
Interviu cu Dan Bobouţanu, primarul Municipiului Hunedoara, județul Hunedoara
Care sunt principalele realizări ale mandatului dumneavoastră (2020 – 2024) și ce impact au avut acestea în comunitatea locală?
Nici nu ştiu cu ce să încep. Am continuat investiţiile în reabilitarea infrastructurii rutiere şi am reuşit, în cea mai mare măsură, să rezolvăm problema străzilor din toate cartierele cu blocuri ale oraşului, zone mai intens circulate. Urmează cartierele cu case. Tot la capitolul „infrastructură”, mă bucur să pot spune că am reabilitat şi vechile arii pietonale ale oraşului (Cora, Sanitas, Gambrinus), zone care nu au beneficiat de nicio lucrare de reabilitare de când au fost ele amenajate iniţial, la începutul anilor ’80. Trebuie să precizez că pe toate străzile reabilitate, în toate parcările nou amenajate dar şi pe zonele pietonale reabilitate s-a investit şi în modernizarea iluminatului public. Pe proiectele de eficientizare energetică, avem, din acest mandat peste 1.000 de locuinţe (majoritatea, apartamente) aflate în blocuri reabilitate din acest punct de vedere, imobile în care consumurile energetice s-au diminuat cu cel puţin 40 la sută.
Am reuşit să înnoim flota de transport local. Avem 20 de autobuze hibrid cărora li se vor adăuga, în curând 4 autobuze electrice.
Alte două proiecte importante finalizate în acest mandat sunt cel de restaurare, conservare şi punere în valoare a Castelului Corvinilor – prima etapă, respectiv cel de reabilitare, modernizare şi dotare a Ambulatoriului Spitalului Municipal.
Tot în acest mandat, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Hunedoara, am reuşit reabilitarea Casei de Cultură.
Hunedoara are acum una dintre cele mai frumoase săli de spectacol din România, lucru spus nu doar de mine, ci şi de toţi marii artişti care au evoluat aici, după redeschiderea edificiului cultural amintit.
Ar mai fi destule puncte de enumerat, la capitolul „ proiecte finalizate”, dar cred că răspunsul este deja prea lung, aşa că prefer să mă opresc aici.
Care sunt principalele proiecte de investiții aflate încă în derulare în 2024?
Finalizarea noii creşe a oraşului – prima unitate educaţională ridicată ca nouă, din temelii, în Hunedoara, din 1989 încoace. Până la finele anului 2024 va fi gata, pentru că şi aici stadiul lucrărilor este avansat. Dorim să finalizăm toate proiectele care vizează Centrul Istoric al oraşului. Dorim să transformăm această arie într-o zonă cu adevărat turistică prin asigurarea de acces pietonal între Castelul Corvinilor şi Piaţa Libertăţii, prin apariţia unui “Muzeu al Fierului”, prin crearea unui centru pentru tineret într-un imobil istoric din apropierea castelului, prin amenajarea unei promenade de 600 de metri pe malul râului Cerna şi prin transformarea Pieţei Libertăţii şi a unei părţi din bulevardul cu acelaşi nume în zonă semi-pietonală. Toate aceste obiective îi vor bucura şi pe localnici dar şi pe turişti, sunt convins de asta!
Mai avem de lucru la eficientizarea energetică a principalului corp de clădire din cadrul Spitalului Municipal Hunedoara, iar aici vorbim despre o clădire foarte mare, pe 8 niveluri, cu o suprafaţă a pereţilor exteriori ce depăşeşte 11.000 de metri pătraţi, dar şi cu cerinţe speciale, pentru că este vorba, totuşi, despre cel mai mare spital mono-bloc din judeţul Hunedoara.
Încă se lucrează la mai multe dintre obiectivele mega-proiectului nostru de mobilitate urbană, în valoare totală de 30 de milioane de euro, cum ar fi noua autobază, implementarea sistemelor inteligente de management al traficului, crearea unui sistem de semaforizare inteligentă, sistem de bike-sharing modern şi aşa mai departe.
