Primăria Târgu Mureş

68425 Vizualizări
Tip: Municipiu
...

Persoane din instituție

Primar: Soós Zoltán
Viceprimar: Kovacs Mihaly-Levente
Viceprimar: Călin Moldovan
Secretar General: Bordi Kinga
Director economic: 

imagine primar

Cuvântul primarului

Primarul Municipiului Târgu Mureș, Domnul Soós Zoltán

Așezarea geografică

Municipiul Tîrgu Mureş poate fi numit pe bună dreptate inima ţării, prin poziţia geografică a oraşului, situat în zona central-nordică a României, la o distanţă aproximativ egală de toate punctele de trecere a frontierelor.
​Reşedinţă de judeţ, oraşul are o poziţie privilegiată, în centrul Transilvaniei istorice şi domneşte semeţ peste ambele maluri ale cursului superior al râului Mureş, dar şi peste dealurile Corneşti şi Nirajului. Municipiul este înconjurat de o salbă de comune: Sângeorgiu de Mureş, Cristeşti, Livezeni, Sântana de Mureş şi Sâncraiu de Mureş. Cunoscut sub denumirea de Oraşul Trandafirilor, Tîrgu Mureş este locul în care Câmpia Transilvaniei, Valea Mureşului şi Valea Nirajului se întrepătrund şi scot în evidenţă leagănul unei străvechi civilizaţii, atestată încă din neolitic. De-a lungul istoriei, oraşul nu şi-a dezminţit numele de "târg".
Amplasat la intersecţia unor importante trasee comerciale, municipiul şi-a păstrat până astăzi poziţia strategică: acces la drumul european E60 şi conectare la reţeaua de căi ferate. În plus, Aeroportul Transilvania îi conferă o largă deschidere internaţională. Ca mărime, este al şaisprezecelea oraş din România şi ocupă locul şase în topul celor din Transilvania.

  • Suprafață: 4930 ha
  • Intravilan: 3267 ha
  • Extravilan: 1663 ha
  • Populație: 150605
  • Gospodării: 4290
  • Nr. locuințe: 59478
  • Nr. grădinițe: 33
  • Nr. școli: 13
  • Nr. licee: 19
  • Nr. universități: 5
  • Activitati economice si specifice zonei

    Servicii (în special domeniul medical, învăţământ, cultură)
    SMURD-ul este un brand 100% tîrgumureşean. Sistemul de urgenţă preluat după modelul european funcţionează acum în toată ţara. La fel, dispeceratul integrat de urgenţă a fost implementat la Tîrgu Mureş.
    Oraşul deţine în portofoliu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, în care funcţionează clinici de specialitate considerate punct de referinţă în medicina românească. Un exemplu este Cardiologia Pediatrică, unică în ţară. Tîrgu Mureş este în domeniul medical un centru de excelenţă, recunoscut internaţional, renumit printre altele şi prin Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant.
    Învăţământul universitar este de elită, recunoscut în toata lumea. Există trei universităţi de tradiţie cu renume internaţional, care pregătesc specialişti în domenii diverse, iar alte două private, cu o paletă largă de specializări.

     

    Oraşul se află în plin proces de trecere spre o economie bazată pe servicii şi comerţ. Un rol important îl joacă sectorul medical în viaţa economică a oraşului Tîrgu Mureş.
    Industria farmaceutică deţine o pondere de aproape 16 % din cifra de afaceri a operatorilor din industria oraşului.
    Industria chimică este susţinută de Combinatul Azomureş, gigantul care rămâne în continuare lider pe piaţa industriei chimice din România şi care asigură exportul de îngrăşăminte în toate colţurile lumii.
    Prelucrarea lemnului este un domeniu important pentru Tîrgu Mureş, la fel şi industria alimentară ( producţia de lapte de consum, lactate şi brânzeturi), industria de textile, pielărie, industria de echipamente electrice, electronice şi optice.
    Producţia, transportul şi distribuţia de energie electrică, termică şi gaze, captarea şi distribuţia apei, canalizare şi gestiune deşeuri reprezintă un procent important în viaţa economică a oraşului.
    ​Exportul pe toate continentele este asigurat de produsele industriei chimice şi farmaceutice, articole de îmbrăcăminte, mobilă şi articole de lemn.
    Firme reprezentative:
    EON Gaz Distribuție
    SC Azomureș
    SC Mobex
    Gedeon Richter
    Sandoz

