
Ne amintim cu toții prima dată când am fost întrebați de către un interlocutor, „Care este culoarea ta preferată?” Ei bine, culoarea mea preferată este verde. De aici izvorând și activitatea companiei noastre, care printre obiectivele principale îl are și pe acela de a promova verdele natural, frumosul obținut din flori sau alte plante în toate zonele publice, atât din țara noastră, cât și din afara ei.
În secolul curent, schimbările climatice, dar și cele de natură socială, necesită continuu soluții noi pentru menținerea și îmbunătățirea calității vieții – atât în orașe, cât și în zonele de sat. Spațiul verde public are un efect pozitiv asupra biodiversității, a climei, a bunăstării populației, cât și a calității aerului. Acest impact asigură că urbele devin locuri mai bune pentru a trăi și a lucra.
BUNĂSTARE
Un mediu verde îmbunătățește calitatea vieții. Florile, ierburile, arborii și toate celelalte plante sunt o delectare pentru privitor în orice zonă publică, fie ea stradală sau de parc. Pacienții se recuperează mult mai repede într-un mediu verde, locuitorii cartierelor verzi folosesc mai puțin unitățile de asistență medicală, iar angajații companiilor înconjurate de verde se simt mult mai fericiți. În plus, un parc urban va încuraja oamenii să facă mișcare și să se relaxeze acolo, ceea ce le va îmbunătăți sănătatea. Copiii vor crește mai armonios și vor performa mai bine la școală dacă trăiesc mai aproape de natură. Un număr tot mai mare de școli au decis să-și facă curțile mai ecologice.
CLIMAT
Plantele verzi vor preveni daunele atmosferice, atât la nivel global, cât și la nivel local. Spre exemplu, în cazul precipitațiilor extreme, un sol plantat va avea o capacitate de stocare a apei mai bună, iar locurile verzi publice, cum ar fi parcurile și grădinile, contribuie și la un climat urban sănătos. Cetăţenii înşişi joacă, de asemenea, un rol în combaterea problemelor climatice, având o grădină verde în curte. Oamenii fără grădină pot de asemenea contribui la un mediu verde. Ei pot opta pentru „acoperișuri verzi” sau „pereți verzi”!
ECONOMIE
Sunt mai multe moduri prin care municipalitățile pot stimula economia locală, promovând zonele verzi. Unul dintre aceste moduri este chiar achiziția plantelor de la producătorii locali, prin programe de proiectare și planificare locală a zonelor publice care pot fi populate cu flori sau alte plante. Acest mod de lucru va stimula producția locală, dar va ajuta la promovarea noutăților în materie de plante, astfel încât publicul va dori să aibă și acasă ceea ce a văzut plantat spre exemplu în sensul giratoriu. Folosirea noilor hibrizi de plante adaptate pentru zone publice, precum Sunpatiens®, creați astfel încât să reziste în plin soare dar și la umbră, favorizează designul urbanistic colorat.
Covorul floral din zonele publice servește ca exemplu și publicitate pentru trecători.
Știm cu siguranță ca uneori costurile de populare a unor zone cu flori pot depăși bugetul. Dar investiția în mediul înconjurător este incomparabilă cu beneficiile pe care mediul le are asupra populației zonei respective, a turismului, a biodiversității și a etichetei localității în cauză. Pentru managerii și oficialii care se întreabă dacă veniturile unei investiții în natura urbană pot depăși costurile inevitabile, a fost dezvoltat un model de calcul în acest sens, pe care îl vom dezbate într-un articol viitor. Acesta se numește „TEEB-Stad” (Economia ecosistemelor și a biodiversității în oraș) și este un instrument analitic, bazat pe o analiză cost-beneficiu social. Acest model de calcul evidențiază printre altele cum plantele frumoase și bine întreținute vor duce la o valoare mai mare a locuințelor din zona respectivă.
BIODIVERSITATE
Biodiversitatea reprezintă gradul de varietate de plante și animale. Cu cât există o varietate mai mare în vegetație, cu atât vor fi atrase și mai multe forme de viață animală. O gamă largă de flori va atrage cu siguranță o gamă largă de insecte polenizatoare. Insectele polenizatoare sunt o verigă importantă în ecosisteme. Cu alte cuvinte, ele sunt esențiale pentru biodiversitate.
Qualiplant are în asortiment game de flori, care sunt special concepute pentru zone publice și care vor favoriza biodiversitatea din zonele populate.
Articolul a fost publicat în Revista Ghidul Primăriilor, Ediția XI, prima și singura revistă din România în format print și online destinată exclusiv autorităților locale.
Pentru a vizualiza online revista, click aici:
https://www.ghidulprimariilor.ro/_revista-11/
Pentru a comanda gratuit revista în format print, click aici:
https://ghidulprimariilor.ro/ro/orders/revista