Primăria Ungra

33242 Vizualizări
Tip: Comuna
...

Persoane din instituție

Primar: Mircea Silviu Șchiopu
Viceprimar: Gheorghe Boboia 
Secretar General: Maria-Alina Bucur  
​Contabil: Maria-Ramona Sasu

Cuvântul primarului

Dragi locuitori ai comunei Ungra,
În calitate de primar al Comunei Ungra, adresez în numele administrației locale și al meu, personal, un sincer “bun venit” tuturor celor care accesați acest site. Sunt primar al Comunei Ungra din anul 2020, în prezent fiind la primul mandat. Înca de la început, mi-am propus sa fiu alături de concetățenii mei, să le înțeleg nevoile, să-i ajut și să-i susțin, să promovez investițiile care să îmbunătățească nivelul de trai, să înfrumusetez imaginea comunei Ungra și să fac cunoscut numele ei. Prin intermediul acestui site, dorim să oferim informații despre activitatea desfășurată de administrația locală, dar în același timp dorim să fim o fereastră deschisă pentru cei care doresc să ne cunoască mai bine, fie din atracție pentru frumusețea comunei noastre sau ca oportunitate pentru afaceri.

Numele localităților aflate în administrație

Dăişoara

Așezarea geografică

Ungra este situată în partea de nord a județului Brașov, la numai 9 km de orașul Rupea și circa 62 km distanță de municipiul Brașov. Ungra este așezată pe malul drept al Oltului, nu departe de confluența acestuia cu pâraiele Homorod și Valea Dăișoarei, la 3 km de Drumul Național 13, Brașov-Sighișoara, în zona denumită Țara Rupei sau Tinutul Cohalmului, dar cea mai exactă denumire din punct de vedere istoric pentru aceasta regiune este aceea de Scaunul Rupea.
Ungra (în germană: Galt, în maghiară: Ugra, Szászugra) este o comună în județul Brașov, Transilvania, România.
În documentul de predare a Țării Bârsei Ordinului Teutonic din anul 1211, Ungra era menționată ca graniță a acesteia. Ungra face parte din județul Brașov dar până în anul 1950 a făcut parte din județul Târnava Mare. Localitatea este situată pe malul Oltului, la poalele munților Perșani, în defileul Racoș-Hoghiz-Crihalma. În traducere mai veche numele satului este "Grânar". Ungra, în forma de organizare pe care o putem vedea și astăzi, a luat ființă in jurul anului 1100, când primii coloniști sași sositi în Transilvania s-au asezat aici. Urmele de locuire ale zonei sunt însă mult mai vechi, fiind cunoscute multe șantiere arheologice pe aria comunei Ungra printer care amintim vechiul castru roman Pons Vetus.
Este formată din satele Dăișoara și Ungra (reședința).

  • Suprafață: 6777,19 ha
  • Intravilan: 306,19 ha
  • Extravilan: 66471 ha
  • Populație: 2031
  • Gospodării: 1273
  • Nr. locuințe: 988
  • Nr. grădinițe: 2
  • Nr. școli: 2
  • Cum se ajunge in localitate

    Aproximativ la jumătatea drumului între Brașov și Sighișoara pe Drumul Național 13 în localitatea Rupea- Gară este indicator cu localitatea Ungra 3 km.

    Activitati economice si specifice zonei

    Creşterea animalelor
    Agricultură
    Comerț
    Construcții
    Produse locale:
    Porumb
    Grâu
    Orez
    Sfeclă de zahăr
    Produse din lapte etc
    Meșteșugari:
    Țesături tradiționale

     

     

