
Primăria Sângeorz-Băi
42938 Vizualizări
Persoane din instituție
Primar: Cătălin-Grigore Bota
Viceprimar: Pavel Negrușeri
Secretar General: Traian Şorecău
Contabil: Irina - Maria Gogotă

Cuvântul primarului
În numele comunității pe care o reprezint și în calitate de primar al orașului Sângeorz-Băi vă adresăm mulțumiri cu privire la interesul dumneavoastră de a accesa această platformă, de altfel vă primim cu brațele deschise și la Sângeorz-Băi. Acesta este un oraș cu statut de stațiune balneaoclimaterică, în care conviețuiesc oameni gospodari, oameni respectuoși și ospitalieri. Orașul nostru dispune de importante resurse naturale și anume ape minerale (borcut), peisaje mirifice, numeroase cascade, păstrăvării, tradiții și obiceiuri unice și autentice.
Numeroase investiții au avut și au loc în orașul nostru, gândite să acopere nevoile cetățenilor, oferindu-le o infrastructură de calitate dezvoltării de noi domenii antreprenoriale, cât și o calitate a vieții mai bună și care să le ofere un mediu plăcut de a trăi în comunitatea noastră.
O serie de proiecte s-au recepționat, altele se îndreptă cu pași repezi de finalizare, iar altele sunt în curs de pregătire pentru următoarea perioadă de finanțare, care ne va permite să ne extindem orizonturile și viziunea asupra dezvoltării orașului nostru.
Cu ajutorul unor strategii de dezvoltare gândite pe termen lung vom reuși să punem în practică tot ceea ce ne-am propus, cu implicarea personalului specializat în implementarea de proiecte, astfel încât să acoperim nevoile de bază ale cetățenilor și să aducem noi plusuri și oportunități de dezvoltare, mai ales pentru antreprenorii locali și potențiali.
Ne dorim ca și locuitorii orașului Sângeorz-Băi să se implice activ la dezvoltarea localității din toate punctele de vedere și în numeroase sectoare, mai ales în domeniul turismului balnear, cu promisiunea că eu, ca și primar al orașului Sângeorz-Băi nu voi renunța la a face tot posibilul ca până în ultimul moment al mandatului meu să fiu în prima linie în ceea ce privește buna implementare a acestor proiecte.
Numele localităților aflate în administrație
Cormaia, Valea Borcutului
Așezarea geografică
Orașul Sângeorz - Băi se află situat în partea de nord-est a județului Bistrița-Năsăud, într-un bazin depresionar pe cursul superior al râului Someșul Mare la capătul de răsărit al culoarului înalt Splai, fiind intersectat de paralela 47o 29' latitudine nordică și de meridianul 24o 43' longitudine estică, la o altitudine de 435 m.
Teritoriul administrativ al orașului, situat în partea de nord a județului este cuprins între Someșul Mare și culmile munților Rodnei și este determinat în cea mai mare parte de Văile Cormaia și Valea Vinului și cuprinde vârfuri montane de peste 1800 m altitudine: Nedeia Țăranului - 1857m, Rabla – 1920 m, Laptelui - 1931 m, Mihăiasa - 1804 m. Teritoriul administrativ al orașului este de 14.642 ha, din care 389 ha teritoriul intravilan
Distanța față de municipiul reședință de județ - Bistrița este de 50 km, iar față de cel mai apropiat oraș - Năsăud este de 28 km
Orașul Sângeorz - Băi se delimitează teritorial după cum urmează:
- la nord județul Maramureș
- la est comuna Maieru și comuna Poiana Ilvei
- la sud comuna Ilva Mică și comuna Feldru
- la vest comuna Parva
LOCALITĂȚILE ÎNFRĂȚITE
Republica Moldova, raionul Nisporeni, orașul Nisporeni
Cum se ajunge in localitate
Din punct de vedere rutier, orașul Sângeorz-Băi este străbătut de drumul național 17D, care asigură legătura acestuia și a comunelor din amonte de oraș cu restul localităților din județ. DN 17D face legătura directă cu orașul Năsăud, precum și cu orașul Beclean. Pe același drum prin Pasul Rodna se face legătura cu județul Suceava prin Cârlibaba.
