Primăria Jucu

43593 Vizualizări
Tip: Comuna
...

Persoane din instituție

Primar: Valentin-Dorel Pojar
Viceprimar: Mihai Cocoși
Secretar General: Mirela-Adriana Butuza
Contabil:Mirela Ivan 

imagine primar

Cuvântul primarului

Rolul administrației locale este acela de a se pune în slujba comunității și, vă invit să îi întrebați pe cetățenii comunei, noi chiar asta facem, la Jucu. Nu este un concept abstract, ci unul cât se poate de palpabil. Iată: oamenii și-au dorit să ajungă acasă pe asfalt, iar astăzi suntem la a treia etapă de modernizare a drumurilor. Peste 80% dintre arterele comunei sunt asfaltate, iar un proiect prin programul Anghel Saligny ne va permite să creăm străzi cu trotuare și piste velo, ca în cele mai pretențioase localități ale lumii. Apoi, problema utilităților s-a rezolvat în proporție covârșitoare, având condiţiide oraş.
Cetățenii au avut nevoie de o școală mai bine dotată pentru copiii lor și o au, inclusiv cu o sală de sport nouă. Au râvnit la locuințe sociale, la terenuri de sport, la servicii medicale de proximitate, la capele în fiecare sat, la parcuri și spații de agrement, toate sunt aici, finalizate sau în curs de finalizare. Pentru a avea un Jucu european, am utilizat întreaga paletă de fonduri disponibile: locale, naționale și europene.
Ne dezvoltăm prin forțele noastre, dar și ca parte a zonei metropolitane Cluj-Napoca. Ne aflăm la doar 21 de kilometri de cel mai dinamic municipiu al țării, iar asta vine cu o serie de beneficii. Suntem integrați în planurile pentru viitorul tren metropolitan și pentru viitorul culoar nemotorizat verde-albastru, de pe malul Someșului. De asemenea, ne aflăm pe traseul viitoarei șosele expres care va lega Mun. Cluj-Napoca de pe centura Clujului cu nordul ţǎrii, drum care va trece prin comuna Jucu şi care va avea o bretea de legǎtura cu parcul TETAROM 3, deja începută în zona Tureni. Toate acestea ne vor permite să avem o mobilitate mai facilă, motorizată sau nemotorizată, în funcție de opțiunile fiecăruia.
Până atunci însă, integrarea are și alte fațete: sute de clujeni vin să lucreze la Jucu, pe platforma industrială Tetarom 3, iar mulți jucani merg să își câștige pâinea în oraș. Ne bucurăm că drumul național 1C a fost lărgit la patru benzi și așteptăm o investiție anunțată de Consiliul Județean, un pasaj rutier peste calea ferată, în zona parcului industrial.
Unul dintre visurile noastre, ale comunității din Jucu, este acela de a deveni o stațiune balneară şi de agreement, Jucu fiind deja o comnuǎ turistiǎ de interes local. Specialiștii ne-au confirmat că apa sărată de la Jucu are proprietăți curative, pe care ne dorim să le punem în valoare. Știm că este o investiție mare, însă ne aflăm în căutare de fonduri și că suntem deschiși la parteneriate public-privat pentru a intra puternic pe harta turistică a României.
​Asta facem noi, la Jucu. Atragem fonduri și le investim acolo unde cetățeanul are nevoie. Cum spuneam, ne punem în slujba comunității, pentru că ne dorim nu doar viitor, ci și prezent.