     

    Evenimente

    24 ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Române. An de an este celebrată și la Tîrgu Mureș printr-o serie de spectacole cu muzică folclorică.
    Concerte de 8 martie - Ziua Femeii - sărbătoare ce an de an este marcată de municipalitate prin concerte, filme tematice, intrare gratuită la piscina ing. Mircea Birău, la Zoo Tîrgu Mureș, etc. Totodată, doamnelor din municipiu le sunt oferite flori și mărțișoare în centrul orașului.
    Expoziții florare - Postul Paștelui
    Cele mai vechi icoane, obiecte de cult, scrieri religioase, picturi pe sticlă inundă Parcul Trandafirilor în postul Paștelui. Cei mici învață să încondeieze ouă și să picteze icoane pe sticlă, cei mari pot lua rețete pentru cele mai delicioase mâncăruri de post. 
    Zilele Târgumureșene, eveniment care adună anual zeci de mii de localnici, la care se adaugă și turiști din toată țara. Devenit tradiție, festivalul are loc în luna mai-iunie și a devenit cunoscut prin expozițiile de obiecte artizanale, artă meșteșugărească, produse culinare din diverse zone ale județului, activități culturale, seminarii științifice, concerte în aer liber.
    Festivalul "Zilele Muzicale Târgumureșene" au o tradiție de aproape o jumătate de secol. În luna mai, artiști de excepție impresionează prin compoziție și interpretare. La fiecare ediție, un tânăr solist este lansat în viața artistică. Sunt promovate tinere talente care au ocazia să întâlnească artiștii renumiți ai lumii.
    Expoziția de mașini de epocă adună la Tîrgu Mureș, în fiecare primăvară zeci de "bijuterii" pe patru roți. Mașinile de epocă unice, scoase la soare de colecționari înrăiți adună mii de amatori, unii dintre ei dornici să le încerce. Evenimentul aduce la Tîrgu Mureș participanți din mai multe țări europene. Momentul care crește adrenalina este raliul cu mașini de epocă.
    Festivalul folcloric "Jocul din bătrani" deschide lada de zestre a folclorului românesc și maghiar. Cele mai vechi dansuri și cele mai bune formații se întrec pe scenă spre deliciul însetaților de obiceiuri și tradiții populare. În fiecare an, în luna septembrie, Teatrul de Vară devine neîncăpător.
    Simfonii de toamnă - Festivalul Vinului și a Artei Meșteșugărești aduce împreună producători locali, în fiecare toamnă. Butoaie cu vinul cel mai bun, mustul  gustos asortat la renumita pastramă, concertele de muzică populară și ușoară atrag zeci de mii de participanți în fiecare an.
    1 Decembrie - Ziua Națională a României;
    An de an este sărbătorită la Tîrgu Mureș într-un cadru festiv.
    Iluminatul festiv al orașului a devenit tradiție. Cadoul de Moș Nicolae al târgumureșenilor este deschiderea patinoarului și orășelului copiilor. Evenimentul este marcat de un concert de colinde și unul de muzică ușoară. Concert de colinde în centrul orașului - cultele din Municipiul Tîrgu Mureș dar și studenții de la Universitățile din oraș dar și interpreți renumiți colindă alături de târgumureșeni.
    ​Revelion în stradă. Primăria oferă o alternativă agreată de localnici şi turişiti pentru distracția dintre ani. Concertele cu invitați din țară și străinătate,  focurile de artificii și cupele de șampanie la miezul nopții, sunt motivele pentru care mii de persoane petrec în stradă la cumpăna dintre ani.