În teritoriul intravilanului orașului, DN 17D parcurge străzile Republicii și Carpaților pe o lungime totală de 25,76 km. Accesul între reședința de oraș și localitățile componente (Cormaia și Valea Borcutului) se face prin drumurile comunale
Activitati economice si specifice zonei
COMERȚUL este cel mai reprezentativ sector din orașul Sângeorz-Băi în ceea ce privește cifra de afaceri, firmele cu această activitate obținând 44,80% din totalul cifrei de afaceri înregistrate la nivel local.
În sectorul SERVICIILOR sunt înregistrate 48 de firme, ceea ce reprezintă 3,77% din totalul agenților economici de la nivel local. Principalele categorii de servicii din localitate sunt reprezentate de Transport și depozitare și Hoteluri și Restaurante, cu 15, respectiv 20 agenți economici, care au înregistrat în anul 2018 o cifră de afaceri de 3.963,03 mii lei.
INDUSTRIA, în special industria prelucrătoare, reprezintă o activitate economică importantă în orașul Sângeorz-Băi. Dezvoltarea industrială a orașului Sângeorz-Băi s-a realizat îndeosebi în sectorul industriei ușoare, de textile și îmbrăcăminte, dar și de exploatare a lemnului. Majoritatea firmelor din sectorul industrial desfășoară activități specifice industriei prelucrătoare, deținând 93,58% din totalul salariaților din industria de la nivel local.
Sectorul de CONSTRUCȚII este cel de-al doilea sector din economia orașului Sângeorz-Băi în funcție de cifra de afaceri de la nivelul anului 2019. În ceea ce privește sectorul Agricultură, silvicultură și pescuit, potrivit ONRC, la sfârșitul anului 2019 s-au identificat 20 agenți economici care își desfășoară activitatea în acest sector, care au înregistrat o cifră de afaceri de 19.535.703 lei.
Teritoriul administrativ al orașului Sângeorz-Băi, fiind predominant muntos, nu oferă cele mai bune condiții pentru practicarea AGRICULTURII, fiind considerat zonă defavorizată din punct de vedere a agriculturii.
În ceea ce privește SILVICULTURA, se remarcă ponderea ridicată a fondului forestier, categoria păduri și altă vegetație forestieră ocupând cca. 50% din totalul teritoriului administrativ al orașului (7.264 ha). Astfel, pădurile reprezintă una dintre cele mai importante resurse creatoare de valoare adăugată prin utilizarea în mod durabil atât a lemnului cât și a produselor de tip nelemnos (de exemplu: fructe de pădure, ciuperci ș.a.).
Firme reprezentative:
MIDIVOX SERVCOM S.R.L. – are ca domeniu de activitate Comerțul cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate
FOREST GOSEN S.R.L. – este o firmă specializată în Comerțul cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate
CICLOMAR PROD S.R.L. – are ca domeniu de activitate Comerțul cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi și tutun
HEBE S. A. – administrează hotelul cu același nume, clădire cu care se identifică trecutul stațiunii-oraș Sângeorz-Băi
EXPLO TERASIT SRL – are ca domeniu de activitate Extracția pietrei ornamentale și a pietrei pentru construcții, extracția pietrei calcaroase, ghipsului, cretei și a ardeziei
VIAN-TRANS SRL – având obiect de activitate exploatarea forestieră
HEBE PHARM S.R.L. – are ca domeniu de activitate Comerțul cu amănuntul al produselor farmaceutice, în magazine specializate
FOREST GOSEN S.R.L. – este o firmă specializată în Comerțul cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate
