Primăria Cristian
36014 Vizualizări
Persoane din instituție
Primar: Gicu Cojocaru
Viceprimar: Octavian Buta
Secretar General: Anca-Delia Necula
Contabil: Andrei Mălureanu

Cuvântul primarului
Cristianul, așezat de Dumnezeu la poalele munților și dealurilor , amintind prin denumire de Christos, a fost dăruit cu bogății naturale excepționale și oameni harnici, primitori și foarte hotărâți. Suntem o comună prosperă, aflată în plină dezvoltare și modernizare. Punem în prim plan bunăstarea concetățenilor noștri și ne dorim să devenim un exemplu de bune practici în ceea ce privește grija față de nevoile urbei, în strânsă legătură cu politicile naționale și europene, cu dezvoltarea durabilă și protecția mediului. Preocupați de aceste obiective , ne aplecăm atenția și asupra susținerii tuturor actorilor din zona culturii, educației, sportului și tineretului, organizații care prin aportul lor pot aduce plus valoare comunității. Credem într-un viitor modern, european și tot ceea facem este îndreptat spre o viață îndestulată a concetațenilor noștrii, spre împlinire materială, socială, culturală și spirituală
Așezarea geografică
Comuna Cristian este situată în partea de sud est a județului Brașov, amplasându-se de o parte și de alta a DN 73, drum ce face legătura cu capitala României, București, cu municipiul Pitești, și în partea nordică cu municipiul Cluj și Târgu Mureș. În zona limitrofă perimetrului localității, aceasta se învecinează în Nord cu orașul Ghimbav, la Vest cu comuna Vulcan, la Sud cu orașul Râșnov, iar Est cu municipiul Brașov de care o despart aproximativ 8 km. Localitatea totalizează o suprafață de 2.773 ha, din care dispune de o suprafață împădurită de 880 ha, iar din punct de vedere hidrografic este tranzitat de pârâul Ghimbășel .
Coordonate geografice :45,37,44 N și 25,29,00 E
Cum se ajunge in localitate
Cristianul are poziție destul de avantajoasă din punct de vedere al rețelelor de transport fiind așezat doar la 5 km distanță de Brașov pe drumul național DN 73 ,drum ce leagă Brașovul de Pitești și având acces la transportul feroviar prin calea ferată Brașov – Zărnești.
Viitorul arată și mai bine ținând cont de investițiile majore care se desfășoară actualmente la Aeroportul Ghimbav și la autostrada ce va lega Brașovul de București, aeroportul fiind în fază de dare în folosință iar autostrada , primului tronson Cristian-Râșnov este în exploatare.
Transportul de călători se desfășoară atât prin liniile de autobuze deservite în acest moment de RAT Bv , liniile 110 și 130 cât și pe calea ferată Brașov – Zărnești.
Activitati economice si specifice zonei
Industrie
Transport/depozitare
Comerț
Agricultură, silvicultură și pescuit
Firme reprezentative:
INA SCHAEFFLER Producție componente industria auto, constructoare de mașini și eoliană
TOTAL ROMÂNIA Producție lubrifianți și unsori
HUTCHINSON Producție produse și componente din cauciuc
TERWA ROMÂNIA Producție a pieselor metalice pentru: construcții și industria constructoare de mașini
ROM PAPER Producție șervețele de masă, prosoape pliate, hârtie igienică, prosoape cosmetice
ROLEM Producție automotive
VALAHIA APEX Producție schimbătoare de căldură pentru industrie
AATEQ Producția lagărelor , angrenajelor cutii de viteză și alte componente transmisie
Producători locali:
Ferma Stoian-oierit
Ferma Cojanu - oierit
Produse locale:
Produse lactate și produse carne oaie
Meșteșugari:
Radu Stroe ”Tata Fiarelor” meșteșugărit fierărie
Evenimente
Zilele Cristianului
Anotimpuri Culturale
Festivalul Luminii
Muzica Bracensis
Festival de Muzică Clasică Cristian
Serbările Crăciunului
Specific zonal
Biserica fortificată
Închinată Sfântului Nicolae și amplasată în centrul unei fortificații ovale, biserica evanghelică este exponențială pentru comunitatea săsească . Elementele de construcție și arhitectură conduc la ideea că vechea biserică romanică s-a construit în a doua jumătate a secolului XIII aparținând fazei cisterciene. Pledează pentru acesta portalul deschis pe fațada vestică a turnului și marea rozasă de deasupra. Edificiul se compune dintr-o bazilică cu trei nave, delimitate prin două rânduri de coloane. Bolțile sunt decorate cu elemente vegetale, deasupra arcadelor păstrându-se vechi citate din biblie, iar în cor sunt reprezentări simbolice ale evangheliștilor : mielul mistic, potirul cu spice de grâu și strugurii. Altarul e dominat de statuia lui Isus Christos binecuvântând ,tabloul fiind completat de figurile apostolilor Petru și Pavel din vitraliile ferestrelor , vitralii care înfățișează de asemenea și chipurile lui Martin Luther și Johannes Honterus corifeii reformei religioase.
