UAT/ ADI și rolul lor în organizarea punctelor de returnare

 

Anul 2025 vine cu obiective ambițioase în domeniul gestionării deșeurilor de ambalaje. Fiecare stat membru UE are obligația de a implementa un sistem de management al deșeurilor, care să atingă o rată de colectare în vederea reciclării de 77% pentru ambalajele de plastic. Din 2029 acest obiectiv va crește la 90%.

De altfel, din anul 2021, România este obligată și la plata unei taxe de 800 de euro pentru fiecare tonă de plastic de ambalaj ce nu poate fi colectată și reciclată.
Sistemul Garanție – Returnare, lansat la 30 noiembrie 2023 la nivel național, este soluția aleasă de România ca răspuns la astfel de provocări.

 

Un interviu cu Dorin Mihai, Director General al TOMRA Collection România, despre Sistemul Garanție-Returnare și rolul UAT/ADI în acest program, despre beneficiile colectării automate a ambalajelor și cele mai importante caracteristici ale unui sistem de preluare.

 

Pe scurt, ce este Sistemul Garanție - Returnare?

Este o modalitate prin care diferitele părți angrenate în lanțul producător de băuturi - consumator - comerciant - reciclator organizează un sistem de returnare a ambalajelor, prin folosirea unui stimulent financiar numit „garanție”. Consumatorul plătește 50 de bani drept garanție la cumpărarea unei băuturi supuse SGR, pe care o recuperează la predarea ambalajului într-unul din punctele de returnare special amenajate.

 

Cine are obligația înființării acestor puncte de returnare în cadrul SGR?

În România, ca și în alte 14 state europene cu un astfel de sistem, obligația înființării punctelor de returnare aparține comerciantului, pentru că acesta este interfața sistemului/SGR cu consumatorul și poate pune la dispoziție o infrastructură existentă, pe care se poate construi.
Legislația națională prevede, de asemenea, ca acei comercianți având o structură de vânzare cu o suprafață mai mică de 200 mp, care nu își organizează propriile puncte de returnare, să își poată îndeplini obligațiile legale asociindu-se cu alți comercianți din aceeași categorie sau prin acord de parteneriat cu UAT/ADI.

 

My image

 

Care sunt principalele responsabilități ale UAT/ADI într-un astfel de parteneriat?

UAT/ADI care aleg să participe la funcționarea SGR intrând în parteneriat cu comercianții pot deveni operatori ai acestor puncte de returnare și, astfel, vor avea o serie de responsabilități ce decurg din cadrul legal.
Accesibilitatea consumatorului la punctele de returnare din cadrul SGR este unul dintre factorii principali de care depinde succesul acestui program. Prin urmare, UAT/ADI poate susține amenajarea și organizarea spațiului alocat punctului de returnare, care trebuie să fie amplasat la o distanță de maxim 150 m în mediul urban și respectiv 500 m în mediul rural față de magazinul comerciantului cu obligații legale.
Va selecta soluția tehnică pentru preluarea manuală sau automată, va asigura personalul pentru operarea acesteia și va asigura buna funcționare a soluției selectate. Va gestiona ambalajele SGR până la predarea acestora către proprietarul de drept, respectiv administratorul SGR și va asigura rapoartarea necesară în vederea decontării garanțiilor și a tarifelor de gestionare.

 

My image

 

Ce soluții oferă TOMRA pentru preluarea automată? Dar pentru cea manuală?

TOMRA a inventat acum mai bine de 50 de ani primul RVM complet automatizat ca răspuns la nevoia unui mic comerciant de a gestiona eficient ambalajele SGR, pentru a-l ajuta să-și optimizeze timpul și resursele. Din 1972 soluțiile noastre s-au dezvoltat, iar astăzi putem oferi partenerilor noștri soluții complete pentru preluarea automată, RVM-urile.
În funcție de cerințele pieței, am dezvoltat și aplicații pentru colectarea manuală, iar operatorii punctelor de returnare, fie că vorbim de comercianți, fie că vorbim de reprezentanții UAT/ADI, pot gestiona și valida eficient ambalajele preluate de la consumatori, pot genera rapoarte utile în relația cu RetuRo referitoare la rambursările de garanții și plată a tarifelor de gestionare.

 

My image

 

Cum pot eficientiza sistemele automate preluarea ambalajelor de la consumatori?