Numele localităților aflate în administrație

Jucu de Sus, Jucu de Mijloc, Jucu Herghelie, Gădălin, Vișea

Așezarea geografică

Teritoriul administrativ al comunei de 8413 ha este situat pe culoarul Someșului Mic la 17 km de ClujNapoca și la interferența celor două mari unități de relief: Podișul Someșan la vest și Câmpia Transilvaniei la est.
Se învecinează cu următoarele comune:
nord: comuna Bonțida
est: comuna Căianu și Apahida
sud: comuna Apahida
vest: comunele Borșa și Chinteni.
Cadrul natural a influențat dezvoltarea cele 5 sate aparținătoare comunei:
Jucu de Sus - reședința – sat situat pe terasa de 25-30 m a Someșului, dezvoltat cu vatră liniară și specific cătunelor Câmpiei Transilvaniei
Jucu de Mijloc și Juc Herghelie - sate de luncă, primul de tip adunat, la cea mai joasă altitudine, iar Jucu Herghelie de tip liniar
Gădălin și Vișea - sate specifice Câmpiei Transilvaniei, situate în zona de dealuri, cu vetrele de tip tentacular dezvoltate pe văi.
Teritoriul este străbătut de cel mai important coridor de fluxuri ale județului de la Sud spre Nord, respectiv drumul național DN1C Cluj-Dej și traseul magistralei CF 401 care are stația Jucu. De asemenea, satul Gădălin este străbătut de traseul drumului județean DJ161 care face legătura între DN1C și DN16 prin Bonțida. Repartiția localităților în teritoriu este relativ răsfirată.
Reședința de comună, Jucu de Sus, și două dintre satele aparținătoare, Jucu Herghelie și Jucu de Mijloc, sunt poziționate grupat, iar satele Vișea și Gădălin sunt amplasate în estul reședinței de comună.
Localitatea Jucu de Sus se află la 21km nord-est față de Cluj-Napoca, fiind situată în apropierea drumului național DN1C, care traversează și Juc Herghelie și la care are acces prin drumul județean DJ109D. Acest lucru a favorizat dezvoltarea celor două așezări, aflate la o distanță de 3,1 km una de cealaltă.
Juc Herghelie este dezvoltat liniar, de-a lungul drumului DN1C, pe când Jucu de Sus s-a dezvoltat de-a lungul drumului comunal C41, dar și extinzându-se de la acesta în lateral.
Jucu de Mijloc este poziționat la sud față de cele două localități menționate mai sus, la o distanță de 5,1 km față de reședința de comună, fiind ușor accesibil dinspre Cluj-Napoca prin drumul comunal DC40 care se desprinde din drumul național DN1C.
Gădălin, situat în estul reședinței de comună și la 6,3 km de aceasta, este amplasat izolat, și are vatra satului la intersecția a două drumuri : drumul județean DJ161 și ulița satului DE4133/1. Satul este dezvoltat de-a lungul principalelor căi de acces.
Vișea, poziționat la est de Jucu de Sus este ușor accesibil de pe același drum județean DJ161 care traversează și Gădălin, continuând prin intermediul DJ 109D. Situat la 8,1 km de reședința de comună, are o dezvoltare de tip tentacular, răsfirat

  • Suprafață: 8413,25 ha
  • Intravilan: 1984,68 ha
  • Extravilan: 6428,57 ha
  • Populație: 5380
  • Gospodării: 3048
  • Nr. locuințe: 3048
  • Nr. grădinițe: 4
  • Nr. școli: 2
  • Cum se ajunge in localitate

    Teritoriul este străbătut de cel mai important coridor de fluxuri ale județului Clujde la Sud spre Nord, respectiv drumul național DN1C Cluj-Dej și traseul magistralei CFR 401 care are stația Jucu.
    ​De asemenea, satul Gădălin este străbătut de traseul drumului județean DJ161 care face legătura între DN1C și DN16 prin Bonțida.

    Activitati economice si specifice zonei

    Cultivarea legumelor şi creşterea animalelor în ferme de familie
    Firme reprezentative:
    Pe teritoriul comunei se află parcul industrial Tetarom III, în care îşi desfăşoară activitatea:
    SC ROBERT BOSCH SRL
    SC DE - LONGHI ROMÂNIA
    SC KARL HEINZ DIETRICH SRL
    TRANSILVANIA CONSTRUCTII SA
    SC STAR STORAGE SRL
    ​SC IMPRO SRL
    SC IL CAFFE SRL
    În afara parcului industrial îşi mai desfăşoară activitatea următoarele:
    SC ECOLOR SRL
    SC ONCOS SRL
    SC MAB EUROPE SRL
    SC HOLVER SRL
    SC PANEMAR SRL
    DEPOZIT TUBORG
    PROFI
    CARMANGERIA MOLDOVAN SRL
    HILLE TRANSILVANIA IMPORT SRL
    Companii reprezentative
    Hille Transilvania Import Export S.R.L.
    Firma Hille Transilvania Import Export S.R.L are o echipa cu vastî experiență în efectuarea de renovări tractoare, combine, comerî cu tractoare, combine și toată gama de utilaje agricole și consumabile. Avem o experiență îndelungată pe piața din România. Adresa: Str. Principala nr. 11a Loc. Jucu, Jud Cluj Romania Telefon: 0743.085.206 0740.528.105 E-mail: feliciaroman2000@yahoo.com
    SC PANEMAR SRL Pâine cu suflet! E-mail : office@panemar.ro telef :0264449469
    ​Producători locali:
    MACICASAN ADRIAN - LEGUME
    DANCIU ALEXANDRU - LEGUME, ARBUSTI, FLORI
    COLTA IONELA – LEGUME, FRUCTE, RASADURI
    BUJOR ALEXANDRU-SIMON – FLORI GHIVECI
    OLTEAN CLAUDIA – LEGUME
    FODOR LEONARD LEVENTE - LAPTE, CAȘ, URDĂ, MIEI
    DAN TEODOSIA - OI, MIEI, CAȘ, TELEMEA, MIEI
    BODOCAN NICOLETA - LAPTE, TELEMEA CAPRINE
    BERE VASILE-ADRIAN - CAȘ,URDĂ, TELEMEA, MIEI
    BORDEA VASILE - CAȘ, TELEMEA
    BOB MARIUS - OI, MIEI, CAȘ, URDă
    BIRO VASILE LEVENTE - ALBINE, MIERE, PROPOLIS
    FESNIC VASILE - MIERE DE ALBINE, POLEN, CEARA, PROPOLIS
    LUGIGAȘ NICOLAE - MIERE DE ALBINE
    ​MOLDOVAN LUCIAN-LIVIU - FLORI (TRANDAFIRI)

