are un rol activ în rețeaua internațională a Școlilor de Guvernare, concentrându-se pe crearea de oportunități pentru dezvoltarea capacității administrative, consolidarea leadershipului și formarea personalului din sectorul public.

Ce proiecte noi se află în implementare la INA?

Recent, am obținut aprobarea pentru două proiecte importante în cadrul Instrumentului de Sprijin Tehnic (IST) al Comisiei Europene, proiecte ce contribuie semnificativ la reforma administrației publice din România. 
Primul, dezvoltat alături de instituții partenere din șase state membre UE, vizează lansarea programului „Leadership european în administrația publică”, axat pe dezvoltarea competențelor de leadership și crearea unei rețele europene de lideri în administrația publică. Proiectul este parte a programului ComPAct al DG REFORM, proiect fanion la nivelul Comisiei Europene.
Cel de-al doilea proiect, realizat în parteneriat cu Agenția Națională a Funcționarilor Publici, are ca scop modernizarea sistemului de resurse umane din administrația publică. Acesta pune accent pe formarea managerilor și implementarea unui management performant al resurselor umane, incluzând soluții bazate pe inteligență artificială.
Totodată, Institutul Național de Administrație a explorat și alte surse de finanțare externă, precum Programul Asistență Tehnică (PAT) 2021 – 2027, cu scopul de a dezvolta proiecte pentru instruirea personalului din sistemul fondurilor și a beneficiarilor în domenii necesare creșterii performanței și cu utilizarea de metode inovative de formare.

Ce tipuri de cursuri de formare profesională organizează INA în mod specific pentru aleșii locali și pentru funcționarii publici din România? Care sunt temele/domeniile cele mai solicitate?

Avem în ofertă Programul de formare specializată destinat aleșilor locali, la care pot participa 
aleșii locali și persoane care doresc să ocupe o funcție de ales local. Programul urmărește pregătirea aleșilor locali, dezvoltarea abilităților de gestionare eficientă a resurselor publice și consolidarea cunoștințelor esențiale pentru activitatea administrativă.
De asemenea, organizăm programul de formare specializată Academia de Leadership, destinat persoanelor care ocupă funcția de ales local în administrația publică locală – primari, viceprimari și consilieri de municipii, orașe, comune. Participanții vor dobândi competențe esențiale precum evaluarea stilului de leadership, dezvoltarea echipelor, consilierea pentru obținerea rezultatelor, luarea deciziilor, îmbunătățirea performanței, gestionarea conflictelor, dezvoltarea organizațională, evaluarea comunitară, crearea de parteneriate și utilizarea instrumentelor specifice bunei guvernări.
Programele INA, fie de formare specializată (structură modulară, cu durata cuprinsă între 54 – 162 ore de formare), fie de perfecționare (3 sau 5 zile), se adresează întregului personal din administrația publică – funcționari publici, personal contractual, precum și altor persoane interesate. Avem în ofertă cursuri special concepute pentru categorii precum: secretarii generali ai UAT-urilor, funcționarii de conducere, arhitecții șefi. Programele de perfecționare sunt structurate conform domeniilor prioritare de formare pentru administrația publică, de la audit, legislație și politici publice, până la comunicare, tehnologie, resurse umane și financiare, servicii publice, etică, integritate și afaceri europene. 
Din analizele de nevoi de formare derulate de noi, în anul 2024 în topul preferințelor s-au aflat teme precum: competențe digitale, achiziții publice, comunicare; iar pentru 2025 se remarcă tendința pentru: management de proiect, dezvoltare personală, comunicare.

Cum se adaptează INA la nevoile în schimbare ale administrației publice locale? Ce noutăți aduceți în oferta de cursuri pentru aleșii locali și funcționarii publici?

Institutul Național de Administrație își ajustează constant programele de formare pentru a răspunde cerințelor actuale ale administrației publice, urmărind dezvoltarea competențelor cheie care contribuie la furnizarea unor servicii publice mai accesibile și mai eficiente pentru cetățeni.
Cursurile INA acoperă teme actuale precum: digitalizarea administrației, leadership, etică, comunicare instituțională, managementul resurselor publice și implementarea politicilor publice. Acestea sunt organizate în formate flexibile (online, fizic, hibrid), răspunzând cerințelor funcționarilor din teritoriu, iar programele de formare specializată sunt structurate modular, tocmai pentru a facilita accesul participanților. Oferta de formare și toate informațiile despre participarea la programe poate fi consultată pe site: https://ina.gov.ro/
De menționat că, având în vedere obiectivul strategic de țară privind aderarea la OCDE, INA are în ofertă programul de perfecționare Aderarea la OCDE: strategii și implicații pentru administrația publică românească. De asemenea, pornind de la acțiunile prevăzute de Strategia privind inovarea sectorului public, în oferta de formare a INA este inclus programul de perfecționare Inovatorii din administrația publică (în colaborare cu Laboratorul de inovare – Secretariatul General al Guvernului). 

Cum colaborează INA cu autoritățile locale în organizarea cursurilor și cum sprijiniți participarea continuă la formare a funcționarilor publici, mai ales în comunitățile mai mici sau cu resurse limitate?

Am distribuit chestionarul privind analiza nevoilor de formare și la nivelul autorităților locale, pentru a avea o imagine clară despre domeniile de perfecționare pe care acestea le consideră prioritare pentru acest an.
La cererea beneficiarilor, instituții și autorități publice, dezvoltăm programe de perfecționare personalizate, adaptate nevoilor și obiectivelor specifice. Acestea pot fi organizate la sediul autorității locale, sau online, astfel încât să faciliteze participarea personalului, cu costuri reduse. De asemenea, prin proiectele pe care le-am derulat am asigurat accesul la instruire online în domeniul achizițiilor publice, fără costuri pentru beneficiari.

Ce rol strategic joacă INA în dezvoltarea resursei umane din administrația locală? Cum vedeți evoluția acestui rol în următorii ani?

Institutul Național de Administrație are rolul de a sprijini profesionalizarea administrației publice, prin organizarea de programe de formare pentru angajații din sistem. De asemenea, oferă suport metodologic pentru a coordona și alinia eforturile de modernizare și eficientizare ale instituțiilor publice, în linie cu prioritățile Guvernului.
În administrația publică este nevoie de date pentru a fundamenta propunerile de politici publice, iar INA și-a asumat rolul de promotor al inovării și al formării unei culturi a guvernării deschise. Ne dorim să contribuim la schimbări sistemice pentru eficientizarea administrației prin analize documentate, realizate atât la nivel intern, cât și comparativ, la nivel european.
Este important să înțelegem că investiția în formarea resurselor umane generează performanță pentru instituțiile și autoritățile publice, dar că este necesar să se aloce fonduri bugetare pentru profesionalizarea personalului.


Articol  publicat în Revista Ghidul Primăriilor, Ediția XV, prima și singura revistă din România în format print și online destinată exclusiv autorităților locale.
Pentru a vizualiza online revista, click aici: https://www.ghidulprimariilor.ro/_revista-15/
Pentru a comanda gratuit revista în format print, click aici: https://ghidulprimariilor.ro/ro/orders/revista