Primăria Cumpăna

41565 Vizualizări
Tip: Comuna
...

Persoane din instituție

Primar: ec. Mariana Gâju
Viceprimar: Florin Neagu
Secretar General : jr. Sorin Daniel Nicolae
​Contabil sef: Olivia Claudia Șandru

imagine primar

Cuvântul primarului

Misiunea noastră este de a asigura un management performant, corect și echilibrat din punct de vedere al decizilor, pentru a oferi permisele unor dezvoltări durabile și pe termen lung.
Strategia de dezvoltare a comunei Cumpăna pentru următorii ani cuprinde măsuri pentru crearea de noi locuri de muncă și sprijinirea investițiilor, dezvoltarea educației și protecției sociale, dezvoltarea infrastructurii utilitare

Așezarea geografică

Comuna Cumpăna este aşezată între Dunăre şi Mare, ca un uriaş debarcader bătut de vânturile şi valurile Mării Negre. Comuna Cumpăna este o aşezare rurală situată în zona de centru-sud a judeţului Constanţa la circa 5,00 km faţă de Municipiul Constanţa, se învecinează pe latura de sud-est cu localitatea Agigea, pe latura de nord est cu Municipiul Constanţa, pe latura de nord vest cu localitatea Valu lui Traian şi pe latura de sud are Canalul Dunăre-Marea-Neagră.
Căi de acces:
- Aeroport: 15 km aeroport Mihail Kogălniceanu – Județul Constanța
- Gara de tren: 6 km gara Agigea
- Drumuri auto: 5 km orașul Constanța
- Port: 10 km – portul Constanța; 5 km – Agigea Sud
Datorită construcţiei Canalului Dunăre-Marea Neagră, localitatea Cumpăna a pierdut o importantă cale de comunicare cu partea de sud a judeţului Constanţa, legătura rutieră cu partea de sud deviindu-se prin localitatea Agigea.
Legat de originea şi apariţia satului Cumpăna, există izvoarelele care demonstrează cu prisosinţă existenţa unei zone locuite străvechi pe acest teritoriu, fiind situat în vecinătatea Cetăţii Tomis
Ca zonă, Cumpăna a fost importantă, fapt demonstrat de "cadranul solar" în forma unui cap de taur, cu diviziunile pentru timp trasate între coarne, descoperit în primăvara anulului 1960 în curtea unui cetăţean din sat. Descoperirea "cadranului solar", în anul 1960 atestă existenţa localităţii din secolul al III-lea, era noastră
Teritoriul comunei Cumpăna face parte din subunitatea tectonică Dobrogea de Sud, şi a fost recunoscută oficial în anul 1870 sub numele de Hasi-dülüc, iar în anul 1929 va căpăta numele de Cumpăna
Până în anul 1979 comuna Cumpăna era formată din două sate, respectiv Straja şi Cumpăna
Prin construirea Canalului Dunăre Marea Neagră, satul Straja, din vestul comunei a fost dezafectat iar populaţia strămutată în satul Cumpăna, în blocuri construite în acest scop.
Cu prilejul diferitelor săpături efectuate de localnici, pentru construcții de canalizare sau de gaze au apărut o serie de obiecte: vase ceramice, opaițe greco-romane, amfore grecești, capiteluri romano-bizantine, toate fiind argumentate ale continuității vieții culturale și spiritual în aceste locuri. Acestea sunt păstrate la Muzeul de Istorie și Arheologie din Constanța. Comuna Cumpăna este membră din anul 2007 a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Zona, Metropolitană Constanța.
Unități de învățământ:
Grădinițe : 3 cu program prelungit : ’’Sfanta Maria’’ , ’’ Florilor”, “ Paradisul Copiilor”
Școli: Campus Școlar Cumpăna - Liceul Tehnologic "Nicolae Dumitrescu" Cumpăna
Centru de tip After School
Centru socio-educative în comunele Cumpana (județul Constanța), Vinatori-Neamț ( județul Neamț) și Prundeni (județul Vâlcea) , finanțat prin programul FRDS RO10. Acțiunile realizate de cei 4 parteneri vizează îmbunătățirea situației unui număr de 238 copii aflați în situație de risc, din care 28 copii de etnie romă, respectiv copiii ai căror parinți sunt plecați la muncă în străinatate
Creșa “ Raza de Soare “
2 Săli de Sport, care oferă bază materială necesară desfășurării activităților sportive din cadrul Asociației Sportive "Victoria" Cumpăna, organizată de competiții județene, religionale și naționale.
1 Sală de Sport în cadrul Campusului Școlar
Complex Sportiv " Centenarul 2018", comuna Cumpăna, judeţul Constanţa
Casa de Cultură Cumpăna
Școala de Balet "Nicolae Spirescu", prima școală de balet din mediu rural
Școala de Dans Sportiv "Laura Bogorodea"
Școala de dansuri populare
Cantina socială
construită în parteneriat cu ONG World Vision și Asociația pentru Dezvoltare Comunitară Cumpăna, care asigură condiții pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor din comunitate
Centrul Multifuncțional de Asistență Socio-Medicală Cumpăna
Canalul Dunăre - Marea Neagră

