Primăria Domneşti

48690 Vizualizări
Tip: Comuna
...

Persoane din instituție

Primar: Ioan Adrian Ghiță
Viceprimar: Costel Ștefan
Secretar General: Ramona Maria Niculae
Contabil: Cornelia Șerban
Șef serviciu achiziții publice investiții: Violeta Babă Violeta
Coordonator Proiecte și Presă: Doina Maria Scripa

imagine primar

Cuvântul primarului

Cu responsabilitate, ambiție, atașament și multă încredere în idealurile și visele nostre, vă invit să parcurgeți '' Mica poveste'' a Comunei Domnești din '' Marea Carte'' românească a primăriilor. Veți găsi pe meleagurile noastre o luma nouă, plină de realizări prezente și de perspective care vă așteaptă. Suntem aici, mereu la dispoziția dumneavoastră, într-un climat plăcut, modern și constructiv

Numele localităților aflate în administrație

Domnești, Țegheș

Așezarea geografică

Cu o altitudine de 85 - 92 m față de nivelul mării, Comuna Domnești este amplasată în zona Câmpiei Române (Câmpia Vlasiei) în interfluviul Argeş Sabar Ciorogârla, Spațiul hidrografic Argeş - Vedea.
Se află situată în vestul Județului Ilfov, fiind parte din regiunea Bucureşti - Ilfov, adiacentă Județului Giurgiu la vest şi Municipiului Bucureşti la est.
​Comuna are acces direct la căi de comunicaţie foarte importante: A1/ E81, şi inelul de centură al Municipiului Bucureşti. Toate accesate recent prin Pasajul suprateran ultramodern Domnesti.
Este străbătută de două căi județene importante DJ602 Centura Bucureşti Domneşti aflat în continuarea Bulevardului Prelungirea Ghencea, la 15 km de centrul capitalei şi DJ401A ce leaga localitatea Vidra de Ciorogărla).
Ceilalti vecini ai comunei sunt: comuna Chiajna, comuna Clinceni, oras Bragadiru, comunele Buturugeni și Grădinari și comuna Ciorogărla.
Principalele forme de relief sunt lunca interfluviilor si câmpia propriu-zisă, intersectata de văi seci, alcătuind un relief depresionar cu terase care reprezintă spații favorabile dezvoltării activităților agricole și aşezărilor umane.
Vegetaţia zonei aparţine tipului de silvostepă, fauna și flora fiind bogate și variate, mai ales în zona Pădurii Tegheş, unde trăiesc animale sălbatice de talie medie şi numeroase specii de păsări.
​Zona verde de păduri este de 130 ha, plasând comuna Domneşti între cele 11 unitați administrativ-teritoriale ce au o pondere a teritoriului acoperit de păduri de pănă la 5%.

  • Suprafață: 3742 ha
  • Intravilan: 2434 ha
  • Extravilan: 1308 ha
  • Populație: 12861
  • Gospodării: 6396
  • Nr. grădinițe: 2
  • Nr. școli: 1
  • Cum se ajunge in localitate

    Comuna are acces direct la căi de comunicaţie foarte importante: A1/ E81, şi inelul de centură al Municipiului Bucureşti. Toate accesate recent prin Pasajul suprateran ultramodern Domnesti.
    ​Este străbătută de două căi județene importante DJ602 Centura Bucureşti Domneşti aflat în continuarea Bulevardului Prelungirea Ghencea, la 15 km de centrul capitalei şi DJ401A ce leaga localitatea Vidra de Ciorogărla).
    Comuna Domnești este înfrățită cu: Comuna Ruseștii Noi. Raion Ialoveni, Republica Moldova, din data de 1 Decembrie 2017.
    Comuna Domnești este înfrățită cu: Comuna Rusestii Noi, Raion Ialoveni, Republica Moldova, din data de 1 Decembrie 2017

    Activitati economice si specifice zonei

    Specifice zonei, dar în prezent cu o pondere mai mică, sunt agricultura, zootehnia şi micile servicii
    ​În ultimii cinci ani, autoritațile locale, prin eforturile de aliniere la standardele moderne şi găsirea de soluții rapide de dezvoltare, au reuşit să acopere cea mai mare parte din cerințele sutelor de cetățeni care au investit în proiecte imobiliare.

    Evenimente

    Identitatea comunei, dezvoltarea spiritual-religioasă a locuitorilor, formarea unui viitor cetățean complex din punct de vedere cultural şi social-educaţional, constituie o preocupare constantă, concretizată anual prin proiecte punctuale sau pe termen lung, cu caracter anual, din care amintim: Obiceiuri vechi din Vatra Satului, Lumea artelor la sat (şcoli de coregrafie si artă teatrală si de papusi), cursuri de Robotica, Generația de Aur - 50 de ani de casatorie, Bisericile satelor noastre, Tineretul domnestean descoperă România, Bisericile satului nostru - hramuri, Ziua Naționala a României, Parteneriat cultural, etnofolcloric, religios și educațional cu Republica Moldova/ Comuna Ruseştii Noi, Raionul Ialoveni în cadrul Tratatului de infrățire semnat în 2017, localitate pe care o susținem cu donații, financiar la extinderea școlilor şi grădinițelor.

