
Primăria Brăila
50174 Vizualizări
Persoane din instituție
Primar: Dragomir Viorel Marian
Viceprimar: Ciocan Doinița
Viceprimar: Jantea Crican Alexandru
Secretar General: Drăgan Ion
Contabil: Director.Gurgu Vasilica
Numele localităților aflate în administrație
Brăila, Făurei, Ianca, Însurăţei
Așezarea geografică
Situat în sud-estul României, în Câmpia Română, judeţul Brăila se întinde pe o suprafaţă de 4765,8 kmp. Reşedinţa administrativă, oraşul Brăila, unul dintre cele mai mari porturi din România, este situată la 200 km nord-est de Bucureşti
Brăila se situează la 46°16'17'' latitudine nordică şi 27°58'33'' longitudine estică.
Activitati economice si specifice zonei
Structura activităţilor economice pe sectoare de activitate În anul 2010 în Municipiul Brăila existau 5818 firme aparţinând mediului economic privat. Raportând la perioadele de înfiinţare a firmelor, se constată o accelerare a vitezei de înfiinţare a acestora de la o medie de 208,8/an în perioada 1990-2005 la 537,2/an în perioada 2005-2012. Acest lucru evidenţiază o "maturare” a mediului economic local şi consacră trecerea de la o economie de tranziţie la o economie de piaţă în care iniţiativa privată este predominantă.
La jumătatea anului 2012, din totalul firmelor înregistrate în Municipiul Brăila, 309 erau firme cu capital străin.
Variaţia salariaţilor pe ramuri ale economiei evidenţiază în anul 2012 creşteri de salariaţi în agricultură cu 13,3%, în construcţii cu 26,2%, în comerţ cu 15,4% şi în servicii cu 31,35%. În aceeaşi perioadă ramura acvacultură rămâne constantă în timp ce silvicultura înregistrează un regres al forţei de muncă salariate de 21,5%, extracţia un minus de 18,4%, iar industria se diminuează cu 16,6%.
Portul Brăila- Şantierul Naval:
Este situat în Sud- Estul ţării, pe fluviul Dunărea de la km 165 – 175 – mal stâng şi km 4 Braţul Măcin. Portul Brăila are cheiuri operaţionale verticale în lungime de 550 m. şi periate în lungime de 2500 m. Danele operaţionale iarna : - nr. 4 – în Bazinul Port Brăila;
adâncimi – 7.01 m.
macarale 5 buc. de 5 to. şi 3 buc. de 16 to.
pot acosta nave până la 18.000 TDW.
Dane operaţionale pentru produse generale: maritime – 9 ; fluviale – 29.
Dane operaţionale produse petroliere – 2;
Dane operaţionale produse petroliere la Chişcani la Km. 183 mal stâng;
Dane operaţionale produse cerealiere – 4;
Dane operaţionale pentru produse cherestea - 2;
Dane aşteptare - 16;
Dane operaţionale pentru produse balastiere - 2;
Dane pentru pasageri – 4;
Capacitate de depozitare mărfuri în port – 369.000 to.
Suprafaţa de depozitare mărfuri în port - 246.000 mp.
Portul are acces la şosea şi cale ferată. Capacitatea portului privind traficul de mărfuri – 920.000 to/ an. Portul Brăila are Şantier Naval pentru construcţii noi şi reparaţii, dotate cu doc uscat şi docuri plutitoare. Alte activităţi : - treceri peste Dunăre cu bacul.
