Primăria Turceni

41204 Vizualizări
Tip: Oras
...

Persoane din instituție

Viceprimar cu atribuții de primar: Cioc Petrica Cristinel
Secretar General: Golumbeanu Elena
Contabil: Minel Rădoi

Cuvântul primarului

          

Numele localităților aflate în administrație

Murgești, Gârbovu, Valea Viei, Strâmba Jiu

Așezarea geografică

Orașul Turceni este situat din punct de vedere geografic, în partea de sud-vest a României, în sudul județului Gorj, în regiunea NUTS 2 Sud Vest Oltenia, regiune care include județele Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt și Vâlcea, la o altitudine cuprinsă între 121 m și 324 m, față de nivelul mării.
​Orașul Turceni se situează între coordonatele 44040’ latitudine nordica şi 23023’ longitudine estică1 și se învecinează la est cu comuna Plopşoru, în partea de nord se învecinează cu comuna Urdari,2 la sud cu comuna Ionești, în vest cu comuna Borăscu și în nord-vest comuna Negomir.

  • Suprafață: 7893 ha
  • Intravilan: 1567 ha
  • Extravilan: 6261 ha
  • Populație: 7986
  • Gospodării: 2300
  • Nr. locuințe: 3690
  • Nr. grădinițe: 4
  • Nr. școli: 1
  • Nr. licee: 1
  • Activitati economice si specifice zonei

    Industria la nivelul orașului Turceni este reprezentată de producerea energiei electrice în termocentrala Complexului Energetic Oltenia, industria extractivă și fabricarea gips-cartonului. Complexul Energetic Oltenia, prin Sucursala Turceni, are ca obiect de activitate producția și vânzarea de energie electrică. În cadrul SE Turceni sunt 4 blocuri energetice de 330 MW pe lignit în condesație1, cu o energie produsă de la primul PIF de 177 TWh. Numărul de salariați în cadrul SE este de 1.322 persoane, mai mare decât la SE Ișalnița (624 persoane) și SE Craiova II (569 persoane).
    O altă investiție importantă în orașul Turceni este fabrica de gips-carton, realizată de către producătorul de sisteme de gips-carton Siniat România, parte a grupului belgian Etex. De la începerea operațiunilor de producție în 2015, fabrica de la Turceni a produs peste 100 de milioane de metri pătrați de gips-carton și exportă în 11 ţări din regiune plăcile de gips-carton fabricate. Fabrica de la Turceni este prima din România care foloseşte gipsul de înaltă puritate rezultat din procesul de desulfurare a gazelor de la o centrală termoelectrică pe cărbune, care altfel ar fi fost eliminat fără a putea fi valorificat. Compania îşi propune să recicleze în viitorul apropiat, în cadrul fabricii de la Turceni, plăcile provenite din deşeurile de pe şantiere, precum și creşterea capacităţii de producţie, prin dezvoltarea de noi instalaţii care să permită recuperarea gipsului după procesul de producere a energiei din cărbune.
    Comerțul, a doua ramură economică semnificativă la nivelul orașului Turceni, concentrează un număr de 72 de profesioniști înregistrați în registrul comerțului. Din analiza primilor 20 de agenți economici după cifra de afaceri și numărul de salariați, 131 de angajați lucrează în domeniul Comerț (comerț cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi și tutun). Un procent de 45% din primii 20 de agenți economici după cifra de afaceri își desfășoară activitatea în domeniul comerț.
    Construcțiile reprezintă o altă activitate economică desfășurată la nivelul orașului Turceni, concentrând un procent de 14,04% din totalul profesioniștilor înregistrați în registrul comerțului. Un număr de 279 angajați sunt în domeniul Construcții (Lucrări de construcții a drumurilor și autostrăzilor și clădirilor rezidențiale și nerezidențiale). În topul primilor 20 de agenți economici, cea mai mare cifră de afaceri obținută în anul 2019 este în domeniul lucrărilor de construcții de drumuri și autostrăzi.
