Primăria Comunei Miroslava

54169 Vizualizări
Tip: Comuna
...

Persoane din instituție

Primar: Dan Niță
Viceprimar: Silviu-Ionuț Ghenghea
Secretar General: Ancuţa-Lenuţa Ursanu
​Contabil: Ionuț Robert Rusu

imagine primar

Cuvântul primarului

Când am preluat mandatul de primar al Miroslavei, în anul 2008, comuna nu diferea mult față de altele din capătul județului: fără drumuri, fără utilități, fără perspective. Astăzi, Miroslava apare în toate statisticile naționale drept exemplu de performanță administrativă. Cum am făcut asta: am gândit strategic și pe termen lung, am dezvoltat durabil, am făcut ca Miroslava să devină independentă financiar și am atras investitori pentru care ne laudă toată presa din România.

Toate astea au făcut ca Miroslava să devină un pol magnetic: tot mai mulți tineri și-au făcut casă aici și populația a crescut exponențial, depășind chiar multe orașe și municipii. Asta pune însă o presiune enormă pe administrația publică: apar noi provocări zilnic, apar străzi noi care au nevoie de utilități, apare nevoia de a dezvolta locuri de recreere și facilități pentru creșterea calității vieții. 

Știm toate aceste aspecte și știm că mai sunt multe de făcut. Știm că mai sunt străzi de asfaltat, trotuare de construit, utilități de tras, parcuri și școli noi și multe altele. Muncim în permanență pentru a le face posibile și avem zeci de proiecte de finanțare depuse care, însumate, depășesc 200 milioane euro și care ne vor permite să facem din Miroslava un loc bun de trăit.

Pentru comparație, Miroslava are suprafața intravilană comparabilă cu cea a Municipiului Iași, dar un buget mult mai mic. În ceea ce privește populația, Miroslava are dublul populației celui de-al doilea municipiul din județ, Pașcani! Așadar, efortul nostru trebuie să fie mult mai mare pentru a aduce comuna la un grad de urbanizare dorit de toți. Nu ne plângem, nu căutăm scuze și, mai ales, nu ne dăm bătuți în fața problemelor și provocărilor administrative zilnice. Însă consider că trebuie să nu vedem doar părțile negative care, e drept, ne afectează zilnic, ci și evoluția pozitivă a comunei care conduce la concluzia că suntem în direcția cea bună!

​Miroslava este și va rămâne una dintre cele mai moderne comune din țară. Să privim cu încredere în viitor!

Numele localităților aflate în administrație

Comuna Miroslava are în componență 13 sate.

Balciu – atestat din anul 1446
Brătuleni – atestat din anul 1456
Ciurbeşti – atestat din anul 1503
Corneşti – atestat din anul 1613
Dancaş – atestat din anul 1820
Găureni – atestat din anul 1583
Horpaz – atestat din anul 1646
Miroslava – atestat din anul 1579
Proselnici – atestat din anul 1490
Uricani – atestat din anul 1456
Valea Adâncă – atestat din anul 1772
Valea Ursului – atestat din anul 1864
Voroveşti – atestat din anul 1456

Așezarea geografică

Comuna Miroslava este situată în partea centrală a Judeţului Iaşi. Ea este plasată la limita sud-vestică a Municipiului Iaşi, la 47°08’ latitudine nordică şi 27°29’ longitudine estică. Miroslava este situată la 30 kilometri de râul Prut (limita estică a judeţului), pe care se află frontiera Uniunii Europene și granița dintre România și Republica Moldova. Totodată, Comuna Miroslava se află la 40 kilometri faţă de limita vestică, respectiv la 25 kilometri față de limita sudică.
Miroslava (reşedinţa de comună) este situată la o distanţă de aproximativ 7 kilometri de Gara Iaşi. Accesul feroviar poate fi asigurat, de asemenea, şi prin intermediul Gării Leţcani, situată la o distanţă de aproximativ 15 kilometri de satul Miroslava. În ceea ce priveşte accesul prin intermediul căilor aeriene, Comuna Miroslava se află la o distanţă de circa 13 kilometri de Aeroportul Internaţional Iaşi.

