
Primăria Sebeş
40426 Vizualizări
Persoane din instituție
Primar: Gheorghe Nistor Dorin
Viceprimar: Dorin Albu
Secretar General: Cristina-Elena Vlad
Contabil: Dan Gheorghe Morariu
Numele localităților aflate în administrație
Rahău, Lancrăm, Petrești
Așezarea geografică
Situat în partea centrală a județului Alba, în sud-vestul Transilvaniei, Sebeșul se află la intersecția celor 2 drumuri europene E 68 (Deva- Sibiu- Brasov) și E 81 (Cluj- Sibiu- Pitești). Localitate se situează la 45°57' latitudine nordică și 23°34' longitudine estică, în zona de influență a muntelui și la limita de separare a altor două unități naturale distincte: Podișul Secașelor, spre est si culoarul Mureșului, spre vest. În sud, Sebeșul se învecinează cu Munții Șurianu, cunoscuți și ca Munții Sebeșului (Vârful lui Pătru- 2.130 m, Vârful Șurianu- 2.061 m).
Activitati economice si specifice zonei
Industrială
Industria lemnului
Construcții de mașini
Chimică
Alimentară
Pielărie și marochinărie
Textilă
Confecții
Celuloză și hârtie
Industria materialelor de construcții
Firme Reprezentative: Consemnăn un portofoliu de peste 1.150 de agenți economici activi, printre care societăți comerciale situate în topul celor mai importante investiții din România. Precizăm că doar primii șase investitori străini din Sebeș au contribuit cu peste 1 miliard de Euro, sume investite.
Star Transmission și Star Assembly- fabrică de componente pentru automobile Mercedez Benz
Kronospan și Holzindustrie Schweighofer- industriei lemnului
Pehart Tec Sa- domeniul fabricării hârtiei
Romaqua -Borsec- fabrică de bere și una unde se produce o băutură energizantă
Alpin 57 Lux- fabrică de înghețată
Savini Due Srl- cel mare producător de mobilier de baie din România, cunoscut și în afara granițelor țării, își distribuie produsele în Italia, Austria, Bulgaria, Grecia, Cehia, Ungaria, Germania și Ucraina
Rapel Sa, Mavaro Sebeș- marochinărie
Evenimente
Zilele Municipiului Sebeș (eveniment anual, luna august)
Festivalul "Lucian Blaga"
Festivalul de teatru Radu Stanca
Zilele Muzicale Karl Filtsch
Festivalul Concurs de muzică populară Felician Fărcașiu
Evenimente sportive (fotbal, handbal, dans sportiv, volei, tenis)
Expoziții și vernisaje ale Centrului Cultural Lucian Blaga
Spectacol de colinde
Obiective turistice
Fortificația orașului- cunoscută în literatura de specialitate ca singura cetate orașenească despre care s-a păstrat un document oficial de construcție (datând din 1387)- este un prototip arhaic în sistemul defensiv urban din Transilvania și în cadrul ei s-au conservat cele mai multe elemente originale care datează de la sfârșitul secolului al XIV- lea și inceputul secolului al XV-lea. S-au păstrat șase dintre turnurile cu care a fost înzestrată fortificația: Turnul Croitorilor (sau al studentului) Turnul Cizmarilor, Turnul Porții de vest, Turnul polygonal, Turnul semicircular.
Primăria Orașului situată în cadrul frontului stradal care delimitează la nord Piața Mare a orașului, pe o parcelă de colț, la intersecția Rosengasse (actuala stradă 24 Ianuarie) cu Rathausegasse (actuala stradă Pieții), clădirea primăriei a fost construită în anul 1909, pe locul vechiului sediu, demolat parțial în anul 1880. Dispunerea edificiului pe o parcelă de colț a determinat și dezvoltarea planimetrică a acestuia, rezultând o construcție în forma literei L. Din punct de vedere volumetric, clădirea are parter și etaj, și este acoperită cu o învelitoare articulată, ascuțită, de țiglă.