Care este valoarea fondurilor europene atrase în comunitate în cei 4 ani? Dar valoarea fondurilor guvernamentale?
Am reuşit să atragem aproximativ 100 de milioane de euro din fonduri europene. Din fonduri guvernamentale, suma finanţărilor atrase în ultimii 4 ani este de aproximativ 10 milioane de euro. Asta dacă nu luăm în considerare hotărârea de Guvern din decembrie 2022 prin care s-a dat „undă verde” construirii unui stadion nou la Hunedoara, investiţie estimată la 64 de milioane de euro, proiect derulat prin Compania Naţională de Investiţii.
Cum arată realizările mandatului dumneavoastră în cifre?
20 de străzi importante reabilitate, încă 2.400 de noi locuri de parcare (capitol la care am crescut, în 8 ani, de la 1.800 de locuri de parcare rezidenţială, la aproape 8.000), 10 blocuri-turn eficientizate energetic, 12 unităţi şcolare reabilitate şi modernizate, un bloc ANL nou, cu 80 de locuinţe, un centru cultural reabilitat, modernizat şi dotat la standardele actuale şi un buget anual care s-a menţinut an de an în jurul valorii de 110 – 120 de milioane de euro, buget din care, an de an, cel puţin două treimi au fost îndreptate spre investiţii. Cel puţin 1.000 de locuri de muncă susţinute prin aceste investiţii, mai ales în domeniul construcţiilor.
Dincolo de proiecte de investiţii, ce alte inițiative sau evenimente au impactat comunitatea locală în cei 4 ani?
Reanaşterea fotbalului hunedorean, sub marca „FC Corvinul 1921”. În 2021, odată cu marcarea a 100 de ani de la apariţia primei echipe de fotbal a oraşului, am reuşit să recuperăm, doar cu bani privaţi, brand-ul „Corvinul” (pierdut de comunitate prin 2004), să-l oferim apoi spre folosinţă clubului sportiv municipal înfiinţat la iniţiativa mea în 2016. Spectatorii au revenit la stadion. Am avut situaţii în care cererea de bilete a fost dublă faţă de capacitatea vechiului stadion din Hunedoara. În 2021 s-a pornit o adevărată emulaţie fotbalistică în oraş, starea generală de acum semănând foarte mult cu cea existentă în anii ’80, când Corvinul Hunedoara se lupta de la egal la egal cu orice echipă din România. În 2023, echipa a reuşit să promoveze în Liga a II-a, iar în 2024 a reuşit să ajungă până în finala Cupei României – cea mai importantă performanţă din toată istoria de peste 100 de ani a fotbalului din municipiul Hunedoara.
Care au fost principalele provocări sau piedici birocratice cu care v-ați confruntat în timpul mandatului dumneavoastră de primar și cum ați gestionat aceste situații?
Principalele provocări au venit dinspre evoluţiile total neprielnice pentru orice investiţie. Mă refer aici la efectele pandemiei, care încă s-au simţit în 2021 şi 2022, la războiul din Ucraina care a generat scumpiri neaşteptate ale materialelor de construcţii şi la criza forţei de muncă din domeniul construcţiilor. A durat foarte mult până când unele dintre firmele care aveau licitaţii câştigate să reuşească să îşi găsească măcar o parte din numărul meseriaşilor de care aveau nevoie pentru a începe lucrările efective.
Despre piedicile birocractice, sunt aceleaşi cu care se confruntă şi acum orice primărie din România care doreşte să contribuie la dezvoltarea localităţii pe care o administrează: termene de licitaţii prea lungi, avize care vin foarte greu de la diferite alte instituţii ale statului şi aşa mai departe.
Care considerați că este principala lecție pe care ați învățat-o în timpul acestui mandat, lecție care ar putea fi utilă și altor primari?
