Singura femeie președinte de Consiliu Județean, Daniela Cîmpean, care se află la al doilea mandat în fruntea instituției, detaliază pentru Ghidul Primărilor ce proiecte de investitii majore se vor derula în următorii 4 ani.


Care sunt prioritățile mandatului dumneavoastră de Președinte al Consiliului Județean Sibiu? 

Prioritatea principală a mandatului meu este construirea unui Nou Spital Județean la Sibiu, întrucât cea mai mare unitate spitalicească din județ este găzduită de un complex de clădiri vechi în care oricât am investi, nu vom putea avea circuitele și standardele cerute de actul medical modern. Pentru Noul Spital, am depus solicitarea pentru autorizația de construire și urmează să demarăm achiziționarea lucrărilor. Am investit cu prioritate încă din 2016 în sistemul sanitar, în subordinea Consiliului Județean Sibiu fiind trei spitale: Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, Spitalul Clinic de Psihiatrie Gh. Preda Sibiu, cât și Spitalul de Pneumoftiziologie. Fără investițiile în aparatură și spații noi din ultimii ani, pandemia ar fi fost și mai greu de gestionat. Totodată am investit constant în infrastructura rutieră care aduce după sine atât creștere economică, dar și o mai bună conectivitate între urban și rural. Am alocat resurse importante și proiectelor care contribuie la un mediu mai puțin poluat, printr-o politică de eficientizare a clădirilor din patrimoniul județului, dar și în proiecte care susțin un turism verde, sustenabil prin care ne dorim să contribuim la valorificarea tradițiilor și să promovăm micii producători din județul Sibiu. Nu în ultimul rând, am acordat prioritate sistemului social care necesită o reformă consistentă pentru a putea ajunge la standardele europene și unde ne dorim construirea unui parteneriat public – privat. 
Așadar, m-am implicat constant alături de echipa de specialiști din Consiliul Județean Sibiu și am căutat să găsim pentru fiecare domeniu strategic, proiecte și resurse prin care să arătăm că județul Sibiu este cu adevărat un județ care împărtășește valorile europene, în care nicio comunitate nu este lăsată în urmă. 


 

Cum vă propuneți să reformați administrația locală în acest mandat?

Din punctul meu de vedere, vremea politicianului bun la toate, priceput și la drumuri și la sănătate și la educație și la economie, a trecut. Susțin o politică transparentă, bazată pe opinia specialiștilor și a comunităților din județul Sibiu. Viziunea mea este aceea că o administrație de nivel european presupune o strategie de dezvoltare, susținută de cetățeni și implementată de specialiști.Consider că suntem o administrație care pune în centrul deciziilor sale omul și care implică toți actorii locali în deciziile județului. O administrație bazată pe eficiență și profesionalism care realizează proiecte de digitalizare pentru o planificare urbanistică dinamică, bazată pe informații în timp real, capabilă să identifice și să răspundă nevoilor de dezvoltare socio-economică, culturală și de mediu, în mod echilibrat și durabil.


Cum arată bugetul 2021 al județului Sibiu și care este strategia de dezvoltare județeană? 

Atenția mea se îndreaptă în primul rând pe cele trei mari proiecte strategice anunțate și care merg înainte, mă refer aici la Noul Spital Județean, la Varianta Ocolitoare Sibiu Sud și la Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor în județul Sibiu. Sunt trei proiecte avansate, care ne așteptăm să aducă în următorii ani investiții de peste 700.000.000 Euro în județul Sibiu, în principal din finanțări nerambursabile europene. Ca să putem candida pentru banii europeni, e nevoie să avem proiecte mature și complete, a căror cofinanțare o asigurăm din bugetul propriu. Totodată, avem în derulare proiecte cu valoare totală de peste 100.000.000 Euro. Mă gândesc aici la proiectele de modernizare a unor clădiri din cadrul spitalelor județului, la modernizarea și extinderea secției UPU de la Spitalul Județean, la modernizarea unor sectoare de drumuri însumând aproximativ 100 de kilometri sau la modernizarea și dotarea centrelor școlare pentru educație incluzivă sau la intervenții pentru reducerea amprentei de carbon în cazul clădirilor publice. Merge bine, anul trecut, de exemplu, am recepționat aproximativ 48 de km de drum județean modernizat și anul acesta lucrăm pe alți 88 de kilometri. Asta pe lângă lucrările de întreținere deja făcute. Suntem în grafic și sunt optimistă: ne vom strădui să terminăm toate șantierele în termenul prevăzut.

 

Ce proiecte importante de infrastructură mare se află în lucru sau urmează să fie demarate în județul dumneavoastră?