  • Suprafață: 5873 ha
  • Intravilan: 1538 ha
  • Extravilan: 3526 ha
  • Populație: 18450
  • Gospodării: 4500
  • Nr. locuințe: 6500
  • Cum se ajunge in localitate

    Căi de acces:
    Drumuri auto: DN 39 E Constanța - Cumpăna este traversată de Autostrada A2, București - Constanța
    Gara de tren: 5 km gara Constanța
    Port: 10 km – portul Constanța; 5 km Agigea Sud
    ​Aeroport: 40 km aeroportul Mihail Kogălniceanu - județul Constanța

    Activitati economice si specifice zonei

    Cultura cerealelor și legumelor
    Pomicultură
    Floricultură
    Creșterea animalelor
    Apicultură
    Activități de mică industrie
    Comerț
    Agroturism

     

    Evenimente

    "Fiecare loc de pe pământ are o poveste a lui, dar trebuie să tragi bine cu urechea ca s-o auzi și trebuie și un gram de iubire ca să o înțelegi." (Nicolae Iorga)
    Renovarea şi dotarea Căminului Cultural au fost deosebit de importante deoarece activitatea culturală se desfăşoară în decursul unui an după un program stabilit şi aprobat la nivel judeţean, organizăm spectacole cu diferite teme (muzică, teatru, poezie pentru copii), festivaluri de folclor cu participare naţională şi internaţională, festivaluri de muzică ușoară. Enumerăm câteva dintre cele mai importante:
    - Ziua Culturii Naţionale - „Luceafărul Poeziei Noastre” , Unirea Principatelor Române, Dragobetele – „Sărbătoarea iubirii la români”, Ziua Internaţională a Femeii, Unirea Basarabiei cu România, Ziua Asistenţei Sociale, Târgul „EXPOAGROUTIL” – în cadrul târgului sunt promovate imaginea comunei, meseriile şi societăţile din localitate, Sărbătoarea de Florii – botezuri sociale, „Fă-le o bucurie” – Campanie locală de strângere de alimente pentru familiile defavorizate, Ziua Veteranilor de Război, Serbare câmpenească – „Ziua Internaţională a Muncii”, Ziua Europei – ’’Acum sunt în Europa’’, Ziua Eroilor, Ziua Internaţională a Familiei, Festivalul Naţional de Folclor pentru Tineri Interpreţi ’’Dor de Cânt Românesc’’, Ziua Internaţională a Copilului, Cupa „1 Iunie”, Ziua Învăţătorului , Festivitati de inchidere an scolar, Spectacol final stagiune balet Şcoala „Nicolae Spirescu”, Convieţuire Interetnică pe Plaiuri Dobrogene. KUREŞ – lupte tradiţionale tătăreşti, Ziua Drapelului Naţional al României, Ziua Universală a Iei Româneşti, Ziua Imnului Naţional al României, Hramul Bisericii „Sf. Maria”, botezuri sociale, Ziua Limbii Române, Deschiderea anului şcolar 2022 – 2023, Sărbătoarea Tradiţiilor şi Meşteşugurilor Dobrogene, Festivalul Internaţional „Rodul Pământului”- la Cumpăna”, Ziua Satului Românesc, Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice în Cumpăna, Ziua Mondială a Educației, Hramul Bisericii „Sf. Cuv. Parascheva”, botezuri sociale, Ziua