Primăria Năvodari

39646 Vizualizări
Tip: Oras
...

Persoane din instituție

Primar: Florin Chelaru 
Viceprimar: Costin Adrian Ilinca
Secretar General: Mihaela Aurelia Bărăscu
Contabil: Florin Ursu

imagine primar

Cuvântul primarului

Primarul orașului Năvodari, Domnul Chelaru Florin

Așezarea geografică

Năvodari este un oraș din județul Constanța, Dobrogea, România. Are o populație de 32.390 locuitori. Orașul Năvodari este situat în zona centrală a județului Constanța, pe malul de sud al lacului Tasaul și pe istmul dintre acesta și lacul Siutghiol. Se află la o distanță de 15 km de Municipiul Constanța, având ca vecini:
- la Nord - Lacul Tasaul și satul Sibioara;
- la Sud - Lacul Siutghiol și stațiunea Mamaia;
- la Vest - comuna Lumina;
- la Est - Marea Neagră.
Coordonate: 44°19′21''N 28°38′46''E
Oraşul Năvodari se află în partea de sud est a României, în cadrul Podişului Dobrogei, în subunitatea numită Podişul Dobrogei Centrale.
Unități de învățământ:
Grădinițe:
1 Particulară - Grădinița "Albă ca Zăpada"
4 de stat: "Albatros", "Lumea florilor", "Veseliei", "Peștișorul de Aur"
1 creșă: "Creșa numărul 20"
Număr școli: 3
Școala generala numărul 1 "George Enescu"
Școala generală numărul 2 "Grigore Moisil"
Școala numărul 3 "Tudor Arghezi"
Număr licee: 1
Liceul "Lazăr Edeleanu" Năvodari
Număr Universități: Nu sunt

  • Suprafață: 7267,85 ha
  • Intravilan: 2838,38 ha
  • Extravilan: 4429,47 ha
  • Populație: 41456
  • Gospodării: 11587
  • Nr. locuințe: 14086
  • Activitati economice si specifice zonei

    Turism
    Industria petrochimică
    Transport naval
    Transport maritim

     

    Turism
    Comerţ
    Industria petrochimică
    Construcţii

     