    Activitățile profesionale, științifice și tehnice concentrează un procent de 9,78% din firmele înregistrate în registrul comerțului. În această categorie intră activitățile juridice și de contabilitate, de management și de consultanță în management, arhitectură și inginerie, cercetare-dezvoltare, publicitate și activități de studiere a pieței, activități veterinare, alte activități științifice și tehnice. În anul 2019, în topul primelor 20 de firme după cifra de afaceri este inclusă și o societate cu activitate în domeniul Activități de inginerie și consultanță tehnică legate de acestea.
    Agricultura, hotelurile și restaurantele și Alte activități de servicii concentrează fiecare 6,38% din numărul total de firme înregistrate în registrul comerțului. În topul primelor 20 de firme după cifra de afaceri se regăsește o singură societate care desfășoară activități de pompe funebre și similare.
    Transportul și depozitarea, în această ramură economică își desfășoară activitatea un număr de 12 profesioniști, înregistrați în registrul comerțului, reprezentând un procent de 5,10% din total firmelor care au sediul social/profesional în orașul Turceni. Ca și contribuție la cifra de afaceri a orașului, sectorul transporturi a atras în anul 2019 din activitatea de transporturi rutiere de mărfuri suma de 1,8 milioane lei.
    ​Alte ramuri economice în care își desfășoară un număr mai mare de 10 firme sunt
    Activitățile de servicii administrative și activități de servicii suport care includ: activități de închiriere și leasing, servicii privind forța de muncă, agenții turistice, investigații și protecție, peisagistică și servicii pentru clădiri, activități de secretariat și servicii suport pentru întreprinderi, Gestionarea deșeurilor , domeniu în care erau angajați un număr de 33 persoane și care a adus în anul 20-19 o cifră de afaceri de 1,8 milioane lei.
    ​Oportunități
    În context județean, orașul Turceni este un pol urban cu influență locală, care deține mai multe funcții de deservire a zonelor rurale înconjurătoare: accesibilitate la sistemele de transport, furnizare servicii de interes general pentru localitățile învecinate (învățământ secundar și tehnic, unități medicale specializate), centru de producție și distribuție a bunurilor și serviciilor către ruralul învecinat, dezvoltare de IMM-uri, atragerea de forță de muncă din localitățile învecinate.
    Conectarea bună la rețeaua națională de transport rutier și feroviar
    Există o distanță mică față de aeroportul din Craiova, care oferă conexiuni spre destinații internaționale
    Orașul Turceni deține mai multe funcții de deservire a zonelor rurale înconjurătoare: accesibilitate la sistemele de transport, furnizare servicii de interes general pentru localitățile învecinate (învățământ secundar și tehnic, unități medicale specializate), centru de producție și distribuție a bunurilor și serviciilor către ruralul învecinat, dezvoltare de IMM-uri, atragerea de forță de muncă din localitățile învecinate;
    Existența Industriei de producere a energiei electrice care asigură locuri de muncă pentru locuitori
    Agenți economici importanți din punct de vedere al cifrei de afaceri în domenii precum: construcții, comerț, transport ș.a.
    Existența unor forme de asociere public-privat – GAL Sudul Gorjului
    Construirea unor spații de cazare noi
    Serviciile medicale din oraș asigură nivelul de bază pentru populație
    Investiții realizate de autoritățile locale în modernizarea unităților de învățământ
    Investiții realizate de autoritățile locale în dezvoltarea sportului –terenuri de sport, echipă de fotbal, stadion
    Asigurarea resurselor pentru siguranța și ordinea publică și intervenții în situații de urgență
    Suprafața de spații verzi/locuitor este peste recomandările Uniunii Europene (de 26 mp/locuitor) și ale Organizației Mondiale a Sănătății (50 mp/locuitor)