    Evenimente

    Târg în 23 aprilie şi 26 octombrie

    Specific zonal

    La Ungra, zestrea etnografică este deosebit de bogată. Cel mai de preț lucru pentru tradiția satului îl reprezintă costumul popular, păstrat cu respect și mândrie până în zilele noastre, când este purtat la zile de sărbătoare, nunți si alte evenimente culturale ale comunitatii.
    În sat se regăsește și mobilierul pictat, specific culturii transilvane. La Ungra s-a păstrat obiceiul vecinătăților, (nachbarschaft, nabarsagurilor), formă de organizare a comunității, cu scopuri de intrajutorare și administrative, veche de sute de ani, specifică satelor din regiunea Sighișoara-Rupea.
    Frumusețea satului este dată și de arhitectura transilvană autentică cu influențe saxone, specifică satelor din zonele sudice ale regiunii. Casele sunt mari, cu porți de intrare înalte și anexe gospodărești încăpătoare. Ferestrele sunt dotate cu obloane numite "table", frumos decorate, acestea fiind un element specific caselor satului, element care amintește de tradiția arhitectonică occidentală. Porțile caselor sunt vopsite în concordanță cu obloanele și soclul caselor. Predomină culori precum albul, maroul, verdele și combinațiile pastel, într-o alăturare elegantă.
    Sărbători tradiționale:
    Fasching (Fosnicul) - sărbătoarea comunităților la sfârșitul iernii, se ține în luna ianuarie. La Fosnic participă îndeosebi familiile căsătorite din sat. Acestea aduc mâncare de acasă, se îmbracă în costume naționale și petrec împreună în sala mare a căminului cultural. Se dansează Hora Unirii pentru a marca unitatea de neam a românilor. Fosnicul se sărbătorește în preajma datei de 24 ianuarie, în amintirea mărețului act istoric de la 1859, când a avut loc "Unirea cea Mică", a Țării Românești cu Moldova, moment precursor al "Marii Uniri", când Transilvania și Banatul s-au unit cu Regatul României, la 1 decembrie 1918 prin hotărârea unanimă a delegaților participanți la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia. Acest obicei este considerat la origine un obicei săsesc preluat și de români.
    Vecinătățile (nachbarschaft, nabarsag), formă de organizare a comunității, cu scopuri de întrajutorare și administrative
    Jocul de Crăciun și Anul Nou.

    Obiective turistice

    Biserica Fortificată Evanghelică:
    Pe o înălțime întinsă, lângă comuna Ungra, este eminin o biserică evanghelică în stil romanic, fortificată cu ziduri de apărare împotriva năvălitorilor, datând din secolul al XIII-lea. În portalul acestei biserici sunt zidite capete de leu care au provenit din ruinele castrului roman pons VETUS aflat pe râul Olt. Un astfel de cap de leu este păstrat la Muzeul Brukenthal din Sibiu. Biserica este înconjurată de un zid circular și este înzestrată cu turnuri de apărare. După planul eminin este vorba de o bazilică romanică cu trei nave, cor dreptunghiular, absidă eminin și un turn înspre vest cu un portal în stil romanic. Colateralele au fost dărâmate probabil cu prilejul restaurării bisericii eminine de tătari în anul 1658. Turnul de vest a fost grav avariat de către cutremurele din anii 1802 și 1829. A fost dărâmat din nefericire în anul 1843. Incinta cu intrare fortificată și două turnuri de apărare a fost ridicată în secolul al XVI-lea. Turnul pentagonal din partea de nord-est datează probabil numai din secolul al XVII-lea. Mic muzeu etnografic și de istorie săsească (chiar în stânga porții Bisericii Evanghelice e amenajat un mic muzeu, prezintă costume populare, un război de țesut, o vârtelniță, fuior, fus, instrumente de tâmplărit, ulcele, cărți, fotografii precum și mecanismul vechiului ceas din turnul bisericii).
    Monumentul Eroilor Români din Primul Război Mondial.
    Monumentul sculptural eminine eroilor români din Primul Război Mondial, dezvelit în anul 1936, care este eminin în centrul comunei Ungra. Opera sculptorului Tompa Iosif reprezintă, eminine , „Victoria“ i.e. personaj eminine, cu brațul drept ridicat, care ține în mâna stângă o spadă, o cască și ramură de laur. Monumentul are o înălțime 4,75 m și este construit din beton mozaicat și piatră.
    Biserica din Deal, vechea biserică ortodoxă a satului.

    Facilități oferite investitorilor

    Teren pentru construcții

    Proiecte de investiții

    Modernizare drum comunal DC21 și DC 22 Ungra-Dăișoara
    Alimentare cu apă și canalizare ape uzate menajere în localtatea Dăișoara, comuna Ungra, juețul Brașov
    Canalizarea apelor menajere din localitatea Ungra, cu deversarea în stația de epurare a localității Hoghiz, județul Brașov
    Înființare emini distributie gaze naturale în comuna Ungra
    Proiect PNRR actualizare în format GIS a documentatiilor de amenajare a teritoriului si de planificare urbană
    Sistem de supraveghere video in com.Ungra
    Înființare teren de sport in localitatea Ungra
    Achizitii utilaje eminine pentru dezvoltare comunală

    Afaceri Locale