Că simbolurile aparent pierdute ale unei comunităţi merită orice efort pentru a fi recuperate. La Hunedoara, în acest mandat, am reuşit să amenajăm cea mai mare expoziţie istorică în aer liber din Transilvania. Este vorba despre panouri de dimensiuni mari, pe care este spusă povestea familiei Corvinilor şi a Castelului. Reacţiile pozitive vin şi acum atât din partea turiştilor cât şi din partea localnicilor care se plimbă în zona respectivă şi, indiferent de vârstă, au parte de o lecţie de istorie inedită, uşor de parcurs de oricine. Iar dacă acest exemplu nu este destul de convingător, revin la cel al mărcii „FC Corvinul 1921”. Faptul că acum echipa locală de fotbal a revenit la numele ce a consacrat Hunedoara în plan sportiv, faptul că pe tricouri a reapărut corbul cu inel în cioc aşezat hotărât pe o minge de fotbal, corelat cu un proiect coerent privind revigorarea mişcării sportive, au contribuit la ceea ce s-a văzut deja în transmisiunile televiziunilor de sport şi nu numai: mii de hunedoreni care umplu tribunele cu două ore înainte de începerea unui meci important.
Doriți să candidați din nou? Dacă da, care este viziunea pentru a continua dezvoltarea localității dumneavoastră?
Candidez pentru că am încă foarte multe de făcut pentru Hunedoara. Sunt în derulare vreo 20 de proiecte importante, începute în acest mandat şi mai trebuie „puse pe roţi” alte aproximativ 80 de proiecte mari pentru modernizarea oraşului şi a zonei. Îmi doresc ca Hunedoara să urmeze modelul austriac: un oraş curat, cu un transport public funcţional, cu zone de relaxare şi agrement, cu locuitori care să fie mulţumiţi de spitalul lor, de primăria lor, de şcolile în care învaţă copiii lor, cu oameni care să aibă unde să muncească şi de unde să primească un salariu mulţumitor. Şi aşa am ajuns la un subiect aparent sensibil: oamenii spun „Domnule Primar, vrem locuri de muncă”; primarul vine apoi şi arată lista de la agenţia locală pentru ocuparea forţei de muncă unde sunt câteva sute de posturi neocupate; cetăţeanul adaugă „Da, dar vrem locuri de muncă bine plătite”. De câte ori am putut, am încercat să explic faptul că un primar nu are nicio pârghie legală în a influenţa, direct sau indirect, nivelul salarial din mediul privat. Nu exista aşa ceva nici înainte de ‘89. Ce poate face însă un primar este să atragă investitori care să concureze pentru forţa de muncă disponibilă în respectiva localitate şi, astfel, salariile oferite să crească. În Hunedoara vor apărea investiţii private în producţie şi servicii, în următorii 4 ani. Nu pot, deocamdată, să dau detalii pentru că este vorba despre proiecte private, dar, sunt convins că, nu peste mult timp, oferta de locuri de muncă din zonă se va îmbunătăţi semnificativ atât ca varietate a specializărilor căutate de angajatori cât şi ca nivel al salariilor oferite.
Dacă există aspecte suplimentare pe care doriți să le adăugați sau să le evidențiați în privința realizărilor și direcției viitoare, vă rugăm să le împărtășiți.
Municipiul Hunedoara a depăşit perioada critică ce a urmat restructurărilor masive din minerit şi siderurgie, efectuate într-un mod cât se poate de brutal pentru hunedoreni, în perioada 1996 – 2000. Acea perioadă a durat din 2000 până în 2016. Anul 2016 cred că a fost, pentru municipalitate, cel mai dificil. În primele mele zile de mandat ca primar al oraşului, îmi aduc aminte, aveam dificultăţi până şi cu plata facturilor de iluminat public. Din fericire am depăşit acel moment iar acum am ajuns la un buget care depăşeşte 100 de milioane de euro anual, la proiecte menite să stimuleze dezvoltarea economică şi socială a oraşului, la strategii pe termen mediu şi lung care nu sunt făcute doar de dragul de a fi făcute, ci chiar sunt transpuse în practică. Pe scurt, pot spune că Hunedoara se află pe drumul corect, cel al revigorării economice şi sociale.