
Digitalizarea relației dintre cetățean și stat în contextul pandemiei COVID-19
Deși inițiative și politici publice în direcția digitalizării au existat și în trecut, pandemia COVID-19 a dat României un imbold să digitalizeze relația dintre cetățean și stat în stare de urgență, de la nivel local, începând cu primăriile, până la nivel național (sistem de sănătate, evidența populației, taxe și impozite, etc).
În contextul pandemiei COVID-19, programul de digitalizare a sectorului public a devenit o prioritate națională a Guvernului, dar și a instituțiilor locale, care sunt nevoite să se adapteze noului context, să reducă aglomerația din instituții, să debirocratizeze fluxurile operaționale și să reducă costurile totale de funcționare.
Conform clasificării unităților administrativ teritoriale din România, există în acest moment 103 primării de municipii, 216 primării de orașe și 2.862 primării de comune care trebuie să parcurgă procesul de reducere a sarcinilor administrative, de digitalizare a serviciilor furnizate pe plan local, de facilitare a accesului la informații prin portaluri online, website-uri sau alte instrumente.
Măsuri legislative pentru accelerarea digitalizării instituțiilor publice
Criza provocată de Covid-19 a adus un nou val de reglementări în direcția digitalizării sectorului de stat.
Astfel, în luna februarie 2020 fost înființată prin Hotărârea de Guvern nr. 89/2020 Autoritatea pentru Digitalizarea României („ADR”), primul actor strategic în procesul de digitalizare care își asumă rolul de a realiza și coordona implementarea strategiilor și politicilor publice privind transformarea digitală a administrației.
În plus, Ordonanța de Urgență nr. 38 din 30 martie 2020 reglementează cadrul general pentru utilizarea la nivelul autorităților și instituțiilor publice a semnăturii electronice și a documentelor electronice.
La alineatul 1 al Articolului 6 din Ordonanță se stipulează: „În vederea primirii documentelor electronice, autoritățile și instituțiile publice vor pune la dispoziție portaluri proprii sau vor utiliza astfel de instrumente puse la dispoziție de către terți”, iar alineatul 4 face referire la obligativitatea instituțiilor de a publica în mediul online informații privind modalitatea de primire a documentelor electronice.
Pe scurt, noile legi recunosc valoarea prezenței online și nevoia digitalizării, dincolo de contextul actual excepțional provocat de pandemia COVID -19.
Conform noilor directive, fiecare instituție publică va trebui să facă pași în perioada imediat următoare în direcția unei prezențe online susținute prin portaluri proprii sau alte instrumente puse la dispoziție de mediul de afaceri privat.
Ce soluții concrete are GhidulPrimariilor.ro pentru digitalizarea primăriilor din România
Încă de la înființarea sa, în anul 2003, compania a sprijinit primăriile din România în direcția comunicării și a funcționat neîntrerupt ca o punte de legătură între cetățeni, funcționari publici și antreprenori.
Proiectul a debutat acum 17 ani cu versiunea tipărită a catalogului Ghidului Primăriilor, distribuit la nivel național și s-a dezvoltat în mediul online cu portalul www.ghidulprimariilor.ro, ce oferă soluții concrete pentru digitalizarea primăriilor.
www.ghidulprimariilor.ro este în prezent singurul portal din România care centralizează toate primăriile din țară. Conținutul acestuia este pus la dispoziție în mod gratuit și ajută primăriile din România să-și publice date relevante (de la datele de contact, până la prezentarea potențialului turistic sau a potențialul de afaceri pentru investiții care vizează mediul privat).
În prezent, compania se axează pe soluțiile web pentru digitalizare și oferă posibilitatea primăriilor să-și creeze cu resurse minime propria pagină web – fie pe portalul www.ghidulprimariilor.ro, fie pe un domeniu propriu.
Spre deosebire de alte soluții similare de realizare pagini web, www.ghidulprimariilor.ro oferă o soluție la cheie, personalizată în funcție de nevoile unei primării, cu un efort minim de întreținere.
Structura propusă pentru website este simplă, la obiect și include secțiuni generale despre primărie, serviciile oferite, documente care pot fi completate, descărcate și înregistrate online (urbanism, asistență socială, stare civilă, taxe și impozite), formulare pentru întrebări și solicitări punctuale, galerie foto, istoric, patrimoniu cultural, potențial turistic și de afaceri, etc.
Iar punctul forte al pachetului propus prin platforma online ghidulprimariilor.ro este suportul de calitate și asistența tehnică oferite pas cu pas.
Pașii de implementat sunt simpli și rezolvă problema lipsei de timp pentru proiectele online și lipsa resurselor umane din primării dedicate acestor inițiative.
Pasul 1. Totul începe cu crearea paginii primariei pe ghidulprimăriilor.ro, pagină cu funcționalitate de minisite (cu descriere, galerie de imagini, prezentare de produse, optimizat pentru mobil și bine indexat în Google).
Pasul 2. După realizarea paginii web puteți publica articole în newsletterul săptămânal GhidulPrimariilor.ro (comunicate de presă, știri despre proiecte locale în derulare, bilațul mandatului – un proiect de actualitate, în derulare în prezent). Este important de menționat faptul că pachetul poate include și suport și pentru redactarea conținutului online.
În concluzie, modelul de lucru pe care îl propune societatea Millenium Management Sistem prin GhidulPrimariilor.ro pentru proiectul digitalizării primăriilor constă într-un parteneriat cu obiective în direcția aderării primăriilor la mediul digital, precum și promovarea interacțiunii online a instituțiilor cu cetățenii.
Pentru mai multe detalii vă invităm să contactați telefonic echipa GhidulPrimariilor.ro la 0265.260.066 / 0740.115.625 (Luni-Vineri: 8:00-16:00) sau online la office@ghidulprimariilor.ro.