Interviu exclusiv Ghidul Primăriilor cu Florin Birta, Primarul Municipiului Oradea


Primăria Oradea a fost și este un exemplu de bune practici la nivelul administrației publice locale. Care este modelul de bună guvernare care a făcut diferența la nivelul comunității?

Am pus mereu accentul pe oameni și pe nevoile comunității și am ales să aplicăm unele exemple de bune practici preluate de la alte orașe europene mai dezvoltate. Ne-am concentrat pe dezvoltarea orașului prin realizarea unei infrastructuri rutiere moderne, pasaje pentru descongestionarea traficului, spații verzi noi, atragerea de investitori și extinderea parcurilor industriale și pe servicii publice mai bune. Prioritară, pentru noi, a fost absorbția de fonduri europene fără de care n-ar fi fost posibile majoritatea investițiilor. Pentru administrația publică orădeană creșterea nivelului de calitate al vieții orădenilor a fost, de asemenea, o prioritate și ne-am axat pe dezvoltarea unui transport metropolitan integrat, proiecte de regenerare urbană (realizarea de spații verzi sau zone pentru public din terenuri abandonate sau clădiri neîngrijite), colectarea selectivă a deșeurilor, digitalizarea administrației locale, parcări compacte în centrul orașului și în cartiere, noi zone pentru tineri și sport, un centru istoric pietonal și turistic, școli și grădinițe modernizate și un sistem de sănătate la standarde normale.

Care sunt nevoile actuale de dezvoltare ale Municipiului Oradea și care sunt direcţiile de acţiune strategică pe care le aveți în vedere pe termen mediu și lung pentru continuarea dezvoltării orașului?

Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană (SIDU) include toate proiectele Municipiului Oradea și ale Zonei Metropolitane Oradea pentru perioada de programare 2021 – 2027. SIDU vizează dezvoltarea unor proiecte din următoarele domenii: mobilitate urbană, educație, sănătate, eficiență energetică, termoficare, turism, monumente istorice, cultură, spații verzi, infrastuctura de utilități publice, digitalizare (smart city), infrastructură de sprijinire a mediului de afaceri, precum și alte servicii publice.

Care sunt principalele obiective care se regăsesc în Strategia Smart City a Municipiului Oradea?

Transformarea Municipiului Oradea într-un smart city a început în urmă cu mai mulți ani și a urmărit informatizarea sistemelor și serviciilor administrației locale, dezvoltarea și menținerea unei infrastructuri tehnice pentru a permite o comunicare mai eficientă atât cu cetățenii, dar mai ales între instituțiile locale, precum și scalarea diverselor sectoare care se dezvoltă odată cu orașul. Am tratat cu prioritate creșterea calității vieții cetățenilor și am considerat că tehnologia este cea care ne poate ajuta să nu depindem de timp şi de spaţiu în raporturile normale cu o instituţie.  O administrație eficientă trebuie să fie în favoarea cetățeanului, care nu trebuie privit ca un simplu contribuabil, ci ca un client ale căror nevoi trebuie să ne preocupe. Strategia Smart City urmărește proiecte în domeniul digitalizării precum: Dezvoltarea dispeceratului integrat securizat de coordonare a intervențiilor pentru rezolvarea solicitărilor cetățenilor,  dezvoltarea unui sistem unic de supraveghere în Oradea, proiecte de dezvoltare a furnizării serviciilor online de către Primăria Municipiului Oradea și de instituțiile și societățile din subordinea Consiliului Local. De asemenea, componentele de tip Smart City vor viza și domeniul sănătății, prin crearea unui sistem de interoperabilitate a unităților medicale publice din oraș, domeniul educațional, prin modernizarea și îmbunătățirea infrastructurii IT, și sectorul mediu și eficiență energetică, prin realizarea unui sistem de iluminat public inteligent.

Cum decurge proiectul Air Oradea și când va fi operațională compania aeriană?

Aeroportul Oradea este deja operațional și prin fonduri europene se vor moderniza toate sistemele perimetrale de securitate. Compania Air Oradea va da drumul procedurii de licitație pentru operare în următoarele săptămâni. Ne propunem să dezvoltăm transportul aerian, care va duce totodată și la atragerea investițiilor și a turiștilor în municipiu și în județul Bihor.

Ce portofoliu de proiecte cu finanțare europeană ați pregătit pentru perioada de programare 2021-2027 pentru Oradea? 