Teritoriul comunei Miroslava se învecinează:
- în partea de nord- est: Municipiul Iaşi
- în partea de nord: Comunele Valea Lupului şi Rediu
- în partea de nord - vest: Comuna Leţcani
- în partea de vest: Comuna Horleşti
- în partea de sud - vest: Comuna Voineşti
- în partea de sud: Comuna Mogoşeşti
​- în partea de sud - est: Comuna Ciurea

Localități înfrățite
Orașul Durlești, Municipiul Chișinău - Republica Moldova (acord de înfrățire - 31 mai 2012)
Satul Cornești, Raionul Ungheni - Republica Moldova (acord de cooperare - 10 mai 2013)
Satul Galjbiivka, Raionul Yampil, Regiunea Vinnița - Ucraina (înțelegere de cooperare - 23 iulie 2013)
Satul Cărpineni, Raionul Hâncești - Republica Moldova (acord de cooperare - 23 iunie 2015)
Orașul Dondușeni, Raionul Dondușeni - Republica Moldova (acord de colaborare - 22 mai 2018)
Raionul Călărași - Republica Moldova (înțelegere de cooperare - 2 septembrie 2019)
Satul Corjova, Raionul Criuleni - Republica Moldova (acord de cooperare - 19 iulie 2021)
Satul Scorțeni, Raionul Telenești - Republica Moldova (acord de cooperare - 2 noiembrie 2021)

 

  • Suprafață: 8.257 hectare
  • Intravilan: 3.051 hectare
  • Extravilan: 5.206 hectare
  • Populație: 35000
  • Gospodării: 14333
  • Nr. locuințe: 14333
  • Nr. grădinițe: 8
  • Nr. școli: 6
  • Nr. licee: 2
  • Cum se ajunge in localitate

    Principalele căi de acces din localitate
    - DN 28 (E 583) Iaşi - Roman
    - Centura ocolitoare a Municipiului Iaşi
    - DJ 248 A Iaşi - Negreşti
    - DJ 248 Iaşi - Scânteia
    ​- DC 27, DC 28, DC 39, DC 87

    Activitati economice si specifice zonei

    Industrie
    Parcurile Industriale (www.miroslavaindustrial.ro)
    La capitolul Industrie, Comuna Miroslava este una de top din zona Moldovei, zona parcurilor industriale fiind considerată centrul industrial al județului. Parcul Industrial Miroslava I este primul și cel mai mare parc industrial din zona Moldovei, fiind ocupat în integralitate. Toate terenurile sunt licitate, iar în curând sperăm să demareze și ultimele construcții. În paralel, pentru Parcul Industrial Miroslava II dorim să finalizăm negocierile cu mai mulți investitori importanți, iar ulterior să demarăm licitații și pentru loturi mai mici. Totodată, avem în vedere dezvoltarea Parcului Industrial Miroslava III.
    Parcul Industrial Miroslava I şi Parcul Industrial Miroslava II ocupă o suprafaţă totală de 71,64 ha. Parcul Industrial Miroslava I, a fost înfiinţat pe o suprafaţă de 46,44 ha, investiţia având o valoare totală de 4.307.413 de euro, iar Parcul Industrial Miroslava II a fost fost înfiinţat pe o suprafaţă de 25,20 ha, investiţia având o valoare totală de 2.083.797 de euro. Realizarea parcurilor a implicat construcţia unor reţele de drumuri şi dotarea cu reţele edilitare, creându-se astfel condiţii pentru amplasarea de obiective cu scop de producţie.
    O mare parte dintre proiectele din ultima perioadă s-au dezvoltat pe platforme industriale, astfel că Parcul Industrial Miroslava I şi II, au devenit foarte atractive pentru investitori şi dezvoltatori, datorită amplasamentului zonal, a accesului facil şi, nu în ultimul rând, datorită utilizării eficiente a infrastructurii existente. Parcul Industrial Miroslava I şi II pun la dispoziţia investitorilor şi dezvoltatorilor loturi de teren cu o infrastructură gata amenajată, fără costuri suplimentare în acest sens. În acelaşi timp, investitorilor şi dezvoltatorilor le pot fi asigurate şi spaţii pentru birouri, comerţ, pentru servicii de cazare şi pentru producere de energie.