Zona Liberă Brăila:
Din raţiuni comerciale, toate ţările Europei Centrale şi de Est au fost dintotdeauna interesate de accesul la Marea Neagră. În timp ce Marea Neagră deschide calea spre Orientul Mijlociu sau Apropiat, Brăila, ultimul port maritim pe Dunăre, permite accesul navelor maritime spre Marea Neagră. Oraşul Brăila este unul din cele mai vechi porturi, situat pe malul stâng al Dunării, la o distanţă aproape egală - aproximativ 200 km - de capitala României, Delta Dunării şi Marea Neagră. Evenimentele majore care au contribuit la înfiinţarea Zonei Libere Brăila au fost: deschiderea Canalului Rhin - Maine - Dunăre şi potenţialul economic al judeţului Brăila, în special al Insulei Mari a Brăilei. Canalul Rhin - Maine - Dunăre, dotat cu sistem complet de navigaţie, scurtează cu 3.000 km. distanţa dintre partea de nord- vest a Europei şi Marea Nordului de Europa de sud-est şi Marea Neagră, trecând prin şapte ţări şi trei capitale.
Companii cu potenţial pentru parteneriate:
SC PROMEX SA (brownfield): Deţine parc industrial, tehnologic şi logistic şi îşi exprimă disponibilitatea instituirii unui parteneriat în vederea demarării unor proiecte pentru dotarea zonei cu infrastructură rutieră şi transport feroviar de tip metro uşor subteran care să lege centrul oraşului Brăila cu centrul oraşului Galaţi.
Complexul comercial Armonia (brownfield):
Activitatea este suspendată, mall-ul are o suprafaţă închiriabilă de 29.500 metri pătraţi. Armonia Brăila, investiţie de 45 milioane de euro, a fost închis în vara anului 2009, iar firma Red Project Three, dezvoltatorul proiectului, a intrat în faliment. Mall-ul este situat pe un teren de 20 de hectare, situat la marginea oraşului Brăila.
Complexul Comercial PIC (brownfield):
PIC este situat în zona Stânca, lângă trecerea bac spre Insula Mare a Brăilei şi are are o suprafaţă totală de 17.100 mp. Clădirea de aici are toate utilităţile, fiind pretabilă pentru producţie.
Combinatul de prelucrare a lemnului PAL (brownfield):
Situată în oraş, cea mai veche fabrică de plăci aglomerate din lemn (p.a.l.) din ţară şi cândva cel mai mare producător de chibrituri autohtone, PAL a fost prima mare societate brăileană privatizată şi preluată de un grup internaţional. În urma societăţii, care şi-a mutat sediul la kilometrul 10, au mai rămas spaţii libere, hale industriale, pretabile pentru producţie.
SC Glubedex SA (brownfield): Situată în oraş, fostă fabrică de bere, Glubedex este închisă, dar dispune de teren şi clădiri ce pot fi exploatate pentru producţie.
Evenimente
- Concursul Naţional Liceal de Teatru "Ştefan Mihăilescu Brăila"
- Karaoke Star "Vedetă pentru o zi"
- Festivalul Peştelui
- Acţiune dedicată cuplurilor care aniversează 50 de ani de căsnicie
- "Lumină din lumină" - expoziţie florală şi de produse tradiţionle - concert pascal
- Cupa Brăilei - competiţii sportive interliceale
- Turneul Internaţional de Şah Feminin "Memorial Maria Albuleţ"
- Cursuri de Măiestrie Master Classes susţinute de artista lirică Mariana Nicolesco
- Festivalul Internaţional de Canto "Hariclea Darclee"
- Festivalul Internaţional al Muzicilor Militare
- Zilele Municipiului Brăila
- Delegaţie din Germania - îngrijirea mormintelor soldaţilor nemţi
- Serbările Timişoreana
- Festivalul Sportul pentru Copii
- Raliul Prieteniei "Brăila-Dobrich"
- Festivalul Florilor de Toamnă
- Redescoperiţi oina - parte a identităţii noastre de român
- Festival Coral Aniversar "Armonia 140"
- Festivalul "Zile şi nopţi de teatru la Brăila"
- Manifestări dedicate sărbătoririi patronului spiritual al muncipiului Brăila - Sfântul Nicolae
- Deschiderea Orăşelului Copiilor
- Revelion în aer liber
- Concerte organizate de Societatea Filarmonică Lyra