Dobrogei, Zilele Dobrogei - Târgul „Dobrogea, festival de obiceiuri și tradiții”, Ziua Internaţională pentru eliminarea violenţei a supra femeilor, Ziua Bucovinei, 1 Decembrie - „Ziua Naţională a României”, Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi , - Activități cu ocazia Crăciunului, - Colinde şi dansuri tradiţionale - spectacol specific datinilor de iarnă, - "Vine Moş Crăciun!" - campanie de Crăciun pentru bătrâni, persoane cu dizabilităţi şi persoane defavorizate.
    Cu mesajul CUMPĂNA, TRECUT, PREZENT ŞI VIITOR am participat la concursul iniţiat de către Asociaţia Cele mai frumoase sate din România sub denumirea SATUL CULTURAL AL ROMÂNIEI 2015. Comuna Cumpăna are calitatea de membru fondator în această asociaţie.
    Mulţi dintre noi ne dorim a schimba trecutul ... să facem să treacă mai repede prezentul şi să deschidem uşa viitorului. Cele trei timpuri, aşa cum le percepem noi, ne sunt tare dragi, pentru că am învăţat că fiecare timp are rolul lui. Modul în care parcurgem acest drum este definit de valorile pe care ni le asumăm.  Abordăm cu deschidere conexiunile dintre cultură şi societate şi provocările evoluţiei acestor conexiuni pe termen lung.
    Integrăm în aceste procese inovaţia şi tradiţia, susţinem valorile locale şi considerăm că prin aceasta, şi prin conexiunile internaţionale pe care le creăm, contribuim la consolidarea vocaţiei europene a comunei noastre. 
    Comuna Cumpăna este inclusă şi recunoscută pe plan internaţional prin apartenenţa la diferite asociaţii şi instituţii naţionale şi internaţionale, legături stabilite în timp datorită interesului demonstrat atât de toţi cetăţenii comunei, cât mai ales de preocuparea în organizarea şi dezvoltarea comunei de către Administraţia Publică Locală pentru respectarea principiului egalităţii de şanse pentru cetăţenii din mediul rural cu cei din mediul urban. Stabilirea relaţiilor de infrăţire, de parteneriat între locălitaţile cu care comuna Cumpăna are încheiate acorduri de înfrăţire contribuie la dezvoltarea de legături multilaterale, la mai buna cunoaştere reciprocă şi la instaurarea unor sentimente de prietenie şi respect reciproc, de colaborare economică, culturală, mediu, sănătate, educaţie, turism cultural internaţional

    Specific zonal

    În comuna Cumpăna îşi desfăşoară activitatea un numar de 250 unităţi comerciale sau întreprinderi familiale, având ca obiect de activitate: comerţ cu amănuntul, alimentaţie publică, unităţi producţie - prestări servicii procesare carne, procesare lapte, abatoare pentru sacrificare şi prelucrare carne, unităţi de panificaţie şi morărit, tipografie, tâmplarie lemn si pvc, staţie de colectare selectivă a deşeurilor menajere, unitati - materiale de construcţii, societăţi agricole, etc.

