Interviu cu Mihai Jurca, City Manager al Municipiului Oradea

 
Implementarea instituției City Managerului s-a realizat prima dată în Staunton, Virginia (SUA), în anul 1908, această instituție funcționând neîntrerupt până în prezent, fapt ce-i demonstrează eficiența în America și în toate țările din vestul Europei. Noi, echipa Ghidul Primăriilor avem semnale clare că noile administrații locale din România au înțeles importanța unui City Manager care ar trebui să îmbunătățească performanța actualului sistem de guvernare locală. Iar pentru a detalia experiența exercitării cu succes a acestei funcții, l-am invitat pe Mihai Jurca, City Manager al Municipiului Oradea, care ne-a acordat un interviu structurat în direcția bunelor practici care vizează instituția City Managerului (Administratorului Public).


Ce face City Managerul din Oradea? Care sunt atribuțiile și responsabilitățile dumneavoastră?

City Managerul de Oradea acționează ca suport tehnic pentru realizarea proiectelor de amploare ale administrației. Mai exact, administratorului public din Oradea i-au fost delegate, de către Primar, o serie de domenii care contribuie la implementarea strategiei de dezvoltare a orașului:

- Strategia de SMART CITY pentru Oradea

• Atragerea de finanțări din PNRR și perioada viitoare de programare pentru investiții care să transforme orașul Oradea într-un oraș inteligent. 

• Proiecte avute în vedere: digitalizarea și securizarea sistemului public de spitale, digitalizarea serviciilor publice ale Primăriei și realizarea unui sigur site și a unei singure aplicații pentru toate serviciile publice din subordinea Primăriei, dezvoltarea unui dispecerat unic (management parcări, trafic, transport în comun, supraveghere video, dispecerat poliție, IGSU, etc), realizarea unei rețele proprii de comunicații sigure prin fibră optică în oraș, iluminat public inteligent, extinderea sistemului de supraveghere video în Oradea, etc. 

- Compania de transport public a orașului – Oradea Transport Local

• Continuarea procesului de reînnoire a parcului de tramvaie și autobuze cu soluții ecologice, extinderea sistemului de linii de tramvai, dezvoltarea de nou rute la nivelul zonei metropolitane, digitalizarea completă a sistemului public de transport, etc. 


- Agenția de Dezvoltare Locală Oradea – responsabilă cu atragerea investitorilor:

• Dezvoltarea de noi zone industriale pentru atragerea de investitori, construcția unui campus profesional pentru dezvoltarea forței de muncă, preluarea responsabilității managementului iluminatului public din Oradea, dezvoltarea unei platforme intermodale, a unui centru de formale vocațională în Oradea. 

- Direcția Patrimoniul Imobiliar – direcția care administrează proprietățile publice și sistemul de parcări din Oradea

• Optimizarea sistemului de parcări, continuarea programului de reabilitare a fațadelor. 

- Asociația pentru promovarea turismului din Oradea și regiune – parteneriat public privat care face managementul destinației. 

• Dezvoltarea de noi evenimente, crearea unor noi campanii de promovare la nivel național și internațional, atragerea de parteneriate publice-private pentru dezvoltarea destinației, atestarea unei zone din oraș ca areal balnear. 

- Serviciul de Relații cu publicul 

• Digitalizarea interacțiunii cu cetățenii.

- Clubul Sportiv Municipal

• Susținerea performanțelor sportive pe ramurile sportive la care sunt deja rezultate (baschet, polo), dezvoltarea unor programe și baze sportive la nivelul copiilor și tinerilor din Oradea;

- Cetatea Oradea

• Atragerea unor ancore comercial-sociale care să crească atractivitatea cetății, dezvoltarea de evenimente în interiorul cetății și reabilitarea integrală a Cetății din fonduri nerambursabile. 

Atribuțiile au fost delegate ținând cont de legăturile directe sau indirecte între aceste departamente și de experiența mea anterioară în cadrul diferitelor structuri ale Primăriei. Sunt și responsabilități care nu au legătură directă cu experiența mea instituțională, dar care sunt extrem de importante pentru dezvoltarea orașului. Sunt angajat în Primăria Oradea sau în diverse structuri ale acesteia din 2008, când, în urma unui concurs am fost angajat ca debutant în departamentul de relații internaționale și fonduri europene. Am pornit drumul și experiența mea instituțională de la cel mai mic nivel și în ultimii 13 ani am urcat treptat fiecare treaptă ierarhică. De la postul de debutant, în 2009, am trecut ca manager proiect pentru atragerea de fonduri europene la nivelul Zonei Metropolitane. În 2010 am trecut la firma înființată atunci de Municipalitate pentru ocuparea parcurilor industriale din Oradea, în primă fază ca simplu angajat și mai apoi, după dezvoltarea activității, ca Business Development Manager. În 2015 am preluat funcția de director executiv în cadrul Asociației pentru promovarea turismului din Oradea și regiune, iar din 2020 sunt noul City Manager al orașului.


