De peste 16 ani, misiunea echipei CB Ecomat este de a oferi soluții pentru drumuri sigure și curate, propunând operatorilor de salubritate produse eficiente, ecologice și de înaltă calitate, care ușurează considerabil procesul de deszăpezire.

Inginerii de la CB Ecomat aduc argumente autorităților locale și operatorilor de salubritate în favoarea înlocuirii soluțiilor tradiționale folosite pentru deszăpezirea drumurilor publice – sarea și nisipul - cu două substanțe care sunt utilizate în toată lumea de peste 100 de ani ca produse anti-îngheț ecologice, cu randament foarte bun și economice pe termen lung: clorura de calciu și clorura de magneziu.

Clorura de calciu și clorura de magneziu se numără printre cei mai performanți agenți utilizați la deszăpezire 

Datorită calităților fizice și chimice unice, clorura de calciu și cea de magneziu se numără printre cei mai performanți agenți utilizați la deszăpezire în întreaga lume. În plus, aceste produse sunt ecologice, sunt blânde cu suprafețele cu care intră în contact și cu mediul. Intervențiile pentru prevenirea și combaterea înghețului cu clorură de calciu și clorură de magneziu sunt eficiente la temperaturi foarte scăzute, iar aplicate corect elimină operațiunile inutile și costisitoare. Cel mai mare avantaj al acestor substanțe este rezistența la îngheț, fiindcă nu își pierd proprietățile nici la temperaturi scăzute, în comparație cu sarea, care nu mai acționează asupra zăpezii la temperaturi de – 8 grade Celsius. În schimb, clorura de calciu sau de magneziu acționează eficient chiar și la -32 grade Celsius. Fiind produse higroscopice, clorurile de calciu si de magneziu răman mai mult timp pe suprafețele pe care au fost aplicate, ceea ce înseamnă că vor fi necesare mai puține intervenții de reaplicare. În felul acesta se economisesc timp și bani. Așadar, drumurile României pot fi întreținute cu clorură de calciu sau de magneziu ca agenți anti-îngheț și pentru întreținerea nedistructivă a căilor de rulare pe timp de iarnă. Prin contrast, sarea aruncată pe drumuri atacă stratul de bitum și lasă, după dezghețare, adevărate cratere în structura asfaltică.

Echipamente eficiente pentru deszăpezire: sărărițe manuale, lăzi pentru material antiderapant și parazăpezi

O strategie eficientă de deszăpezire nu se rezumă doar la folosirea substanțelor potrivite, ci înseamnă și dozarea corectă a acestor substanțe, precum și utilizarea unor echipamente ajutătoare. Astfel, prin utilizarea sărărițelor manuale, a lăzilor pentru material antiderapant și a parazăpezilor, drumurile publice vor fi mai sigure pe timp de iarnă.

Sărărițele manuale sunt utile la deszăpezirea controlată a trotuarelor și a căilor de acces cu un minim de efort.

Lăzile pentru material antiderapant asigură protecția materialului antiderapant, indiferent de vreme. Se pot amplasa pe trotuare, în intersecții sau zone cu trafic ridicat.

Parazăpezile elimină necesitatea îndepărtării unei cantități mari de zăpadă.

Utilizarea substanțelor chimice potrivite pentru deszăpezire (clorura de sodiu și clorura de magneziu), precum și a echipamentelor ajutătoare (sărărițe, lăzi pentru material antiderapant, parazăpezi) reduc semnificativ costurile de întreținere a șoselelor (sau a terenurilor agricole) pe timp de iarnă și sporesc considerabil siguranța pe drumurile publice.

CB Ecomat

Domeniu de activitate și expertiză: Produse ecologice și echipamente deszăpezire

Carmen Bălășoiu

office@ecomatcb.ro | + 40 744 380 422 | www.ecomatcb.ro | www.cloruradecalciu.ro

 


Materialul a fost publicat în Revista Ghidul Primăriilor, Ediția Specială, Noiembrie 2021, prima și singura revistă din România în format print și online destinată exclusiv autorităților locale.
Pentru a vizualiza online revista, click aici: https://bit.ly/3qLeiZh
Pentru a comanda gratuit revista în format print, click aici: https://bit.ly/3HvsStT