După o îndelungă colaborare cu administrațiile locale și sute de proiecte finalizate cu succes, Komora Engineering a dezvoltat SmartDigitalAdministration (SDA), propria soluție GIS inovatoare, dedicată UAT-urilor și consiliilor județene, personalizată în funcție de nevoile și provocările cu care se confruntă acestea în procesul administrativ.

 

Komora Engineering: Un nou standard de performanță în industria datelor geospațiale din România

 

Komora Engineering SRL este un jucător de top în industria datelor geospațiale, oferind soluții complete și complexe pentru administrații locale, instituții publice și companii private. În cadrul lucrărilor de înregistrare sistematică a imobilelor – cadastru general – Komora Engineering este unul din principalii prestatori în cadrul Proiectului major ,,Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”, cu peste 7 UAT-uri finalizate integral. În cadrul Programului Național de Cadastru și Carte Funciară, compania are lucrări recepționate în peste 60 de UAT-uri la nivel de sectoare cadastrale.
De asemenea, compania are o vastă experiență în procesul de înscriere în sistemul integrat de cadastru și carte funciară a imobilelor aflate în domeniul public al Statului Român, UAT-urilor sau județelor: peste 2.500 de km de drumuri naționale, drumuri județene, străzi sau drumuri comunale intabulate, alături de peste 5.000 de alte imobile.

Un alt domeniu de activitate important în cadrul companiei Komora Engineering îl reprezintă exproprierile pentru cauza de utilitate publică, de la perdele de protecție forestieră, până la drumuri, cale ferată sau chiar metrou.

Profesionalismul și experiența inginerilor geodezi din departamentul de topografie și topografie inginerească, coroborat cu investiția continuă în tehnologie și inovație, au transformat compania într-un partener de încredere pentru orice Beneficiar – privat sau public – în derularea oricărui proiect de investiție, încă din faza de proiectare.

 

„Cu peste 4.000 de km de studii topografi ce efectuate pentru proiectele de infrastructură rutieră, feroviară și edilitară, precum și peste 500 de alte proiecte de investiții, de la parcuri eoliene și fotovoltaice la ansambluri rezidențiale sau spitale, demonstrăm calitatea serviciilor noastre. Aceste realizări reprezintă cea mai bună carte de vizită pe care o avem” a declarat Ing. Cosmin DRAGOMIR, Director General Komora Engineering.

 

Un aspect important în dezvoltarea oricărui proiect de investiții îl reprezintă detecția și cartografierea rețelelor subterane sau a obstacolelor antropice. În foarte multe cazuri, există întârzieri în faza de execuție generate de rețelele subterane sau alte obstacole antropice (fundații, corpuri de beton îngropate, rezervoare etc.), care nu au fost identifi cate în faza de proiectare.

Folosind tehnologie GPR (Ground-Penetrating Radar sau Georadar), coroborat cu geolocatoarele care detectează câmpul electromagnetic generat de obiecte metalice (conducte sau cabluri), Komora Engineering realizează o ecografie subterană a amplasamentului obiectivului de investiție.

My image


Komora Engineering este, de fapt, una dintre puținele companii din România cu capacitatea de a realiza cartarea și detecția rețelelor subterane cu precizie ridicată, esențială proiectelor de investiții. În plus, nivelul de echipare și tehnologie plasează compania pe primul loc în topul furnizorilor cu acest profil.

Prin tehnologie LiDAR (scanare laser 3D), împreună cu captarea de imagini sferice (imagini 360), compania poate crea o reprezentare virtuală a unui mediu real. Comparativ cu măsurătorile clasice, care implică măsurarea a doar câteva zeci sau sute de puncte, tehnologia LiDAR permite companiei Komora Engineering să obțină sute de mii sau chiar milioane de puncte pe secundă. Compania are capacitatea să genereze nori de puncte 3D folosind scanarea laser terestră, mobile mapping (sisteme de scanare laser montate pe vehicule, ambarcațiuni, ATV-uri sau backpack), dar și din aer, folosind tehnologia UAS - drone.

My image

Datele geospațiale rezultate au un rol important și pentru proiectanți și ingineri, la nivel administrativ, optimizând întregul flux de vizualizare, gestionare și analiză. Acestea deschid calea către crearea unei copii digitale 3D – DIGITAL TWIN - a oricărui obiect din lumea reală, contribuind astfel la conservarea patrimoniului și valorilor culturale ale comunității locale.

 

Rolul cheie al datelor geospațiale în dezvoltarea conceptelor de SMART CITY sau SMART VILLAGE

 

Practic, nu putem vorbi de un concept de SMART CITY sau SMART VILLAGE fără să ținem cont de rolul esențial al datelor geospațiale în asigurarea unei dezvoltări durabile. Digitalizarea administrației locale presupune transpunerea datelor geospațiale și a informațiilor în baze de date GIS, dar și implementarea de platforme informatice care să permită gestionarea acestor baze de date. Fiind un nume de referință în industria achiziției de date geospațiale, Komora Engineering s-a axat în principal pe transpunerea acestor date în format GIS și realizarea de baze de date care să se plieze pe NEVOILE și NECESITĂȚILE autorității publice locale.