     

     

    Evenimente

    Târg anual în satul Strâmba - Jiu desfășurat cu ocazia Rusaliilor
    Târg anual în satul Gârbovu în data de 8 Septembrie
    8 Martie - Ziua Internațională a Femeii
    Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice- 1 Octombrie
    Zilele Orașului Turceni - în luna iulie
    Ziua eroilor
    Ziua Națională a României- 1 Decembrie
    Eveniment Sf. Nicolae - 6 Decembrie
    Spectacol de Crăciun - 24 Decembrie
    ​Anul Nou - 31 Decembrie

    Specific zonal

    Structura economică a orașului Turceni, analizată în funcție de numărul de firme și obiectul principal de activitate, precum și cifra de afaceri realizată și numărul mediu de salariați, raportat la ultimul an fiscal încheiat, arată că sectorul economic de bază este: Comerț care concentrează un număr de 72 de profesioniști înregistrați în registrul comerțului, urmat de Construcții cu 33 de profesioniști, Activități profesionale, științifice și tehnice- 23 profesioniști, Agricultura, hotelurile și restaurantele și Alte activități de servicii cu câte 15 profesioniști fiecare, Industria prelucrătoare -13 profesioniști, Transportul și depozitarea – 12 profesioniști.

    Obiective turistice

    Turismul la nivelul orașului Turceni este mai puțin dezvoltat, însă reprezintă o ramură importantă la nivelul unei comunități, bazat pe potențialul natural sau cultural.
    Turismul ecumenic, este dezvoltat puternic la nivelul județului Gorj și atrage din cele mai vechi timpuri turiștii. Ca obiective turistice care pot fi valorificate menționăm: Mânăstirea Sfânta Treime - Strâmba-Jiu, Biserica de lemn în stil maramureșan din Strâmba-Jiu, Biserica din satul Stolojani - monument istoric
    În ceea ce privește patrimoniul istoric și cultural, în orașul Turceni sunt 8 monumente istorice – mănăstirea Strâmba datând din sec.XVI-XVIII (satul Strâmba Jiu), Biserica “Sf. Treime” datând din 1518-1620 (satul Strâmba Jiu), străreție datând din sec.XVII (satul Strâmba Jiu), zid de incintă datând din sec.XVII (satul Strâmba Jiu), biserica de lemn “Sf.Ioan Botezătorul” datând din 1730 (Turceni), conacul Ion C. Păunescu datând din 1934 (Turceni), casă datând din 1934 (Turceni), anexă (pivniță și garaj) datând din 1934 (Turceni)1.
    Turismul de vânătoare, favorizat de existența unui Complex de vănătoare, aflat în extravilanului orașului Turceni, pe o suprafață de 560 ha. Structura pădurii şi complexul de condiţii pedo – fito – climatice ale teritoriului ales în acest scop sunt favorabile dezvoltării speciilor de cerb comun, cerb lopătar, mistreț, căprior și muflon. Mai există aici balta Murgești , un loc preferat de pescarii sportivi din Oltenia, atât pentru amenajarea modernă a spațiului, cât mai ales pentru populația piscicolă din aceste ape. Complex Ștrand Murgești, amenajare vecină bălții din satul Murgești, adună annual, în perioadele calde, mii de turiști

    Facilități oferite investitorilor

    Teren disponibil în concesiune sau închiriere pentru inițierea afacerilor
    Alimentare cu apă și posibilitatea racordării la rețeaua de canalizare
    Posibilitatea racordării la rețeaua de gaze naturale
    Posibilitatea racordării la agent termic de la producătorul de energie electrică Complexul Energetic Oltenia
    Forță de muncă activă în diverse domenii
    Sistem de sănătate bine pus la punct și modernizat
    Elevii Liceului Tehnologic Turceni pot fi antrenați în diverse programe de pregătire tehnică sau parteneriate cu potențiali investitori
    Numărul populației din localitățile învecinate care au legătură cu Turceniul triplează populația orașului
    Oportunități
    În context județean, orașul Turceni este un pol urban cu influență locală, care deține mai multe funcții de deservire a zonelor rurale înconjurătoare: accesibilitate la sistemele de transport, furnizare servicii de interes general pentru localitățile învecinate (învățământ secundar și tehnic, unități medicale specializate), centru de producție și distribuție a bunurilor și serviciilor către ruralul învecinat, dezvoltare de IMM-uri, atragerea de forță de muncă din localitățile învecinate
    Conectarea bună la rețeaua națională de transport rutier și feroviar
    Există o distanță mică față de aeroportul din Craiova, care oferă conexiuni spre destinații internaționale Orașul Turceni deține mai multe funcții de deservire a zonelor rurale înconjurătoare: accesibilitate la sistemele de transport, furnizare servicii de interes general pentru localitățile învecinate (învățământ secundar și tehnic, unități medicale specializate), centru de producție și distribuție a bunurilor și serviciilor către ruralul învecinat, dezvoltare de IMM-uri, atragerea de forță de muncă din localitățile învecinate
    Existența Industriei de producere a energiei electrice care asigură locuri de muncă pentru locuitori
    Agenți economici importanți din punct de vedere al cifrei de afaceri în domenii precum: construcții, comerț, transport ș.a. Existența unor forme de asociere public-privat – GAL Sudul Gorjului
    Construirea unor spații de cazare noi
    Serviciile medicale din oraș asigură nivelul de bază pentru populați Investiții realizate de autoritățile locale în modernizarea unităților de învățământ
    Investiții realizate de autoritățile locale în dezvoltarea sportului –terenuri de sport, echipă de fotbal, stadion
    Asigurarea resurselor pentru siguranța și ordinea publică și intervenții în situații de urgență
    ​Suprafața de spații verzi/locuitor este peste recomandările Uniunii Europene (de 26 mp/locuitor) și ale Organizației Mondiale a Sănătății (50 mp/locuitor)