    Agricultură
    Miroslava are o tradiție agricolă importantă. De altfel, prima școală de agricultură din România a luat ființă la Miroslava în 1831. În anul 2014, cel mai mare târg agricol din zona Moldovei, „AGRALIM”, a avut loc pe teritoriul comunei. Principalele culturi agricole sunt: grâu, secară, porumb, floarea soarelui, cartofi și legume. Pe de altă parte, comuna este cunoscută în domeniul viticulturii (vinul de Uricani).
    Liceul Tehnologic Agricol „Olga Sturdza” Miroslava își află începutul în Institutul de Educaţie pentru Fiii de Nobili deschis la Miroslava în 1831, în palatul marelui boier moldovean Vasile Beldiman, situat pe un „deal romantic”, aşa cum îl prezintă în cartea sa, „Tainele inimii”, unul dintre elevii primei promoţii, Mihail Kogălniceanu. În prezent liceul menționat oferă pregătire în următoarele domenii:

    • învățământ liceal: tehnician analize produse alimentare, tehnician veterinar, tehnician în activități economice, tehnician ecolog și protecția calității mediului;
    • învățământ profesional: brutar-patiser-preparator produse făinoase, preparator produse din carne și pește, cofetar-patiser, bucătar și mecanic agricol.


    Trebuie menționat că pe teritoriul comunei noastre există:
    - Pepiniere pomicole şi viticole
    - Crescătorie de ovine, fazani
    - Fermă piscicolă
    - Pepiniera dendrofloricolă
    - Expoziţie floricolă
    - Stațiunea de Cercetare și Producție Pomicolă Miroslava este cunoscută în țară și în străinătate. Aici au fost create patru soiuri productive de nuc.

    Firme reprezentative
    ​Pe teritoriul Comunei Miroslava își desfășoară activitatea firme binecunoscute în mediul de afaceri din România, precum Phinia, Mennekes Electric, Misavan, Metro Cash and Carry, Electra, Arabesque, Dedeman, Farmexim, Avi-Top, Elvila, Mecon Iaşi, National Paints etc.

    Evenimente

    15 ianuarie: Nașterea lui Mihai Eminescu și Ziua Culturii Naționale
    25 mai: Ziua Eroilor
    1 iunie: Ziua Copilului
    8 septembrie: Ziua Comunei Miroslava
    20 octombrie: Simpozion aniversar Olga Sturdza; Ziua Liceului Tehnologic Agricol „Mihail Kogălniceanu”
    13 noiembrie: Simpozion aniversar Dimitrie Anghel
    1 decembrie: Ziua Națională a României
    Hramul Bisericii Uricani - 15 august
    Hramul Bisericii Corneşti - 25 martie
    Hramul Bisericii Voroveşti - 23 aprilie
    Hramul Bisericilor Balciu şi Proselnici - 8 noiembrie
    Hramul Bisericilor Ciurbeşti, Valea Adâncă şi Brătuleni - 6 decembrie
    Hramul Bisericii Găureni - 23 aprilie
    Hramul Bisericii Ezăreni - 1 octombrie
    Hramul Bisericii Horpaz - 26 octombrie
    Hramul Bisericii Valea Ursului - 31 mai
    Hramul Bisericii Miroslava I - 8 septembrie
    ​Hramul Bisericii Miroslava II - Duminica a doua după Rusalii

    Specific zonal

    Condiţiile fizice, tradiţia locală, preocupările prezente şi tendinţele concrete de revigorare functională fac din Miroslava un teritoriu cu o agricultură productivă aflată în continuă creştere, înglobând ferme viticole şi pomicole, centre de cercetare, micro- ferme de producţie vegetală şi animală, învaţământ de specialitate

    Obiective turistice

    Palatul Sturdza (Miroslava)
    Biserica „Sfântul Nicolae” din Ciurbeşti (monument istoric)
    Biserica „Sfântul Gheorghe” din Voroveşti (monument istoric)
    Biserica „Naşterea Maicii Domnulu” din Miroslava (monument istoric)
    Pădurea Uricani (traseu cicloturistic 13 kilometri)
    Rezervaţia floristică „Valea lui David” Lacurile Ciurbești și Ezăreni

    ​Totodată, în apropiere de satul Brătuleni, la aproape un kilometru spre nord, a fost identificată o așezare cu artefacte aparținând culturilor Cucuteni și Horodiștea – Erbiceni, din sec. IV d. Hr. În plus, în zona dealului Bârca-Bârsanul au fost dezgropate vestigiile unei așezări din epoca fierului. Aici a fost identificată o așezare în care au fost găsite bucăți de vase getice și amfore de import, precum și artefacte datând din 106-271 d. Hr., aparținând perioadei corespunzătoare provinciei Dacia.

