Primăria Gioseni
33584 Vizualizări
Persoane din instituție
Primar: Tamaş Bernadin
Viceprimar: Irimia Vornicu
Secretar General: Mădălina Miron
Contabil: Cristina Buculei
Administrator public: Bogdan Ionuţ Buhuceanu
Cuvântul primarului
În calitate de Primar al Comunei Gioseni, adresez un sincer bun venit tuturor celor ce aţi accesat acest site, în numele comunităţii acestei comune, administraţiei publice locale şi al meu personal.
Ne dorim ca pe această cale să venim în sprijinul cetăţenilor, oferindu-le dreptul la informaţia produsă şi gestionată de administraţia publică locală şi în acelaşi timp să fim o fereastră deschisă permanent tuturor celor ce vor să ne cunoască comuna şi pe noi.
Mulţumesc în numele locuitorilor, vizitatorilor din ţară şi străinătate, pentru că aţi avut curiozitatea şi dorinţa de a afla cât mai multe despre noi, gândindu-vă poate că veţi descoperi oportunităţi de afaceri de orice natură, să sperăm că vă vor îndemna să investiţi în comuna noastră, asigurându-vă cu responsabilitate de existenţa unei administraţii publice locale deschise şi transparente.
Cu siguranţă în urma informaţiilor primite, veţi găsi măcar un lucru care vă va capta atenţia şi dorinţa de a cunoaşte pe viu frumuseţea unică a acestor meleaguri, oamenii prietenoşi, ospitalieri şi farmecul unei comune primitoare.
Cu stimă, Tamaș Bernadin
Așezarea geografică
Comuna Gioseni este situată în partea estică a României, în zona centrală a Moldovei, pe malul stâng al râului Siret, în judeţul Bacău, la aproximativ 20 km depărtare, spre sud-est de Municipiul Bacău
Este compusă dintr-un singur sat, cu acelaşi nume, care se întinde pe o suprafaţă de 3407, 31 ha. Este situată geografic în regiunea şesului format de cursul râului Siret şi afluenţii pe care îi primeşte, pe o terasă inferioară de pe malul stâng al râului şi pe costişele din zonă (dealurile Răcea şi Clopoţei).
În vecinătatea comunei Gioseni se află comuna Tamaşi în partea de nord, râul Siret în partea sudică, comuna Horgeşti, în partea estică şi râul Siret, dincolo de care se află comunele Cleja şi Faraoani în partea vestică. Între aceste limite comuna are o suprafaţă de 34 km pătraţi.
Comuna Gioseni este strabătută de drumul judeţean 252 B, casele însoţindu-l pe direcţia nord-sud pe o distanţă de cinci kilometri; drumul acesta este cel care face legătura între comuna Gioseni si comuna Horgeşti, în partea de sud-est, şi cu comuna Tamaşi în partea de nord.
Condiţiile naturale din perimetrul comunei Gioseni sunt cele caracteristice Culoarului Siretului, cu particularităţi determinate de aşezarea geografică într-o zonă de dealuri, de câmpii joase (subsidente) şi lunci.
Scurt istoric
La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna făcea parte din plasa Siretul de Jos a județul Bacău și avea în compunere satele Gioseni, Otești, Bâzga, Horgești și Răcea, având în total 2636 de locuitori.
În comună funcționau două școli mixte (una la Gioseni din 1866 și una la Horgești din 1890) cu 50 de elevi, două biserici ortodoxe în satele Gioseni și Horgești și două catolice în aceleași două sate, o moară cu aburi, două mori de apă și o fabrică de spirt, iar principalii proprietari de pământ erau fiica lui Ion Strat, pe nume Alisa D. Lecca, Profira Strat și Ioan Gh. Lecca.
Anuarul Socec din 1925 o consemnează în plasa Siret a aceluiași județ, având 2904 locuitori în satele Chetrișu, Fântâneanu, Gioseni, Racova și Tamași.
În 1950, comuna a trecut la raionul Bacău din regiunea Bacău; în timp, reședința s-a mutat la Tamași, și a luat numele de Tamași, nume sub care a revenit în 1968 la județul Bacău, reînființat.Comuna Gioseni a fost reînființată în anul 2005, prin desprinderea satului Gioseni din comuna Tamași. (prin Legea nr. 67 din 23 martie 2005).