Obiective turistice
- Muzeul de Etnografie
- Casa Colecţiilor
- Muzeul de Istorie
- Teatrul Maria Filotti - instituţie de prestigiu a teatrului românesc, cu o arhitectură în stil baroc, a fost înfiinţat la 15 aprilie 1949. Aici au debutat Hariclea Darclee în 1881 şi Maria Filotti în 1905
- Biserica Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril
- Biserica Greacă - a fost construită în perioada 1862-1872 în "mahalaua carantinei", fiind cea mai mare biserică grecească din sud-estul Europei, construită în stil eclectic, arhitect fiind Avram Ioanidis
- Casa memorială Panait Istrati
- Casa memorială Perpessicius
- Orologiul-Brăila (1909)
- Statuia Ecaterinei Teodoroiu - a fost ridicată în memoria eroinei care s-a jertfit pentru apărarea patriei, în luptele de la Mărăşeşti din primul război mondial
- Grădina Publică - reprezintă oaza de vegetaţie a oraşului, unde se regăsesc ruinele fostei cetăţi a Brăilei, precum şi una dintre intrările în canalele subterane de sub oraş, o adevărată reţea de tuneluri cunoscute sub denumirea de Hrubele Brăilei
- Împrejurimile Brăilei: Lacu Sărat, Munţii Măcinului, Mănăstirea Maxineni
- Casa Petre Ştefănescu Goangă a fost construită la sfârşitul sec. al XIX-lea şi a aparţinut pictorului Petre Alexandrescu, bunicul marelui cântăreţ de operă şi pedagog brăilean. În perioada 1899 - 1902 casa a intrat în posesia părinţilor cântăreţului de operă , Cecilia şi Gheorghe Ştefănescu Goangă. Din punct de vedere arhitectural construcţia prezintă elemente specifice perioadei neoclasice.
Facilități oferite investitorilor
Repere atractive pentru investitori. Angajatori mari.
Facilităţi oferite de Zona Liberă:
R.A. Administraţia Zonei Libere Brăila a reuşit ca începand din 1997 să îşi autofinanţeze complet activitatea, să se dezvolte şi să realizeze investiţii în infrastructură pentru a asigura condiţiile optime de funcţionare ale utilizatorilor. Zona Liberă Brăila dispune în acest moment de patru perimetre amplasate în zone strategice ale Municipiului Brăila, existând posibilitatea îmbinării mai multor categorii de transport: maritim, fluvial, feroviar şi rutier. De asemenea, R.A. Administraţia Zonei Libere Brăila deţine două pavilioane situate în Centrul Istoric al oraşului (strada Anghel Saligny nr. 24, Brăila, cod postal 810118), oferind spre închiriere spaţii pentru birouri, pentru care se pot asigura toate utilităţile necesare. R.A. Administraţia Zonei Libere Brăila a promovat şi realizează obiectivul Centru Logistic şi de Producţie. Prin exploatarea acestui centru se vor obţine avantaje extinse la nivel regional privind relansarea economică, ocuparea forţei de muncă, creşterea nivelului tehnologic şi de calificare, diminuarea costurilor sociale etc.
Centre comerciale:
European Retail Park Brăila (hypermarket Carrefour, Altex, Bricostore, Promenada Mall, Elvila, Flanco World, Cinema City)
2 supermarketuri Billa (Șoseaua Buzăului și Strada 1 decembrie 1918)
1 supermarket Penny Market XXL
2 supermarketuri Carrefour Market
2 supermarketuri Penny Market (Strada Milcov, Radu Negru și Piața Microhală)
1 supermarket Praktiker
1 supermarket Dedeman
2 supermarket Lidl ( Cartier Vidin și Bariera Călărașilor/Piața Dorobanților)
1 hypermarket Kaufland ( Cartier Brăila Sud/Mecanizatorilor)
1 hypermarket Selgros (Strada Râmnicu Sărat - terenul Avicola)
Armonia Shopping Center (hypermarket Carrefour, Flanco)- SUSPENDAT
1 supermarket Proges (Strada Râmnicu Sărat Nr. 39)
1 hypermarket METRO (Complex Billa-Praktiker-Metro)
1 en-gros : TUG Center ( Strada Râmnicu Sărat Nr. 53 )
Orașul Brăila dispune de două cinematografe, 3D Luna și Cinema City, cât și de un fast-food internațional, KFC, la Promenada Mall.
