
Stimați primari,
Vă informăm că industria bulbilor de lalele se confruntă cu provocări majore în Olanda, inima producției de bulbi în Europa. În ultimii trei ani condițiile meteorologice nefavorabile au redus semnificativ producția, afectând atât cultivatorii olandezi, cât și distribuitorii internaționali, precum Qualiplant din România. Astfel, producția de bulbi din Olanda a scăzut cu aproximativ 19%, ceea ce a condus la o creștere a prețurilor cu 18%. Această situație alarmantă ne obligă pe noi, reprezentanții Qualiplant, să avertizăm municipalitățile și producătorii de flori să plaseze comenzi în avans, să se pregătească pentru o penurie prelungită de bulbi și pentru prețuri mai ridicate.
Producătorii de bulbi din Olanda, inclusiv furnizorul nostru de încredere, au raportat recent dificultăți semnificative pentru sezonul de creștere 2022-2023. Bulbii, care sunt cultivați doar în aer liber, au fost grav afectați de schimbările climatice. Acest fenomen nu influențează doar producția anuală, ci și disponibilitatea bulbilor pentru anii următori, deoarece în sol se află atât bulbii destinați vânzării, cât și materialul săditor pentru sezoanele viitoare.
Acesta este motivul pentru care vrem să tragem un semnal de alarmă în timp util pentru toate municipalitățile care folosesc bulbi în amenajările publice, deoarece, spre deosebire de multe alte plante care se produc în mediu controlat, bulbii de lalele și/sau alte plante, pot aduce surprize în fiecare an. Alegeți așadar furnizori de încredere, companii cu experiență, care vă pot ține la curent cu situația reală din producție!
Implicațiile acestui sezon tumultuos sunt de amploare. Producătorii de flori se pregătesc pentru prețuri ridicate în achiziție și în vânzarea lalelelor. În prezent, comenzile sunt în creștere, chiar și cu prețuri mari, iar producătorii și municipalitățile plasează comenzi. Cu toate acestea, puțini par să fie conștienți de dificultățile actuale din Olanda. Chiar în această perioadă, în care a început recoltarea bulbilor de zambile, în Olanda sunt minime chiar și de 11 grade Celsius, cu precipitații abundende. Aceste aspecte conduc la deteriorarea bulbilor recoltați și la o recoltă slabă calitativ. O cerere în creștere și o producție în scădere, vor duce întotdeauna la prețuri crescute, dar și la imposibilitatea satisfacerii comenzilor. Precipitațiile excesive din Olanda, cu 58% mai mari decât în mod normal între octombrie 2023 și aprilie 2024, au avut ca rezultat pierderi de peste 20% pentru industria bulbilor. Acest lucru a încetinit creșterea bulbilor, exacerbând deficitul de material săditor. În consecință, cererea de bulbi rămâne robustă, în timp ce oferta scade, prefigurând o perioadă dificilă pentru producătorii de flori care se bazează pe bulbii olandezi. Această penurie care se profilează subliniază imperativul pentru comenzile în avans și măsuri proactive pentru a asigura stocurile.
Pe măsură ce navigăm în aceste incertitudini, este esențial ca municipalitățile și producătorii de flori din România să fie conștienți de peisajul în evoluție din industria bulbilor, cât și de direcția pieței. Conștientizarea provocărilor cu care se confruntă omologii noștri olandezi este vitală pentru a dezvolta strategii durabile și pentru a asigura un lanț de aprovizionare stabil, esențial pentru înfrumusețarea spațiilor publice și a parcurilor din comunitățile locale.
În concluzie, criza lalelelor din Olanda servește ca o amintire emoționantă a fragilității industriei horticulturii și a interconexiunii piețelor globale. Să abordăm aceste provocări cu reziliență, previziune și colaborare pentru a depăși acestei furtuni și a ieși mai puternici împreună. Deși cât timp bulbii sunt sub pământ, nu îi putem controla, primăvara ne amintește, an de an, că doar cei care plantează toamna au flori frumoase tot anul. Așadar, este datoria noastră să planificăm meticulos dezvoltarea și întreținerea spațiilor verzi, să comandăm în avans bulbi și să colaborăm exclusiv cu firme de încredere, care au istoric de calitate și care reușesc în fiecare an să livreze calitate!
Cu sinceritate,
Pohrib Noemi Gianina
Fondator Qualiplant Romania
Articolul a fost publicat în Revista Ghidul Primăriilor, Ediția XII, prima și singura revistă din România în format print și online destinată exclusiv autorităților locale.
Pentru a vizualiza online revista, click aici:
https://www.ghidulprimariilor.ro/_revista-12/
Pentru a comanda gratuit revista în format print, click aici:
https://ghidulprimariilor.ro/ro/orders/revista