AUTOSOMEȘ S.R.L. – are ca domeniu de activitate Tăierea și rindeluirea lemnului
ELLYFARM STARCOM SRL - Comerţ cu amănuntul al produselor farmaceutice, in magazine specializate
MEGAPARK FRATELLI SRL - Restaurante
Producători locali:
Societatea Cooperativă Agricolă de Gradul I, Grupul de producători Sângeorz-Băi (Brânzăria Sângeorzană)
I.F. OGÂGĂU TRAIAN – Apicultură
I.F. STRÂMBU – Apicultură - Cooperativa Cormaia - ACOC Sângeorz-Băi
I.F. Siminic Flore - Cooperativa Agricolă Bucnitoare
Produse locale:
Brânză frământată de Sângeorz-Băi din lapte de vacă
Telemea sărată și dulce din lapte de vacă
Urdă din lapte de vacă
Cașcaval din lapte de vacă
Caș maturat din lapte de vacă
Caș din lapte de vacă
Smântână din lapte de vacă
Miere polifloră
Tinctură de propolis
Ghimbir cu miere
Cătină cu miere
Propolis
Fagure
Miere cu polen, propolis și lăptișor de matcă
Suc natural de fructe fără conservanți
Siropuri de fructe
Meșteșugari:
Țesut
Cusut
Împletituri din nuiele și răchită
Tâmplărie
Fierărie
Curelărie
Confecționare
Păunițe
Creator popular(bijuterii, gerdane)
Confecționarea păpușilor
Alte ocupații tradiționale (cămăși în miniatură+mărțișoare)
Sculptură în lemn
Sobar
Evenimente
Hai-hui pe coclauri
Roland jazz festival
Festivalul regional sărbătoarea străbunilor „alesul” și „măsura laptelui”
Hramul orașului Sângeorz-Băi – ziua sângeorzenilor
Sângeorz youth fest
Festivalul „sărbătoarea străbunilor în ținutul grăniceresc – transhumanța
Zilele orașului Sângeorz-Băi
Simpozionul artforest „no limit”
Formă și dialog, la muzeul de artă comparată, Sângeorz-Băi
Târgul de crăciun
Târgul laptelui de oi
Specific zonal
Orașul Sângeorz-Băi a devenit cunoscut ca stațiune balneară încă din secolul al XVII-lea. Stațiunea dispune de izvoare de ape minerale bicarbonatate, clorate, sodice, calcice, magneziene, iar în cura balneară se mai utilizează nămolul mineral şi mofetele.
Cadrul natural al orașului Sângeorz-Băi cuprinde în partea de nord a teritoriului administrativ, culmile înalte ale munților Rodnei, care prezintă importante comori naturale, atât faunistice, floristice, cât și ale peisajului natural. Toate acestea favorizează dezvoltarea turismului montan, cu reale perspective în dinamica activității turistice locale.
În acest sens au fost amenajate o serie de complexuri turistice/pensiuni care oferă o gamă variată de servicii turistice specifice turismului de agrement. Datorită cadrului natural deosebit de pitoresc, există condiții pentru dezvoltarea agroturismului, îndeosebi în cele două localități aparținătoare ale orașului Sângeorz-Băi. În urma consultării actorilor locali este evidențiată posibilitatea creării în Cormaia a unei zone turistice care să cuprindă cabane și zone de drumeții, pârtii de schi și nu în ultimul rând dezvoltarea unei industrii a fructelor de pădure, sau dezvoltarea unei zone de pescuit recreativ.
Turismul cultural poate fi valorificat prin vizitarea Mănăstirii „Buna Vestire” din Cormaia, Mănăstirea Maicii Domnului – Rebra, Muzeul de Artă Comparată din Sângeorz-Băi, precum și localitățile cu un bogat tezaur folcloric și de porturi populare. Muzeul de Artă Comparată atrage anual aproximativ 2000 de vizitatori, fiind organizate expoziții temporare, simpozioane și alte tipuri de activități culturale. De asemenea, în apropiere mai pot fi vizitate Casa Memorială George Coșbuc, din localitatea ce îi poartă numele, și Casa Memorială Liviu Rebreanu în localitatea Prislop.