Soluția SmartDigitalAdministration (SDA) dezvoltată de Komora Engineering este dedicată autorităților publice locale – în special UAT-urilor sau consiliilor județene. Aceasta este o platformă informatică concepută pentru gestionarea bazelor de date GIS.
Aceasta se bazează pe experiența companiei în colaborarea cu autoritățile și instituțiile publice, plecând de la lucrări de inventariere a domeniului public și privat, servicii privind inventarierea terenurilor agricole conform legii 165/2013, servicii privind asistența tehnică în vederea finalizării aplicării legilor proprietății, și, nu în ultimul rând, lucrările de cadastru general.

În modulul SmartDigitalProperties (SDP), toate informațiile și datele legate de domeniul public și privat al UAT-ului, domeniul public al Statului, terenurile rezervă retrocedabilă aflate la dispoziția UAT-ului, precum și informații referitoare la proprietarii/deținătorii imobilelor, suprafețele acestora, identificarea cadastrală a acestora prin tarla/cvartal și parcelă, număr cadastral, titlu de proprietate, sunt la un click distanță prin aplicația informatică. Prin interogări și analize spațiale, reprezentanții UAT-ului pot accesa în timp real orice informație legată de PROPRIETATE, optimizând întreg fluxul administrativ la nivel de PRIMĂRIE.

Prin modulul SmartDigitalFarming (SDF) conceput pentru UAT, datele furnizate de către reprezentanții primăriei, cum ar fi contractele de arendă înregistrate, sunt corelate cu informațiile duse la dispoziție de fermieri, prin realizarea de măsurători sau digitizare, având ca suport ortofotoplanurilor realizate prin tehnologie UAS. Astfel, eliberarea adeverinței necesare pentru APIA se poate face automat sau semiautomat.

Iar modulul SmartDigitalFarming (SDF) destinat fermierilor permite integrarea și gestionarea datelor GIS în cadrul conceptului de smart agriculture sau agricultură de precizie. Acesta include integrarea datelor geospațiale, inclusiv ortofotoplanurile obținute în urma zborurilor efectuate cu ajutorul tehnologie UAS (drone) echipate cu senzori multispectrali sau termali, împreună cu o serie de alte funcționalități relevante.

Modulul SmartDigitalVillage (SDV) reprezintă o soluție GIS completă, destinată gestionării urbanistice și imobiliar-edilitare de către reprezentanții UAT-ului. Acesta include atât transpunerea în format GIS a PUG-ului și a tuturor informațiilor din documentațiile de urbanism, cât și transformarea în format GIS a datelor geospațiale legate de rețelele edilitare subterane și supraterane.

 

My image

FOTO: Branșament subteran vizualizat cu AR

O altă componentă importantă a modului SmartDigitalVillage o reprezintă inventarierea imobiliară a tuturor clădirilor și construcțiilor aflate în domeniul public sau privat, și completarea bazelor de date GIS cu informații legate de anul construcției, valoarea de impozitare, suprafețe, destinații, etc. În plus, se pot integra în SmartDigitalVillage și informații legate de investițiile realizate de către autoritatea locală, inclusiv contracte de finanțare, autorizații de construcție, procese verbale de recepție, planuri as-built, valoarea investiției, și altele.
În mod automat, acest modul integrează toate datele relevante din modulul SmartDigitalProperties, și altele, cum ar fi datele din Registrul Electronic Național de Nomenclatură Stradală (RENNS) și Registrul Local al Spațiilor Verzi (RLSV).

O altă funcționalitate semnificativă este reprezentată de modulul de realitate augmentată (AR) - SmartDigitalAR (SmartDigitalAugmentedReality), prin care compania pune la dispoziția autorității locale atât componenta hardware - o tabletă conectată la un sistem GNSS de precizie, cât și soluția software corespunzătoare.

 

My image

FOTO: Modulul de realitate augmentată (AR) - SmartDigitalAR (SmartDigitalAugmentedReality)

Acest modul permite vizualizarea în teren, cu o precizie centimetrică, a elementelor din baza de date, suprapunând aceste informații virtuale peste realitatea fizică.
Un exemplu elocvent ar fi vizualizarea rețelelor subterane în teren sau identificarea limitelor cadastrale în situații în care imobilul nu este împrejmuit - toate acestea cu o precizie centimetrică.


Articolul a fost publicat în Revista Ghidul Primăriilor, Ediția X, prima și singura revistă din România în format print și online destinată exclusiv autorităților locale.
Pentru a vizualiza online revista, click aici: https://www.ghidulprimariilor.ro/_revista-10/
Pentru a comanda gratuit revista în format print, click aici: https://ghidulprimariilor.ro/ro/orders/revista