Primăria Războieni
34596 Vizualizări
Persoane din instituție
Primar: Sebastian-Bogdan Ţarălungă
Viceprimar: Mariana Focșăneanu
Secretar General: Manuela Borș
Contabil: Carmen Văideanu-Filimon

Cuvântul primarului
“Războieni este într-un continuu proces de schimbare și modernizare, un angajament susținut în contextul evoluției accelerate a societății. Investițiile din trecut, prezent și viitor au cu precădere dezvoltarea cât și susținerea populației din punct de vedere social și economic. Principalele domenii pentru investițiile administrației publice locale din Războieni au fost în domeniul infrastructurii, educației, sănătății, sportului și patrimoniului istoric local. Indiferent că sursele de finanțare au venit de la Uniunea Europeană, de la Guvern sau de la bugetul local, s-a încercat în permanență creșterea nivelului de trai, susținut prin mișcări concrete, în ton cu realitățile actuale. Suntem conștienți că prin dezvoltarea infrastructurii comunei noastre vom putea să atragem investitori care să creeze locuri de muncă, singura soluție de ridicare a standardului de viață a populației comunei Războieni. Drept urmare potențialii investitori care consideră că vor și pot să-şi deschidă o afacere pe raza comunei Războieni, cu generare de locuri de muncă, vor avea tot sprijinul meu! Din punct de vedere turistic, comunitatea pe care o reprezint are un trecut glorios, putem spune că turismul cultural-istoric este pe meleagul prielnic. Triumfător, monumentul eroilor pentru Bătălia de la Valea Albă din 1476 tronează cu vedere directă către trecutul glorios, cât și a ansamblului Mănăstirii Războieni, un amplu vestigiu cultural care este o dovadă impresionantă a ortodoxismului românesc și a rezistenței poporului român în fața multor contexte nefavorabile. Pe această cale invit toți iubitorii de frumos să descopere plaiurile răzeșilor și să simtă cu adevărat că “aici s-a dat cea mai crâncenă bătălie din veacurile Moldovei”!
Numele localităților aflate în administrație
Războienii de Jos, Războieni, Borșeni, Valea Albă, Valea Mare
Așezarea geografică
Comuna Războieni este situată în partea de est a judeţului Neamţ şi are următoarele vecinătăţi:
- la nord: comuna Țibucani
- la est: comuna Tupilați
- la vest: comunele Ștefan cel Mare și Bodești
- la sud: comuna Dragomirești
Prin aşezarea sa în cadrul judeţului Neamţ, comuna Razboieni, se află în centrul de greutate al triunghiului format din Municipiul Piatra Neamţ , Municipiul Roman şi oraşul Târgu Neamţ, având legături directe și indirecte cu acestea prin reţeaua de căi rutiere ce o străbate.
Comuna are în componenţă următoarele sate: Războienii de Jos (reşedinţă de comună), Războieni, Valea Alba, Valea Mare și Borșeni. Satele componente ale comunei, aşezate în zona subcarpatică a Moldovei, prezintă puţine diferenţieri fizico – geografice ceea ce le conferă aceleaşi particularităţi climatice, hidrologice, fitopedologice şi de valoare economică.
Comuna Războieni se situează în zona subcarpatică a Moldovei, în micile depresiuni aflate între dealuri, pe cursurile unor pâraie ce traversează de la nord la sud teritoriul acesteia. Zona are o populatie numeroasa (fapt caracteristic reliefului de terasă, favorabil dezvoltării aşezărilor omeneşti) şi acest fapt este de interes în sensul că mai multe localităţi din comune diferite îşi pot construi reţele comune de apă, gaz, canalizare, colectarea deşeurilor, etc. ceea ce ar duce la o eficienţă sporită şi reducerea costurilor. Rămâne de văzut dacă vor putea fi construite în comun aceste reţele. Legătura comunei, cu oraşele Piatra Neamţ, Târgu Neamt şi Roman este asigurată de drumul judeţean DJ 208 G.
