
Primăria Zalău
41636 Vizualizări
Persoane din instituție
Primar: Ionel Ciunt
Viceprimar: Fazakas Nicolae
Viceprimar: Balajel Teodor
Secretar General: Fazacas Marina Bianca
Administrator Public: Forț Cristian Călin
Contabil: Cuibuș Mariana

Cuvântul primarului
Primarul Municipiului Zalău, Domnul Ionel Ciunt
Așezarea geografică
Situat în nord-vestul României, la trecerea dintre Carpaţii Estici şi Munţii Apuseni, judeţul Sălaj este cunoscut din vremuri străvechi ca Ţara Silvaniei, adică Ţara Pădurilor, cu o suprafaţă de 3850 km2 şi având ca vecini la nord judeţele Satu-Mare şi Maramureş, la vest şi sud-vest judeţul Bihor iar la sud-est judeţul Cluj.
Municipiul Zalău, care se găseşte în centrul judeţului pe valea cu acelaşi nume, este reşedinţa administrativă a Sălajului.
Distante:
Pe calea ferata Zalaul se afla la 159 km de Cluj-Napoca, la 81 km de Baia Mare si la 124 km de Satu Mare.
Pe sosea este situat la 86 km de Cluj-Napoca (DN 1 / E 81), la 108 km de Baia Mare (DN 1 H si DN 1 C), la 119 km de Satu Mare (DN 1 F/ E 81 si DN 19) si la 117 km de Oradea (DN 1 H, DN 1)
Obiective turistice
Muzeul Judetean de Istorie si Arta Zalau
Adresa: Str. Unirii nr. 9, Tel: 612223
Primele începuturi în organizarea unui muzeu dateaza din anul 1926, când se organizeaza o expozitie ce demonstra vechimea si continua locuire a acestor meleaguri. În 1951 se inaugureaza muzeul din Zalau care se dezvolta, ajungând azi sa posede mai multe colectii si peste 90000 de exponate: monede, statuete daco-romane, documente din evul mediu, epoca moderna si contemporana si piese de arta populara romaneasca, sculpturi si picturi.
Sectia de istorie cuprinde în principal colectii arheologice (20000 obiecte) referitoare la toate fazele locuirii în aceasta zona (picturi rupestre de peste 100000 ani, epoca bronzului, perioada dacica si romana).
Lapidarul contine, printre altele, numeroase sculpturi, remarcându-se statuia împaratului Caracalla.
Sectia etnografica expune lucrari în lemn, textile, ceramica taraneasca pe sticla, costume traditionale salajene etc.
Sectia de arta cuprinde colectii de pictura, grafica si sculptura, ale unor artisti ca Aurel Ciupe, Romulus Ladea, Petre Abrudan, Nagy Imre s.a.
Galeria de Arta 'Ioan Sima'
Monumente si ansambluri de arhitectura
Zestrea de monumente si ansambluri de arhitectura completeaza potentialul atractiv al orasului cu obiective construite de exceptie. Dintre cele 24 de monumente si ansambluri de arhitectura catalogate in municipiul Zalau, amintim aici cateva dintre cele mai reprezentative, cum sunt: cladirea "Transilvania" (1895 - teatru orasenesc), cladirea primariei (1889- tribunal si sediu de prefectura), Biserica romano-catolica (1878), Biserica reformata ( 1904-1907), Biserica ortodoxa "Adormirea Maicii Domnului" (1930-1934), Protopopiatul ortodox (cladire de la sfarsitul secolului al XIX-lea), cladirea Muzeului Judetean de Istorie (cca. 1900 - casino al asociatiei mestesugarilor, un veritabil monument de arhitectura cu numeroase elemente neoclasice), scoala generala "Simion Barnutiu" (1895 - scoala de fete) si Colegiul National Silvania (1860 - colegiu reformat), elemente urbanistice de mare valoare pentru patrimoniul istoric si cultural al tarii.
Știri
Afaceri Locale

ȚARA SILVANIEI
Vezi detalii

FIRTSCLEAN SRL
Vezi detalii

BIROU EXECUTOR JUDECĂTORESC AMIŞCULESEI RADU CĂTĂLIN
Vezi detalii

TUZ PROIECT IG SRL - Certificat energetic Zalau
Vezi detalii

FORSACOM SRL
Vezi detalii