Primăria Golăieşti

39873 Vizualizări
Tip: Comuna
...

Persoane din instituție

Primar: Costel Manoliu
Viceprimar: Vasile Dan Popovici
Secretar General: Alexandra Elena Micu
Contabil: Mariana Simionescu

imagine primar

Cuvântul primarului

În calitate de primar al comunei Golăieşti, dezvoltarea durabilă a acesteia pe toate planurile - economic, cultural, social, infrastructură, reprezintă obiectivul prioritar al mandatului meu, iar împreună cu echipa din administrația comunei depunem toate eforturile pentru dezvoltarea comunităţii.
Îmi doresc ca împreună cu toți cetățenii să construim o comunitate solidă si unită, în care să trăim în armonie indiferent de viziunea politică, apartenenţa la o categorie socială, vârstă, religie, sex, origini, alegeri personale sau oricare alt element care ne-ar putea diferenţia.
Avem şansa de a fi un exemplu atât pentru noile generaţii cât şi pentru alte comunități. Este vital să construim o relație bazată pe încredere, transparenţă şi respect reciproc, iar pentru aceasta asigur toți locuitorii comunei de întreaga mea disponibilitate în ceea ce priveşte gestionarea eficientă a problemelor comunităţii şi a membrilor acesteia.

Numele localităților aflate în administrație

Golăieşti, Podu Jijiei, Medeleni, Petreşti, Cilibiu, Grădinari, Cotu lui Ivan

Așezarea geografică

Comuna GOLĂIEŞTI este formată din satele: Golăieşti, Cilibiu, Cotu lui Ivan, Grădinari, Medeleni, Petreşti şi Podu Jijiei, satul GOLĂIEȘTI fiind şi centrul de comună, la ultima împărțire administrativă din anul 1962. Localitatea Golăieşti se află desfăşurată de-a lungul răului Jijia Veche, pe ambele maluri şi are o suprafată totală de 5396 ha, din care: 4743 ha teren extravilan şi 653 ha teren intravilan.
Teritoriul comunei Golăieşti este situat în culoarul văii râului Prut la limita estică a județului, la o distanţă de 24 km nord, de municipiul laşi şi a județului laşi.
​Comuna Golăieşti este o unitate administrativ-teritorială de rangul IV, în conformitare cu prevedeile Legii 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a IV-a, reţeaual localităţi.

  • Suprafață: 5396 ha
  • Intravilan: 653 ha
  • Extravilan: 4743 ha
  • Populație: 3732
  • Gospodării: 1500
  • Nr. locuințe: 1310
  • Nr. grădinițe: 3
  • Nr. școli: 6
  • Cum se ajunge in localitate

    Comuna Golăieşti este legată de municipiul laşi prin DC 16. Drumurile comunale sunt alcătuite din: DC 16, face legătura dintre satul Coada Stâncii, comuna Ungheni şi satul Golăieşti, spre municipiul laşi cu o lungime de 4 km faţă de centrul de comună, asfaltat şi cu o lungime de 8 km de la centrul de comună spre satele Cilibiu, asfaltat 3 km şi Cotu lui Ivan, pietruit 5 km, în hotar cu teritoriul comunei Victoria; DC15, face legătura dintre satele Cilibiu, Grădinari şi Medeleni cu o lungime de 7 km, pietruit şi DC 19 care face legătura dintre centrul de comună şi satul Petreşti cu o lungime de 8 km, asfaltat.
    ​Pe o lungime de 9 km se întinde Dj 249C de la hotarul comunei Victoria până la hotarul comunei Ungheni, drumul fiind din pământ.

    Activitati economice si specifice zonei

    Zootehnie- ferme de ovine, agricultura, pomicultura
    Fermieri
    - Radu Dumitraşcu (fermă vegetală)
    - Pintiliciuc Şerban ( fermă vegetală şi animal)
    - Bizdigă Andrei (Ferma lui Andrei, fermă animală)
    Firme reprezentative:
    AGROGOLD
    COMPANY SRL
    IF BÎZDAGĂ
    Asociaţia Legume Fructe Felicia Golăieşti
    Producători locali: 
    AGROGOLD COMPANY SRL
    IF BÎZDAGĂ.
    Produse locale:
    Lactate, cereale, legume, fructe, vin, ţuică
    Meşteşugari:
    Meşteşugari care au păstrat tradiția din generație în generație
    - Tamplar- Dogar (Ciortan Gheorghe - prelucrarea lemnului prin metode tradiționale arhaice, dalta, ciocan, confecționare butoaie din. stejar, doage manual)
    - Creţu Petru - satul Cotul lui Ivan- confecționare mături manual
    - Popovici Gheorghe - satul Golăieşti - confecționare mături manual
    ​- Cizmar/pantofar- Amanolesei Răducu - satul Golăieşti