Cum ar putea primăriile locale să acceseze un set de informații privind know-how-ul funcției de City Manager? 

Ca și în multe alte domenii, noi ne-am uitat spre vest, spre exemple de bună practică. De asemenea, un document important este manualul administratorului public, document cuprinzător realizat de Ministerul Administraţiei şi Internelor https://administratorulpublic.ro/ în cadrul unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile.

 
Un alt concept care ar putea schimba radical viziunea cu privire la promovarea turistică a orașelor / regiunilor este conceptul de Management al Destinației. Cum ați abordat dumneavoastră, în calitate de Președinte al Asociaţiei pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune și acum, în calitate de City Manager, acest concept? 

Primul lucru pe care l-am făcut în 2014 a fost să vizităm orașe care fac acest lucru eficient. În România, Sibiul este un exemplu de bune practici, structura de acolo fiind înființată după modelul francez, în 2005. Cu o experiență de 10 ani în spate, Asociația Județeană de Turism Sibiu a fost prima structură de acest fel pe care am vizitat-o. Am studiat exemple din Austria sau Germania pentru a ne contura o imagine clară despre modul de funcționare și le-am adaptat legislației naționale și contextului local. În calitatea de City Manager am decis ca această structură să preia administrarea cetății din Oradea pentru ca unul dintre cele mai importante obiective turistice din Oradea să fie o pârghie solidă pentru promovarea și dezvoltarea destinației și a agendei culturale locale. Rezultatele sunt clare în cifre și cel mai important indicator sunt numărul de turiști care au vizitat Oradea în ultimii ani, inclusiv în 2020 și 2021.

Ce vă propuneți să realizați în acest mandat, în calitate de City Manager al Municipiului Oradea?

Cel mai important obiectiv este de a continua ritmul de dezvoltare în care s-a înscris deja orașul. Din punctul meu de vedere, una din acțiunile care va contribui la acest obiectiv general este digitalizarea administrației și prin acest proces se va realiza îmbunătățirea serviciilor publice. Tranziția către un oraș inteligent trebuie să aibă ca rezultat o eficiență mai mare în cadrul activității Primăriei sau companiilor publice și în egală măsură să simplifice mult modul în care cetățenii utilizează servicii publice. În zona de patrimoniu, ne propunem ca orașul să fie competitiv pe piața clădirilor de birouri și servicii cu valoarea adăugată mare (IT sau Tech). Acest lucru presupune identificarea unor zone din oraș care să fie licitate pentru construcția unor noi clădiri de birouri.  De asemenea, dezvoltarea rețelei publice de transport și extinderea acesteia la nivelul zonei metropolitane este crucială, deoarece ea va genera 2 efecte importante: un nivel al calității vieții mai ridicat și va asigura acces rapid și eficient a forței de muncă din Zona Metropolitană spre oraș. 


Ce portofoliu de proiecte cu finanțare europeană ați pregătit pentru perioada de programare 2021-2027 pentru municipiul Oradea? 

Continuarea proiectelor de infrastructură care să crească accesibilitatea orașului sunt o prioritate. Domeniile importante sunt: accesibilitatea orașului (noi pasaje supraterane și subterane, noi drumuri de legătură între oraș și zonele periferice, conexiuni bune cu cele mai importante căi rutiere etc), dezvoltarea de spații publice prietenoase în zona centrală și cartierele orașului, construcția a peste 30 de ha de spații verzi, reabilitarea școlilor, reabilitarea și îmbunătățirea spitalelor din oraș, continuarea construcției de parcări, tranziția către un smart city și construcția unei platforme intermodale care să valorifice mai bine poziționarea strategică a orașului. Cel mai important proiect pe care l-am pregătit deja este construcția unui nou spital, investiție care se ridică la peste 120 de milioane de euro. Dacă aceasta va obține finanțare este cea mai mare investiție realizată în Oradea în ultimii 50 de ani. 

www.visitoradea.com | www.oradea.ro

 


Materialul a fost publicat în Revista Ghidul Primăriilor, Ediția de Vară 2021, prima și singura revistă din România în format print și online destinată exclusiv autorităților locale.
Pentru a vizualiza online revista, click aici: https://bit.ly/2Uhk5bl
Pentru a comanda gratuit revista în format print, click aici: https://bit.ly/36IfoK0