Forţa de muncă:
La nivelul judeţului Brăila, la 30.10.2013, în evidenţa AJOFM Brăila se aflau 9.184 şomeri, din care 2.549 din Municipiul Brăila. Ponderea numărului de şomeri, din municipiul Brăila, în populaţia stabilă în vârstă de 18-62 ani a fost de 1,74 %. Rata şomajului se calculează doar la nivel judeţean, iar la 30.10.2013, la nivelul judeţului Brăila a fost de 6,94 %.
Din balanţa forţei de muncă la 01.01.2013, realizată de Institutul
Naţional de Statistică, la nivelul judeţului Brăila, resursele de muncă erau de 232,2 mii persoane; populaţia ocupată civilă 123,8 mii persoane; populaţia activă civilă - 132,4 mii persoane. Populaţia ocupată civilă din judeţul Brăila, potrivit balanţei forţei de muncă la 01.01.2013, a crescut cu 700 persoane, fata de 01.01.2012, şi este concentrata în următoarele domenii de activitate principale: agricultură; industrie; comerţ, construcţii; învăţământ; transport, depozitare informaţii şi comunicaţii; sănătate şi asistenţă socială; tranzacţii imobiliare, închirieri şi servicii prestate întreprinderilor; administraţie publică şi apărare, asigurări sociale din sistemul public. Precizăm faptul că, 41,2 % din populaţia ocupată civilă din judeţul Brăila este concentrată în domeniile de activitate agricultură şi construcţii.
Şomeri calificaţi, facilităţi pentru angajatori :
În 2013 au participat la cursuri de formare profesională 608 şomeri. Cursurile finanţate din bugetul asigurărilor pentru şomaj au fost în
următoarele meserii: dulgher, tâmplar, parchetar; comunicare în limba engleză; operator introducere, validare şi prelucrare date; zugrav, ipsosar, tapetar, vopsitor; confecţioner asamblor articole din textile; instalator instalaţii tehnico-sanitare şi de gaze; apicultor; lucrător calificat în creşterea animalelor; zidar, pietrar, tencuitor; frizer, coafor, manichiurist, pedichiurist; horticultor; mecanic agricol; contabil. Cursuri finanţate din FSE: bucătar, adminstrator pensiune, agent vanzari, sudor manual cu arc electric, lăcătus mecanic întreţinere şi reparaţii, competente. antreprenoriale, expert SSM, inspector SSM, inspector SSM, lucrător în comerţ, inspector/referent resurse umane.
Potenţial de producere a energiei verzi (solară, eoliană, biomasă, geotermală):
Nivelul radiaţiilor solare este de 125 Kcal/ cm pătrat/ an.
Durata strălucirii soarelui 2.200 ore/ an.
Temperatura medie a celei mai calde luni din an: 23,1 Celsius.
Maxima atinsă în judeţ: 44,5 grade Celsius în 1951.
Maxima atinsă în municipiu: 40,5 grade Celsius, în 1943.