    Obiective turistice

    Edificii de cult
    - Biserica cu hramul Adormirea Maicii Domnului s-a clădit între anii 1924-1928 de către locuitorii parohiei Cumpăna şi s-a sfinţit în anul 1937 de către P.S.S. Episcopul Gherontie al Tomisului. Între anii 1965-1967 cu binecuvântarea P.S.S. Episcopul Chesarie al Dunării de Jos, cu osteneala P.C. Preot Alexandru Dumitrescu, cu contribuţia bunilor enoriaşi şi cu ajutorul sfintei Episcopii s-a pictat în stil bizantin, tehnică "Tempera" această sfântă biserică de către P.C. Preot Constantin Lembrau din Constanţa.
    - Biserica cu hramul "Cuvioasa Parascheva"
    Lucrările de construcţie propriu-zisă au fost începute la 1 martie 1997 sub îndrumarea P.C.Pr. Ion Mihai şi supervizate de dl. Inginer Laurenţiu Mihăileanu, din partea Centrului Eparhial Tomis. 
    Planul de construcţie a bisericii respectă tipologia bizantină având formă de cruce cu o turlă mare ce se deschide peste naos şi două turle mici deasupra intrării dispuse simetric faţă de axa central-longitudinală, fiind împodobită cu un pridvor susţinut de şase coloane.
    Slujba de târnosire a avut loc la 14 oct. 2001 cu ocazia hramului bisericii, fiind oficiatăde vrednicul întru pomenire Î.P.S. Lucian, Arhiepiscopul Tomisului, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi. Începând cu luna septembrie a anului 2002, o echipă de pictori condusă de dl. Ovidiu Prandea din Slatina au început lucrările de împododobire a bisericii cu pictură din nou în stil bizantin, în tehnică "al fresco" după un plan aprobat de Comisia de Pictură Religioasă a Patrarhiei Române de la Bucureşti.
    - O geamie musulmană
    - O biserică de confesiune penticostala "BETANIA"
    - Muzeul Satului, este găzduit la Clubul Vârstnicilor, este un "UN ARC PESTE TIMP". 
    Primele obiecte ale muzeului nostru au fost achiziţionate începând cu anul 2002, iar în anul 2003 acesta a luat cu adevărat fiinţă. Obiectele muzeului sunt vechi şi originale, locuitorii Cumpenei, fie ei tineri, fie vârstnici, donându-le cu mare dragoste, chiar dacă ele le aminteau de moşii şi strămoşii lor. Sala muzeului este amenajată ca o casă ţărănească tradiţională, cu bucătărie, odaia bună sau de la drum, odaia de dormit, în care se prezintă autentice costume populare. De asemenea, există o ladă de zestre veche de un secol (mai exact din anul 1912).
    Muzeul are în componenţa sa, pe peretele de răsărit, un loc de reculegere şi de rugăciune, pe care, sub o maramă cusută manual în culori tradiţionale, se află 4 icoane vechi şi o candelă de argint.
    În viitor Muzeul Satului se va muta într-un loc special amenajat. 
    Satul este creatorul și păstrătorul culturii populare. "Veșnicia s-a născut la sat", iar Muzeul Satului o conservă şi o face cadou generaţiilor ce vor urma şi vor dori să ştie din ce neam se trag.
    - TROIŢA. În anul 2007 s-a ridicat această troita pentru ocrotirea localităţii. Mesajul transmis este să nu-l uităm pe Dumnezeu, să fim mai smeriţi şi mai pioşi şi aşa vom avea parte de mai multă linişte, bogăţie sufletească şi gânduri bune.
    - Monumentul Eroilor din Primul Război Mondial. Monument ridicat în 1919, în amintirea militarilor din această comună căzuţi pentru patrie în campania 1916-1918. 
    Monumentul a fost ridicat prin grija unui comitet format din autorităţile comunale - Alecu Trandafir (primarul localităţii şi preşedintele comitetului), Alexandru Dumitrescu (învăţător), Panait N. Lae (şef post jandarmi) şi Cristiu Melide ( notar). 
    - Monumentul Eroilor din Al Doilea Război Mondial.
    Monumentul a fost construit din inţiativa domnului Ştefan Trandafir, fiind inaugurat la 23 august 1975. Este construit din piatră, cu două plăci de marmură. Pe o placă sunt imortalizate numele celor 23 eroi care s-au jertfit pentru România pe teritoriul URSS, Ungariei şi Cehoslovaciei în perioada 1941-1945.
    Conţinutul celei de a doua plăci este următorul: "Pentru România şi comuna Cumpăna ne-am jertfit. Spuneţi generaţiilor voastre-glorioşi am ştiut să murim apărându-ne ţara şi neamul".
    - Monumentul Veteranilor de Război este situat în parcul central al localităţii. Este de menţionat faptul că localitatea Cumpăna este singura din Dobrogea, care are un astfel de monument, acesta fiind ridicat cu fondurile asigurate de fiica unui veteran de război din localitate.
    - Memorialul Eroilor, Comuna Cumpăna, județul Constanța, inaugurat în data de 1 decembrie 201, cu ocazia sărbătorii Centeranului Marii Uniri