    Obiective turistice

    Tîrgu Mureș, un magnet pentru turiștii amatori de artă medievală, renascentistă sau barocă. Orașul deține un număr impresionant de clădiri monumente istorice. Arhitectura recreează atmosfera secolelor XV-XVII și transformă orașul într-o mărturie vie a vremurilor demult apuse.
    În centrul orașului domnește Cetatea Medievală, întinsă pe o suprafață de aproximativ 4,3 ha. Ridicată în plan pentagonal şi înconjurată de un zid de apărare, cetatea este alcătuite din șapte bastioane unite, iar cinci dintre ele poartă numele breslelor care le-au întreținut arhitectura. Stilul arhitectonic în care au fost construite Biserica Reformată și Clădirea Manutanței, care se află în interiorul fortificației, aparține Renașterii târzii. Cetatea a fost construită în timpul domniei voievodului Transilvaniei, Bathory Istvan. În apropierea Cetății Medievale străjuiește bustul domnitorului Mihai Viteazul.
    Perla orașului, vizitată de turiști din toată lumea, Palatul Culturii, ia ochii călătorilor. Mozaicurile, frescele, vitraliile și basoreliefurile în bronz și piatră care împodobesc clădirea la exterior o transformă într-o veritabilă bijuterie arhitecturală. Interiorul impresionează prin Sala Oglinzilor, care cuprinde oglinzi venețiene și 12 vitralii, cu scene inspirate din folclorul secuiesc. Sala Mare atrage prin interiorul unic: pereții lojelor îmbrăcați în mătase, cupola imensă decorată cu modele care imită stalactitele, pictată cu motive florale și ornate cu fir de aur.
    Palatul Primăriei, construit în stil brâncovenesc și Palatul Administrativ, monument istoric cu un turn înalt ce depășește 60 de metri dau orașului un aer boem.
    Piața Trandafirilor, aflată în centrul oraşului, îmbină perfect arhitectura clasică şi exigenţele contemporane. Florile care inundă piaţa au consacrat denumirea "Oraş al florilor." Tot aici, Ceasul floral se remarcă ca simbol al orașului Tîrgu Mureș încă din anii ‘60. La inaugurare funcționa pe bază mecanică, cu roți dințate și electromagneți, fiind legat la sursa de electricitate a orașului. Actualmente mecanismul Ceasului floral este de origine elvețiană, coordonarea este automată, prin sistem GPS.
    Piaţa Teatrului este o proiecţie modernă care surprinde trecătorii în toate anotimpurile. Aici au loc cele mai importante evenimente din oraş, iar pe timp de vară se transformă într-un adevărat bastion al manifestărilor culturale.
    Muzeul de Artă unde pot fi admirate peste 2000 de piese de pictură, sculptură, ceramică, grafică și textilă, lucrări ale marilor artiști români și maghiari. Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Ștefan Luchian, Nicolae Tonitza, Corneliu Baba, Lotz Karoly, Munkcasy Mihaly, Wagner Sandor, Paal Laszlo.
    Muzeul de Etnografie și Artă Populară păstrează peste 6000 de obiecte din zona Mureșului Superior, Câmpia Transilvaniei și Valea Târnavelor.
    Muzeul de Științele Naturii pune la dispoziția vizitatorilor mii de exponate din lumea animalelor, plantelor, minerale din inima pământului.
    Muzeul Teleki, care conține peste 60.000 de volume, din care 66 de incunabule. Aici există cele 33 de volume ale Enciclopediei lui Diderot și D”Alambert.
    Complexul de Agrement "Weekend" este vizitat de zeci de mii de cetățeni din toată țara. Prețurile accesibile, numărul piscinelor, parcurile de distracție pentru copii, terasele, terenurile de tenis, fotbal, baschet, volei, terenul pentru nocturnă fac din acest loc o alternativă perfectă pentru un concediu reușit.
    Grădina Zoologică, unică în Transilvania este un punct de atracție pentru iubitorii de animale, care pot întâlni specii unice în România. Aflat în zona de agrement Platoul Cornești, Parcul Zoo se întinde pe o suprafață de 40 de hectare, într-o pădure de carpeni și stejari și adăpostește sute de exemplare de animale, păsări și pești. De la lei, tigri, cămile, maimuțe, pantere, urși până la păsări exotice. Vedetele Grădinii Zoologice sunt cangurii, doi elefanți și o girafă. Parcul Zoo din Tîrgu-Mureș este unicul în țară care găzduiește elefanți și deține un pavilion al primatelor.
    Zona de agrement de la Platoul Cornești pune la dispoziția celor mici un parc de joacă, unic în județul Mureș. Traseele suspendate, tiroliana, toboganele imense, căsuțe cu personaje din povești, trenulețul și aparatele de fitness sunt doar o parte din surprizele oferite în mijlocul pădurii.
    Centre SPA
    ​Patinoarul artificial care funcționează doar în sezonul rece, din luna decembrie până la început de martie.