Ansamblu arhitectural al bisericii parohiale evanghelice C.A.
Biserica Parohială Evanghelică este cel mai important monument al Sebeșului, iar în alcătuirea sa, se conservă elemente de arhitectură, de structură si decorative, specifice stilurilor romanic și gotic. Biserica este alcătuită dintr-un cor gotic, de tip hală, un corp bazilical și un turn clopolniță, situat în prelungirea spre vest a navei centrale.
Capela Sfântul Iacob se presupune a fi servit drept baptisteriu, capelă cimiterială sau a fost închinată unui anumit sfânt. Se pare că a fost dedicată Sfântului Jacobus Major (Iacob cel Mare sau cel Bătrân), patronul pelerinilor și a fost construită la începutul secolului al XV-lea.
Fortificația bisericii
Unii cercetători datează ansamblu în a doua jumătate a secolului al XIII- lea și consideră că este prima etapă a fortificării Sebeșului, ca o consecință a distrugerilor provocate de invazia tătară din 1241. Din această fortificație se mai pastrează, în prezent, o porțiune din curtina sudică, între clădirea fostului gimnaziu german și fostul turn din colțul de sud-est.
Casa Clopotarului este amplasată în coțul de sud-vest al Pieței Mari a orașului, la extremitatea vestică a fragmentului de zid care s-a mai păstrat din fortificația bisericii.La restaurarea ansamblului bisericii evanghelice, din anii 60 ai secolului trecut, în infrastructura construcțtie au fost descoperite fragmente din fundația unei capele de mici dimensiuni, alcatuită dintr-o navă și o absidă poligonală, care poate fi datată în al treilea sfert al secolului al XIII- lea.Capela, ulterior, a fost dezafectată și înglobată într-o nouă construcție, probabil un turn al fortificației bisericii.
Casa Zapolya
Situată în colțul de nord-est al Pieței Mari a orașului, este una dintre cele mai vechi și importante construcții laice din Sebeș care, în prezent, adăpostește Muzeul Municipal. Clădirea a servit de-a lungul timpului ca spațiu de găzduire a reprezentanților puterii, când aceștia se aflau în trecerea prin Sebeș, și tot aici s-au desfăsurat ocazional lucrările dietei Transilvaniei.
Gimnaziul Evanghelic C.A.
Clădirea este situată în apropirea bisericii evanghelice, în partea de vest a acesteia și delimitează, la est, Piața Mică a orașului. Este o construcție de mari dimensiuni, ridicată pe locul vechiului sediu al gimnaziului, iar lucrările s-au derulat între anii 1863 și 1866.
Moara de Grâu
Moara de jos este situată în afara orașului interior, la marginea estică a Cartierului grecilor, pe o parcelă mărginită la est de Canalul Morii. Inițial, aici au existat două clădiri, amplasate de o parte și de cealaltă a canalului, ambele făcând parte din ansamblul morii. În anul 1911, cele două clădiri existau, iar între ele era amplasat un pod din lemn. Ulterior, cea de pe malul de est al canalului a fost demolată. Construcția care s-a păstrat are planul dreptunghiular, cu latura lungă orientată pe direcția nord- vest- sud- est.
Râpa Roșie
Numită și ''micul canion al României'', formată din argilă roșie, veche de 60 de milioane de ani, Râpa Roșie este o rezervație naturală unică în țară, care se află la aproximativ 4 km de Sebeș. Râpa Roșie, rezervație geologică din anul 1950 ocupă o suprafață de 10 ha, cu o altitudine între 300 și 425 de metri.
Facilități oferite investitorilor
Politicile fiscale pe care le-am abordat prin prisma administrației publice locale sunt menite să stimuleze dezvoltarea locală și să elimine pe cât posibil birocrația. În ceea ce privește persoanele juridice, în calculul taxelor și impozitelor aferente bugetului local s-au menținut valorile minime prevăzute de lege, cu excepția impozitului pe clădiri, în cota de 1%.
