Primăria Carastelec

35592 Vizualizări
Tip: Comuna
...

Persoane din instituție

Primar:Francisc Ştefan Faluvégi 
Viceprimar: Ferenc Szabo 
Secretar General:Florian Sorinel Mocan
Contabil: Valeria - Veronica Szabó 

Cuvântul primarului

Cu o istorie de aproape 900 de ani, Comuna Carastelec este una dintre localitățile din Sălaj, care întotdeauna a fost ca o poartă ce face legătură cu vestul. Fiind martorii și victimele războaielor europene care au schimbat lumea, locuitorii din Comuna Carastelec au răzbit de-a lungul timpului datorită credinței religioase solide prezente atât în satul Carastelec, cât și în satul Dumuslau. Datorită sentimentului puternic de apartenență și loialitate față de locul natal, respectiv spiritul antreprenorial al localnicilor din Carastelec, comuna a prosperat și evoluat din punct de vedere cultural și economic, ducând mai departe și fructificând aceste valori dincolo de hotarele comunei.
Uitându-ne la ocupațiile originare din comună, viticultura este una dintre ariile agriculturii, care dintotdeauna a asigurat traiul localnicilor, redobândind astăzi renumele vinului sălăjean de calitate prin produsele recunoscute la nivel zonal, național, cât și internațional. Comuna Carastelec este totodată renumită pentru agricultura modernă și performantă, care a ajuns să fie un domeniu bine dezvoltat și sustenabil, vestit prin producătorii de cereale care au o contribuție considerabilă în industria producției de cereale din zona Sălajului. Antreprenorii noștri se enumeră și în alte industrii precum construcțiile civile și inginerești, respectiv în domeniul reciclării deșeurilor, arii de activitate care la rândul lor au făcut ca infrastructura și mediul Comunei Carastelec să fie unul modern și curat.
Din dorința de a fi o Comună deschisă, unul dintre proiectele noastre prioritare a fost și este în continuare construirea rețelelor de drumuri, care pe deoparte oferă accesibilitate fiecărei gospodării la drum asfaltat, pe de altă parte creează legătura cu alte localități prospere, crescând potențialul de dezvoltare a localității noastre. Calitatea vieții sătenilor este de asemenea crescută prin accesul la resurse și utilități precum sistem de apă și canalizare, dispensar și farmacie, accesul la rețele de telecomunicații, respectiv accesul la educație preșcolară și gimnazială. Viața de comunitate este îmbogățită datorită evenimentelor culturale și obiceiuri tradiționale, care oferă un context pentru crearea legăturilor intra- și intergeneraționale, totodată ne străduim să păstrăm legătura prin facilitățile platformelor moderne online și cu cei care au părăsit satul nostru dar se simt strâns conectați de comunitatea noastră.
​Comuna Carastelec se caracterizează prin dualitatea care îmbină valorile istorice păstrate din trecut cu puterea inovației, oferind viitorului o perspectivă modernă și sustenabilă.

Numele localităților aflate în administrație

Carastelec, Dumuslău

Așezarea geografică

Situându-se în nord-vestul României, județul Sălaj este situat în vecinătatea regiunilor Transilvania și Partium. Are ca vecini la nord județele Satu -Mare şi Maramureş, la vest şi sud-vest judeţul Bihor, şi la sud-est județul Cluj. Municipiul Zalău se găseşte în centrul judeţului, fiind reședința administrativă a județului. Din punct de vedere geografic, județul Sălaj este o zonă cu dealuri şi văi de-a lungul râurilor Almăj, Agrij, Someş, Crasna şi Barcău. Munții sunt reprezentaţi în sud-vest de două ramificaţii ale Munților Apuseni, vârfurile Meseş şi Plopiş. Depresiunile ocupă o parte însemnată din teritoriul judeţului, fiind zone agricole importante cu numeroase aşezări.
Comuna Carastelec este situată în partea de nord-vest a judeţului Sălaj, la 47 km distanţă de municipiul Zalău şi la 18 km  distanţă de municipiul Şimleu Silvaniei. Comunele vecine sunt: Camăr în partea de Vest, Măeriște în partea de Nord-Est, Bobota în partea de Nord, Ipp în partea de Sud-Vest.