    Evenimente

    1 Mai Muncitoresc
    Zilele orașului Năvodari
    Zilele Recoltei
    1 Decembrie

    Obiective turistice

    Plecând de la populaţia de câteva sute de suflete a satului Caracoium (oaia neagră-în limba turcă) la sfârşitul secolului al XIX -lea, trecând prin schimbarea numelui localităţii în Năvodari (1928), s-a ajuns în prezent la un oraş cu 37 000 locuitori. Fizionomia localităţii s-a schimbat constant, ajungând astăzi ca Năvodari să fie un oraş cochet cu instituţii de învăţământ, policlinici şi obiective culturale, dar şi un stadion, sau post de radio şi televiziune.
    Oraşul Năvodari este cunoscut internaţional ca staţiune pe litoralul Mării Negre, factorii naturali de cura fiind climatul maritim, bogat în aerosoli salini şi apa Mării Negre.
    Cele 7 lăcaşe de cult ortodoxe, alături de biserica catolică, geamia musulmană sau biserica lipovenească descriu cel mai bine peisajul multicultural al acestui oraş.
    Parcurile, fântânile arteziene sau statuile aduc o notă de eleganţă şi creează o legătură firească cu istoria de sute de ani a acestor locuri.
    Datorită poziţiei oraşului Năvodari, zona din jurul acestuia este cunoscută drept un paradis pentru pescuitul sportiv, aici având loc numeroase competiţii, printre care "Campionatul Mondial de Pescuit la Crap".
    Oraşul Năvodari a căpătat statutul de staţiune balneoclimaterică în luna decembrie 2013. 
    Pe lângă plaja în lungime de 6 km care se întinde pe teritoriul oraşului, Portul Midia, Lacul Siutghiol, canalul Dunăre-Marea Neagră, oraşul Năvodari deţine acum şi 40% din capitalul social al "SC Tabăra Năvodari SA". Primarul Matei Nicolae a reuşit să recupereze Tabăra de copii de la Năvodari, intrată în administraţia localităţii încă din 1959, dar ajunsă după 1989 în patrimoniul confederaţiilor sindicale, care au adus perimetrele în pragul dezastrului.
    Hotelul Delfin, din cadrul Taberei de copii de la Năvodari, dispune astăzi de 170 de locuri de cazare, în camere duble şi apartamente dotate cu aer condiţionat, televizor şi frigider, dar în ansamblu său complexul poate găzdui 820 de copii şi tineri în "Tabăra Delfin" şi alte 1000 de locuri în sectorul de camping unde sunt bungalouri, corturi şi rulote.
    Teatrul de vară, complet reabilitat, prinde viaţă pe timpul verii când spectacolele şi festivalurile pentru tineret reuşesc să umple cele 2000 de locuri.
    Dezvoltarea turistică a localităţii a atras investitori importanţi, fapt ce a condus la realizarea unor ansambluri rezidenţiale şi de divertisment unice pe litoralul românesc.
    Pe malul Lacului Siutghiol, din 2006 a fost înfiinţat Complexul "Scoica Land", pe o suprafaţă de 30 000 mp. 
    Aceasta include hotel, restaurant, Grand Ballroom de 1000 de persoane, sală de conferinţe, debarcader şi bază nautică, scenă pentru spectacole, loc de joacă pentru copii, piscină şi plajă privată pe malul lacului. Hotelul este împărțit în două corpuri, și anume Corpul A cu 22 de camere și Corpul B cu 23 de camere. Ambele corpuri au vedere la lac, iar în fața corpului A, este situată plaja private.
    Un alt resort unic pe litoralul românesc este "Phoenicia Holiday Resort" care se întinde pe o suprafaţă totală de peste 10 hectare, fiind situat la doar 150 m de plajă. Datorită dotărilor şi facilităţilor pe care le oferă, complexul turistic "Phoenicia Holiday Resort" oferă confortul necesar atât pentru odihnă şi relaxare cât şi pentru distracţie şi bună dispoziţie. Complexul hotelier oferă spre închiriere 420 de apartamente (studio, două, trei sau patru camere), dispune de o parcare de 400 locuri, 3 restaurante, baruri, terase, locuri de joacă pentru copii, teatru, parcuri, club de biliard, centru de joacă, piscine, bază sportivă şi o plajă privată.
    Situat pe malul mării, cel mai tânăr membru "Phoenic Holiday Resort" şi-a deschis porţile. Arhitectura modernă, calitatea dotărilor şi amplasamentul unic, vor face din Hotelul Phoenicia Luxury gazda perfectă pentru vacanţă.
    Hotelul dispune de 160 de spaţii de cazare destinate atât pentru cupluri ce doresc să aibă parte de linişte şi relaxare într-o atmosferă romantică, cât şi pentru grupuri de prieteni dornici de distracţie şi aventură, dar şi pentru familiile cu copii de toate vârstele.
    Toate camerele au vedere laterală către mare şi oferă un spaţiu generos de cazare, camerele având suprafaţa de 45 mp, iar apartamentele 71 mp.

    Facilități oferite investitorilor

    Reabilitare Iluminat Public
    Execuţie canalizare menajeră
    Execuţie reţea de apă potabilă
    Reabilitarea tramei stradale
    Alimentare cu gaze oraş Năvodari