    Evenimente

    Ziua naţională a Romȃniei
    Tȃrgul de crăciun
    Ziua copilului - eroi prin ochi de copil
    Competiţia chinologică internaţională realizată de asociaţia chinologica Napoca Dogs
    Sărbatoarea portului popular la Vişea
    Sărbatoarea portului popular la Gădălin
    Zilele comunei Jucu
    Sărbatoarea bucatelor la Nemis
    Balul strugurilor la Vişea
    ​Agraria

    Specific zonal

    Localitatea Jucu de Sus- resedință- se află la doar 21km nord-est față de Cluj-Napoca, fiind situată în apropierea drumului național DN1C, care traversează și Juc Herghelie și la care are acces prin drumul județean DJ109D
    Accesul la infrastructura de transport- cǎi ferate, drum national
    Utilitǎţi în toatǎ zona de intravilan (apǎ, canal, gaz si electricitate)
    Modernizarea DN1C prin lǎrgirea acestuia la 4 benzi de circulaţie, va face ca zona comunei Jucu sǎ fie de mare interes pentru investitori
    Pasaj rutier pe drumul spre Gherla (DN1C) la Jucu –Tetarom 3
    Drum expres care va lega Municipiul Cluj-Napoca de pe centura Clujului cu nordul ţǎrii, drum care va trece prin comuna Jucu şi care va avea o bretea de legǎtura cu parcul TETAROM 3
    Trenul metropolitan Gilǎu – Floreşti - Cluj-Napoca – Baciu – Apahida – Jucu - Bonţida
    TRADIŢII UNICE:
    Arta ţesutului
    Ȋmpletitul coşurilor de nuiele
    Împletitul cu andrele
    ​Confecţioarea dantelei

    Obiective turistice

    Biserica ortodoxǎ din Jucu de Mijloc
    Parohia este aşezată pe malul stâng al râului Someşul Mic la 20 km nord de oraşul Cluj-Napoca.
    O legendă – desigur neconfirmată de documente – spune că s-a dezvoltat din 42 de familii de iobagi români de pe moşia nobilului de origine română, cu numele „NOBILIS” care apreciind hărinicia acestor oameni le-a acordat dezrobirea, dându-le 42 de moşii şi în acelaşi timp, titlul de nobil (nemeş). De la acest titlu s-a dat şi satului numele de Jucu de Nobil (Nemeş Juc), locuitorii lui numindu-se „nemnişeni” până în ziua de azi. Cu această denumire veche a satului se păstrează în arhiva parohiei două sigilii şi alte acte parohiale. Din 1948 satul şi parohia se va numi Jucu de Mijloc şi aparţine administrativ de comuna Jucu, județul Cluj. În anul 1629 locuitorii acestui sat au ridicat o biserică din lemn, după cum aflăm dintr-o inscripţie de pe două bârne folosite la construirea altei biserici, tot din lemn, în anul 1800. Între anii 1958-1960 s-a ridicat actuala biserică din zid, sub păstorirea vrednicului de pomenire P.C. Pr. Ilie Opriş, cu hramul Sf. Arh. Mihail şi Gavril. Pictura a fost executată mai târziu, între anii 2007-2008 de către pictorul autorizat, categ. II, Paul Bătăiosu din Huedin, în tehnica acrilic, sub păstorirea P.C. Pr. Alexandru Baltă.
    Bisericile ortodoxe din Jucu de Sus, Jucu de Mijloc, Gǎdǎlin si Visa Biserica de lemn din Vişea, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, construitǎ în anul 1925
    Biserica reformatǎ din Vişa Castelul de vânǎtoare al contelui Teleki (acum este o ruinǎ)
    Castelul Kemeny din Jucu de Sus construit în secolul al XIX-lea