    Proiecte de investiții

    Reabilitare, extindere și modernizare sistem rutier, Orașul Turceni, Jud Gorj
    Realizare a 40 de unități locative în Orașul Turceni, Jud Gorj
    Înfințare rețea canalizare în satul Murgești, aparținânt Orașului Turceni, Jud Gorj
    Modernizare drumuri agricole de exploatație în Orașul Turceni, Jud. Gorj (fonduri europene)
    Reabilitare sistem integrat de alimentare cu apă, Orașul Turceni, Jud Gorj
    Amenjare spațiu de joacă pentru copii din Orașul Turceni (AFIR) (fonduri europene)
    Amenjare spații de joacă pentru copii din Orașul Turceni (Buget local)
    Amenajare spații administrative la parterul Bl.35 din Orașul Turceni
    Amenajare spațiu de joacă pentru copii din Orașul Turceni - zona Stolojani
    Amenajare spațiu de joacă pentru copii în Orasul Turceni - zona Turcenii de Jos
    Construire teren de sport cu gazon sintetic, în Orașul Turceni, Jud Gorj (fonduri europene)
    Reabilitare, modernizare infrastructura și dotarea Casei de Cultura a Orașului Turceni
    Reabilitarea termica a Spitalului Orașenesc Turceni, Judetul Gorj (fonduri europene)
    Îmbunătățirea calității vieții populației Orașului Turceni, Județul Gorj prin modernizare și dotare Școala Gimnazială cu clasele I-VIII Strâmba-Jiu și realizare teren de sport (fonduri europene)
    Creșterea capacității Spitalului Orășenesc Turceni de gestionare a crizei epidemiologice generată de virusul COVID 19
    Renovare energetică a blocurilor de locuințe din orașul Turceni (17 blocuri)
    Renovare energetică a secției de Psihiatrie din cadrul Spitalului Orășenesc Turceni, jud. Gorj.
    Proiecte de viitor
    Planul de acțiuni pentru perioada 2021-2027
    Îmbunătățirea infrastructurii și accesibilității prin asigurarea accesului la servicii publice și rețele edilitare de calitate
    -Reabilitarea și modernizarea infrastructurii de drumuri orășenești/ locale
    - Extinderea zonelor pentru locuri de parcare
    Extinderea și modernizarea infrastructurii edilitare și urbane
    -Extinderea și modernizarea infrastructurii edilitare de bază
     -Extinderea și modernizarea infrastructurii edilitare de bază
    -Implementarea soluțiilor de creștere a eficienței energetice
    Dezvoltarea infrastructurii moderne de transport pentru călători și marfă
    -Îmbunătățirea sistemelor de transport intermodal pentru călători și mărfuri
    - Dezvoltarea spațiilor de transport intermodal
    Dezvoltarea infrastructurii de comunicații
    -Extinderea infrastructurii de broadband
    - Amenajare hot-spot-uri wi-fi
    - Dezvoltare rețele de fibră optică
    Dezvoltarea unei economii sustenabile prin diversificarea ramurilor economice, susținerea actorilor locali și atragerea de noi investiții în orașul Turceni
    - Dezvoltarea structurilor de sprijin a afacerilor
    -Identificarea și atragerea de investitori
    - Susținerea dezvoltării turismului și a infrastructurii de agrement
    Sprijinirea mediului de afaceri
    -Susținerea dezvoltării antreprenoriatului
    -Susținerea dezvoltării industriilor creative, TIC și diversificarea activităților economice
    -Dezvoltarea și încurajarea parteneriatului public-privat
    -Susținerea dezvoltării capitalului umane, a unei forțe de muncă calificată în domenii cheie cerute de investitori
    Susținerea dezvoltării agriculturii
    - Sprijinirea dezvoltării structurilor de asociere a producătorilor agricoli
    -Creșterea valorii adăugate pentru producția agricolă
    - Susținerea și încurajarea agriculturii ecologice
    Creșterea calității vieții locuitorilor, protecția mediului și promovarea utilizării eficiente a resurselor
    -Susținerea investițiilor în infrastructura de sănătate
    -Dezvoltarea serviciilor sociale asigurate cetățenilor
    -Dezvoltarea capacității administrative a autorităților local
    Susținerea culturii, sportului, educației și siguranței și ordinii publice
    -Susținerea vieții culturale și diversificarea evenimentelor
    - Investiții în modernizarea educației și a resurselor umane
    - Investiții în structurile de siguranță și ordine publică
    - Asigurarea siguranței cetățeanului în spațiul public
    - Dezvoltarea infrastructurii sportive în vederea stimulării sportului de masă
    -Diversificarea infrastructurii de agrement
    Consolidarea măsurilor de protecția mediului
    -Asigurarea unei tranziții sustenabile către o producție de energie electrică cu emisii reduse de carbon
    -Extinderea rețelei de spații verzi și a infrastructurii de agrement în natură
    ​- Îmbunătățirea și modernizarea sistemului de gestionare a deșeurilor.

    Afaceri Locale