  • Suprafață: 3907 ha
  • Intravilan: 224, 57 ha
  • Extravilan: 3020 ha
  • Populație: 1034
  • Gospodării: 627
  • Nr. locuințe: 630
  • Nr. grădinițe: 1
  • Nr. școli: 1
  • Cum se ajunge in localitate

    Accesul în comună se face pe DJ 110, DC-100, la 20 km distanţă de viitoarea autostradă.

    Activitati economice si specifice zonei

    Sunt dominante activitățile din domeniul agriculturii și viticulturii.
    Firme reprezentative:
    SC AGOBEN TIR TRANS SRL
    SC ARBORETUM LAND SRL
    SC ARNYAND COMPROD SRL
    SC BARICOSAN RECYCLING SRL
    SC BARICOSAN TRANS SRL
    SC EURO TRANS PRODUCT SRL
    SC IMI PESC-INST SRL
    SC LA KAS-NIC SRL
    SC PANIMAR SRL
    SC PRO FORAJ SRL
    SC RICHARD CONSTRUCT SRL
    SC SOLO IMPEX SRL
    SC SZAKY AGRO PRODUCT SRL
    SC VINUM PARTIUM SRL
    Sat Dumuslău: ​SC EURO BOVINE SRL
    Produse locale:
    Vinurile și Șampaniile Gama Carastelec Sparkling Wine
    ​Vinurile Cara Domeniile Agoston

    Evenimente

    În fiecare an înainte de postul Paștelui în Carastelec se organizează Balul mascat, denumit în limba maghiară perioda de „Farsang”. Localnicii serbează „moartea” iernii și venirea primăverii.
    Zilele comunei Carastelec – organizate din doi în doi ani la începutul lunii iulie
    Ziua Crucii – organizat anual în jurul datei de 14 Septembrie, în cadrul unei slujbe religioase, fiind un eveniment religios, la care cei plecați de pe melaegurile natale se reîntorc acasă cu drag.
    Seara cântecelor populare, denumit NOTAEST– organizat anual în perioada: septembrie-decembrie ​
    Advent și Crăciunul vârstnicilor – organizat anual în perioada: noiembrie-decembrie.
    ​Se organizează activități culturale permanente cu tradiție ca: Corul femeilor din Carastelec și Fanfara tinerilor din Carastelec

    Specific zonal

    Printre tradițiile unice se enumeră:
    Serbarea duminicilor din Advent - aprinderea lumânării împreună cu localnicii
    Colindarea cu Betleemul - un grup de tineri/copiii care colindă satul, de la casă la casă, evocând povestea din seara Crăciunului, care vestește nașterea lui Isus Hristos
    ​Serenata dinaintea nopții nunții - mirele își strânge grupul de prieteni, și rudele cu care îi cîntă miresei sub geam cântece populare, specifice tradițiilor zonale