    Proiecte de investiții

    Proiecte 2016-2020
    Protecţie socială şi sănătate 
    1. Spital ambulatoriu de zi ( CENTRU SOCIO-MEDICAL oraşul Năvodari ).
    2. Asistenţă sanitară de primă urgenţă în cadrul Centrului de Permanenţă Năvodari.
    3. Acordarea a 6 tichete de călătorie (tur/retur) pentru pensionari pe ruta Năvodari - Constanţa.
    4. Continuarea programului "Pachete pentru pensionari şi categorii defavorizate" acordarea de pachete de Sfintele Sărbători Paşte, Crăciun, Sfânta Maria, Sfânta Cuvioasă Paracheva etc.
    5. Continuarea programului "Ideea mea, norocul tău"- 300 de locuitori ai oraşului Năvodari, lunar prin tragere la sorţi, sunt scutiţi de la plata facturilor la energie termică.
    6. Vom acorda 216 loturi pentru tineri conform legii 15 în zona Midia Sat (construcţie locuinţă).
    7. Construirea unui cămin de bătrâni în zona Tabăra Năvodari.
    8. Organizarea, o dată pe lună a unui eveniment, a unei seri pentru bătrânii oraşului Năvodari.
    Investiţii, infrastructură, utilităţi şi siguranţa cetăţeanului
    1. Amenajarea malului Lacului Taşaul.
    2. Modernizare parc public, zona CP-uri.
    3. Parc Tematic pentru skateboard şi grădini japoneze în zona strada Midiei.
    4. Trecerea în proprietatea oraşului Năvodari a Lacului Taşaul.
    5. Reabilitare blocuri de locuinţe oraş Năvodari, împreună cu asociaţiile de proprietari.
    6. Construirea unui bloc ANL pe credit ipotecar pentru tineri în zona Depozit 10.
    7. Vom introduce utilităţi în zona Midia Sat (canalizare, apă, curent).
    8. Amenajare parc și loc de joacă bl. ANL, strada Pescăruşului.
    9. Amenajare parc şi loc de joacă strada Midiei.
    10. Aducţiuni de apă şi canalizare împreună cu R.A.J.A S.A pe zona Mamaia Sat şi străzile A1, A2, A3, A4, A5, A6; alee FN1, alee FN2, Bdul Mamaia-Năvodari, C1, D10, D12, D17, D18, D19, D20, D24, D29, DE 158/5/40, DE 158/5/43; DE 158/5/67, M16, M18, Promenadă; T2, T3, T4, T6, T12 Tabără; Trup Mamaia Nord; Vacanţei; Victoriei; C2, C3, C4, C5, FN, M2, M3, M4, M5, M6, M7, M8, M9, M10, M11, M12, M13, M14, prel. M14, M15, M17, M19, M20, T1, T7.
    11. Modificare traseu conductă transport agent primar strada Midiei bl. H2-H4.
    12. Amenajare loc de joacă şi parc zona Creșa nr. 20; zona dintre bl. 28-29 Est; bl. 20 Est.
    13. Extindere rețea canalizare menajeră alee din strada Liniștei.
    14. Rețea iluminat parcare strada Pescărușului, bl. ANL.
    15. Asfaltare: strada Tașaul; între strada Delfinului și strada Trestiei și alee de acces front Lacul Tașaul; aleea Viilor; strada Speranţei; între Viilor şi strada Gării; strada Câmpului; strada Câmpului între strada Câmpului şi strada Mesteacănului; strada Ceferistului; strada Viilor; strada Şcolii (şi lărgire); aleea Parcului; strada Recoltei ( spre Sibioara); strada Ogorului; prelungirea Recoltei; strada Tractorului; strada Răsăritului; strada Câmpului între strada Muzicii și alei de acces din strada Ceferistului; aleea Ghioceilor; aleea Viilor; strada Magnoliei; între strada Viilor și strada Gării; strada Gării tronson II și strada Speranței tronson II; strada Viilor; între strada Mesteacănului și strada Speranței; aleea Arțarului; strada Apusului; prelungirea strada Crăiței; strada de legătură între strada Bujorului și strada Stadionului, Eternităţii; Lanului; Lacului; Ciocârliei; Corbului; Gladiolei; Gliei; Toamnei; Primăverii; Lotus; Salcâmilor; Cărăbuşului; Viitorului. Asfaltări pe aleile: Plopilor; Sibioarei; Ciocârliei; Poştei; alei de acces pe strada Crinului; Panseluţelor; Brotăceilor; Castanilor; Ogorului; Pieţei; Tarabelor; Berzei; Trestiei; Lalelelor; alee între străzile Tineretului, Şcolii, bl. E2C - strada Albinelor.