    Evenimente

    Hramul Comunei Golăieşti 14 septembrie sărbătorit de sfânta Cuvioasă Parascheva a devenit cunoscută în urma minunilor pe care le-a făcut de-a lungul vieții.
    Sfânta a trăit pe pământ în prima jumătate a veacului al XI-lea. S-a născut în Epivata (azi Boiados), pe ţărmul Mării Marmara, în apropiere de Constantinopol (mai târziu, Istanbul), pe atunci capitala Imperiului bizantin. Zi de mare importanță pentru comuna Golăieşti, cand toți preoții slujesc şi adună întreaga comunitate la biserică.
    ​Ziua Eroilor - De Ziua Înălțării Domnului care se sărbătoreşte în fiecare an la exact 40 de zile de la Paşte, se comemorează şi Ziua Eroilor.

    Specific zonal

    Punctele forte ale comunei, cât şi avantajele competitive ale comunei noastre sunt, existenţa unui potenţial de dezvoltare economică bună de asemenea existenţa unui fond forestier extins. Potențialul de dezvoltare agricolă şi creşterea animalelor în mod ecologic. Administraţia locală receptivă, activă, cu spirit de acțiune în vederea dezvoltării comunității.
    În comuna Golăieşti, se păstrează tradițiile vechi din străbuni, cu precădere în anotimpul rece, când tinerii şi copiii merg cu colindul prin sate, iar oamenii țin portile deschise şi usile pentru a primi colindul. Răsplata fiind păstrată din cele mai vechi timpuri, colaci făcuți în casă, calzi, nuci şi mere.
    ​De asemenea tradiția Ursului, a Caprei, şi a Miresei, traditii ce se tin in ziua Anului Nou, şi prima zi din Noul An. La aceste tradiții participă flăcăii satului, şi tinerii, prin confecţionare de costume, şi pregatire urătură şi roluri, vorbe păstrate din străbuni.

