Primăria Sighetu Marmaţiei
39298 Vizualizări
Persoane din instituție
Primar: Moldovan Vasile
Viceprimar: Ioniță Ivașcu Maria - Daniela
Secretar General: Sorin Rednic
Contabil: Curtici Mirela
Administrator Public: Rednic Petru

Cuvântul primarului
Primarul Municipiului Sighetu Marmației, Domnul Moldovan Vasile
Așezarea geografică
Sighetu Marmației este un municipiu din județul Maramureș, România, foarte aproape de frontiera României cu Ucraina. Localitatea are o populație de 37.640 locuitori (2011), fiind al doilea centru urban ca mărime și ca importanță al județului după orașul-reședință Baia Mare. Situat la confluența Râurilor Iza și Tisa, Municipiul Sighet (cuprinzând în anul 2007 circa de 55.000 locuitori) este centrul cultural și economic al Maramureșului istoric. Pânǎ în 1919 Sighetul a fost reședința comitatului Maramureș, iar în perioada interbelică a fost reședința județului Maramureș (interbelic) și, totodată, reședința plășii Sighet. Având o formă triunghiulară, Sighetul se învecinează la nord, prin granița de pe cursul Râului Tisa, cu Ucraina, la nord-est cu comuna Bocicoiu Mare, la sud și vest cu comunele Rona de Jos, respectiv Vadu Izei, iar la vest cu comuna Sarasău. Spre sud-vest se află lanțul vulcanic al Munților Gutâi, acolo unde extravilanul municipiului se învecinează cu comunele Giulești, Ocna Șugatag și Săpânța.
Activitati economice si specifice zonei
Agricultură
Creşterea animalelor
Pomicultură
Prelucrare lemn
Prelucrarea lemnului
Fabricarea de mobilier
Textile
Tricotaje
Confecţii
Organe de asamblare
Evenimente
"Paște în Maramureș"- eveniment organizat în a treia zi de Paște la Muzeul Satului în aer liber din Sighetu Marmaţiei. Scopul este acela de a promova obiceiurile şi tradiţiile din perioada sărbătorilor pascale a comunelor din Țara Maramureșului.
Festivalul internațional de folclor pentru copii "Am fost ș-om fi", eveniment organizat în perioada 8-11 Mai.
Gala folk "Floare de colț" - are loc în fiecare an la sfârșitul lunii Iulie
Festivalul Antic și Medieval "Aeternus Maramorosiensis", are loc în fiecare an la începutul lunii septembrie.
Târgul de Crăciun - luna Decembrie
Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarnă "Marmația", are loc în fiecare an pe data de 27 decembrie în central municipiului. Momentul principal al evenimentului este parade grupurilor și ansamblurilor îmbrăcate în porturi populare, specifice fiecărei zone participante, a "dracilor" și a personajelor mascate, a călăreților și carelor alegorice - cu tematică folclorică. Seara se încheie cu un spectacolu de gală.
Obiective turistice
Muzeul victimelor comunismului şi a rezistenţei
Monumente de arhitectură monumentală de pe Valea Izei (biserici din lemn, Mânăstirea Bârsana)
Cimitirul Vesel şi Mânăstirea Săpânţa - Peri
Manifestări culturale de anvergură, etc.
Monumentul Holocaustului
Închisoarea Sighet (Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței) În Sighet a funcționat temuta închisoare folosită de regimul comunist pentru exterminarea elitelor României. În prezent clădirea închisorii este amenajată ca muzeu, aici avându-și sediul Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței, cunoscut ca Memorialul Durerii din Sighet. Memorialul a fost inițiat și realizat de către Fundația Academia Civică (președinte fondator Ana Blandiana). Memorialul durerii este cel mai important obiectiv turistic al orașului (aflat în apropierea primăriei municipiului). Fosta închisoare, transformată într-un memorial al durerii, a fost pusă în anul 1995 sub egida Consiliului Europei. Primele săli ale muzeului au fost inaugurate în 1997, an în care Memorialul a fost declarat "ansamblu de interes național", totodată fiind recunoscut drept cel mai important proiect dedicat de societatea civilă reconstituirii și analizei trecutului comunist, proiect unic în țările est-europene.
Muzeul Satului Maramureșean (în aer liber). Muzeul este constituit ca o rezervație de monumente de arhitectură țărănească, urmărindu-se recrearea unui sat cu specific zonal, cu case și gospodării grupate pe principalele subzone ale Maramureșului istoric.
Muzeul Etnografic al Maramureșului, situat în centrul orașului, în clădirea care azi găzduiește cinematograful. În muzeu se pot vedea obiecte folosite de-a lungul timpului în ocupațiile de bază din zona Maramureșului. De asemenea sunt expuse icoane pe sticlă și lemn, piese din portul popular, măști și costumații, purtate cu ocazia datinilor din preajma sărbătorilor de iarnă etc.
Muzeul Culturii Evreiești, cu o expoziție dedicată sigheteanului laureat al premiului Nobel pentru pace, Elie Wiesel.
Casa-Muzeu "Dr. Ioan Mihalyi de Apșa”
Facilități oferite investitorilor
Acces la calea ferată Sighet-Vişeu-Salva, legătura feroviară cu Ucraina prin punctele Câmpulung la Tisa (România)-Teresva (Ucraina) sau Valea Vişeului (România)-Dilove (Ucraina)
Acces în Ucraina pe podul istoric Sighet-Solotvino
Acces facil la aeroporturile din Baia Mare şi Satu Mare
Proiecte de investiții
Reabilitarea şi extinderea reţelelor de apă şi apă uzată
Construcţii de locuinţe
Modernizare străzi
Pietruire drumuri
Știri
Afaceri Locale

ASOCIAȚIA CRESCĂTORILOR DE TAURINE BRUNA-SCHWYZ
Vezi detalii

PROFESIONISTUL SERV SRL - ŞCOALA DE ŞOFERI
Vezi detalii