Primăria Râu Sadului

33137 Vizualizări
Tip: Comuna
...

Persoane din instituție

Primar: Daniel Dumitru  Minea
Viceprimar: Ionel Dancu
Secretar General:  Petru Bogdan 
Contabil:  Laura Lenuţa  Lac 

imagine primar

Cuvântul primarului

        

Așezarea geografică

În sudul județului Sibiu, pe valea râului Sadu, la o altitudine de 750-800m și înconjurată de dealuri și munți înalți de 1000-1800m, se află comuna Rîu Sadului. Parte a regiunii Mărginimea Sibiului, localitatea este situată la 35 Km de municipiul Sibiu, 21km de Tălmaciu și la 14km de comuna cea mai apropiată Sadu. Satul este format dintr-o singură stradă întinsă de-a lungul și îndeosebi în partea stângă a râului Sadu, pe o lungime de 7km, fără să aibă străzi laterale în afară de câteva hudicioare. Cătunele care formează comuna sunt înșirate unul după altul în ordinea următoare, venind dinspre Sadu:Ciupari,-Beberani(centrul localității: Biserica, Școala, Primăria)- Mailați (Drăgăneasa)- Fundu Rîului (Fleschinești)- Sădurel. Distanțele între cătune sunt cuprinse între 750m-4km. Casele locuitorilor din cele patru cătune sunt așezate în unele locuri una lângă alta. În cătunele Ciupari și Fundu Rîului ele sunt răsfirate de-a lungul drumului și a râului, altele sunt așezate pe coastă, în imediata apropiere a stâncilor, păstrându-și caracteristicile de la începuturi, când satul era mai departe de râu (până în 1910-1920, conform spuselor localnicilor). Ulițele laterale sunt puține și scurte, cele care fac legătura cu drumurile forestiere-spre Valea Prejbei, valea Mancului, Valea Pinului etc. Structura așezării este o îmbinare între sat adunat, în centrul cătunelor și gospodării răsfirate la marginea lor, ceea ce îi dă o oarecare personalitate sub aspectul înfățișării, deosebindu-se de satele mărginene din apropiere.

  • Suprafață: 3084 ha
  • Intravilan: 217 ha
  • Extravilan: 2867 ha
  • Populație: 607
  • Gospodării: 298
  • Nr. locuințe: 298
  • Nr. grădinițe: 1
  • Nr. școli: 1
  • Cum se ajunge in localitate

    Sibiu – Cisnădie – Sadu – Râu Sadului
    ​Sibiu – Tălmaciu – Sadu – Râu Sadului (DJ 105 G)

    Activitati economice si specifice zonei

    Exploatarea și prelucrarea lemnului
    Creșterea animalelor
    Turism
    Producerea energiei electrice (Hidrocentrale)
    Produse locale:
    Brânza de burduf de munte
    Telemea de oaie/vaca
    Unt
    Urdă
    ​Produse lactate

    Evenimente

    În luna iulie Burduf Challenge – Made la stână

    Specific zonal

    Turism și gastronomie locală
    Oieritul și produse tradiționale

    Obiective turistice

    Biserica “Sfinţii Arhangheli” construită din zid şi este situată în cătunul Beberani. A fost ridicată în anul 1848. Până în 1768 locuitorii s-au închinat unei cruci din lemn ridicată în centrul satului. În 1768 a fost construită o biserică din lemn, care în 1848 a fost înlocuită cu cea de astăzi, din piatră şi cărămidă. Între anii 1930-1934 a fost construiţi contraforţi exteriori pentru susţinere. Biserica are 3 clopote, care se aud în toate cătunele
    Hidrocentrala Sadu V- La 14 km în amonte de Râu Sadului se află amenajarea hidroenergetică Sadu V. Prima hidrocentrală din România a fost construită în judeţul Sibiu. la Sadu, în 1896. În 1907 se construieşte în amonte cea de-a doua hidrocentrală, Sadu II. iar în anul anul 1955 hidrocentrala Sadu V, alimentată cu apă din lacul Negovanu, având un baraj de 62 de metri înălţime
    Barajul de la Gâtu Berbecului este construit în defileul Văii Sadului tăiat în şisturi cristaline, la 1154m altitudine. Este primul baraj în arc de cerc construit în România , după un model din Tirol. Turnat din beton armat, înalt de 62 m, lat de 19 m la bază şi 3.5 m la coronament, este lung de 178m.
    Traseul Râu Sadului- Stâna Capra- Vf. Onceşti- Păltiniş (4-5 ore).  Din cătunul Fundu Râului porneşte o potecă marcată cu “cruce roşie” spre staţiunea Păltiniş. Se urcă circa un km pe valea Pinului, pe drumul forestier, apoi traseul se abate spre vest, trece pe lângă Vf. Capra (1194m), unde, într-o poieniţă este stâna locuitorilor din Râu sadului, pe care o putem vizita. În continuare, dincolo de stână, poteca urcă de la 1000m la 1713m în vf. Onceşti, pe o culme acoperită cu pădure de fag şi răşinoase, pe muntele Nanu (1425m ).  Aproape de Vf. Onceşti poteca noastră întâlneşte poteca de crestă Răşinari – Vf. Cindrel pe care o urmăm până îm pasul Muncel de unde coborâm în staţiunea montană Păltiniş.
    Traseul Râu Sadului-Gâtu Berbecului- Roozdeşti-Păltiniş (35km), drum forestier nemodernizat. Traseul este recomandat turiştilor veniţi cu automobilul, care doresc să cunoască frumuseţile din împrejurimile comunei
    Traseul Râu Sadului- Vf. Bran- cabana Prejba (5 ore)
    Traseul Râu Sadului – colibele din Culmea Vârjoghii- pe versantul sudic al muntelui Apa Cumpănită (1303m ) se găseşte o suprafaţă mare cu fâneţe presărate cu colibe al localnicilor. Accesul este bun pe valea Vârjoghii, care este însoţită de un drum forestier (3km). Cele mai multe colibe sunt între acestă vale şi valea Pinului.

    Facilități oferite investitorilor

    Infrastructura existentă (apă, energie electrică, drum asfaltat)
    Forţă de muncă disponobilă
    Internet

    Proiecte de investiții

    Proiecte în curs de implementare de la nivel local
    REABILITARE ȘI MODERNIZARE ȘCOALA GIMNAZIALĂ, COMUNA RÂU SADULUI, JUDEȚUL SIBIU
    REABILITARE MODERATĂ, ȘCOALA GENERALĂ clasele I-IV CIUPARI, COMUNA RÂU SADULUI, NR. 37, JUDEȚUL SIBIU
    REABILITARE MODERATĂ, ȘCOALA GENERALĂ clasele I-IV FUNDUL RÂULUI, COMUNA RÂU SADULUI, NR. 319, JUD, SIBIU
    ASIGURAREA DE SISITEME TIC ÎN COMUNA RÂU SADULUI
    MODERNIZARE STRĂZI DE INTERES LOCAL, COMUNA RÂU SADULUI, JUDEȚUL SIBIU în cadrul Programului Național de Investiții ,,Anghel Saligny”

    Afaceri Locale