    Facilități oferite investitorilor

    - Disponibilitatea autorităţilor locale pentru parteneriatul public – privat; 
    - Concesionarea unor suprafeţe de teren în vederea desfăşurării unor activităţi de mică industrie, prestari servicii la preţuri avantajoase; 
    - Taxe și impozite reduse;
    - Scutirea de la plata impozitelor o perioadă de 2 ani, până la edificarea investiției
    - Poziție geografică avantajoasă în sudul litoralului pentru investiții în agroturism, construcție bază de agrement pentru copii și tineri, parc de distracții cu teren de golf.
    - Potenţial ridicat de resurse umane (tineri cu studii medii şi superioare) 
    - Forţă de muncă disponibilă 
    - Cadru social favorabil 
    - Existenţa unui serviciu de salubritate la nivelul comunei 
    - Reţea de drumuri asfaltate şi pietruite în proporție de 60 %. 
    - Poluare scăzută
    Un loc minunat aflat la sudul oraşului Constanţa, care merită şi trebuie modernizat, astfel încât nivelul de trai să atingă cerinţele locuitorilor.
    Localități înfrățite:
    Puhăceni - Raionul Anenii Noi, Republica Moldova, Dobrichka - Republica Bulgaria, Meliki - Grecia, Edremit - Turcia, Budești - Municipiul Chișinău, Republica Moldova, Beer Tuiva - Israel, Strășeni - Raionul cantemir, republica Moldova, municipiul Jekabpils - Letonia, Shanghai, Districtul Fengxian, orașul Zhuanghang - China, Prundeni, județul Vâlcea, Vânători - neamț, Cricova, republica Moldova, mahala, Regiunea Cernăuți, Ucraina, Cazangic, Raionul Leova, Republica Moldova    