    Conacul prezintă și câteva elemente impresionante de decor. Fiecare fațadă a clădiri este tratată diferit, iar ferestrele sunt decorate cu ancadramente bogate ce aparțin stilurilor neobaroc și neoclasic. Pilaștri ce despart ferestrele sunt ornați la rândul lor cu scoici, la capăt având capiteluri decorate.
    Biblioteca și Muzeul comunei
    Muzeul unde pot fi văzute obiecte vechi ale locuitorilor comunei Jucu și obiecte aparținând Familia Teleki de Szék a fost o familie nobiliară din Transilvania, originară din Teleac.
    Centrul de echitaţie „TRANSILVANIA SPORT HORSE- închis temporar
    Un alt obiectiv turistic îl reprezintǎ zona „La Sǎrǎturǎ” unde existǎ un lac cu apa sǎratǎ si nǎmol terapeutic
    OBIECTIVE COMEMORATIVE
    Monument Bust George Barițiu
    Ȋn anul 2017 s-a dezvelit noului bust al celui mai iubit fiu al comunei, istoricul, cărturarul, revoluţionarul paşoptist şi publicistul George Bariţiu, membru fondator şi preşedinte al Academiei Române.
    Noul bust este turnat în bronz şi a luat locul celui vechi, făcut din piatră, ambele purtând semnătura sculptorului Ioan Rusu. Cel vechi nu a fost distrus, ci se găseşte în curtea unde s-a aflat casa în care s-a născut întemeietorul presei româneşti din Transilvania, fervent militant pentru emanciparea naţională a românilor din perioada habsburgică. Noul bust al marelui cărturar se găseşte în parcul care îi poartă numele, mai exact în Jucu de Jos, în vecinătatea bisericii ortodoxe ce are hramul „Sf. Arhangheli Mihai şi Gavril”
    Monumentul Ȋnchinat Eroilor
    Odǎ Ostaşilor Români şi ostaşilor necunoscuţi cǎzuţi pe câmpul de lupta în primul şi al doilea rǎzboi mondial din Jucu de Sus, Jucu de Jos si Jucu de Mijloc”, situat în sat. Jucu de Sus, str. Avram Iancu colt cu Eroilor. Restaurat cu sprijinul Primǎriei şi a Consiliului Local în 2014, executant Revnic Sandu.
    Monumentul Ȋnchinat Eroilor
    Monumentul ridicat “Ȋn memoria Eroilor din Gǎdǎlin cǎzuţi la datorie în al Doilea Război Mondial”, ridicat în anul 2002, situat în sat. Gǎdǎlin, str. Mihai Viteazu
    Exista prin promovarea unor proiecte pentru petrecerea timpului liber, agrement și tratament cum ar fi următoarele: Centru balneoclimateric și de agrement în Jucu de Sus, reconstruirea casei memoriale „George Barițiu”, amenajarea unui parc reprezentativ pentru comuna Jucu pe malul Somesului în localitatea Jucu de Sus, amenajarea spațiului verde de pe malul Somesului în localitatea Jucu de Mijloc. Pentru aceste proiecte se încearcă și obținerea de fonduri nerambursabile.

    Facilități oferite investitorilor

    Accesul la infrastructura de transport- cǎi ferate, drum naţional
    Utilitǎţi în toatǎ zona de intravilan (apǎ, canal, gaz si electricitate)
    Modernizarea DN1C prin largirea acestuia la 4 benzi de circulaţie, va face ca zona comunei Jucu sǎ fie de mare interes pentru investitori
    Pasaj rutier pe drumul spre Gherla (DN1C) la Jucu –Tetarom 3
    Drum expres care va lega Municipiul Cluj-Napoca de pe centura Clujului cu nordul ţǎrii, drum care va trece prin comuna Jucu şi care va avea o bretea de legǎtura cu parcul TETAROM 3
    ​Trenul metropolitan Gilǎu – Floreşti - Cluj-Napoca – Baciu – Apahida – Jucu - Bonţida