În domeniul sănătății avem în derulare multe proiecte importante la toate cele trei spitale aflate în subordinea Consiliului Județean Sibiu. Astfel, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, clădirea Secției Clinice Dermato Venerologie a intrat în reabilitare termică, iar în luna mai am dat startul pentru extinderea Unității de Primiri Urgențe, proiect prin care unitatea va fi dotată și cu un computer tomograf performant. În luna martie am emis ordinul de începere a lucrărilor de reabilitare a clădirii de la Neurologie, sunt într-un stadiu avansat și lucrările de reabilitare termică a Dispensarului de la Spitalul de Pneumoftiziolgie, iar la Spitalul Clinic de Psihiatrie dr. Gheorghe Preda se reabilitează termic Pavilionul IV. Totodată, pentru proiectul de construire a Noului Spital Județean, care este în momentul de față cel mai avansat proiect de construire a unui spital public din țară, urmează să primim Autorizația de Construire, iar următoarea etapă importantă va fi licitația, după care construirea efectivă a spitalului. Pentru finanțarea spitalului, care estimăm că va avea o valoare de 500 milioane de euro, mizăm pe parteneriatul încheiat anul trecut cu Guvernul României și pe fondurile alocate sistemului sanitar în Planul Național de Redresare și Reziliență. 
Pentru infrastructura rutieră avem, de asemenea, proiecte importante în derulare, dintre care aș menționa modernizarea drumului județean  Agnita – Sighișoara care  asigură conectivitatea între două județe învecinate, dar și modernizarea drumului județean Sibiu – Cisnădie care va aduce multiple beneficii comunității, deoarece rezolvă probleme legate de trafic și de siguranță.
Vreau să menționez și Varianta Ocolitoare Sud Sibiu, un proiect major pentru dezvoltarea economică a județului Sibiu, care contribuie la scăderea emisiilor generate de trafic în municipiul Sibiu, reduce amprenta de carbon, reduce timpii de deplasare în trafic și aduce oportunități de dezvoltare periurbană. De asemenea, prin realizarea VOSS ne dorim să oferim o mai mare accesibilitate turiștilor și nu numai. În acest moment suntem în faza de a pregăti Studiul de Fezabilitate. Estimăm că proiectul va avea o valoare de peste 100 milioane de euro, fiind deosebit de complex.
Cele menționate sunt doar câteva dintre proiectele pe care le avem în derulare sau în plan. Întrucât bugetul județului nu ar putea susține tot ceea ce ne propunem, folosim multiple resurse de finanțare. Suntem județ campion în Regiunea Centru și ne dorim să rămânem așa în continuare, cel puțin în regiunea noastră, la atragerea de fonduri europene, nu pentru a câștiga vreun concurs de orgoliu cu celelalte județe vecine, ci pentru a face ca nicio oportunitate de finanțare națională și internațională să nu rămână nevalorificată pentru sibieni.


 

Cum a fost gândită strategia pentru dezvoltare turistică în județul dumneavoastră? Ce proiecte de interes pentru turiști ar merita menționate?

Județul Sibiu are un potențial turistic important, avem patrimoniu cultural, gastronomie, trasee de drumeție, iar satele noastre încă păstrează tradiții străvechi. Toate acestea au atras an de an turiști în județul nostru. Însă, anul trecut, pandemia ne-a făcut să conștientizăm și mai mult frumusețile care ne înconjoară. Distanțarea socială, limitarea călătoriilor, nevoia oamenilor de a ieși în natură, de a aprecia lucrurile simple cum ar fi o plimbare în aer liber, au reprezentat pentru noi o oportunitate de a valorifica patrimoniul natural pe care îl are județul Sibiu. Astfel, am lansat Programul „Anii Drumeției” care este gândit pe o perioadă de 2 ani, 2021-2022, și va cuprinde întreg județul Sibiu. Acțiunile incipiente se vor concentra în jurul îmbunătățirii oportunităților de practicare a activităților de ecoturism precum: drumeția, cicloturismul, plimbările ecvestre, observarea florei și a faunei, tururi culturale; accentul fiind pus pe orice activitate practicată în aer liber, diminuarea perturbărilor prin accesul necontrolat cu mijloace motorizate și depozitarea ilegală a deșeurilor. Astfel,  propunem turiștilor o alternativă de călătorie sustenabilă, în aer liber, un exercițiu de explorare a resurselor naturale și a comunităților locale. 


Cum va fi revitalizată viața culturală în județ?

Cultura are un rol esențial în definirea identității noastre și în creșterea nivelului de educație și contribuie în mod direct la promovarea județului Sibiu atât în țară, cât și în întreaga lume. Am considerat întotdeauna că prin apropierea prezentului de tradiție și obiceiuri, viitorul câștigă în stabilitate. Prin valorizarea patrimoniului nostru material și imaterial creștem șansele unei dezvoltări sustenabile.Consiliul Județean Sibiu are în subordine instituții prestigioase de cultură, care au primit decorații din partea Președintelui României și care au reușit pe perioada pandemiei să se adapteze rapid la noile reguli și să păstreze contactul cu publicul. Aș aminti aici Ansamblul Folcloric Junii-Sibiului care susține spectacole în toată lumea, Filarmonica de Stat Sibiu care s-a reinventat și a reușit să păstreze publicul aproape, Muzeul Astra, cel mai mare muzeu în aer liber din sud estul Europei, care investește în programe menite să îmbunătățească viața culturală a comunității și să încurajeze oamenii să transforme tradiția într-o parte activă a vieții lor de zi cu zi, dar și Biblioteca Astra care a investit în proiecte de digitalizare și oferă publicului acces la Biblioteca Digitală.

Pentru detalii suplimentare despre activitatea CJ Sibiu: www.cjsibiu.ro

 



Materialul a fost publicat în Revista Ghidul Primăriilor, Ediția de Vară 2021, prima și singura revistă din România în format print și online destinată exclusiv autorităților locale.
Pentru a vizualiza online revista, click aici: https://bit.ly/2Uhk5bl
Pentru a comanda gratuit revista în format print, click aici: https://bit.ly/36IfoK0