    16. Reabilitare prin împietruire şi asfaltare: zona Biserica Peninsula; strada Lanului; strada Labirint; strada Locomotivei; strada Sibioarei; strada Prelungirea Recoltei; zona lotizări Concasor - Peninsula; strada Cantonului şi tronson din strada Gării; aleea Magnoliei.
    17. Ȋmpietruire: Cartier Peninsula P1->P12; P14->P22, zona Calypso; Cartier Sat Midia S1->S18; Cartier Beach Land B1->B6; A1->A7; Cartier Mamaia Sat M1->M20; zona Canal Dunãre Marea-Neagră T1->T17; zona de litoral strada Lotus.
    18. Modernizare şi amenajare printr-un proiect integrat zona centrală (fonduri europene).
    19. Lărgire aleea Lalelelor, zona bl.13 Sud, strada Albinelor (bl.15 Est, 16 Est, 20 Est, 31 Est până la intersecţia cu strada Delfinului).
    20. Amenajare Piaţetă între zona bl. D Turn şi Cireşica.
    21. Amenajare sens giratoriu intersecţia strada Rândunelelor cu strada Albinelor.
    22. Amenajare sens giratoriu intersecţia strada Nuferilor cu strada Constanţei.
    23. Amenajare sens giratoriu intersecţia strada Plopilor cu strada Constanței.
    24. Amenajare parcări: spatele bl. 43 şi Salvare (PT5); bl. 46, 47, A7, A8 şi Centrala Termică; PT.1, bl. 63, bl.12 Sud şi PT7; bl. H4; zona PT1, PT7; bl. 30, 31, 37 Est; între bl. 23-24 Est ; între bl. 31-32 Est; în faţa bl. 19 Est; bl.12,13 Sud; zona bl. Cămin Legmas; CN6; G1.
    25. Amenajarea trotuarelor Cămin Fabrica de Zahăr.
    26. Asfaltarea parcării la Cămin C1.
    27. Extinderea rețelei electrice de interes public - 18 imobile, strada Ceferistului - strada Stadionului.
    28. Amenajare sens giratoriu la intersecţia dintre bulevardul Năvodari cu bulevardul Mamaia Nord şi amplasarea unui catarg.
    29. Amenajare alee pietonală zona Piața Sud, în faţa grădiniţei "Lumea Florilor".
    30. Modernizarea întregului sistem de supraveghere video la nivelul oraşului Năvodari pentru combaterea infracţionalităţii.
    31. Aducţiuni de apă şi canalizare în parteneriat cu R.A.J.A. S.A pe strada Tractorului strada Răsăritului; strada Liniştii; strada Constanţei; strada Corbului; strada Nuferilor.
    32. Extindere reţea cu gaze naturale în oraşul Năvodari: strada Ceferistului de la nr.45 până la intersecţia cu strada Stadionului şi aleea Ceferistului; strada Constanţei bl. C2, Constanţei – intersecţia strada Taşaul până la aleea Balta lui Mihai (complex LIDL); Constanţei de la bl. A4 până la intersecţia cu strada Castanilor, Petroliştilor bl. 160 intervenţii; Albinelor de la bl. RA5; sc.B până la intersecţia cu strada Albinelor; Nuferilor de la bl.34 est, sc.B până la intersecţia cu strada Delfinului; aleea Arţarului; aleea Locomotivei; Trestiei; aleea Plopilor; strada Rândunelelor; bl. R4 şi R5; aleea Magnoliei; Strada Recoltei.
    33. Reabilitare şi modernizare Piaţa Sud.
    34. Construirea şoselei de Centură a oraşului Năvodari: strada Luminii - strada Sibioarei, strada Sibioarei - strada Corbului, pod Canal Dunăre - Marea Neagră - Bulevardul Năvodari.
    35. Introducerea în intravilan a terenului dintre strada Câmpului şi strada Aviator Horia Agarici.
    36. Modernizare şi reabilitare iluminat public stradal cu panouri fotovoltaice în oraşul Năvodari.
    37. Realizarea de piste de biciclişti şi amenajarea trotuarelor la nivelul oraşului Năvodari
    38. Mărirea capacităţii biobazei de ecarisaj.
    Învăţământ, sport şi cultură
    1. Construirea corpului 2 la Şcoala "Tudor Arghezi" (şcoala generală nr. 3).
    2. Decontarea pentru elevi şi studenţi a 50% din contravaloarea abonamentelor de călătorie Năvodari-Constanţa.
    3. Decontarea pentru studenţi a 25% din contravaloarea taxei de şcolarizare.