    Proiecte de investiții

    Modernizarea şi asfaltarea drumurilor comunale şi strǎzi din localitǎţile comunei
    Modernizare strǎzi şi drum communal DC40 şi înfinţare pod peste râul Someş, în comuna Jucu
    Aprobarea Planului Urbanistic General
    Accesibilitatea localitǎţilor Jucu de Sus şi Jucu de Mijloc prin modernizarea infrastructurii rutiere comuna Jucu
    Canalizare menajerǎ şi racorduri de canalizare în localitățile Gadǎlin şi Vişea
    Canalizare DN1C finalizatǎ şi predatǎ
    Mǎsuri de siguranţǎ pietonalǎ pe DN1C
    Treceri de pietoni pe DN1C –iluminat treceri pietoni
    Extindere apă şi canal Jucu de Sus şi Jucu de Mijloc - PNRR
    Extindere reţele de apă, canal şi energie electrica spre zonele în curs de dezvoltare
    Extindere reţea electricǎ cu transformator la cele 47 locuri de casǎ atribuite tinerilor în zona Vaduţ 2
    Reabilitarea, modernizarea, extinderea şi echiparea infrastructurii educaţionale pentru educaţie timpurie antepreşcolarǎ (creşǎ) şi prescolarǎ (gradiniţǎ) în comuna Jucu, sat Juc Herghelie
    Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a Școlii Gimnaziale „George Barițiu, Jucu de Sus
    Amplasarea de stații de autobuz pentru a sprijini transportul public eficient
    Au fost edificate capele mortuare în localitățile Jucu de Mijloc, Juc-Herghelie, Gadalin și Visea
    Modernizare clădire din domeniul public, sediul administraţiei publice locale
    Digitalizarea primǎriei
    Montarea de panouri fotovoltaice pe clădirile publice importante din UAT Jucu
    Centrul SMURD în comuna Jucu
    Clădire administrativǎ în localitatea Jucu de Sus
    Salǎ de sport multifuncţionalǎ în localitatea Jucu de Sus
    A fost lansată licitația pentru proiectul amplu de amenajări pietonale, rutiere, gestionare a apelor și construire de piste pentru bicicliști în localitățile Jucu de Sus, Jucu de Mijloc, Juc-Herghelie, Gǎdǎlin și Vişea
    ​Lucrǎri de reparaţii şi întreţinere la acoperişul clǎdiriilor unde işi desfarasoarǎ activitatea şcoala din Gǎdǎlin şi Vişa
    Centrul de zi de asistenţǎ şi recuperare pentru personae vârstnice în localitatea Gǎdǎlin
    Bazin de înot acoperit în localitatea Jucu de Mijloc
    Reabilitare Bazǎ Sportivǎ în localitatea Jucu de Mijloc
    Bloc cu 24 apartamente locuinţe sociale în localitatea Juc Herghelie
    2 Blocuri ANL în localitatea Juc Herghelie
    Apartamentare blocuri locuinţe sociale Juc Herghelie şi bloc Jucu de Sus
    4 Acțiuni de plantat împreunǎ cu CERT TRANSILVANIA şi Asociaţia Creştem România Ȋmpreunǎ pe o suprafaţǎ de 8 ha, 25.000 puieţi( sǎlcioara, frasin şi stejar) în zonele “La sǎrǎturǎ” sat. Jucu de Mijloc şi “Sub Coasta” sat. Vişa, zone afectate de diverse procese de degradare a solului.
    PROIECTE DE INVESTIȚII DE VIITOR
    Amenajǎri pietonale şi piste pentru bicilete
    Extindere rețele de apǎ, canal şi energie electricǎ spre zonele în curs de dezvoltare
    Modernizarea şi asfaltarea drumurilor comunale şi strǎziile din comuna
    Reabilitarea parcurilor existente în comună
    Amenajarea unui centru balneoclimateric și de agrement în Jucu de Sus – în zona numita „La Sărătură”
    Stații de încărcare pentru vehiculele electrice în cadrul comunei Jucu, ca o primă măsură spre o mobilitate mai ecologică
    Parc fotovoltai
    Construirea unui nou bloc de locuințe sociale
    Construirea unei creșe în localitatea Jucu de Mijloc
    Reconstruirea casei memoriale „George Barițiu”
    Amenajarea unui parc reprezentativ pentru comuna Jucu pe malul Someşului în localitatea Jucu de Sus
    Amenajarea spațiului verde de pe malul Someşului în localitatea Jucu de Mijloc
    Pasaj rutier pe drumul spre Gherla(DN1C) la Jucu –Tetarom 3
    Drum expres care va lega Municipiul Cluj-Napoca de pe centura Clujului cu nordul țǎrii, drum care va trece prin comuna Jucu şi care va avea o bretea de legǎtura cu parcul TETAROM
    ​Trenul metropolitan Gilǎu – Floreşti - Cluj-Napoca – Baciu – Apahida – Jucu - Bonţida

    Afaceri Locale