Primăria Măguri-Răcătău
37486 Vizualizări
Persoane din instituție
Primar: Alexandru Livescu
Secretar General: Vidrean Nicoleta
Contabil: Sucală Mariana
Numele localităților aflate în administrație
Măguri-Răcătău, Măguri, Muntele Rece
Așezarea geografică
Comuna este situată pe valea Someşului Rece, într-o zonă deosebit de pitorească, fiind atestată încă din 1724. Comuna Măguri-Răcătău este cea mai întinsă din judeţ – 269 km pătraţi şi este formată din trei sate: Măguri- Răcătău, Măguri şi Muntele Rece, fiecare formate la rândul lor din numeroase cătune, şi este situată este în partea de sud-vest a judeţului în plină zonă muntoasă , la 40 km de municipiul Cluj Napoca şi la distanţa de 24 km.de localitatea Gilău.
Se învecinează cu următoarele unităţi administrative:
- la Nord cu comunele Mărişel şi Gilău
- la Est şi S-E cu comunele Săvădisla şi Valea Ierii
- la Sud cu judeţul Alba(comunele Bistra şi Lupşa)
- la Vest cu comuna Beliş
Cum se ajunge in localitate
Satul Măguri Răcătău, reşedinţă de comună este situat la 40km faţă de reşedinţa de judeţ Cluj-Napoca şi la 22 km faţă de Gilău.
Cele 2 sate aparţinătoare sunt situate, faţă de reşedinţa Măguri Răcătău , la următoarele distanţe: - Măguri cu acces auto la 10,5 km - pe DJ107T (6km.)şiDC110C(4,5km.)pietruit.
Există şi un acces direct,mai scurt, din Măguri Răcătău de 2,5km.-pe DC111 . -Muntele Rece - la 11km - pe DJ107S(9km)asfaltat şiDC110(2km.)
Activitati economice si specifice zonei
Colectarea fructelor de pădure și a ciupercilor
Turismul
Creșterea animalelor
Evenimente
Pastoral de vară – ieșitul cu animale în munte
Sărbătoarea Sf. Petru și Pavel – 29 iunie
Festivalul „Junii satului” – în luna decembrie
Specific zonal
Suprafeţe de teren întinse care pot fi concesionate către diverşi investitori
Potenţial hidrografic
Potenţial zootehnic
Potenţial de dezvoltare a agro-turismului
Existenţa a 18 societăţi comerciale şi a 231 de asociaţii familiale şi persoane fizice autorizate
Existenţa unor zone naturale protejate
Existenţa a 3 societăţi comerciale în domeniul transportului
Susţinerea oferită de către autorităţilor locale posibililor investitori
Suprafaţa împădurită a comunei mult peste media judeţeană
Suprafaţa de teren arabil permite dezvoltarea agriculturii ecologice
Comunitate cu tradiţie în creşterea animalelor
Potenţial de producţie pentru carne, lapte şi lână Piaţă de desfacere apropiată – Gilău, Cluj-Napoca
Posibilitatea de a obţine finanţări din fonduri structurale şi de coeziune
Dezvoltarea unor relaţii instituţionale cu comunităţi rurale montane din alte state membre ale Uniunii Europene
Fonduri naţionale pentru servicii sociale
Apariţia unor ONG-uri în comunitate
Finanţări guvernamentale pentru baze sportive şi de agrement
Dotare tehnologică modernă în cadrul instituţilor publice (internet, fax, telefonie)
Delimitarea zonelor funcţionale a terenului pentru fiecare sat în parte
Proiect câștigat pentru dotarea școlilor: 235 tablete, 26 laptop-uri, 6 tablete inteligente, sistem de supraveghere video, 16 videoproiectoare
Existenţa unor proiecte pentru apărare în cazul unor dezastre naturale
Festivalul „Junii satului” – în luna decembrie Întâlnit cu preponderență în zona montană a județului Cluj, obiceiul cetei de colindători, numiţi „Juni”, se mai păstrează la Măguri-Răcătău și în alte sate din zonă deși, în vechime, aria lui de răspândire a fost mult mai mare Numărul tinerilor care alcătuiesc ceata este diferit de la sat la sat, aşa după cum şi numărul cetelor diferă după mărimea satelor. Conducătorul cetei, numit taroste sau grăitor, este ales după mai multe criterii, printre care experiența și abilitățile de conducător. Acesta are rolul de a veghea la buna comportare a tinerilor din ceată pe toată perioada sărbătorilor, de a organiza repetiţiile pentru colinde, să vorbească în numele cetei, să „grăiască” sau să „alduiască” colacul și să organizeze jocul. Festivalul urmărește redescoperirea valorilor tradiționale, a obiceiurilor de iarnă autentice locale, promovarea și orientarea acestora spre tânăra generație. Un juriu de specialitate va aprecia autenticitatea și valoarea obiceiurilor și tradițiilor prezentate în concurs de către participanți și va acorda premii Sărbătoarea Sf. Petru și Pavel – 29 iunie Sărbătoarea Sfinților Petru și Pavel este o sărbătoare liturgică în cinstea martirilor de la Roma, Apostolii Sfântul Petru și Sfântul Pavel, care sunt sărbătoriți pe 29 iunie. Sărbătoarea este de origine veche, data fiind selectată ca aniversare, fie când au murit sau atunci când au fost mutate moaștelor lor. A devenit deja o tradiție ca de sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel pe muntele Dobrin, din localitatea clujeană Măguri-Răcătău, să se desfășoare an de an o întâlnire populară tradițională.