Pe fondul scăderii aportului turismului în economia locală și regională, se impune reorganizarea sectorului turistic la nivel local prin reabilitarea infrastructurii-suport pentru dezvoltarea și îmbunătățirea activităților turistice, și implicit, prin crearea unui cadru favorabil atragerii investițiilor locale și străine în vederea creșterii economice.
Direcțiile principale de dezvoltare în plan turistic la nivelul orașului Sângeorz-Băi trebuie să fie conforme cu potențialul natural și cultural al regiunii. O importanță deosebită o prezintă revitalizarea turismului de tip balnear, datorită apelor minerale cu proprietăți curative, în care un accent deosebit trebuie pus, pe lângă dezvoltarea infrastructurii turistice, pe campanii eficiente de promovare a facilităților oferite
Datorită condițiilor fizico-geografice locale, în special configurației reliefului și a menținerii unui strat de zăpadă o perioada mare din an, localitatea deține un potențial ridicat pentru dezvoltarea sporturilor de iarnă.
Ca puncte forte ale orașului Sângeorz-Băi prin prisma domeniului turistic enumerăm: desemnarea orașului Sângeorz-Băi ca stațiune balneo-turistică de interes național, existența ariei naturale Parcul Național Munții Rodnei, posibilitatea practicării mai multor forme de turism, existența bazelor de tratament, existența apelor minerale care sunt valorificate și din punct de vedere turistic, diversitatea structurilor de cazare: hoteluri, pensiuni, vile, tabere școlare sau de pensionari, obiective turistice naturale care atrag un număr ridicat de turiști, număr mare de trasee turistice montane omologate, durata medie de cazare ridicată, existența a trei mărci înregistrate la OSIM de către Administrația Locală a orașului, a unui festival, marca HEBE, sub care se vindea apa minerală îmbuteliată, respectiv a unei competiții agroturistice, poziționarea geografică în proximitatea unor centre urbane importante, cu puncte de acces pentru turismul internațional, proprietățile curative unice ale apelor minerale din stațiune, precum și o tradiție balneară importantă, buna conștientizare la nivelul populației, a beneficiarilor acestor ape și notorietatea brandului Hebe în rândul segmentelor țintă, peisajul natural deosebit al zonelor limitrofe, implementarea unor proiecte cu fonduri europene a permis modernizarea parțială a parcului și infrastructurii rutiere în stațiune, tradiția artistică a stațiunii și amenajările existente în acest scop, existența unor resurse culturale deosebite acumulate în timp în zonă (ex. Muzeul de Artă Comparată, etc.)
Orașul Sângeorz-Băi este o localitate cu specific de stațiune balneară, care obișnuia să fie acaparată de turiști din toate colțurile țării noastre și nu numai, scriitori renumiți, creându-se o tradiție în rândul localnicilor de a caza în propriile locuințe turiștii care nu mai aveau loc în camerele celor dăuă mari hoteluri și a vilelor de pe Valea Borcutului.
În anul 2021 Ansamblul Folcloric PĂUNIȚA a împlinit 20 de ani de activitate artistică, fiind cunoscut drept unul dintre cele mai valoroase colective artistice din județul Bistrița-Năsăud și totodată un mesager al folclorului muzical și coregrafic românesc, demn de toată prețuirea și admirația, o tradiție transmisă în timp de tineri, elevi ai localității, structurat pe grupe de dansatori cu vârste diferite, soliști vocali și instrumentiști, ce pun în scenă bogatele tradiții locale.
