
Primăria Râmnicelu
37298 Vizualizări
Persoane din instituție
Primar: Ionuț Dragoş Mocanu
Viceprimar: Liliana Oana Iliescu
Secretar General: Jarnea Rodica Buzatu
Inspector registrul agricol : Lucica Frîncu
Inspector asistență socială: Elena Marcu
Inspector impozite și taxe: Eugenia Frîncu
Casier: Violeta Popa
Numele localităților aflate în administrație
Râmnicelu, Constantineşti, Mihail Kogălniceanu, Boarca
Așezarea geografică
Comuna Râmnicelu este localizată în partea de nord și nord-vest a județului Brăila la o distanță rutieră de cca 35 km de Municipiul reședință de județ Brăila.
Comuna Râmnicelu se învecinează cu următoarele comune:
- la nord și nord-est comunele Sălcia Tudor și Râmnicelu;
- la est, terioriul comunei Gemenele;
- la sud comuna Movila Miresei;
- la sud-vest comuna Șuțești;
- la nord-vest comuna Racovița.
În luna august a anului 1951 s-a înregistrat cea mai mare temperatură din istoria măsurătorilor din România. 44.5 grade, la stația Ion Sion (ferma de lângă satul Riâmnicelu), în ziua a zecea a lunii.
Istoric
Râmnicelu ca unitate administrativă comunală datează de la 1 ianuarie 1926. Tot atunci a intrat în componenţa judeţul Brăila, plasa Ianca, stabilindu-se totodată şi limitele dintre judeţele Brăila şi Râmnicu Sărat, pe râul Buzău. În consecinţă, Pitulaţi din judeţul Brăila trec la judeţul vecin.
Comuna avea sub administraţie satele Râmnicelu şi Avântul, aşezare nouă, cu o populaţie de 25 de locuitori, apărută în 1923, ca efect al aplicării legii agrare din 1921.
Localitatea Râmnicelu a fost în componenţa judeţului Râmnicu-Sărat, denumirea iniţială fiind de Piscu şi se afla în administraţia comunei Domniţa. Se pare că denumirea s-a datorat poziţiei mai înalte a aşezării. Era situată pe malul stâng al râului Buzău, la 2 km est de reşedinţa administrativă, Domniţa.
Localitatea a luat fiinţă după 1864, ca târlă, pe o parte a moşiei Domniţa, secularizată în 1863, pe care se afla comuna cu acelaşi nume. Între 1879-1886, pe Târlele Piscului sunt împroprietăriţi un număr de 160 de ţărani, târlaşii primind câte 1 pogon pentru loc de casă, şi 9 pogoane de teren arabil. Printre cei care au înfiinţat noua aşezare s-au aflat târlaşii Gh. Dumitraşcu, Ion Mocanu, Stan Burlacu şi Danciu.
Conform documentelor de arhivă, Piscu a căpătat statut juridic de cătun la 15 august 1880. Aceastăsituaţie a durat până la 1 aprilie 1904 când i s-a schimbat statutul juridic, devenind sat. De la înfiinţare şi până în 1921, satul Piscu a fost sub administraţia comunei Domniţa, plasa Boldu, judeţul Râmnicu Sărat. Din 1921, satul Piscu devine comună şi, după 1923, înglobează şi satul Avântul, aşezare nouă, apărută ca efect al aplicării Legii agrare din 1921. De la 1 iunie 1925 se schimbă numele în Râmnicelu. Pe harta judeţului Brăila, alcătuită în 1923, la graniţă, apare şi localitatea Piscu.
Pe harta din 1925, apare sub denumirea de Râmnicelu.
În 1929, Râmnicelu este unitate administrativă sătească cu consiliu, în cadrul comunei Movila Miresii. Din 1939, în componenţa comunei Râmnicelu se aflau satele Râmnicelu, Constantineşti, Avântul şi Ştefan cel Mare, sat nou înfiinţat, după 1930.
De la integrarea acesteia în teritoriul judeţului Brăila şi până în anul 1950, când judeţul Brăila este desfiinţat, din punct de vedere administrativ, a depins de plasa Ianca.
Împărţirea administrativă a judeţului Brăila, 1937.
Râmnicelu, Avântul, Ştefan cel Mare şi Constantineşti erau în componenţa plăşii Ianca.
Din 1950, comuna Râmnicelu a făcut parte din raionul Brăila. După 1968, comuna Râmnicelu înglobează şi satele Mihail Kogălniceanu şi Boarca.
Activitati economice si specifice zonei
Agricultură
Zootehnie
Astăzi locuitorii comunei se ocupă de cultivarea pământului (cereale, plante tehnice, legume) şi de creşterea animalelor, fie individual, fie prin societăţile existente în comună.