    Facilități oferite investitorilor

    Reţea alimentare apă potabilă
    Reţea colectare ape uzate
    ​Reţea de energie electrică
    Reţea de gaze naturale
    Servicii de salubritate
    Drumuri modernizate Acces la DN 28 (E 583) Iaşi - Roman
    Centura ocolitoare a Municipiului Iaşi
    DJ 248 A Iaşi - Negreşti
    DJ 248 Iaşi - Scânteia
    DC 27, DC 28, DC 39, DC 87
    Telecomunicaţii, IT, fibră optică
    Miroslava se învecinează cu Municipiul Iaşi, făcând parte din zona metropolitană
    Poziționarea favorabilă, infrastructura și deschiderea Primăriei către investitori a făcut posibilă atragerea unor firme importante
    La Miroslava există condiții excelente pentru investiții, existând infrastructură, posibilități de concesionare terenuri în zona comercială și industrială, forță de muncă bine calificată, oportunități de afaceri asemănătoare Iașului, impozite și taxe reduse la nivel rural, concepții noi și deschidere către marile investiții.
    ​Pe raza comunei funcționează companii precum Borgwarner, Mennekes Electric, Misavan, Metro Cash and Carry, Electra, Arabesque, Dedeman, Farmexim, Avi-Top, Elvila, Mecon Iaşi, National Paints etc.

    Proiecte de investiții

    Pentru perioada următoare ne propunem realizarea următoarelor obiective:
    Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară (în parteneriat cu Ministerul Sănătății, Consiliul Județean Iași și Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I.M. Georgescu” Iași)
    Modernizare și extindere transportului public local și metropolitan
    Extindere rețea de colectare ape uzate în toate satele
    Amenajare de alei pietonale
    Realizare racorduri la rețeaua de apă potabilă și apă uzată menajeră
    Digitalizare - dezvoltarea serviciilor de e-Administrație (informatizarea primăriei și oferirea de soluții online pentru cetățeni)
    Dezvoltarea Centrului de Excelență în formarea Profesională Inițială în Sistem Dual la Liceul Tehnologic Agricol „Olga Sturdza” Miroslava
    Locuinţe sociale în regim de închiriere
    Locuinţe pentru tineri în vederea închirierii
    Amenajare lac Ezăreni, amenajare zona centrală a satului Vorovești
    Conservare patrimoniu - satul miroslăvean (conservarea locuințelor tradiționale)
    Construire complex sportiv și bazin de înot
    Sediu pentru Direcția Regională Vamală Iași
    Realizare parc comunal central (amenajare peisagistică)
    Aqua Park pentru iarnă și vară, patinoar artificial
    ​Conservarea, protejarea și punerea în valoare a pădurilor din comună

    ...

    Primăria Comunei Miroslava a depus o cerere de finanțare pentru construcția a 160 de apartamente

    Primăria Comunei Miroslava a depus o cerere de finanțare pentru construcția a 160 de apartamente (140 locuințe sociale și 20 locuințe de necesitate). Proiectul prevede realizarea a patru blocuri pe st...

    2024-03-14

    Citește mai mult

    ...

    Primăria Comunei Miroslava începe proiectul de construire a „școlii verzi” din satul Valea Adâncă

    Acesta include proiectarea, execuția lucrărilor și dotarea noii unități de învățământ. Licitația pentru serviciile și lucrările menționate a fost lansată săptămâna aceasta, criteriul...

    2024-03-14

    Citește mai mult

    ...

    Primăria Miroslava a câștigat finanțarea pentru lucrările la cel mai mare proiect de investiții din istoria comunei

    Primarul Comunei Miroslava, Dan Niță, a anunțat faptul că a obținut finanțarea pentru cel mai mare proiect de investiții din istoria comunei: extinderea sistemului de canalizare prin fonduri europene ...

    2024-02-19

    Citește mai mult

    Primăria Comunei Miroslava în Ediția tipărită Ghidul Primăriilor

    Descriere poză

    Afaceri Locale

    ...

    EUROMAX COMPANY SRL

    ...

    IC CREATIVE SRL