Personalități:
Dimitrie I. Leca (1864 - 1907) a fost primar al comunei în 1898, 1899 și 1900 iar în 1904 a ajuns prefectul județului Bacau. În 1907 a fost ambasadorul României la Viena, unde a și murit, fiind adus într-un sicriu din plumb și îngropat în cimitirul din Gioseni.
Petre Giurgea - Negrilești (1869 - 1939) a fost prefectul județului Bacău în 1928
Ion Strat (1836 -1879), doctor în științe juridice, diplomat, primul rector al Universității din Iași este înmormântat în cimitirul ortodox din Gioseni, școala din comună purtându-i astăzi numele.
Activitati economice si specifice zonei
Meseriași în construcții civile și industriale
Cultivarea cerealelor și legumelor
Comerț și alimentație publică
Zootehnie
Firme reprezentative:
SC Oldrincop SRL
SC Tampexim SRL
SC Benferyani SRL
SC Iulian SRL
SC Terra Sun Andreea's SRL
SC Bontu Mon SRL
Evenimente
Ziua comunei - prima duminica din august
Hramul bisericii catolice 24 iunie
Hramul Manastirii Romano-Catolică "Carol Borromeu" - 4 noiembrie
Obiective turistice
Parohia Romano-Catolică Gioseni
Prezența credincioșilor romano-catolici din Gioseni are o vechime mare în negura istoriei. Ei au un trecut frământat, cunoscându-se de prin secolul al XV-lea apariția lor în aceste ținuturi, când au format o comunitate compactă cu emigranți transilvăneni sosiți de peste Carpați în ținuturile și satele Moldovei. Monedele găsite aici, prima biserică ce datează din timpul lui Ștefan cel Mare, cât și cimitirul din curtea Mănăstirii Sfântul Carol Borromeu reprezintă vestigii ce atestă stabilirea catolicilor pe aceste meleaguri. Asistența religioasă s-a facut la parohia Faraoani până în 1850. Ulterior, comunitatea a fost repartizată la parohia nou înființată-Văleni.
Biserica Romano-Catolică "Sfântul Ioan Botezatorul"
Între anii 1840-1850 s-a construit o capelă în centrul satului și un cimitir în jurul acesteia. Acest lacăș a fost însă provizoriu, pentru că, între anii 1855-1864 a fost construită pe un deal în afara satului, biserica veche "Sfântul Ioan Botezătorul" cu dimensiunile de 25 mX10M. Pictura a fost realizata de pictorul Skaia în anul 1869. Biserica a fost dotată cu o orgă clasică "Colonvitz" în anul 1877. În timpul cutremurului din anul 1940 turnul bisericii a fost dărâmat iar la 4 martie, în urma altui cutremur, biserica a suferit daune importante, devenind impracticabilă și foarte periculoasă pentru celebrările liturgice.
În anul 1977 au început lucrările pentru biserica nouă cu hramul "Sfântul Ioan Botezătorul", cea pe care o știm și astăzi. Lucrările bisericii s-au finalizat în anul 1983, iar sfințirea lacășului a avut loc în ajunul sărbătorii "Sfântul Ioan Botezătorul", în anul 1991, participând la consacrare Episcopul Petru Gherghel, Episcopul Ioan Robu și Nuntiul apostolic de atunci, John Bucovski. În ziua de 24 iunie se serbează hramul acestei biserici, fiind o zi însemnată pentru comunitatea romano-catolică din comună, această sărbătoare fiind păstrată și transmisă din generație în generație.
Mănăstirea Romano-Catolică "Carol Borromeu"
Este localizată în partea de sud a comunei, fiind o construcție impunătoare.
Hramul este sărbătorit pe data de 4 noiembrie
Biserica ortodoxa "Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril"
În anul 1990, lângă biserica veche s-a construit o biserică nouă cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril. Această biserică a fost dotată cu centrală termică proprie
Lacul de acumulare
Facilități oferite investitorilor
Asigurarea forţei de muncă
Concesionare de teren
Servicii (apă, canalizare)
Legăturile zonelor rezidenţiale din localităţile componente ale comunei cu drumul judeţean.
Oportunități:
Comuna Gioseni are sistem de apă și canalizare
Comuna este traversată de DJ 252 B
Zonă turistică Coada Lacului de acumulare Racăciuni
Proiecte de investiții
Modernizare drumuri de interes local
Inființare și dotare grădiniță cu program normal
Stare Proiect:
Extindere rețea electrică LEA 0,4 V
Îmbunătățirea condiților de agrement prin modernizarea parcului comunal Gioseni județul Bacău