    Facilități oferite investitorilor

    Model european de stabilitate și siguranță
    - Servicii publice mult peste media pe țară
    - Existența strategiilor de dezvoltare continuă
    - Centru puternic medical, cultural, universitar
    - Susținerea unui proiect IT cu Centrul de Cercetare și Informatică Medicală
    - Infrastructură
    - Aeroport, drum european, aerodrom
    - Resurse de gaz metan
    - Rețea de dezvoltare a instituțiilor bancare
    - Deschiderea spre realizarea proiectelor viabile menite să dezvolte economic sau social orașul 
    - Poziția geostrategică a orașului, așezat pe malul râului Mureș și care este amplasat într-o zonă cu cel mai puțin risc seismic din Balcani
    - Forță de muncă calificată
    Oportunități:
    Aeroportul Internațional Transilvania Tîrgu Mureș, amplasat într-o poziție avantajoasă în special pentru principalele capitale din regiune: Bucureşti, Belgrad, Budapesta și Chișinău. Aeroportul deservește șapte județe din țară şi se află în apropierea căii ferate Deda-Războieni, a șoselei E 60 și în apropierea Autostrăzii Transilvania ( București-Brașov frontiera cu Ungaria - Borș) 
    Acces la drumul european E 60
    ​Servicii de apă și canalizare modernizate

    Proiecte de investiții

    În 2015 au fost finalizate anul trecut 5 proiecte cu finanţare internaţională:
    1. Modernizare reţea stradală tranşa II
    2. Reamenajare şi conservare Cetatea Medievală
    3. Reabilitare termică a 26 de blocuri de locuinţe - lot II
    4. Reabilitare termică a blocurilor - lot IV
    5. Mansardare şi reamenajare la Colegiul Naţional Alexandru Papiu Ilarian
    Proiecte aflate în implementare în anul 2015  
    1. Modernizare şi reamenajare spaţii publice de agrement Platoul Corneşti
    2. Reabilitare sit poluat istoric iaz batal de deşeuri 30 hectare
    3. Creare stradă de legătură între strada Livezeni şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Mureş 
    4. Reabilitare termică a zece blocuri de locuinţe - lot I, V, VI, VII 
    5. Mansardarea şi reabilitarea internatului - Liceul de Artă 
    6. Calea verde spre dezvoltare durabilă

    ...

    Proiectul tronsonului 3 al Inelului de ocolire Târgu Mureș a primit aviz favorabil!

    Primăria Municipiului Târgu Mureș anunță o etapă importantă în realizarea tronsonului 3 al Inelului de ocolire a orașului. După mai multe revizuiri solicitate de Compania Națională de Admi...

    2025-03-19

    Citește mai mult

    ...

    Soós Zoltán: ”Sunt încrezător că vom găsi soluțiile necesare pentru a continua procesul de dezvoltare al orașului!”

    ”De la preluarea mandatului, orașul a fost într-o continuă transformare. Nu voi enumera fiecare realizare în detaliu, însă este evident că am obținut rezultate semnificati...

    2025-01-22

    Citește mai mult

    ...

    Peste 4.000 de copii sunt așteptați în luna decembrie la Atelierul de Turtă Dulce Eldi din Cetatea Târgu Mureș

    Peste 4.000 de copii de la grădinițele și școlile primare din Târgu Mureș și zonele limitrofe sunt așteptați în luna decembrie la Atelierul de Turtă Dulce Eldi din Cetatea Târgu Mure...

    2024-12-18

    Citește mai mult

    Puncte de interes

    ...

    Lacul BEZID

    Citește mai mult

    ...

    Lacul IERNUT

    Citește mai mult

    ...

    Lacul FARAGAU

    Citește mai mult

    Afaceri Locale

    ...

    CONART STRUCTURI SRL

    ...

    IOANA SRL

    ...

    APUSUL SRL

    ...

    EUROPA DNS SRL

    ...

    HYBRID FACTORY SRL

    ...

    AGY TOP SRL

    ...

    ELI PROT TRANS SRL

    ...

    NEGRO CONSTRUCT SRL

    ...

    VALOR SMARTWASH SRL

    ...

    MONTREPCOM SRL

    ...

    DZVISION

    ...

    Dauer

    ...

    SANTIMED PROIECT SRL

    ...

    DERMABEST SRL