Cârcea este una dintre cele mai dezvoltate comune din Zona Metropolitană a Craiovei și din județul Dolj. În cei 18 ani de când este primar, Valerică Pupăză a maximizat toate avantajele comunei (proximitatea față de Municipiul Craiova și față de Uzinele Ford, precum și infrastructura de transport metropolitană) și a derulat în primul rând investiții în reţelele de gaze, curent, apă. Apoi a prioritizat asfaltarea străzilor și iluminatul public, precum și investițiile în sistemul de sănătate și educaţie. 

Ghidul Primăriilor a vrut să afle de la primarul Valerică Pupăză ce planuri are pentru a crește în continuare standardul de viață al locuitorilor și pentru a atrage cât mai mulți investitori. 

My image
Interviu cu Valerică Pupăză, primarul Comunei Cârcea, Județul Dolj

 

Care este viziunea dumneavoastră pentru continuarea dezvoltării Comunei Cârcea? Care sunt prioritățile acestui mandat?
Având în vedere investițiile de care comuna noastră dispune în infrastructurile rețelelor de gaze, apă, canalizare, iluminat public, modernizare drumuri locale prin asfaltare, agrement, în domeniul sănătății prin Centrul Medical Cârcea, în domeniul culturii prin Centrul Cultural Sportiv Cârcea, investiții prin care am asigurat locuitorilor comunei condiții optime de trai, consider că prioritățile trebuie să fie în dezvoltarea serviciilor și în continuarea proiectelor și investițiilor ce dezvoltă localitatea, prin extinderi de rețele și alte proiecte ce vin în sprijinul populației, în domenii precum sănătate, sport, agrement și cultură.

My image

Ce investiții majore derulați în prezent pentru comunitate?
Pe raza Comunei se desfășoară investiții prin programul ,,Proiect regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Dolj, în perioada 2014-2020”, program prin care se va asigua infrastructura de apă-canal pentru cartierul Pelendava, sat de vacanță, zona Metro și Plaiul Vulcănești. După finalizarea acestei investiții avem prevederi bugetare în vederea achiziționării serviciilor de proiectare pentru asfaltare și execuție lucrări. 
Pe linia de educație, în urma investiției ,,Reabilitare și modernizare corp cantină, împrejmuire parțială, amenajări incinta - L. Tehnologic” în  toamnă,  urmează să inaugurăm programul de After-School – Școala după Școală cu masă inclusă pentru elevii învățământului primar și gimnazial. 
În privința zonelor de agrement, demarăm investițiile ce presupun înființarea de noi locuri de joacă în zona Banu Mărăcine, precum și amenajarea zonei de agrement (teren de sport natural, teren de sport sintetic, piste de biciclete, rampe skateboard, tiroliană) în zona Fântâniță, comuna Cârcea.
Pe linia socio-culturală avem la nivel de comună evenimente precum Ziua Comunei, Festivalul Toamnei și spectacol cu ocazia sărbătorilor de iarnă, precum Magia Crăciunului, în care dorim să implicăm comunitatea și să asigurăm condițiile necesare păstrării tradițiilor, obiceiurilor și cultivarea interesului copiilor pentru cultura populară tradițională. În felul acesta dorim să învețe să aprecieze ce este autentic. 
În domeniul infrastructurii de transport, după finalizarea investițiilor de modernizare a drumului județean 652, urmează să implementăm un nou proiect de construire stații de așteptare călători. De asemenea, începând cu ianuarie 2023 se va implementa proiectul de transport în comun ce presupune ca RAT Craiova să deservească și zona metropolitană a Craiovei, incluzând și comuna Cârcea.
Pentru infrastructura de apă-canal urmează semnarea contractului de finanțare ce ne-a fost aprobat, prin programul Anghel Salingny, pentru proiectul ,,Extindere rețea de alimentare cu apă potabilă și sistem de canalizare, cămine de racord și branșamente apă zona Pepinieră, comuna Cârcea”,  proiect ce va asigura infrastructura de apă și canal pentru o nouă zona rezidențială în plină dezvoltare.
Un alt proiect important pentru care am obținut autorizația de construcție este ,,Demolare clădiri C1, C2, C3 realizare Centru Civic - construire sediu primărie S+P+2, corp articulație P+1 și un corp servicii comunitare P+1, amenajare spații publice în incintă, foișor, împrejmuire parțială teren”, un proiect major ce va crește nivelul de accesibilitate al cetățenilor la serviciile Primăriei, cât și îmbunătățirea considerabilă a spațiului exterior amenajat prin asigurarea de condiții de recreere a populației.