În prezent pe raza comunei Războieni sunt modernizate și asfaltate un număr însemnat de drumuri, precum: DJ 155P din satul Războienii de Jos, DC 29 în satul Valea Albă, DC 184 si DC 25 din satul Războieni, DC 195 din zona “Lela”, satul Războienii de Jos, drumuri din satul Valea Mare şi zona “Bozu” din Războienii de Jos. O serie de străzi şi alei sunt doar balastate.
În cea mai mare parte, suprafaţa comunei este deluroasă, cele mai importante culmi fiind: Dealul Ghetau; Dealurile Valea Mare, în partea de vest a comunei
Cum se ajunge in localitate
Comuna se află în zona central-estică a județului, pe malurile râului Valea Albă. Este străbătută de șoseaua județeană DJ208G, care o leagă spre sud de Dragomirești, Ștefan cel Mare și Girov (unde se termină în DN15D) și spre est de Tupilați.
Activitati economice si specifice zonei
Activități în domeniul agriculturii, producerea materialului semincer, prelucrarea lemnului, comert
Firme reprezentative:
SC LAFOR SRL
SC DULHAN LEMOB SRL
BUNĂTĂȚI DIN LIVEZILE URSULUI
SC PIN IMPEX SRL
SC AGRO POPA SRL
PF RUSU CRISTIAN
SC DIMAGRO SRL
SC SPECTRUM SRL
SC CASA FLORILOR SRL
I.I. BUGA GHEORGHE
Producători locali:
SC AGRO POPA SRL,
PF RUSU CRISTIAN,
SC DULHAN LEMOB SRL,
I.I. BUGA GHEORGHE,
SC LAFOR SRL,
BUNĂTĂȚI DIN LIVEZILE URSULUI
Produse locale:
Cereale, produse agricole, material semincer, mobilier, panouri din material lemnos
Evenimente
Sărbătoarea Războienilor- în luna iulie a fiecărui an, în jurul zilei de 26 iulie (menținând tradiția istorică prin comemorarea Bătăliei de la Vaslui din 26 iulie 1467)
În prezent se desfășoară pe parcursul a doua zile, în sâmbăta și duminica din luna iulie cea mai apropiată de ziua de 26. În prima zi au loc manifestări la troița ridicată în satul Valea Albă unde se presupune că ar fi avut Ștefan cel Mare punctul de comandă în cadrul confruntării din data de 26 iulie 1476 cu oastea lui Mahomed al II-lea. Aici are loc o slujbă de pomenire a eroilor, este evocat momentul încleștării de la 1476, sunt rostite cuvântări ale oficialităților prezente și se desfășoară scurte momente artistice.
A doua zi, duminică, au loc manifestări la Mănăstirea Războieni, ctitoria domnitorului moldav și în parcul comunal la monumentl ridicat în memoria luptei sus-amintite. Aici, în prima parte a zilei au loc un ceremonial religios și militar, depuneri de coronae și sunt ținute scurte alocuțiuni de către oficialitățile prezente. Prima parte a zilei este încheiată de defilarea Armatei Române, această acțiune dând o însemnătate aparte Sărbătorii Războienilor, fiind printre puținele sărbători din mediul rural onorată de prezența militarilor și a fanfarei militare.
Specific zonal
În comuna Războieni se află mănăstirea Războieni, ansamblu-monument istoric de arhitectură de interes național, datând din secolul al XV-lea. Ansamblul cuprinde biserica „Sfinții Voievozi” (1496), turnul-clopotniță (1862), stăreția (secolul al XX-lea) și casele monahale (secolele al XIX-lea–al XX-lea).
