Primăria Cerţeşti

32014 Vizualizări
Tip: Comuna
...

Persoane din instituție

Primar: Cotoranu Daniel
Viceprimar:Duda Emil
Secretar General: Lungu Mirela
Contabil: Popa Constanţa Daniela

Numele localităților aflate în administrație

Cotoroaia, Cîrlomăneşti, Cerţeşti

Așezarea geografică

Localitatea se află situată pe DJ 240A, la 115 km distanţă de Municipiul Galaţi

  • Suprafață: 4556 ha
  • Intravilan: 407 ha
  • Extravilan: 4149 ha
  • Populație: 2401
  • Gospodării: 1012
  • Nr. locuințe: 1012
  • Nr. grădinițe: 3
  • Nr. școli: 3
  • Activitati economice si specifice zonei

    Agricultură
    Cultivarea cerealelor
    Creşterea animalelor în gospodăriile populaţiei


    Comerţ
    Prese ulei
    Morărit
    Învăţământ
    Sănătate
    Instituţii publice

    Evenimente

    Colindatul copiilor
    Practicile tradiţionale ale sărbătorilor de iarnă moştenite din cele mai vechi timpuri se desfăşoară şi în prezent în forme deosebit de variate, implicind participarea întregii colectivităţi, inclusiv a copiilor. Crăciunul concentrează o seamă de ritualuri şi obiceiuri între care se remarcă, în toată frumuseţea şi prospeţimea sa, colindatul copiilor. 
    Sorcova şi Semănatul
    În dimineaţa Anului Nou, copiii obişnuiesc să meargă cu Sorcova şi cu Semănatul.
    Obiceiul este practicat de copii de la 3-4 ani până la 12-13 ani. Adesea copiii merg câte doi, alteori merge doar unul singur, colindindu-se doar membrilor familiei sau unui grup de vecini.
    Pluguşorul
    Urarea cu plugul sau cu buhaiul, Pluguşorul cum i se spune în popor, este un străvechi obicei agrar prin excelenţa, care se practică în ziua de Anul Nou, ceată de urători formată din doi până la douăzeci de flăcăi sau bărbaţi însuraţi de curând, pleacă din casă în casă să ureze cu Pluguşorul sau să "hăiască". Cu Pluguşorul urează şi copii din comună, până la lăsarea serii.
    Serbările şcolare
    Sub îndrumarea cadrelor didactice din comuna, cu ocazia zilei de 8 Martie, 1 Iunie, de Crăciun, la sfârşitul anului şcolar şi cu alte ocazii speciale se organizează serbări artistice cu elevii din comună. Copiii sunt organizaţi în ansambluri de dans, cercuri literare, coruri muzicale şi prezintă în faţa părinţilor şi a membrilor comunităţii un program artistic variat, plin de vitalitate şi prospeţime, spre încântarea participanţilor.

    Obiective turistice

    Biserica de lemn " Adormirea Maicii Domnului"
    Asectul relativ monoton al reliefului din sudul judeţului este contrazis de alura mioritică din zona Certeştilor, după cum şi aglomerările din sud în jurul reşedinţei de judeţ contrastează cu peisajul de aici de la deal, rămas încă idilic, aproape ca în copilăria omenirii. 
    Biserica "Adormirea Maicii Domnului" a fost construită în 1776 şi este situată în cimitirul satului Certeşti . Este o biserică mică, din lemn, monocelulară, pe tip de plan bazilical, acoperită cu şindrilă şi lipsită de turla. Ea vorbeşte despre relaţia dintotdeauna senină şi destinsă dintre paşnicii locuitori ai acestor dealuri şi o divinitate prietenoasă şi protectoare. Este o biserică mică, monocelulara, pe tip de plan bazilical şi lipsită de turla. La ora actuală este singura biserică de lemn funcţională din judeţul Galaţi, fiind declarată monument istoric. 
    Mănăstirea Cârlomăneşti
    La 40 km nord-est de Municipiul Tecuci şi la 33 km de oraşul Bârlad, spre sud, se află localitatea Cârlomăneşti, cu o populaţie de peste 200 de familii. Lângă aceasta localitate, pe o vale împădurită până prin anii 60 cu stejar se afla ruinele unei biserici în jurul căreia se găsesc rămăşitele dintr-un cimitir. Localnicii ştiu că acolo a fost mănăstire. Zona este plină de vestigii şi consemnări istorice. La 3,5 Km vest de Cârlomăneşti se află localitatea Gârbovăţ, al cărei nume este legat de Roman Gârbovat, sfetnic din Ţara de Jos care în 1471, descoperit într-un complot împotriva lui Ştefan, va fugi în Ţara Românească pentru a scăpa cu viaţă. Pe raza acestei localităţi, cu ocazia diferitelor săpături s-au găsit case şi obiecte din epoca bronzului.

    Facilități oferite investitorilor

    Există alimentare cu apă
    Energie electrică
    Telefonie fixă şi mobilă (Orange, Connex), acoperire digitală
    Cablu TV
    Drum judeţean asfaltat

    Proiecte de investiții

    Se execută investiţia în cadrul proiectului integrat Măsura 322 "Prima înfiinţare reţea de apă uzată (staţie de canalizare şi epurare), modernizare drumuri comunale"
    Se execută constucţia "Şcoală cu 4 săli de clasă sat Cîrlomăneşti"
    Reabilitare drumuri comunale
    Construcţie grădiniţă sat Cerţeşti

    Afaceri Locale