Proiecte de investiții
Reabilitare şi consolidare Şcoală cu clasele I-VIII nr. 17 "Ecaterina Teodoroiu"
Consolidarea şi reabilitarea Grupului Şcolar Grigore Moisil
Reabilitare Şcoală cu clasele I-VIII nr. 18 "Mihu Dragomir"
Reparaţii capitale la Liceul cu Program Sportiv
Reabilitarea Şcolii cu clasele I-VIII nr. 24
Extindere pe verticală (mansardare) Şcoala cu clasele I-VIII Vlaicu Vodă
Reabilitare clădire Şcoală cu clasele I-VIII Sfântul Andrei
Extindere pe verticală Şcoală cu clasele I-VIII Ion Creangă
Consolidare şi reabilitare corp A, B, C şi D Liceul Teoretic Panait Cerna
Consolidare, reabilitare şi extindere corp C Colegiul Naţional Nicolae Bălcescu
Consolidare şi reabilitare a corpurilor D şi E Colegiul Economic Ion Ghica
Extindere clădire cu destinaţie After School şi modernizare Şcoala cu clasele I-VIII Alexandru Ioan Cuza
Reabilitarea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare
Realizare infrastructura rutiera în Municipiul Brăila
Salubrizare
Iluminat public
Construcţie staţie de epurare în Municipiul Brăila
Sistem integrat de management al deşeurilor
Modernizarea şi reabilitarea străzii Calea Călăraşilor din municipiul Brăila, pe tronsonul cuprins între Bulevardul Dorobanţilor şi Bulevardul Independenţei
Modernizarea şi reabilitarea străzii Calea Galaţi din municipiul Brăila, pe tronsonul cuprins între Bulevardul Dorobanţilor şi strada Mircea Mălăeru colţ cu strada Costache Negruzzi
Sistem de supraveghere în vederea creşterii siguranţei şi prevenirii criminalităţii în Municipiul Brăila
Reabilitarea castelului de apa din gradina publica
Braila
Realizarea Centrului comunitar "Bunici şi nepoţi" din Municipiul Brăila, strada Anghel Saligny nr. 17
Renovarea imobilului situat în strada Ancorei, nr.12 (p+1) pentru asigurarea unor locuinţe sociale de calitate
Extindere centru social multifuncţional Lacu Dulce
Renovarea imobilului, situat în Municipiul Brăila strada Râmnicu Sărat, nr. 115, în vederea amenajarii unor locuinţe sociale de calitate
Reabilitarea, modernizarea şi dotarea ambulatoriului de specialitate spitalul de psihiatrie “Sfântul Pantelimon”, Municipiul Brăila
Construire centru de informare şi promovare turistică din Municipiul Brăila
Modernizare bulevardul dorobanților, Municipiul Brăila
Reabilitare casa Petre Ştefănescu Goanga
Restaurarea şi consolidarea clădirii teatrului Maria Filotti Brăila
Reabilitare şi modernizare anexă cămin persoane vârstnice "Sfinţii Petru şi Pavel", strada Zambilelor nr. 1a (fost nr.2), Brăila
Reabilitare zona de promenadă cuprinsă între strada calea Calaraşilor și faleza Dunării
Reabilitare şi modernizare Parc Monument
Reabilitare şi modernizare strada Griviţa, în Municipiul Brăila
Reabilitarea și dotarea cu echipament specific a corpurilor d, e, f ale centrului de asistența paleativa Sfânta Maria Brăila
Brăila - cultura, locuri, tradiţii şi obiceiuri străvechi
Implementarea serviciilor on-line către cetăţeni şi automatizarea fluxurilor de lucru interne
Consolidarea capacităţii administrative prin programe de instruire la nivelul unităţii administrativ teritoriale a Municipiului Brăila
Reabilitarea sistemului de producere a energiei termice prin utilizarea surselor de energie regenerabila la căminul de persoane vârstnice lacu sărat, judeţul Brăila
Extindere spaţii verzi prin realizarea unui parc în cartierul lacu dulce, Municipiul Brăila
Preluarea apelor uzate de la locuinţele din colonia de la km 10
Știri
Afaceri Locale

ETUFARM SRL
Vezi detalii

EXCAVAL SERV SRL
Vezi detalii

TERMHIDRO SRL
Vezi detalii

METCONSTRUCT SRL
Vezi detalii

FIRECONS SRL
Vezi detalii