    Obiective turistice

    De asemenea menționăm şi obiectivele cu potențial turistic ale Comunei Golăieşti
    1. Biserica Sfantul Nicolae Cilibiu
    2. Biserica Medeleni (500 de ani atestare)
    3. Rezervația naturală Bran
    4. Conacul de la Medeleni (Ionel Teodoreanu)
    5. Cicloturism ruta către Medeleni
    1. Biserica Sfantul Nicolae sat Cilibiu Sat-comuna originare/anterioare: La G. Bals figureaza Golăești (Cilibiu), catunul Lazareni, județul Iași. Proprietarul originar: marele logofat Iordache Ruset (,,Cilibiu"). Ctitor/finantator: Iordache Ruset (,,Cilibiu"). Istoric: La 1488, satul Golăești de pe Rebricea era vândut lui Golai; în sec XVI era tot în stăpânirea familiei Golia. Este familia ctitorului mănăstirii Golia din Iați? Nu există o pisanie, dar Zidirea bisericii,,Sf. Nicolae" este pusă pe seama marelui logofat Iordache Ruset (,,Cilibiu"). El este și ctitorul bisericii de la Horecea, de lânga Cernăuți, pe care a construit-o la 1774.
    Descriere Plan: triconc, absidele naosului fiind de două ori mai mici decât absida altarului. Nu are turla pe naos. Pridvor adaugat pe partea de sud. Planul și secțiunea longitudinală arată o mare asemanare cu biserica Sfinții Teodori din Iași.
    Elevatie: piatra și cărămida.
    Volumetrie: pe naos se înalta o cupola impozanta, având baza subliniata de patru rânduri de caramizi așezate ,,în zimți". Arcurile transversale sunt sprijinite pe console prelungite prin pilattri angajati (lezne) ce se opresc pe mici console. Semicalotele absidelor sunt dezaxate față de poziția cupolei. Pronaosul este boltit asemeni unui pridvor: un perete median cu trei arcade și pilastri angajați cu capitele vegetale (Bals, p. 259, fig. 405).
    Fatade: Pereții sunt decorați (ritmati) de pilastri angajați, având la partea superioară capiteluri cu frunze de acant (mai bogate decât la S-tii Teodori). Ferestrele sunt arcuite în plin cintru, având ancadramentele împodobite cu rinsouri vegetale, asemanatoare cu cele de la biserica S-tii Teodori. Sub ferestre mai găsim câte o cornisa profilata.
    2. Biserica Medeleni (500 de ani atestare) Satul Medeleni se află situat în partea de Nord-Est a ţării şi a judeţului Iaşi. Are ca vecini următoarele sate: la Nord râul Prut; la 1 km spre Sud satul Grădinari; la 2 km spre Sud-Vest satul Cotul lui Ivan şi la7 km spre Nord-Vest satul Sculeni. Descrierea arhitectonică a Sfintei Biserici Biserica cu hramul „,Pogorârea Duhului Sfânt", se află situată în partea de Nord-Vest a satului. Intrarea în curtea bisericii se face prin partea de Est, de pe terenul credinciosului Boz Zaharia. Curtea este împrejmuită în faţă cu scânduri iar în rest cu plasă de sârmă. Aici se află şi cimitirul satului, iar stejarii şi ulmii sădiți aici din cele mai vechi timpuri (după spusele bătrânilor din sat ar fi fost sădiți în timpul lui Ştefan cel Mare), umbresc şi azi sfintele morminte ale celor dragi. Cei trei stejari sunt consideraţi stejari seculari. Planul general al bisericii este treflat. Corpul bisericii construit din bârne pe stâlpi de stejar. Grosimea zidurilor este de 20 cm, acoperişul în formă de şarpantă acoperit cu tablă neagră vopsită în culoarea roşie. Înălţimea zidurilor este de 2,80 m. Intrarea în pridvorul bisericii se face din partea de Sud-Est printr-o uşă de 1,8 m înălţime şi 1.20 m lăţime. Pridvorul de formă pătrată cu latura de 2.60 m. Din pridvorul bisericii se trece în pronaos printr-o uşă simplă de scândură. Pronaosul are o adâncime de 2.80 m şi lăţimea de 5.10 m. Plafonul orizontal căptuşit cu scânduri; a doua încăpere a bisericii o formează naosul despărţi de pronaos prin doi stâlpi de susţinere. Naosul are adâncimea de 5 m, iar între cei doi sâni laterali de 7 m. Plafonul din scândură pictată formează o calotă. Pardoseala bisericii este din scândură iar lumina pătrunde în interior prin 3 ferestre de formă dreptunghiulară, situate două în naos şi una în altar.
    3. Conacul de la Medeleni (Ionel Teodoreanu) Langă Biserica cea nouă se poate vedea şi azi o parte din vechiul conac boieresc, conac ce dealungul vremilor a funcţionat ca şi şcoală pentru copiii satului. După desfiinţarea şcolii, conacul a funcţionat ca şi casă de prăsnuire pentru Biserică. "Conacul copilariei din "La Medeleni" Aşa cum descria Ionel Teodoreanu în scrisorile trimise către părinţii săi" Totul e curat:oamenii şi lucrurile, cerul şi peisajul. La sfarşitul vacanței devin şi eu poet!N-ai grijă! Cerdacul cu model oriental, brăzdat de balconaşe mici, care marca, precum o arcadă, intrarea în casă, a fost distrus. Bucătăria și sala de mese, care se întindeau în spate înspre livada de pruni, au fost demolate şi ele. Iar beciul din spate,,,unul de piatră, adânc și răcoros", cum îl descriu sătenii, s-a astupat şi îngropat singur. De la forma interesantă pe care o avea conacul, a două litere L puse cap-la-cap, a fost dărâmat tot până când clădirea a rămas un dreptunghi plat, fără etaj, peste care s-a trântit un semn pe care scrie „Şcoală".
    4. Rezervația naturală Bran Cotul Bran pe Râul Prut este o arie naturala protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip acvatic) situată în județul Iași, pe teritoriul administrativ al comunei Golăiești. Rezervația naturală a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - zone protejate) şi reprezintă o zonă (Cotul Bran) pe cursul râului Prut, cu scop de protejare a mai multor specii de peşti, în vederea reproduceri şi a dezvoltării puietului
    5.Cicloturism-zona Golăiești este inclusă în ghidul traseelor pentru biciclete din Romania Iași - Aroneanu - Rediu Aldei - Pădurea Icuseni - Cilibiu - Medeleni - Golăiești - Mânzătești - Holboca Dancu - Iași - Grad de dificultate: mediu Durata traseu: 5 ore Distanța traseu: 58 km Bicicleta recomandată: ciclocross/MTB
    Suprafața traseu: asfalt/macadam
    Descriere traseu: traseul îmbină plăcut porțiuni de off-road cu drumuri asfaltate, dar nu foarte circulate. Nu există multe dificultăți tehnice, traseul se pretează și plimbărilor în familie.
    Zona este plină de obiective turistice importante, cel mai important și cunoscut fiind satul Medeleni, cunoscut din trilogia La Medeleni scrisă de Ionel Teodoreanu.