Așa cum se știe, accesarea de către administrația locală a fondurilor europene a schimbat fața orașului nostru în ultimii ani. Astfel, reabilitarea clădirilor monument istoric, amenajarea zonei centrale a orașului, reabilitarea sistemului de termoficare, creșterea spațiului verde în municipiu, modernizarea infrastructurii rutiere, modernizarea mijloacelor de transport în comun, construirea Aquaparkului Nymphaea, toate au fost posibile cu bani europeni.  Cu ajutorul acestor fonduri nerambursabile am reușit să dublăm investițiile realizate în Oradea. Doar anul trecut am avut 80% fonduri nerambursabile și 20% contribuția de la bugetul local. Metaforic vorbind, cu 2 lei investiți în Oradea am reușit să luăm 8 lei gratuit și să facem o investiție de 10 lei. Pentru perioada de finanțare 2021- 2027 avem pregătite proiecte în valoare de peste 600 de milioane de euro precum: Grădina urbană Nufărul, Grădina Termală Ioșia, Modernizarea depoului OTL – Salca,  relocarea autobazei în Parcul Industrial, 2 pasaje subterane Decebal – Vladmirescu și Oneștilor – Vladimirescu, dezvoltarea unui Centru Intermodal cu facilitate de acces la transportul rutier și feroviar în Zona Gării C.F.R din Episcopia Bihor, Coridorul de mobilitate Magheru - Republicii etapele I și II, o nouă achiziție de tramvaie (10) și autobuze (40), Creșterea mobilității pietonale prin amenajarea malului stâng al Crișului Repede: Podul Sf. Ladislau - Sinagoga Sion și creșterea eficienței energetice a 200 blocuri de locuințe.

Cum vă propuneți să atrageți noi investitori în Oradea? Care sunt punctele forte ale orașului din perspectiva unui investitor?

Avem patru parcuri industriale, în acest moment, cu investiții de peste 400 milioane de euro și undeva la aproximativ 10 mii de locuri de muncă create, care au ajutat municipiul să se dezvolte. Punem un accent foarte important pe dezvoltarea economică și respectăm firmele care investesc aici pentru că mai mult de 50% din veniturile proprii ale municipiului Oradea sunt bani care vin de la aceste firme, din impozitul pe venit și din taxele pe care le plătesc  Fiecare parc industrial are un Plan Urbanistic Zonal, ceea ce înseamnă că investitorii pot să construiască mult mai repede,  o autorizație de construire fiind eliberată de Primăria Oradea în 7 zile.  Pentru toți antreprenorii care se localizează în parcurile industriale oferim facilități de scutire de impozite locale, clădire și teren, în procent de 50%  și acces la utilități. De asemenea, orașul dispune de forță de muncă pregătită și calificată, iar municipalitatea are toată deschiderea de-a colabora cu potențialii investitori.

 

În urma votului a peste 500,000 de oameni din 182 de țări, Oradea se află acum în Top 10 Cele mai bune destinații europene turistice în 2022. Cum își așteaptă Oradea turiștii în 2022? 

Suntem mândri că România este reprezentată de Oradea în top 10 Cele mai bune destinații europene turistice în 2022, și mai ales, mulțumim tuturor celor care ne-au votat în această competiție! Recunoașterea obținută se datorează promovării și dezvoltării energice a orașului, a patrimoniului arhitectural și istoric renovat, și a valorii aduse de oaza de verdeață și liniște care reprezintă orașul. Vom continua să invităm turiștii să viziteze Oradea pentru tot ceea ce are aceasta de oferit: diversitatea celor mai frumoase obiective turistice, muzee inedite, clădiri în stil Seccesion, Baroc, Art Nouveau, evenimente culturale și sportive, târguri tematice, concerte, plimbări relaxante în parcuri înfloritoare și o oază de liniște în paradisul apelor termale. Oradea este un oraș primitor, verde, proaspăt și plin de viață, potrivit tuturor, de la mic la mare.

Considerăm că Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune este categoric un exemplu de bune practici în aceea ce privește Managementul Destinației. Ce pot învăța alte primării din modelul de succes al acestei Asociații? 

Ne onorează că suntem priviți drept o inspirație.  Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune este responsabilă cu realizarea politicii de marketing, a planurilor de dezvoltare turistică, a unei agende de evenimente relevante, în scopul dezvoltării și valorificării potențialului turistic al destinației Oradea. Suntem dedicați țelului nostru de a promova Oradea și ne folosim toate resursele pentru a explora oportunitățile și a implementa programe care susțin și îmbunătățesc imaginea orașului. Suntem prezenți și comunicăm constat în mediul online prin platforme dedicate, atât evenimentele cât și toate informațiile și noutățile din Oradea. Ca structură, suntem un parteneriat public-privat între autoritatea locală din Oradea și cei mai importanți actori turistici din Oradea și Băile Felix, iar în acest sens ne consultăm constat partenerii pentru a alinia strategiile de marketing atât la nevoile prestatorilor de servicii, ale orădenilor cât și ale turiștilor.

 


 

Interviul a fost publicat în Revista Ghidul Primăriilor, Ediția Specială, Aprilie 2022, prima și singura revistă din România în format print și online destinată exclusiv autorităților locale.

Pentru a vizualiza online revista, click aici: https://bit.ly/37eqYjM

Pentru a comanda gratuit revista în format print, click aici: https://bit.ly/3HvsStT