Obiective turistice
Din punct de vedere al importanţei pe care o deţine, este necesară punerea în evidenţă a turismului. Această zonă este cuprinsă în Parcul Naţional al Munţilor Apuseni şi înglobează în arealul său câteva rezervaţii naturale:
- de importanţă naţională: Turbăria de la Căpăţâna, cu valoare botanică, pusă sub protecţie în anul 1969, fiind situată pe creasta principală a masivului Gilău-Muntele Mare, între vârfurile Căpăţâna şi Balomireasa, la altitudinea de 1600 m
- de importanţă judeţeană: Cheile Dumitresei (cu valoare peisagistică); obârşia Someşului Rece şi obârşia Răcătăului (cu valoare cinegetică); defileul Someşului Rece şi defileul Răcătăului (cu valoare mixtă) – defileul Răcătăului se află pe teritoriul a două comune: Măguri-Răcătău şi Mărişel şi a fost pus sub protecţie în anul 1994.
Printre atracțiile turistice din comuna Măguri-Răcătău se numără și Turbăria de la Dameș, Cărbunare – producere de cărbune în mod tradițional în satul Muntele Rece, Concurs Ecvestru – Proba de tracțiune și Concurs frumusețe bovine – în luna iulie
În categoria obiectivelor turistice poate fi inclusă aducţiunea din Valea Ierii şi acumularea Someşu Rece II, construită în anul 1978, cu un baraj de 40 m înălţime, acumulare care se află în vecinătatea drumului comunal DC110A, însă la o altitudine cu circa 40 m mai coborâtă decât acesta, ceea ce măreşte pitorescul peisajului.
O importanţă destul de ridicată prezintă şi bisericile de lemn ale aşezării, precum şi Mănăstirea Bordeşti care, tocmai prin amplasarea ei într-o zonă înaltă, destul de izolată, determină includerea sa în traseele turiştilor,
Comuna Măguri-Răcătău dispune de zone favorabile dezvoltării bazelor de agrement care ar putea fi folosite tot timpul anului, atât vara (pentru pescuit, vânătoare, terenuri de sport), cât şi iarna (pârtii de schi, săniuţe, bob – o pârtie de schi există deja în satul Măguri, iar primăria aşezării îşi propune amenajarea alteia în zona centrală a reşedinţei, mai exact la Hoanca Trencii)
Tuturor acestor obiective cu valoare naturală şi peisagistică, li se adaugă valoarea etnografică a cătunelor, determinată de structura risipită a aşezării, fiind vorba de „sate crâng”
Pentru facilitarea vizitării acestor obiective turistice, se pot urma traseele turistice marcate (în număr de patru) sau chiar cele nemarcate (în număr de 5), care leagă între ele diferite forme de relief, obiective turistice şi cătune şi care încep sau se continuă pe teritoriul comunelor învecinate.
Proiecte de investiții
Realizare centru de depozitare şi prelucrare fructe pădure şi ciuperci
Realizare centru de colectare lapte în zona montană/Proiectarea unei fabrici de produse lactate
Dezvoltarea unui centru de sprijin pentru afaceri
Modernizarea drumurilor comunale şi a drumurilor săteşti din comuna Măguri-Răcătău
Construire, reabilitare şi extindere poduri şi podeţe
Extindere şi modernizare sistem de alimentare cu apă
Reabilitare reţea de iluminat public
Amenajarea unor puncte de picnic pentru turişti
Amenajare pârtie de schi