Activitățile economice s-au dezvoltat în concordanță cu potențialul și resursele locale, economia locală fiind axată pe agricultură, zootehnie și comerț
Potențialul agricol al comunei Râmnicelu este reprezentat de suprafața mare a terenului arabil la care se adaugă o suprafață semnificativă de pășuni. Terenul arabil și pășunile reprezintă permisele care favorizează activitățile bazate pe cultura plantelor și creșterea animalelor. Ca tip de agricultură conform Atlasului României 2006 comuna Râmnicelu se încadrează în tipul 4 adică "agricultură eterogenă" - între agricultură țărănească și asociații de proprietari relativ performante
Firme reprezentative:
Depozitul de Armasari Rimnicelu
SC Agroindustriala SRL
SC Granarul Agroserv SRL
II Bumbac Ionel
Evenimente
Cele tradiţionale şi cele religioase
Obiective turistice
Activitatea turistică este polarizată de Pădurea Camnița, prin frumusețea peisajului său, de varietatea speciilor de arbori și arbuști, de vegetația ierboasă care persistă toată vara până toamna târziu, constituind zonă de agrement pentru locuitorii satelor din împrejurimi cât și pentru cei în trecere.
Serbările câmpenești erau organizate și desfășurate în această zonă unde aerul creează o bună și meritată recreere a participanților.
Cantonul silvic din pădure bogat înzestrat cu trofee de păsări și mamifere vânate în acestă zonă atrage mulți turiști.
Amenajări speciale pentru a favoriza dezvoltarea turismului în acestă parte a județului nu s-au făcut deși se poate aprecia că această zonă naturală întrunește toate trăsăturile caracteristice ale cadrului pentru agrement.
Situri arheologice
Conform infiormațiilor preluate de pe site-ul
http://www.cimec.ro/ (Repertoriul Arheologic Național), pe teritoriul comunei exista 3 situri arheologice:
- cod RAN 43769.01 - așezare și necropolă, localizată în satul Constantinești în punctul La Canton - casa pădurarului, datează din Epoca Medievală, Preistorie / sec. XVII-XVIII;
- cod RAN 43741.01 - Așezarea Latene de la Rimnicelu "La Cimitir", localizată pe un bot de terasă lângă cimitirul din satul Râmnicelu, datează din Latene, sec. IV – III a Chr.;
- cod RAN 43741.02 - Situl Arheologic de la Râmnicelu "Popina", localizat în lunca Buzăului, la cca. 34 km NV de Brăila, pe malul drept al Buzăului, la cca 500 m de cimitirul satului Râmnicelu, datează din Eneolitic, Epoca bronzului, Hallstatt; a fost descoperită în anul 1958.
Facilități oferite investitorilor
Terenuri intravilane concesionabile
Infrastructură:
Comuna Râmnicelu este traversată de la Est la Vest de DJ 221 și în partea de Nord de DJ 202A.
Proiecte de investiții
Loc joacă copii Mihail Kogălniceanu
Reabilitare gard cimitir Mihail Kogălniceanu
Reparații capitale clădire vestiar bază sportivă Râmnicelu
Reabilitare cămin cultural sat Râmnicelu
Consolidare maluri râu Buzău sat Constantinești
Consolidare maluri râu Buzău sat Mihail Kogălniceanu
Proiectare și execuție lucrări de instalare sistem de supraveghere video, în localitățile Constantinești, Mihail Kogălniceanu și Boarca ”, comuna Râmnicelu, județul Brăila-implementat 2022
Lucrări de reparații Centru integrat comunitar
Dispensar medical, sat Râmnicelu, comuna Râmnicelu, județul Brăila
Lucrări de reamenajare tribună stadion sat Râmnicelu, comuna Râmnicelu, județul Brăila
Lucrări de execuție și montare porți metalice la obiectivul cimitir sat Râmnicelu, comuna Râmnicelu, județul Brăila
Lucrări de reabilitare drum comunal DC 51, comuna Râmnicelu, județul Brăila
Lucrări de igienizare și reparații cămin cultural sat Mihail Kogălniceanu, comuna Râmnicelu, județul Brăila
Lucrări de reabilitare împrejmuiri cimitire, în lungime totală de 248 ml, în satele Râmnicelu(98 ml) și Constantinești(150 ml), comuna Râmnicelu, județul Brăila
Proiectare și execuție teren de sport cu gazon sintetic de fotbal 22mX42m=924mp” în sat Râmnicelu, comuna Râmnicelu, județul Brăila
Dotare, mobilare Centru Integrat Comunitar în comuna Râmncielu, județul Brăila
Lucrări de reabilitare împrejmuiri cimitire în satele Râmnicelu și Boarca, comuna Râmnicelu, județul Brăila
Lucrări de marcaje rutiere satele Râmnicelu, Constantinești și Boarca, comuna Râmnicelu, județul Brăila
Lucrări de execuție și montare porți metalice la obiectivul cimitir sat Boarca și cămin cultural sat Constantinești, comuna Râmnicelu, județul Brăila
Lucrări de reparații împrejmuire teren sport satul Râmnicelu, comuna Râmnicelu, județul Brăila