De asemenea, începând cu anul 2019 la Sângeorz-Băi are loc Sărbătoarea Străbunilor în Ținutul Grăniceresc – Măsura Laptelui – Transhumanța. Prin prisma acestui eveniment, tradițiile pastorale de pe Valea Someşului reuşesc să revigoreze această zonă, făcând-o astfel cunoscută atât în țara noastră, cât şi peste hotare. Împreună avem ocazia să descoperim cea mai veche activitate din mediul rural şi să dăm timpul înapoi pentru câteva zile, fără vreo urmă de regret, ci doar de împlinire spirituală. E motivul pentru care la el participă atât invitați din străinătate, cât și din țara noastră. Potrivit organizatorilor, acest festival are „o semnificație socială, ilustrând cel mai vechi comportament asociativ cu substrat economic din mediul nostru rural, materializat în asociația pastorală egalitară; semnificație patrimonială, grupând elemente ale patrimoniului pastoral material (inventar, echipamente specifice) și imaterial (tehnici pastorale, conținut literar, muzical, coregrafic cu specific pastoral); încărcătură afectivă, asociațiile pastorale având durată lungă și creând între participanți solidaritate de grup, în așa măsură încât băgatu pe brânză era considerat un echivalent laic al Paștilor; încărcătură identitară, definind mentalitatea unui grup uman modelat în condiții de libertate personală, autonomie zonală și siguranță economică începând cu jumătatea secolului al XVIII-lea; statusul grăniceresc a insuflat indivizilor conștiința de sine, mândria de grup și încrederea în propășirea culturală individuală și colectivă pe un fond de stabilitate organizațională; încărcătură istorică: din această zonă au pornit spre nord, pe catena carpatică, până în Moravia cehă, țăranii-munteni care – alături de cei din Maramureș și Bucovina – au implantat în perioada medievală tehnicile pastorale românești și terminologia aferentă în mediul ucrainean, polonez, slovac și ceh”.
O altă tradiție este legată de noaptea nunții. Chiar dacă tradiția nunții întinse pe mai multe zile și nopți nu se mai practică în zilele noastre, e bine să nu o dăm uitării. În Sângeorz-Băi, cu circa o sută de ani în urmă, nunta era un eveniment marcant la care participa întreaga comunitate și care presupunea tot soiul de obiceiuri care mai de care mai interesante.
Prima noapte a nunții se ținea în casa miresei și începea cu un ritual plin de veselie; se numea „stropirea cuscrilor” și consta într-un joc de-a lungul căruia cele două perechi de părinți ai mirilor erau stropite cu picături de apă cu busuioc și bombardate cu boabe de grâu chiar înainte să intre în casă. Urmează apoi un moment de orație adresată cuscrilor. Fiecare dintre cei doi miri are datoria ca-n acest moment să dăruiască soacrei sale o năframă simbolizând că își asumă căsătoria pentru întreaga viață.
Masa. Bucatele erau dintre cele mai gustoase, iar diversitatea felurilor culinare conta cel puțin la fel de mult ca și-n zilele noastre. Din carne de vițel și oaie se preparau mai multe feluri de tocană și găluști umplute cu mălai, iar din carne de rață și pui se făceau supe și fripturi. Dar bunătățile nu apăreau pe masă decât după miezul nopții; acum, de regulă, văduvele bătrâne avea sarcina de a sta de vorbă cu tinerii și de a-i povățui pe cărările căsătoriei.
A doua noapte a nunții avea loc la casa mirelui, unde ritualul era ușor modificat. Invitații nu mai apăreau în alai, ca-n prima seara, ci se strângeau familie cu familie, întâmpinați fiind cu tradiționala gustare: pâine cu sare și un păhăruț de tărie. Masa se umplea de bucate gustoase abia după ce se strângeau toți nuntașii, iar momentul era marcat printr-o orație veselă foc. Pentru această a doua noapte a nunții, era musai să se danseze, iar nelipsite erau cele două „jocuri” specifice Văii Rodnei: Someșana și Bărbunc.
Spre sfârșitul petrecerii, nașii primeau daruri din partea mirelui; apoi nuntașii porneau în alai cu tot cu miri spre casa nașilor, purtând cu ei și câteva sticle de tărie din care serveau trecătorii pe ulițe. Petrecerea se încheia în fața casei nașilor, cu toți invitații mulțumind acestora pentru cinstea de a participa la nuntă și primind de la nași turte și pahare cu țuică.
