Primăria Victor Vlad Delamarina
33060 VizualizăriPersoane din instituție
Primar: Ioan Cristian Cardaș
Viceprimar: Ioan Sima
Secretar General: Sabin Valentin Lazăr
Contabil: Ionel Cristian Franţ
Numele localităților aflate în administrație
Victor Vlad Delamarina, Honorici, Pădureni, Herendeşti, Petroasa-Mare, Visag, Pini
Așezarea geografică
Istoricul localitaţii Victor Vlad Delamarina
Comuna Victor Vlad Delamarina făcea parte în anul 1890 din Comitatul Caraş Severin, districtul Lugoj, ca reşedinţă de comună cu 616 locuitori.
Localitatea îşi deapănă firul existenţei din timpuri străvechi. Prima atestare documentară datează de la 1717, sub denumirea de Satu Mic, după numele unei persoane de sex feminin Mica, care, la un moment dat a strămutat satul de pe vatra veche aflată pe un loc inundabil. Aceasta a cedat o parte din terenul pe care îl deţinea pentru a reaşeza localitatea.
Cu ocazia reorganizării teritoriale din 1968, localitatea primeşte numele de Victor Vlad Delamarina, în memoria primului poet dialectal al României, născut aici în 1870, trecut la cele veşnice mult prea devreme la doar 27 ani. În semn de recunoştiinţă şi preţuire, în anul 2009 a fost inaugurat un punct muzeistic înscriind comuna pe harta manifestărilor culturale legate de Festivalul poeziei în grai.
Dezvoltarea comunei este strâns legată de exploatarea minieră de suprafaţă din localitatea Visag, ale cărei urme se mai pot zări şi azi.
Prezentarea cronologică:
1717 - prima menţionare documenatră a comunei, ca având 30 de case sub numele de "Satumik"
1769 - Petroasa Mare este intemeiată de colonişti germani, sub numele de Morgensten (Steaua Dimineţii)
1811 - Satu Mic este proprietatea contelui de origine spaniolă Francisc Soro
1870 - s-a născut poetul Victor Vlad Delamarina în Satu Mic (decedat în 1896)
Satul Herendeşti este cumpărat de contele Augustin Kinsky care îl deţine până în perioada interbelică
1890 - Satu Mic este reşedinţa de comuna cu 616 locuitori
1924 - aşezarea avea 650 locuitori
1964 - comuna primeşte numele de Victor Vlad Delamarina
2002 - ucrainienii devin principala comunitate în urma unor colonizări repetate
Prezentare geografică
Comuna Victor Vlad Delamarina este situată în partea estică a judeţului Timiş, la graniţa cu judeţul Caraş Severin, la o distanţă de 62 de km de Timişoara si la 5 km de Municipiul Lugoj.
Forma de relief dominantă este cea de câmpie- deal.
Clima zonei aparţine tipului temperat continental, cu cele mai favorabile condiţii climaterice pentru dezvoltarea agriculturii. Verile sunt destul de calde (22-23 o media temperaturii în luna iulie), iar iernile nu sunt prea grele. Ploile în schimb sunt destul de abundente (peste 800 mm anual).
Solurile
Invelişul de sol, rezultat al interacţiunii factorilor fizico- geografici se prezintă destul de divers. Solurile se împart în mai multe unităţi zonale şi intrazonale care constituie potenţialul pedologic valorificat ca bază de dezvoltare a biocenozelor şi a diverselor culturi în raport cu condiţiile mediului înconjurător.
Solurile comunei V.V. Delamarina oferă condiţii favorabile pentru cultura plantelor agricole şi pentru cultura pomilor fructiferi.
Vegetaţia
Este caracteristică silvostepei predomină pădurile de brad, molid şi fag. Zona de câmpie este folosită pentru diverse culturi precum grâu, cartof, orz, porumb, livezi de pomi fructiferi
Fauna
Fauna comunei este bogată şi caracteristică zonelor de deal. Dintre animalele cele mai răspândite în această zonă amintim: mistreţi, iepuri, fazani, capre, etc.
Organizarea spaţială
Din teritoriul administrativ al comunei fac parte localitaţile: V.V Delamarina, Honorici, Pădureni, Visag, Petroasa Mare, Herendeşti şi Pini.
Comuna se întinde pe o suprafaţă de 13.361 ha din care 11700 ha reprezinta fondul cinegetic al comunei, pe care se regăsesc mai multe categorii de vânat, iar înainte de 1989 comuna era cunoscută ca şi un important bazin horticol, care se întindea pe o suprafaţă de aproximativ 2300 ha de plantaţii de meri, pruni şi alţi pomi fructiferi
Cum se ajunge in localitate
Pe DN 58 A , la 3 km de Lugoj şi 45 km de Reşiţa
Activitati economice si specifice zonei
Agricultură
Creșterea animalelor
Comerț
Panificație
Firme reprezentative
Sc Crosswind Srl
Sc Green Gate Srl
Sc Agromec Srl
Sc Simpel Srl
Sc Davido Srl
Evenimente
Ruga Bănăţeană - desfășurată în fiecare localitate la Hramul Bisericiilor
Specific zonal
Calitatea oamenilor, deosebit de primitori şi ospitalieri
Obiective turistice
Mănăstirea "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril"- Petroasa Mare
Casă memorială și muzeu Victor Vlad Delamarină
Facilități oferite investitorilor
Infrastructură
Existența rețelelor de utilități (apă, canal, energie electrică)
Forță de muncă
Proiecte de investiții
Realizare sistem de canalizare sși stație de epurare în localitățile Visag, Pădureni și Honorici , comuna Victor Vlad Delamarina, judeșul Timiș
Studiu de fezabilitate înființare sistem distribuție inteligent gaze naturale în comuna Victor Vlad Delamarina și satele aparținătoare Honorici, Herendești, Petroasa Mare și Pini, județul Timiș
Renovare energetică școala gimnazială cu clasele I-VIII comuna V.V.Delamarina, localitatea Petroasa Mare, județul Timis-faza D.A.L.I.
Renovare energeticș școala gimnazială cu clasele I-VIII comuna V.V.Delamarina, localitaea V.V.Delamarina, județul Timis-faza D.A.L.I.
Modernizare și extindere iluminat public în sat Petroasa Mare,comuna Victor Vlad Delamarina
Dezvoltarea infrastructurii de reîncărcare pentru vehicule electrice și/sau hibrid plug-in ,prin instalarea de stații de reîncărcare cu putere normala în comuna Victor Vlad Delamarina ,județul Timiș
Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din comuna Victor Vlad Delamarina județul Timiș
Amenajare trotuare în localitățile Petroasa Mare și Herendești, comuna Victor Vlad Delamarina, județul Timiș