Proiecte de investiții
Reabilitare și extindere clădire Primărie
Reabilitare instalații termice, instalații climatizare Primăria Municiupiului Sebeș
Construire clădire Liceu Tehnologic Sebeș
Reabilitare Școala Generală numărul 2
Reabilitare Școala gimnazială Răhău
Construire creșă și grădiniță, cartier M. Kogălniceanu
Extindere grădiniță cu program prelungit Petrești
Reabilitare Grădiniță cu Program Prelungit număru 7 Sebeș
Reabilitare și revitalizare parc Arini
Reabilitare rețea apă strada Dorobanți
Reabilitare rețea apă strada Progresului
Reabilitare rețea apă strada Abatorului tronson de la numărul 40 până la calea ferată
Extindere rețea apă pe stăzile: Oituz, și Sânzâienilor, Petrești, Municipiul Sebeș
Reabilitare rețea apă strada Dorobanți, tronson cuprins între strada Grivița și stada Crișan
Reabilitare rețea apă strada Decebal, tronson cuprins între strada Abatorului și râul Sebeș
Puncte de aprindere iluminat public Municipiul Sebeș
Canalizare menajeră și stație de epurare, sat Răhău, Municipiul Sebeș
Studiu Modelare hidraulică calibrată pe măsurători reale, Municipiul Sebeș
Modernizare străzi Municipiul Sebeș: Crișan- Sebeș, Ulița de Mijloc și Ulița de Sus- Lancrăm, Mihai Eminescu-Petrești
Modernizare străzi: Unirii și Grădinilor, Petrești, Municipiul Sebeș
Reabilitare strada Progresului, Sebeș
Modernizare străzile Morii și Primăverii, Sebeș
Modernizare străzi: Tineretului, Arini, Zăvoi și Crăngului, Municipiul Sebeș
Modernizare străzi: Aurel Vlaicu, 8 Martie, Fîntîna de Aur, Sticlarilor, Municipiul Sebeș
Modernizare străzi: Lucian Blaga, Mihai Viteazu, 9 Mai, 24 Ianuarie, Piața Primăriei, Piața Libertății, Municipiul Sebeș
Modernizare cartier Mircea cel Mare, Municipiul Sebeș
Reabilitare strada Mircea cel Mare- tronson cuprins între strada Ion Creangă și cartier Mircea cel Mare, Municipiul Sebeș
Modernizare drumuri de exploatație agricolă
Modernizare străzi: Oituz, Doinei, Cloșca- tronson cuprins între strada Horea și trecerea la nivel cu calea ferată 211 Sebeș- Petreștide la KM 1+347, Alunului
Modernizare străzi: Molidului și Dobrogeanu Gherea, Petrești
Semnalistică intrări în Municipiul Sebeș
Amenajare sens giratoriu- intersecția Casa de Cultură, municipiul Sebeș
Modernizarea sistemului actual de avertizare și alarmarea populației
Complex Sportiv și Recreere, Municipiul Sebeș
Extindere RED străzile: Arini, Râului, Salciei, Ghiocelului- Lancrăm, Județul Alba
PUD Reamenajare spațiu public Piața Primăriei (Piața Mare) din Centrul Istoric al Municipiului Sebeș
Construirea unei piste de biciclete în Municipiul Sebeș
Sistematizarea parțială a cartierelor: Valea Frumoasei, Aleea Parc și Aleea Lac, prin amenajarea de parcări în zonele ocupate de garaje
Amenajare trotuare în Municipiul Sebeș, pe străzile: Augustin Bena, Dorin Pavel
Amenajare trotuare în Petrești, pe străzile: 1 Mai, Valea Sebeșului
Reabilitare și eficientizare sistem de iluminat stradal în Municipiul Sebeș
Afaceri Locale

S.C. MANDOOR IDEA S.R.L.
Vezi detalii

KARMA IMOBILIARE SRL
Vezi detalii

ELECTROTIMEIA SRL
Vezi detalii