Pentru a atinge în cadrul SGR o rată de colectare de 90% până în 2026, așa cum prevede legislația națională, avem nevoie de susținerea tuturor cetațenilor, atât din mediul urban, cât și rural. O experiență plăcută la returnarea ambalajelor înseamnă și un cetățean fidel, care va reveni să predea ambalajele.
Sistemul automat de preluare de tip RVM TOMRA are o interfață prietenoasă, intuitivă și educativă, ce facilitează preluarea rapidă a ambalajelor de la consumator. Voucherul emis de un astfel de sistem va conține detaliile returnării precum numărul, tipul ambalajelor returnate dar și valoarea totală a garanției aferente.
Un RVM conferă multe alte avantaje, precum evitarea erorilor umane în gestionarea ambalajelor, rambursarea corectă a garanțiilor, optimizarea spațiului din punctul de returnare, optimizarea costurilor cu forța de muncă și implicarea membrilor comunității în dezvoltarea SGR.

My image

Prin ce se diferențiază soluțiile automate TOMRA în gestionarea eficientă a preluării ambalajelor SGR?

În primul rând, aș menționa că soluțiile noastre ajută operatorul punctului de returnare să se conformeze cu legislația în vigoare și standardele impuse de RetuRO, administratorul SGR.
Vă pot oferi un exemplu relevant privind caracteristicile obligatorii ale RVM-urilor. Conform specificațiilor administratorului SGR, cele trei tipuri de ambalaje preluate în cadrul SGR, de plastic, metal sau sticlă, trebuie compactate sau sparte pe loc. La data de 31 mai s-a finalizat perioada de conformare la această cerință pentru furnizorii de tehnologie privind ambalajele de sticlă și toate sistemele ce au fost sau vor fi amplasate trebuie să aibă capacitatea de a sparge pe loc astfel de ambalaje preluate.
Apoi, RVM-urile trebuie să îndeplinească anumite cerințe specfice SGR privind capacitatea de recunoaștere și validare a ambalajelor, sortarea și procesarea acestora, gestionarea și raportarea cantităților preluate, dar și măsurile de securitate necesare împotriva tentativelor de fraudă.
Toate sistemele noastre automate îndeplinesc aceste cerințe esențiale și pot fi adaptate ușor nevoilor punctelor de returnare, indiferent de dimensiunea lor sau locația în care sunt amplasate. Oferim o gama largă de sisteme, care pot gestiona de la câteva sute până la câteva mii de ambalaje pe zi.

 

My image

 

Spuneți-ne mai multe despre compania TOMRA Collection România

TOMRA are prezență în România din 2012, prin proiecte pilot și parteneriate cu firme locale de reprezentare. În 2021, am deschis o filială TOMRA Collection România, care la acest moment are aproximativ 80 de angajați direcți. Dispunem de un centru logistic modern, de peste 4.000 mp lângă București, operațional din luna mai 2023, în care facem asamblarea sistemelor, gestionăm stocul de RVM-uri și piese de schimb și organizăm livrarea către partenerii noștri.
La nivel național, avem capacitatea de a furniza rapid sistemele automate destinate punctelor de returnare, iar tehnicienii locali TOMRA, cu o experiență de peste 10 ani în domeniu, pot interveni cu promptitudine oriunde în țară. TOMRA Collection România poate veni în sprijinul operatorilor punctelor de returnare pe tot parcursul procesului: consultanță, soluții complete și eficiente de preluare a ambalajelor la costuri optime adaptate fiecărei nevoi, instalare și întreținere.
Fondată în 1972, TOMRA oferă soluții automate de colectare a ambalajelor pentru băuturi în vederea reciclării de tip Clean Loop Recycling, colectând ambalaje de metal, plastic și sticlă pentru a fi reutilizate și reciclate în ambalaje noi. Cele aproximativ 85.000 de sisteme TOMRA instalate în peste 60 de piețe, colectează anual la nivel mondial peste 46 de miliarde de ambalaje pentru băuturi, post consum.
Sistemele integrate TOMRA, de echipamente, soluții digitale și servicii, facilitează contribuția industriei, operatorilor de sisteme, a comercianților și consumatorilor pentru o planetă mai sustenabilă.
TOMRA Collection România face parte din TOMRA Group, care numără peste 5.400 de angajați la nivel global.


Articolul a fost publicat în Revista Ghidul Primăriilor, Ediția XII, prima și singura revistă din România în format print și online destinată exclusiv autorităților locale.
Pentru a vizualiza online revista, click aici: https://www.ghidulprimariilor.ro/_revista-12/
Pentru a comanda gratuit revista în format print, click aici: https://ghidulprimariilor.ro/ro/orders/revista