Biserica ortodoxă
În anul 1795 se ridică Biserica Adormirea Maicii Domnului , o biserică construită după un plan simplu , alcătuită dintr-o singură navă, cu altar, naos , pronaos, cerdac și un podișor cu acces spre turn. Cu o structură de zidărie de cărămidă așezată pe o fundație de piatră, cu turn clopotniță în formă pătrată , biserica are incinta acoperită cu pardoseală , fără lespezi funerare. În pridvor , o pisanie în limba română cu caractere chirilice atestă fără echivoc finalizarea construcției. Picturile interioare inițiale au fost realizate de Nicolaie Zugravu și au fost realizate în tonuri de roșu ,galben și albastru pentru a sublinia poate ideea unității de neam , de limbă și credință.
Stejarii Seculari
Stejarii seculari ai Cristianului sunt, cu siguranță, ultimele mărturii ale unui întins codru ce străjuia semeț și demn acest loc încărcat de istorie. Codrul, populat cu fiare sălbatice sau năpăstuiți în căutarea rostului și a unui adăpost, era stăpânitorul absolut al meleagurilor din această zonă a Țării Bârsei. Exemplarele solitare ale stejarilor, pe care îi întâlnești în „Grădina lui Ion”, la „Fântâna Nişchii” sau pe „Dorobei” şi care se împuținează pe timp ce trece, depășesc vârsta de 400 de ani. Datorită importanței acordate acestor arbori datorită semnificației lor istorice, Consiliul Local Cristian o declară în 2009 Arie Protejată. Cristolovenii au avut mereu un respect deosebit față de natură în general și față de pădure în special , stejarul fiind ales ca simbol pe stema medievală a Cristianului, un simbol ce întruchipează statornicia , determinarea și dârzenia localnicilor prin vicisitudinile istoriei multiseculare a comunei. Pe fondul albastru și roșu, despărțit în diagonală, este prezentă o ramură de stejar cu frunze, pe care crește o ghindă, simbol al vieții. Alături de ea, dar mai jos, e reprezentat un căpăcel, din care fructul lipsește, ceea ce simbolizează lipsa înaintașilor, a celor ce au murit, lăsând locul urmașilor.
Obiective turistice
Specificul turismului de la nivelul Cristianului este unul de tranzit , loc de popas pe traseele de vizitare ale marilor obiective turistice din zona Țării Bârsei: Brașov, Poiana Brașov, Râșnov , Bran , Moeciu, Munții Bucegi, Munții Piatra Craiului.
În ultima perioadă se constată o creștere semnificativă a numărului de turiști ce vizitează Cristianul. Motivul. Pe lângă obiectivele turistice din zonă ( Biserica Fortificată, Biserica ortodoxă și Rezervația Naturală Stejarii Seculari) tendința de a petrece zilele libere sau concediile în zone liniștite, calde din mediul rural, evenimentele socio-culturale de tradiție organizate la Cristian (Roaina, Balurile, C,ART Fest, Zilele Cristianului, etc) și condițiile de cazare sunt principalele argumente.
Un alt argument îl reprezintă amplasarea Cristianului , o amplasare care permite turistului să ajungă în timp foarte scurt la majoritatea obiectivelor din zona Brașov.
În Cristian sunt înregistrate 12 spații de cazare și 3 operatori specializați pe alte servicii de turism.
Tot în Cristian , în cadrul școlii există un muzeu de istorie ”Muzeul Ion Soiu” însă acesta are un caracter didactic și este deschis spre vizitare doar cu ocazii speciale. Amplasarea lui în incinta școlii gimnaziale și dorința Prof. Ion Soiu ca acesta să aibă scop educativ, face imposibilă deschiderea acestuia pentru publicul larg.
Facilități oferite investitorilor
Facilități privind taxele și impozitele locale
Acces ușor la rețelele de transport
Sprijin în dezvoltarea infrastructure-căi de acces, rețele apă, canal
Proiecte de investiții
Achiziție buldoexacavator
Stații încărcare auto
Centru de agrement / Mayer
Remiza pompieri
Achiziție Microbuz - Achiziție mijloace de transport nepoluante Zona Metropolitană Brașov Asociere – depus de UAT Brașov
Sistematizare rețele canalizare pluvială, Tineretului, comuna Cristian
Extindere rețele canalizare în comuna Cristian, județul Brașov, în scopul preluării apelor uzate menajere și pluviale din cartierul Lunca Gării și Dorobeiul, precum și de pe strada Câmpului
Modernizare drum de acces Schit – Localitatea Cristian, Comuna Cristian
Lucrări de intervenție -amenajare strada- asfaltare a străzilor Alexandru Ioan Cuza, Frații Buzești, Nisipului II, Nisipului III, Nisipului IV, Vlad Țepeș
Proiect tip - Construire creșă medie, comuna Cristian, județul Brașov
Bloc social – Modernizare și reabilitare construcții P+2E+Pod – str. Gării nr.33, comuna Cristian, județul Brașov
Îndiguirea și decolmatarea cursului pârâului Ghimbășel, pe raza Comunei Cristian, județul Brașov
Reabilitare, modernizare și eficientizare energetică imobil strada Lungă nr.28 (la Folosea)
Reabilitare, modernizare și eficientizare energetică imobil strada Lungă nr.103 (Pomul Verde)
Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a Școlii Gimnaziale Cristian
Construire școală nouă - „Construirea și dezvoltarea unei rețele-pilot de școli verzi”
Înființare grădiniță în comuna Cristian județul BraȘov, intersecția dintre str.Gheorghe Doja și str. Inv.Gherasim Popa
Afaceri Locale

LIFTEHNOLOGI SRL
Vezi detalii