    Facilități oferite investitorilor

    Comuna Golăieşti este localizată în zonă de câmpie, înconjurată de păduri de foioase, dispune, de terenuri arabile favorabile pentru culturile de cereale, dar și pentru culturile de legume. Zona este prepondrent agricolă, mulţi investitori au culturi de grâu, porumb, chiar și lanuri de lavandă şi flori.
    Infrastructura rutieră este una bună, modernizată în anul 2023, accesul fiind destul de facil din oraşul laşi. Zona a devenit populată de familii tinere. Anual se dezvoltă locuințe noi, familii care tranzitează din mediul urban, în mediul rural. Acest aspect încurajează creşterea demografică la nivelul comunei şi prevenirea îmbătrânirii populaţiei. Pe langă dezvoltarea agricolă, întâlnim potențial piscicol, dezvoltarea culturilor de legume, terenuri întinse favorabile pentru fermele de animale.
    Un punct forte este reprezentat de distanţa apropiată de mediul urban, la 22 km de oraşul laşi
    ​Încurajăm investitorii şi antreprenorii să vină in comuna Golăieşti prin asigurarea utilităților, apă canalizare, gaz, infrastructură rutieră, proiecte pe care le-am demarat pentru dezvoltarea şi cresterea potentialului economic al comunei Golăieşti. Comuna Golăieşti face parte din Grupul de Acțiune Locală "Ştefan cel Mare", instrument important în sporirea dezvoltării economice şi sociale a zonelor rurale, reducerea disparităților dintre urban-rural şi promovarea incluziunii sociale.

    Proiecte de investiții

    Înființare sistem distribuție gaze naturale în comunele Ungheni și Golăiești din județul Iași
    Extindere rețea de alimentare, cu apă și canalizare în comuna Golăiești județul Iași
    Construire piste pentru biciclete în comuna Golăieşti județul Iaşi
    Reabilitare, modernizare şi dotări Şcoala Primară Medeleni, comuna Golăieşti, județul Iaşi
    Modernizarea transportului public prin achiziția de mijloc de transport nepoluant, pentru comunele Golăieşti şi Victoria, județul Iaşi
    Achiziție autoutilitară cu benă basculabilă, comuna Golăieşti, județul Iaşi
    Amenajare teren de sport în comuna Golăieşti, județul Iaşi
    Construire și dotare grădinița în localitatea Golăiești județul Iași
    Reabilitare, extindere, dotare Școala primară Grădinari, comuna Golăiești, județul Iași
    Reabilitare şi modernizare Şcoala primară Petrești
    Consolidare drum comunal DC 16 în comuna Golăiești, județul Iași KM 13+700 -13+800
    Modernizare drumuri în Comuna Golăieşti, judetul Iaşi
    Reabilitare şi Modernizare Drumuri Afectate de Calamități în luna iunie 2021 în Comuna Golăieşti, Județul Iaşi
    Modernizare sistem de iluminat public în comuna Golăiești județul Iași
    Extindere reţea de iluminat public Peste Baltă comuna Golăieşti judetul Iaşi
    Modernizare drum comunal DC 16, în comuna Golăiești județul Iași COTU LUI IVAN
    Reabilitare și modernizare drumuri afectate de calamități în luna iulie 2023 în comuna Golăiești județul lași

    Afaceri Locale