Tradiții uitate, tradiții pierdute…
Obiective turistice
Mănăstirea “Buna Vestire”, Cormaia”
Parcul stațiunii Sângeorz-Băi
Valea Cascadelor, Cormaia
Satul artistic „DOSUL GÂRCIULUI”
Stâna BÂRLEDE, Cormaia
Stâna Popas Putredu Moara
Izvoarele de apă minerală
Poarta Sărutului, Cormaia
Brânzăria Sângeorzană
Muzeul de Artă Comparată
Ansamblul monumental “FERESTRE”
Statuia “VERIGA NEMĂRGINITĂ”
Centrul Multifuncțional pentru Tineret
Pavilionul PRIMUS
Facilități oferite investitorilor
Facilități provenite prin proiectele de investiții care se derulează în prezent și care urmează a se implementa în perioada următoare de finanțare
Proiecte de investiții
Proiecte recepționate în orașul Sângeorz-Băi
S.O.S. (Satul-Orașul-Stațiunea) AQUA PRIMUS SÂNGEORZ-BĂI
Lucrări de modernizare și reabilitare la Școala Gimnazială Artemiu Publiu Alexi
Extindere, mansardare și lucrări de reabilitare la grădinița cu program prelungit din orașul Sângeorz-Băi, județul Bistrița-Năsăud
Construire și dotare grădiniță în orașul Sângeorz-Băi, județul Bistrița-Năsăud
Achiziționarea de echipamente de protecție medicală, pentru Școala Gimnazială Artemiu Publiu Alexi, Liceul Teoretic Solomon Halită și Grădinița cu Program Prelungit, din Orașul Sângeorz-Băi
Achiziționarea de tablete și dispozitive electronice pentru învățământ, pentru Școala Gimnazială Artemiu Publiu Alexi și Liceul Teoretic Solomon Halita, din orasul Sângeorz-Băi
Construire capelă mortuară în orașul Sângeorz-Băi, județul Bistrița-Năsăud
Construire Complex sportiv în orașul Sângeorz-Băi, județul Bistrița-Năsăud
Construire local Școala Gimnazială P+E cu 9 săli de clasă și anexe și asfaltare străzi în orașul Sângeorz-Băi, strada Cormaia, județul Bistrița-Năsăud - Recepție partială, obiectiv clădire Școală
Îmbunătățirea spațiilor publice urbane și cultural-recreative în orașul Sângeorz-Băi, județul Bistrița-Năsăud– Centru de Tineret
Proiecte aflate în derulare în orașul Sângeorz-Băi
Construire local Școala Gimnazială P+E cu 9 săli de clasă și anexe și asfaltare străzi în orașul Sângeorz-Băi, strada Cormaia, județul Bistrița-Năsăud– Asfaltare Străzi
Amenajare zonă de promenadă pe Valea Borcutului și asfaltare străzi în orașul Sângeorz-Băi, județul Bistrița-Năsăud
Amenajare piste de biciclete, pod rutier peste râul Someșul Mare și asfaltare străzi în orașul Sângeorz-Băi, județul Bistrița-Năsăud
Construire bazin de înot acoperit în orașul Sângeorz-Băi, județul Bistrița-Năsăud
Îmbunătățirea spațiilor publice urbane și cultural-recreative în orașul Sângeorz-Băi, județul Bistrița-Năsăud– VILA 1
Construire și dotare dispensar medical, str. Plopilor, orașul Sângeorz-Băi, județul Bistrița-Năsăud
Modernizarea infrastructurii rutiere stradale în orașul Sângeorz-Băi, județul Bistrița-Năsăud LOT 1
Proiecte care urmează să fie derulate în orașul Sângeorz-Băi
Construirea de locuințe Nzeb plus pentru tineri în Orașul Sângeorz-Băi
Coridor de mobilitate urbană cu 3 obiective de investiție
Sporirea mobilității urbane în zona Lunca Mare – Valea Someșului, în orașul Sângeorz-Băi – Obiectiv de investiție Construire pod peste râul Someșul Mare
Coridor de mobilitate urbană între Sângeorz-Băi și localitatea Cormaia, în orașul Sângeorz-Băi
