Evenimente
- Comemorarea tuturor evenimentelor istorice și religioase, cu programe artistice adecvate, slujbe religioase, la care participă reprezentanți ai cultelor, ai postului de Poliție, elevi, cadre didactice, veterani de război, locuitori ai satelor, familiile eroilor și alți invitați, cu depuneri de coroane la Monumentul Eroilor (Mica Unire de la 24 ianuarie, Ziua Eroilor – Înălțarea Domnului, Marea Unire de la 1 Decembrie.
- Organizarea unor evenimente cum ar fi: organizarea Balului de 8 Martie (Ziua Femeii), Hora Tradițională de Paște, sărbătorirea a 50 ani căsătorie – 21 mai (de Sfinții Constantin și Elena), organizare de reuniuni finanțate din bugetul local la sfârșitul fiecărui an școlar pentru clasa a IV-a și clasa a VIII-a, Sărbătoarea ,,Fiii Satului" - 15 august (de Sfânta Maria), Balul Crăciuniței Valea-Soarelui - 25 decembrie, Revelionul – Trecerea dintre ani
24 MAI, zi de mare încărcătură emoţională în comuna Redea
A fost Înălţarea Mântuitorului Nostru Iisus Hristos şi pomenirea ostaşilor şi luptătorilor români, din toate timpurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoşeşti, pentru întregirea neamului, libertatea si demnitatea poporului român.
Deşi afară a plouat mocăneşte aproape toată dimineaţa, primarul Dan Bălă al comunei Redea, împreună cu zeci de rezeni din satele Redea, Redişoara şi Valea Soarelui, pentru a marca această zi importantă, au ţinut un moment înălţător şi de mare emoţie în centrul localităţii.
Şi cum comuna Redea nu a dus lipsă de eroi morţi în primul şi al doilea Război Mondial, dar şi de veterani de război, singurul dintre aceştia rămas în viaţă fiind Ion Căpăţînă, care a ajuns la venerabila vârstă de 93 ani. Sărbătoarea Înălţării Domnului – Ziua Eroilor, aşa cum apare în denumirea oficială, a început la Redea, undeva în jurul orei 11.30. La eveniment au luat parte edilul Bălă, viceprimarul Ion Viorel, Onoria Geambasu, directorul Şcolii cu clasele I-VIII Redea, singurul veteran de război în viaţă, văduve ale veteranilor de război, profesori, învăţători, preoţii din comună, precum şi mai mulţi rezeni.
După ţinerea unui moment de reculegere şi a intonării imnului naţional al României şi cel al Uniunii Europene, un sobor de preoţi, alcătuit de feţele bisericeşti din localitate, a ţinut slujba religioasă, plin de o mare încărcătură sufletească şi emoţională. Primarul Dan Bălă şi directorul şcolii, Onoria Geambaşu, dar şi profesoara de istorie Ana Ciobanu, au ţinut câte un discurs despre însemnătatea zilei de 24 mai şi au mulţumit celor care au fost eroi şi veterani de război, pentru sacrificiul de care au dat dovadă în apărarea pământului strămoşesc. Elevii din clasa a IV-a şi a VII-a, coordonaţi de Elena Petcu şi Ana Ciobanu, de la unitatea de învăţământ au ţinut să susţină un program literar artistic dedicat Zilei Eroilor, din care nu au lipsit recitările de poezii şi mărturii ale veteranilor rezeni, precum şi scenetele „Ion, soldat român” şi „Bocet pentru Ion”.
Manifestarea dedicată Înălţării Mântuitorului Nostru Iisus Hristos şi Zilei Eroilor s-a încheiat cu depunerea a zece coroane de flori la Monumentul Eroilor din localitate, din partea Primăriei şi Consiliului Local, Şcolii Redea, veteranului de război, preoţilor din comună, Poliţiei Redea, dar şi a reprezentanţilor altor instituţii din comună.
Publicat : 25.05.2012
Comuna Redea are,de sambata, un targ saptamanal modern
Redea, o comună olteană înfrăţită cu localitatea Saint Bens Les Bourg din Franţa, are de sâmbătă un târg săptămânal în care locuitorii au ocazia de a-şi expune produsele şi obiectele pe care doresc să le comercializeze eventualilor cumpărători.
Încă de la intrarea în localitate, dinspre municipiul Caracal, zeci de producători te întâmpină cu produse tradiţionale româneşti.