My image

Unul dintre proiectele majore de investiții este construirea unui centru care să înglobeze clădirea primăriei, un centru civic pentru evenimente locale și o clădire administrativă pentru activități conexe. Cum decurge acest proiect și cum va impacta viața locuitorilor?
Prin obiectivul de investiții ,,Demolare clădiri C1, C2, C3 realizare Centru Civic - construire sediu primărie S+P+2, corp articulație P+1 și un corp servicii comunitare P+1, amenajare spații publice în incintă, foișor, împrejmuire parțială teren” s-a urmărit îmbunătățirea infrastructurii administrației publice locale prin crearea de spații necesare și prin optimizarea circuitelor în relația cu publicul, precum și gruparea serviciilor către populație într-o unică locație, în zona centrală a comunei, cu maximă accesibilitate pentru întreaga populație.
Proiectarea s-a realizat pentru o suprafață de 10.395 mp și va cuprinde:  
• Un nou sediu de Primărie care va fi dotat și digitalizat astfel încât să se creeze condiții moderne pentru desfășurarea activității curente a funcționarilor publici și pentru cetățenii care apelează la serviciile asigurate de către Primărie;
• O clădire de servicii publice ce va include serviciul de evidența populației, stare civilă, spațiu oficiere căsătorii, sediu poliție locală, sediu oficiu poștal, spații pentru plată facturi apă-canal-gaze, sediu de bancă, sediu notar și alte spații destinate diferitelor servicii necesare comunității;
• Loc de joacă pentru copii și fitness urban;
• O esplanadă de 3345 mp pentru organizarea evenimentelor;
• Un foișor cu o suprafață de 134 mp ce va deservi ca scenă pentru concerte și alte manifestări culturale;
• Parcare dotată cu posturi de alimentare pentru mașinile electrice.

My image

Câți bani europeni ați atras în comună de când sunteți primar? Ce investiții noi plănuiți să realizați exclusiv cu fonduri externe?
Comuna Cârcea beneficiază de fonduri accesate în valoare de 6.493.790,2 euro pentru infrastructura de iluminat public, alimentare cu apă, canalizare și colectare deșeuri.
Programe pentru care așteptăm răspuns din partea autorității de management sunt: Stații de încărcare pentru autovehicule electrice 1 139 990.49 RON prin AFM, Infrastructura Trafic Inteligence Control 155.832,8 Euro, “Sistem monitorizare video Zona Banu Maracine, Zona Ford, Zona Pelendava, Balta Carcea” prin PNRR, Componenta C1.
Proiecte pentru care facem demersuri în vederea obținerii finanțarii: Modernizare corp clădire C4 din incinta Liceului Constantin Ianculescu, privind creșterea eficienței energetice prin AFM, SalĂ de Sport comuna Cârcea, prin CNI, Microbuze nepoluante pentru scopuri comunitare prin proiect al ISJ DOLJ, Centru colectare prin aport voluntar deșeuri prin PNRR.

My image

Care sunt punctele forte ale comunei Cârcea? De ce este interesantă Comuna Cârcea pentru investitori?
Infrastructura de transport și proximitatea față de Municipiul Craiova sunt două puncte forte majore. Rețeaua actuală de drumuri precum accesul facil la DN 6 București-Timișoara, DN 65 Craiova-Pitești, DJ652A, centura ocolitoare a orașului Craiova și Drumul Expres 12 Craiova-Pitești dar și cele două căi ferate, din care una electrificată, reprezintă un impact major în sfera industriei, a comerțului, sporind creșterea economică a localității.
Având în vedere trendul migrației urban-rurale, atât pentru un stil de viață mai liniștit și mai sănătos, precum și pentru oportunitățile pe piața muncii din comună, piața imobiliară este ofertantă, dotată cu toate utilitățile necesare: apă curentă, electricitate, rețele de telefonie și internet, gaze, iluminat public, sistem de canalizare și preluare al apelor pluviale, poziționarea geografică fiind un atu al oricărei activități.
Expansiunea economică a comunei Cârcea este atestată de activitatea a numeroase persoane juridice pe raza localității printre care enumerăm METRO, Top Gel, Team Montage, Köber, RURIS, Ecoplant, GiP și altele.

 

În ediția trecută a Revistei Ghidul Primăriilor publicată în iulie 2022, Managerul General Team Montage, Bostjan Jagodic, a declarat pentru Ghidul Primăriilor că va investi peste 10 milioane de euro la Cârcea. Cum susțineți mediul de afaceri și ce strategie aveți pentru a impulsiona mediul antreprenorial în comună?
Susținem proiectele de investiții pe raza comunei Cârcea atât prin comunicare și transparență din partea administrației locale, prin investițiile ce asigură utilitățile necesare activității industriale, precum alimentare cu apă, electricitate, gaze, canalizare, modernizare drumuri locale, actualizare PUG cât și din punct de vedere fiscal, prin subvenții, unde legea permite această susținere. Pentru a impulsiona mediul antreprenorial în comună, intenționăm să realizăm târguri în care antreprenorii locali să-și poată prezenta atât produsele cât și  ofertele privind locurile de muncă vacante.

 


Interviul a fost publicat în Revista Ghidul Primăriilor, Ediția Specială, Toamna 2022, prima și singura revistă din România în format print și online destinată exclusiv autorităților locale.
Pentru a vizualiza online revista, click aici: https://bit.ly/3SxM2Un
Pentru a comanda gratuit revista în format print, click aici: https://bit.ly/3ArVIdQ