    Specific zonal

    În ultimii ani, frumusețea mediului natural, lipsa poluării întrucat în zonă nu a pătruns industria, poziţia deosebită, apropierea de marile zone comerciale (circa 2-3 km.) Centrul Comercial Militari, Hornbach, Metro, Carrefour, Kika, Mobexpert etc, accesul direct la capitală, prețurile atractive, asigurarea utilităților şi dezvoltarea infrastructurii au generat o adevarată explozie imobiliară bazată pe migrația locuitorilor şi a unor firme dinspre Bucureşti spre comuna Domneşti.
    Pe teritoriul comunei, cu puncte de lucru se afla: Transelectrica Bucuresti, Linde Gaz, Far Est Import - Export SRR, P3 Bucharest Delta SA, RMS Conference & Events Center, Fashion House Management SR. - In trim. IV 2022 s-a finalizat şi dat în folosinta Pasajul suprateran, lucrare grandioasa din perimetrul centurii Bucuresti, care permite o legatura rapidă între comuna Domnești, Capitala şi Austostrazile Al si A2
    În ultimii doi ani s-au construit și s-au lansat firme de comerț cu amănuntul: Pepco, Profi, Lidl, Mega Image, Microcomplex comercial și s-a extins lanțul de farmacii (6) și de mici magazine de tip familial.
    ​Producatori locali cca. 135 persoane

    Obiective turistice

    Sunt consolidate infrastructurile, transportul, comunicațiile, se dezvoltă rețele comerciale, se promovează micul turism ce are ca obiectiv pădurile limitrofe, Biserica Sf. Parascheva - monument de patrimoniu sau situl Curtea Domnească-Ciorogârleanu-Ipsilanti care este în curs de restaurare

    Facilități oferite investitorilor

    Pentru investitori există facilități si oportunități finalizate:
    - o atitudine deschisă, prietenoasă a autoritaților
    - nivel scăzut al taxelor și impozitelor locale
    - creşterea interesului pentru programe de dezvoltare economică
    - acces la căi de comunicaţii: rutiere, feroviare, extindere iluminat public pe 13 străzi
    - modernizare sistem rutier
    - semnalizare rutieră pe 6 artere, STB, maxi-taxi
    - infrastructură medicală (cabinete medicale individuale, farmacii), educaţionala (şcoala şi gradinițe ultramoderne, ), baza şi clubul sportiv „Vointa Domnesti", Cămin cultural în Teghes, Clădire dispensar modern, Poșta modernă în clădire nouă
    - parc de recreere în sat Tegheș
    - Centru Operativ pentru situații de Urgența (Pompieri și SMURD)

    Proiecte de investiții

    Principalele obiective/proiecte de investiții 2024 2028, aflate la stadiul de aprobare, derulare, sunt structurate pe căteva domenii prioritare:
    Extindere de gaze naturale
    Modernizare sistem rutier, amenajare trotuare, construire imobil locuințe sociale, amenajare spații verzi
    Centru multifuncțional
    Casa de căsătorii
    Reabilitare și extindere Cămin cultural din sat Domnești
    Construire şcoala, creșă, sală sport și parc în sat Teghes
    Stații reîncărcare auto
    Construire clădire birouri și spații comerciale
    Extindere sistem supreveghere video
    Restaurare și punere în valoare în circuitul cultural-turistic al Ansamblului curții boierești Ciorogarleanu Ipsilanti din sec.XVII ce, la finalizare, va adăposti un sediu cultural și un muzeu
    Centru de asistență medicală comunitara în regim permanent, reabilitare şi extindere poduri, stații de reîncărcare electrică, extindere rețea de joasă tensiune, dotarea modernă a instituțiilor de învățământ, elaborare în format GIS a documentatților de Amenajare a teritoriului și de planificare urbană
    Noi rețele de alimentare cu apă potabilă şi canalizare menajeră, canalizare pluvială
    Prioritizăm 4 proiecte prin Programul Național de investiții Anghel Saligny şi 4 proiecte finanțate prin PNRR.
    Cel mai amplu proiect este construirea Spațiului Multifunctional, care se va dezvolta ca o consecință a faptului ca localitatea noastră nu are un mare potențial turistic și care va avea zonă de agrement, relaxare,, spațiu de manifestari, spectacole., iar prin dezvoltarea continuă a infrastructurii utilităților și drumurilor, vom oferi o susținere viabilă mediului de afaceri

    PRIMĂRIA DOMNEŞTI în Ediția tipărită Ghidul Primăriilor

    Descriere poză

    Afaceri Locale