Din spusele domnului Dan Bălă, primarul din Redea, comuna pe care o administreaza, până în acest an rezenii, redişorenii, dar şi cetăţenii din satul Valea Soarelui, nu s-au putut bucura de un târg aşa de frumos, o asemenea piaţă agro-alimentară în care să găsească de cumpărat aproape tot ceea ce au nevoie pentru ei acasă. De la legume şi fructe şi lactate, până la confecţii textile, încălţăminte şi produse metalo-chimice. Edilul Dan Bălă ne-a asigurat că tot ceea ce s-a realizat până acum a fost cu bani de la bugetul local, însă investiţia este într-o continuă modernizare.
„Am stat de vorbă cu oamenii care au venit la târg şi i-am întrebat dacă le place ceea ce văd. Cu toţii mi-au spus că până acum în comuna Redea nu a mai fost un târg săptămânal, o piaţă agro-alimentară în care să găsească aproape tot. Mă bucur de ceea ce am realizat până acum, dar investiţia nu este finalizată. Într-o lună, am terminat ceea ce se vede, iar în următoarele luni târgul se va extinde. Cetăţenii din comună s-au implicat foarte mult pentru a se putea bucura de acest târg. Sper că vom evolua, iar numărul producătorilor care îşi vor expune marfa va fi mult mai mare. În viitor, sper că vor veni la târg, pentru a-şi vinde produsele şi comercianţi din comunele limitrofe”, ne-a spus Dan Bălă. Locuitorii din comuna Redea sunt încântaţi de ceea ce a făcut primarul pentru ei: „Este foarte frumos la târg. Ne bucurăm că nu mai trebuie să mergem până în comunele Rotunda, Bucinişu, Deveselu sau în municipiul Caracal, pentru a ne cumpăra ce ne trebuie acasă. Acum avem târg la noi în comună şi ne este foarte drag”.
Pe lângă primarul Dan Bălă, la inaugurarea târgului a fost prezent şi un sobor de preoţi, care a ţinut o slujbă de sfinţire a locului.
Publicat : 14.05.2012
Sărbătoare mare în comuna Redea
Pentru locuitorii comunei Redea, din judeţul Olt a devenit deja o tradiţie, pentru ca în prima zi de Paşti, edilul comunei, Dan Bălă să organizeze festivalul intitulat „Hora Tradiţională de Paşte”. Ajuns la cea de a şasea ediţie consecutivă, după o pauză mai bună de 40 de ani, festivalul se bucură de un real succes în rândul locuitorilor comunei dar şi a celor din împrejurimi. Acest fapt este certificat de prezenţa a peste 500 de persoane la eveniment. Edilul comunei, a dorit ca acest eveniment cultural-artistic să depăşească graniţele judeţului şi să fie cunoscut în toată ţara. „Cu şase ani în urmă am reluat acest festival, după ce mai bine de 40 de ani fusese uitat. Este păcat să ne uităm tradiţiile şi rădăcinile”, a declarat Dan Bălă, primarul comunei Redea.
Şi la un eveniment de o asemenea anvergură nu puteau lipsi invitaţii speciali care au oferit celor prezenţi, numeroase momente artistice populare. Printre interpreţii de muzică populară s-au aflat Diana Stan, membrii formaţiei „Nemuritorii” din Buzău împreună cu trupa „Kronos”. Momentul de graţie al festivalului l-a reprezentat intrarea maiestoasă a edilului împreună cu membrii formaţiei „Nemuritorii”, călare pe patru exemplare cabaline de o frumuseţe rară, ca nişte adevăraţi haiduci. „Pentru că acest festival a devenit tradiţie pentru comuna noastră şi se desfăşoară într-o zi sfântă am dorit să le redau locuitorilor noştri un moment artistic minunat, care să ajungă la inimile tuturor. Şi cum este vorba despre distracţie, nu am invitat reprezentanţi personalităţi de la nivel judeţean, tocmai pentru a evita orice speculaţie. N-am vrut să dea o tentă politică spectacolului”, a mai adăugat edilul comunei. Totodată acesta le-a mai adresat celor prezenţi urările caracteristice Sărbătorilor Pascale. Organizatorii evenimentului speră ca la anul festivalul să ia amploare.
Publicat: 17.04.2012