    Obiective turistice

    BISERICI
    Biserica Romano Catolică din Carastelec a fost construită inițial în anii 1772-1782 din bunăvoința reginei Maria Terezia, mai apoi reconstruită în anul 1818. Planul bisericii de astăzi a luat naștere la începutul secolului XX, finalizarea construcțiilor având loc în anul 1914. Încă de pe vremea primei construcții, altarul principal al bisericii a fost închinată în numele Sfintei Cruci. Comunitatea creștină a purtat mai departe acest simbol al credinței, astfel biserica de astăzi poartă numele de Biserica Înălțarea Sfintei Cruci.
    Biserica închinată Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil din Dumuslău a fost ridicată între anii 1932- 1934, având ca precedent Biserica de lemn greco-catolică construită în 1792. Reconstruirea bisericii a fost realizată de către comunitatea greco-catolică din Dumuslău, care în anul 1934 număra 415 creștini, aparținând Parohiei greco-catolice din Doh.
    VIA MARIAE este mai mult decât o cale turistică, un pelerinaj sau un program valoros. Reprezintă un set de valori, o viziune și un mod de viață, o cale a autocunoașterii într-un context spiritual religios. Pășind pe calea pelerinajului, marile întrebări ale existenţei pot deveni o experienţă personală. Cu toate că tehnica și știința au devenit parte integrantă a vieții cotidiene, interesul faţă de sensul existenţei a rămas la fel de important ca și în trecut. Cercetăm în profunzime fenomenele și ne căutăm pe noi înșine. Calea Preasfintei Fecioare Maria se va înfăptui în cele din urmă nu în exterior, ci în sufletele noastre, ale fiecăruia dintre noi.
    Traseul se poate străbate pe jos în 60 de zile. Cu posibilitatea de a-o parcurge integral sau parţial, în grup sau individual, în principiu pe jos, dar şi cu bicicleta, calea de pelerinaj este marcată cu indicatoare şi marcaje turistice. Ghidul pelerinului cuprinde descrierea traseului și hărţi detaliate, menționând și posibilități de cazare. Parcurgând traseul, pelerinii vor primi vize și mărgele personalizate din care îşi vor putea forma propriul rozariu, după parcurgerea întregului traseu.
    Pescăria “Ficánka” din Carastelec este situat lângă drumul DC100, între comunele Carastelec şi Camar. Lacul de pescuit, cu o suprafață de 1 ha, este situat la 1 km distanţă de centrul comunei. Există trei căsuțe pentru cazare, teren pentru camping, locuri amenajate pentru grătare, apă potabilă, băncuţe şi terase amenajate în umbra copacilor.
    Speciile de peşti care populează apele lacului sunt: amur, crap, caras, fitofag, somn african, lin, plătici etc. Zona este un loc ideal pentru pescuit și pentru recreere.
    Viticultura din Carastelec are origini istorice. Conform unor documente scrise din 1650 Sophia Bathori a reconstruit biserica săteancă, oferind ca și resursă pădure și vii din propria moștenire. Cultivarea strugurilor în Carastelec este atestată și de cartarea topografică iozefină din 1770.
    Crama de Spumante Carastelec a fost înființată în 2011, atunci când teritoriul de 22 hectare a fost plantat cu soiurile de struguri specific alese pentru șampanizare: Fetească Regală, Riesling de Rhin și Pinot Noir. Calitatea solului și climatului aparte, proprietățile soiurilor alese, și tehnologiile avansate de producție folosite au adus cramei multe premii și recunoștință profesională încă din 2017. Prima medalie de aur a fost câștigată la The Champagne and Sparkling Wine World Championship 2018 (CSWWC) datorită ediției Carassia Blanc de Blancs Future Release, din recolta 2015, din seria spumantelor Carassia. Medalia de aur este prima, nu doar pentru cramă ci și la nivel de Transilvania și România.
    ​Domeniile Agoston întinse pe dealurile prielnice viticulturii din Carastelec, spun povestea unei familii de sălăjeni cu dragoste pentru agricultură și viticultură. Experiența și energia lui Zsolt Agoston, inițiatorul afacerii, împreună cu cunoștințele de specialitate și ambiția fiului său, Krisztian Agoston, au transformat plantația relativ tânără, înființată în 2016, într-un producător respectat în zona cu tradiție a vinurilor silvane. Soiurile de struguri Chardonnay, Fetească neagră, Fetească regală 21, Merlot, Muscat Ottonel, Pinot noir, Syrah, Traminer roz, sunt apreciate atât pentru producția de struguri de masă, cât și pentru vinul de calitate superioară, apreciat de specialiști.

    Facilități oferite investitorilor

    Nivelul impozitelor la clădiri pentru persoane juridice la nivelul minim legal.

    Proiecte de investiții

    Construire Sală de sport școlară, din sat Carastelec, comuna Carastelec, județul Sălaj
    Modernizare și dotare cămin cultural din localitatea Carastelec, comuna Carastelec, județul Sălaj
    Elaborarea în format digital a Planului Urbanistic General al comunei Carastelec, județul Sălaj
    Achiziție microbuze nepoluante în scop comunitar în zona rurală Camăr-Carastelec, județul Sălaj
    Dezvoltarea infrastructurii TIC prin sisteme inteligente de management în localitatea Carastelec, județul Sălaj
    Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente a școlii gimaziale nr.1 Carastelec, județul Sălaj
    Modernizare infrastructură rutieră în comuna Carastelec, județul Sălaj
    Program național pentru transformarea digitală a autorităților publice locale

    Afaceri Locale