Obiective turistice
Mănăstirea Războieni
Monumentul eroilor de la Valea Albă (În parcul comunal se află monumentul eroilor ridicat de către ofiterii regimentului 15 Războieni, în anul 1897 în memoria moldovenilor căzuti în lupta care a avut loc în data de 26 iulie 1476. În jurul acestui monument are loc anual cea mai mare sărbătoare de pe aceste meleaguri, în ultima sâmbătă şi duminică a lunii iulie. Atunci se comemorează faptele de vitejie din anul 1476 ale moldovenilor aflati sub conducerea lui Stefan cel Mare)
Facilități oferite investitorilor
Odată cu noile investiții în sistemul de distribuție a gazelor și a apei, putem spune că nivelul de atracție este unul ridicat. În localitatea noastră înca nu sunt formate afaceri dezvoltate din perspectiva sectorului tertiar. Pe lângă asta, turismul agro-rural poate deveni un punct forte pentru investitori cât și totodată pentru comunitatea noastră.
Proiecte de investiții
Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unității de învățământ – școala gimnazială "Constantin Virgil Gheorghiu", comuna Războieni, județul Neamț- 613.013 lei prin F-PNRR-dotari-2023-3033 în stadiul de implementare
Achiziția de dotări și pardoseală sportivă de exterior pentru terenul de sport multifuncțional din comuna Războieni prin Agenția pentru Finanțarea Investitiilor Rurale (AFIR)- proiect finalizat- 99.227,80 lei
Lucrări de consolidare-restaurare și punere în valoare "monumentul eroilor căzuți în lupta de la Valea Albă" valoare totală eligibilă 367.332,04 prin agentia pentru finanțarea investițiilor rurale (AFIR). Acest proiect este finalizat! Intervenția asupra patrimoniului istoric local arată concret durabilitatea dintre populația actuală și viitor
Achiziționare echipament pentru activități de întreținerea mediului și a spațiilor verzi în cadrul UAT Războieni- Programul Operațional pentru Pescuit și Afaceri Maritime 2014-2020 (POPAM) care avea ca și indicator de rezultat și sustenabilitate, angajarea de personal, din mediul defavorizat, practic prin acest program pe lângă finanțarea câștigată, putem spune că s-a oferit o perspectivă populației autohtone la un loc de muncă! Proiect finalizat, Valoarea investitiei fiind de 260.510 lei
Achiziționarea de echipamente și dotări pentru SVSU din cadrul UAT Războieni- prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), valoarea eligibilă fiind de 24.064,94 euro. Proiect finalizat.
Extindere și modernizare Școala Generală Constantin Virgil Gheorghiu- Valoare totală a investiției 1.688.074.66 lei prin Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. Proiectul este finalizat.
Creșterea eficienței energetice a infrastructurii de iluminat public în comuna Războieni, județul Neamț finanțat prin Agenția Fondului de Mediu, având ca valoare totală de 1.025.832,78 lei. Acest proiect este stadiul de implementare.
Modernizare drumuri sătești comuna Războieni, județul Neamț , un proiect finanțat prin Programul Național de Investiții “Anghel Saligny”, in valoare de 7.990.022,64 fără TVA, 10.328.526,1 lei cu TVA. Acest proiect tocmai se derulează.
Proiecte pe care le dorim să le implementăm în viitorul apropiat:
Construirea unei capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile în vederea compensării consumului propriu al u.a.t. Războieni, în comuna Războieni, județul Neamț” – încercarea finanțării prin ministerul energiei
Dezvoltarea infrastructurii educaționale în cadrul Școlii Gimnaziale Constantin Virgil Gheorghiu, prin construire și dotare sală de sport- prin POR Nord-est 2021-2027 PRIORITATEA 6 -Parte componentă a ADI AquaNeamț, parteneriat pentru dezvoltarea și creearea sistemului de distribuție a apei
Înființare sistem de distribuție gaze naturale de interes public județean în comunele Ștefan cel Mare, Dragomirești, Războieni, Bodești Girov, Dobreni și Gârcina din Județul Neamț- Faza de proiect alături de componenții Adi Metropolitan GAZ
Înființare sistem distribuție apă-canal
Modernizarea Caminului Cultural “Spiru Haret”- Războieni