Sporirea mobilității urbane în zona Lunca Mare – Valea Someșului, în orașul Sângeorz-Băi – Obiectiv de investiție „Modernizare drumuri vicinale în orașul Sângeorz-Băi”
Regenerare urbană în orașul Sângeorz-Băi
Reabilitare parc Sângeorz-Băi
Restructurare strada Republicii-zona adiacentă școlii Gimnaziale și liceul teoretic , Județul Bistrița-Năsăud, oraș Sângeorz-Băi
Modernizarea sistemului de iluminat public stradal în orașul Sângeorz-Băi, județul Bistrița-Năsăud
Reabilitare și modernizare Centru Cultural Iustin Sohorca, orașul Sângeorz-Băi, județul Bistrița-Năsăud
Reabilitare și modernizare imobil sediu Primărie, orașul Sângeorz-Băi, județul Bistrița-Năsăud
Implementare infrastructură TIC în Orașul Sângeorz-Băi
Elaborare PMUD (cu studiu de trafic) și elaborare PUG cu transpunere în GIS, la nivelul UAT Sângeorz-Băi
Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale unități de învățământ preuniversitar și unități conexe, orașul Sângeorz-Băi, județul Bistrița-Năsăud
Construire și dotare centru/bază de tratament în orașul Sângeorz-Băi, județul Bistrița-Năsăud
Extindere rețea de apă și canalizare menajeră în orașul Sângeorz-Băi, județul Bistrița-Năsăud
Achiziția de utilaje în orașul Sângeorz-Băi, județul Bistrița-Năsăud
Proiecte propuse pe termen lung
Reabilitare, extindere, modernizare și dotare grădiniță, strada Teilor, nr 1D, oraș Sângeorz-Băi, județul Bistrița-Năsăud
Reabilitare și extindere la Liceul Teoretic Solomon Haliță în oraș Sângeorz-Băi, județul Bistrița-Năsăud
Dezvoltare turistică prin amenajare domeniu schiabil – Nedea Țăranului, Sângeorz-Băi, județul Bistrița-Năsăud
Renovare energetică pentru clădiri rezidențiale multifamiliale în orașul Sângeorz-Băi, județul Bistrița-Năsăud
Creșterea eficienței energetice la clădirea Sala de Sport Sângeorz-Băi
Creșterea eficienței energetice la clădirea Muzeul de Artă Comparată Sângeorz-Băi
Creșterea eficienței energetice la clădirea Smurd Sângeorz-Băi
Parteneri în proiectul „MODERNIZAREA REȚELEI DE BIBLIOTECI PENTRU A DEVENI HUB-URI DE DEZVOLTARE A COMPETENȚELOR DIGITALE, DIN CADRUL PLANULUI NAȚIONAL DE REDRESARE ȘI REZILIENȚĂ (PNRR) – HUB COMUNA MĂRĂCINENI, JUDEȚUL BUZĂU” – Dotarea bibliotecilor cu aparatură electronică
Înființare ecosistem antreprenorial în orașul Sângeorz-Băi, județul Bistrița-Năsăud
Digitalizarea serviciilor publice la nivel local-Primăria orașului Sângeorz-Băi, platformă generare idei de dezvoltare a orașului
Centru de tineret pentru robotică cu scopul dezvoltării abilităților tehnice – Liceul Teoretic Solomon Haliță, orașul Sângeorz-Băi, județul Bistrița-Năsăud
Dezvoltarea programului de tip Școală-după-Școală în orașul Sângeorz-Băi, județul Bistrița-Năsăud
Protejarea, dezvoltarea și promovarea patrimopniului și a ecoturismului/agroturismului în stațiunea balneoclimaterică Sângeorz-Băi, județul Bistrița-Năsăud
Construire centru de îmbuteliere și valorificare apă minerală HEBE din stațiunea Sângeorz-Băi, județul Bistrița-Năsăud
Construire grădiniță Cormaia, în orașul Sângeorz-Băi, județul Bistrița-Năsăud
Construire piață agroalimentară în orașul Sângeorz-Băi, județul Bistrița-Năsăud