    Proiecte de investiții

    INFRASTRUCTURĂ
    Alimentarea cu apă - 74 km
    Canalizare – 64 km
    Gaze naturale– 62,75 km
    Telecomunicații – fibră optică – 100 km
    Drumuri – Asfaltate - 68 km- Neasfaltate – 14 km Străzi – 185
    PROIECTE FINALIZATE:
    Construcţie creşă în comuna Cumpăna, județul Constanţa
    Echipament și rețea internet wirelless (rețea acoperire wirelles 5 ghz-2.4 ghz) în comuna Cumpăna
    Extindere rețea apă și canalizare
    Eficientizare sistem de colectare selectivă
    Construcție grădiniță cu program prelungit
    Dotare Cămin cultural : dotarea sălii de evenimente și spectacole cu sisteme profesionale de lumini și sonorizare; generator de curent electric, achiziționarea de costume populare, dotarea și amenajarea bibliotecii comunale într-o notă foarte eficientă și modernă,atractivă atât pentru copii cât și pentru tineri și adolescenți (mobilier, dotari IT, dotari oficiu)
    Modernizare sistem de iluminat public stradal în comuna Cumpăna
    Modernizare infrastructură rutieră de interes local prin amenajare trotuare, comuna Cumpăna
    Construcție stație peco în comuna Cumpăna
    Montare Panouri Fonoabsorbante
    Modernizare Drumuri 7,2km
    Dotarea cu Mobilier, Materiale didactice şi Echipamente Digitale a unitatilor de învăţământ preuniversitar din Comuna Cumpăna, Județul Constanţa
    PROIECTE DE INVESTIȚII ÎN IMPLEMENTARE:
    Locuinţe pentru Tineri 64 U.L. în Comuna Cumpăna, Judeţul Constanţa
    Modernizare Grădiniţa cu Program Prelungit Sfânta Maria, Comuna Cumpăna, Judeţul Constanţa
    Construcţie Centru Civic, Comuna Cumpăna, Judeţul Constanţa “Nod Rutier , comuna Cumpăna A4 (Km16+700) – DN39E”
    Extinderea părții carosabile, canalizare pluvială, iluminat public şi amenajare pistă bicicliști, în limita amplasamentului, pe drumul DN 39E.
    ​Creșterea Eficienţei Energetice la Liceul Tehnologic “ Nicolae Dumitrescu Cumpăna
    Asigurarea Infrastructurii TIC (Sisteme Inteligente De Management Local) la nivelul Comunei Cumpăna
    Reabilitare, modernizare, extindere şi dotare “ Centru Cultural de Tineret” , Comuna Cumpăna
    Montarea a 5 stații de pompare apă uzată şi a conductelor de refulare Cumpăna şi DN 39 E
    Servicii de catering pentru acordarea unui suport alimentar tip “masă caldă în regim de catering” elevilor Liceului Tehnologic “Nicolae Dumitrescu” Cumpăna judeţul Constanţa
    Administrația publică mai aproape de cetăţeni
    Eficientizare servicii publice în Comuna Cumpăna, judeţul Constanţa
    PROIECTE PROPUSE ȘI ÎNAINTATE ÎN VEDEREA FINANȚĂRII PENTRU PERIOADA 2024 -2028
    Renovare energetica moderată a clădirilor rezidenţiale multifamiliale
    Cămin rezidenţial de bătrâni
    Bazin de înot
    Modernizare trotuare în comuna Cumpăna - 96 km
    Extinderea rețelelor de alimentare cu apă şi canalizare menajeră în comuna Cumpăna, judeţul Constanţa
    Montarea a 5 stații de pompare apă uzată și conducta de refulare
    Înfiinţarea unei platforme comunale de depozitare a gunoiului de grajd în comuna Cumpăna, judeţul Constanţa
    Drumuri de exploataţie agricolă – 6,8 km” Drumuri comunale” ( aprox. 4 km)
    Centrală electrică fotovoltaică pentru consumul propriu de energie electrică în Comuna Cumpăna, Județul Constanța
    Consolidare, extindere, modernizare, clădire corp A – Liceul Tehnologic “ Nicolae Dumitrescu” Cumpăna
    Diversificarea serviciilor de educație timpurie în judeţul Constanţa”
    Dezvoltarea Mobilității Urbane Durabile (CTBUS)
    Realizare proiect pilot de aplicare a tehnologiilor inteligente – Cumpăna Smart Village, parc industrial și științific innovolution, pe o suprafață de 10 ha
    Construire parc de producție și prestări servicii, pe o suprafață de 20 ha, ca urmare a aderării comunei Cumpăna la asociația Cluster Medgreen
    Construire locuințe pentru specialiști ( medici, profesori), 32 de unități locative
    Construcție Muzeul satului și construcție Casa scriitorului
    Dezvoltare energetică neconvențională eoliană și solară
    Parc distracții cu teren de golf
    Construcție stație de compost
    ​Construire centru de informare turistică și pensiune agro – turistică în comuna Cumpăna

    PRIMĂRIA CUMPĂNA în Ediția tipărită Ghidul Primăriilor

    Descriere poză

    Afaceri Locale