    4. Finalizarea Casei de Cultură "PONTUS EUXINUS" şi mărirea numărului de cercuri metodologice pentru copii.
    5. Asigurarea pazei tuturor şcolilor din oraşul Năvodari şi la Liceul "Lazăr Edeleanu", cu angajaţii Poliţiei Locale Năvodari.
    6. Menţinerea programului "Ghiozdanul" – rechizite pentru toţi preşcolarii, elevii şi liceenii înscrişi la o formă de învăţământ din oraşul Năvodari.
    7. Menţinerea programului "Moş Nicolae"- dulciuri pentru toţi preşcolarii, elevii şi liceenii înscrişi la o formă de învăţământ din oraşul Năvodari - Orăşelul Copiilor 6 zile- spectacole de colinde, muzică populară, uşoară.
    8. Construirea unei noi grădiniţe.
    9. Modernizarea grădiniței "Lumea Florilor" ( Alfa-Beta) prin anvelopare, amenajare teren de joacă şi împrejmuire.
    10. Modernizarea şcolii "George Enescu"( şcoala nr. 1) prin anvelopare şi teren de sport cu gazon sintetic.
    11. Susţinerea activităţilor cultural-sportive organizate de şcolile oraşului nostru şi Casa de Cultură "PONTUS EUXINUS". 
    12. Reamenajarea terenului de sport la liceul "Lazăr Edeleanu" ( covor spumă poliuretanică ). 
    13. Construirea unei baze sportive cu gazon sintetic lângă sala de sport, strada Stadionului.
    14. Reabilitare termoficare, dotare cu mobilier sãli de curs şi laboratoare Liceul "Lazăr Edeleanu", "Albatros", "Veseliei", "Peştişorul de aur", "Lumea Florilor" şcoala "Tudor Arghezi", "George Enescu" şi "Grigore Moisil".
    Investiţii în turism 
    1. Finalizarea proiectului european "Centru de afaceri" . 
    2. Finalizarea proiectului european "Centru de agrement – Aqua Park".
    3. Finalizarea proiectului european "Modernizarea bulevardului Mamaia Nord care face legătura între staţiunea Mamaia şi platforma industrială Midia".
    4. Finalizarea proiectului european "Îmbunătăţirea accesului între E60 şi platforma industrială Năvodari prin modernizarea căii rutiere".
    5. Amenajare peisagistică zona Piaţa de Peşte–canal Dunăre-Marea Neagră.
    6. Amenajare "Grădină de vară - Parcul de Miniaturi" strada Salvamarilor (zona Tabăra Năvodari )
    7. Construire şi dotare Sanatoriu Balnear în Tabăra Năvodari.
    8. Amenajare port turistic în zona Digului de Sud.
    9. Amenajare zonă de promenadă şi puncte de agrement faleză, Canal Dunăre-Marea Neagră.
    10. Construire mini ecluză între Canal Dunăre Marea Neagră şi Lacul Siutghiol.
    11. Modernizare, lărgire şi consolidare pod ecluză la 4 benzi şi zonă pietonală.
    12. Construire de parcări multietajate în zona de Promenadă.
    13. Crearea de noi locuri de muncă prin amenajarea unui parc logistic în zona industrială Midia.
    14. Reabilitare prin împietruire şi asfaltare: zona dintre strada B5 şi Tabăra de copii, zona Depozit 10, strada Prelungirea D10, D12, D13, D14, D17, D18, D19, D20, D24, D25, D26, D27, D28, D29, D30.
    15. Vom introduce utilităţi în zona Beach Land ( canalizare, apă, energie electrică).
    16. Asfaltare: străzile T2, T3, D11, D11s, D11d, D15d, T5, T7, Strada Digului, Strada Hanului, strada Salvamarilor, între strada T5 și strada T13 și între aleea T2 și strada T14.
    17. Amenajare parcare strada T3 între strada T12 și T13, străzile D11, D11s și D11d, străzile D15 și D15d, strada T7, strada T5.
    18. Amenajare zona Piața de Pește, spaţiul verde b-dul Mamaia Nord și strada D13.
    19. Extindere rețea canalizare menajeră strada T12.
    20. Extindere reţea cu gaze naturale în oraşul Năvodari pe strada Vacanţei, strada T16, strada Profesor Octavian Rusu, strada E1, strada E2. strada E3, strada E4, strada B1, strada B2, strada B3, strada B4, strada B5, strada B6, strada B7, Bulevardul Mamaia Nord (spre Digul de sud), strada M15.

    Afaceri Locale

    ...

    NGM COMPANY SRL